Ελαφόνησος: Σε ύφεση η φωτιά – Καταστράφηκε το 25% του νησιού
Date:
Μεγάλο πλήγμα για τον τουρισμό του νησιού – Αποχώρησαν αρκετοί επισκέπτες
Σε ύφεση βρίσκεται η φωτιά που ξέσπασε στην Ελαφόνησο, σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση της Πυροσβεστικής. Στο νησί βρίσκονται ισχυρές δυνάμεις με σκοπό την κατάσβεσή της.
Συγκεκριμένα επιχειρούν 121 πυροσβέστες, 23 οχήματα, 4 Α/Φ, 3 PZL, 5 Ε/Π καθώς και 1 Ε/Π για το συντονισμό από αέρος.
Οι παραπάνω δυνάμεις αναλύονται σε:
Εξήντα πυροσβέστες με 23 οχήματα, 2 αερομεταφερόμενες ομάδες πεζοπόρων από την 1η Ε.Μ.Α.Κ. με 14 πυροσβέστες & 6 ομάδες πεζοπόρου με 47 πυροσβέστες από τις Περιφέρειες Αττικής, Δ. Μακεδονίας και Πελοποννήσου. Στο έργο της κατάσβεσης συνδράμουν 2 Ε/Π και 2 μηχανήματα έργου του Ε.Σ., 4 οχήματα Ο.Τ.Α. και 1 υδροφόρα.
Η φωτιά ξέσπασε το Σάββατο και τέθηκε υπό έλεγχο. Όμως, από το πρωί της Κυριακής έγιναν διαρκείς αναζωπυρώσεις της φωτιάς, με αποτέλεσμα να πάρει έκταση. Εξαιτίας των συνθηκών, διατάχθηκε ξανά η εκκένωση του κάμπινγκ που υπάρχει στο νησί, κάτι που έγινε και το Σάββατο, όταν ξέσπασε η φωτιά. Παράλληλα με εντολή της δημάρχου δόθηκε εντολή για την εκκένωση σπιτιών και καταλυμάτων στον οικισμό Παναγιά.
Καταστράφηκε το 25% του νησιού
Η πύρινη λαίλαπα έπληξε τον τουρισμό του νησιού καθώς αποχώρησαν αρκετοί επισκέπτες είχε σύμμαχο τον πολύ δυνατό αέρα που φυσούσε στην περιοχή και έφτασε τα 8 και 9 μποφόρ.
Σύμφωνα με αρμόδιους αξιωματούχους περισσότεροι από 3.000 παραθεριστές εγκατέλειψαν το νησί την Κυριακή ενώ ακόμα μεγαλύτερη από την οικονομική, είναι και η περιβαλλοντική ζημιά καθώς κάηκε το 25% του νησιού.
Υπολογίζεται ότι η συνολική επιφάνεια των αγροτοδασικών εκτάσεων που καταστράφηκαν ξεπερνά τα 5.000 στρέμματα.
Ο οικισμός της Παναγιάς και η περιοχή του Σίμου έχουν εκκενωθεί προληπτικά και όπως αναφέρει μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας Αδαμαντία Τζανετέα, δεν έχει καταγραφεί κάποιος εγκλωβισμός ή τραυματισμός.
Πρόσθεσε επίσης ότι μεγάλος αριθμός επισκεπτών βρίσκεται στο λιμάνι, περιμένοντας να φύγουν από το νησί και εξέφρασε την εκτίμηση ότι η φωτιά δεν έχει προκαλέσει μόνο μεγάλη οικολογική καταστροφή, αλλά και οικονομική.