ΕΛΑΣ: Αυτός είναι ο 30χρονος που παρίστανε τον λογιστή και εξαπατούσε ηλικιωμένους
Date:
Με Εισαγγελική Διάταξη δόθηκαν στη δημοσιότητα τα στοιχεία ταυτότητας και φωτογραφίες του 30χρονου κατηγορούμενου για διάπραξη απατών σε βάρος ηλικιωμένων στη Ραφήνα και την ευρύτερη περιοχή της Αθήνας.
Υπενθυμίζεται πως συνελήφθη το πρωί της περασμένης Δευτέρας σε χώρο στάθμευσης καταστήματος στις Αχαρνές και κατά τον αστυνομικό έλεγχο αντιστάθηκε, προκειμένου να αποφύγει τη σύλληψη.
Η συγκεκριμένη δημοσιοποίηση χρονικής διάρκειας μέχρι 25-12-2019, σύμφωνα με τη σχετική Εισαγγελική Διάταξη, αποσκοπεί στην προστασία του κοινωνικού συνόλου και των ευάλωτων πληθυσμιακών ομάδων από την εγκληματική του δράση, τη διευκόλυνση της διερεύνησης της συμμετοχής του και σε άλλες περιπτώσεις, καθώς και την ευχερέστερη πραγμάτωση της αξίωσης της πολιτείας για τον ποινικό κολασμό των προαναφερόμενων αδικημάτων.
Στο πλαίσιο αυτό, παρακαλούνται οι πολίτες να επικοινωνούν με τους τηλεφωνικούς αριθμούς 22940-29415 του Τμήματος Ασφάλειας Ραφήνας-Πικερμίου και 210-6411111 της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, για την παροχή οποιασδήποτε σχετικής πληροφορίας. Σημειώνεται ότι διασφαλίζεται η ανωνυμία και το απόρρητο της επικοινωνίας.
Πώς δρούσε η σπείρα των απατεώνων
Τα μέλη της σπείρας ενεργούσαν βάσει σχεδίου, σύμφωνα με το οποίο ο 30χρονος είχε εμφανή ρόλο, ενώ οι υπόλοιποι λειτουργούσαν κατά βάση βοηθητικά ως τσιλιαδόροι.
Τα θύματα που επέλεγαν ήταν κυρίως γυναίκες, τις οποίες προσέγγιζαν είτε έξωθεν της κατοικίας τους είτε στο δρόμο, αφού προηγουμένως είχαν συλλέξει πληροφορίες για αυτές ή τα συγγενικά τους πρόσωπα.
Ακολούθως, παριστάνοντας τους λογιστές ή τους διεκπεραιωτές οικονομικών εκκρεμοτήτων, απεσταλμένοι οικείων τους προσώπων, έπειθαν τα θύματα ότι δικαιούνται επιστροφής μεγάλων χρηματικών ποσών από την Εφορία, με την προϋπόθεση να τους καταβάλουν άμεσα χρηματικό ποσό για την πληρωμή υποτιθέμενων παράβολων.
Στις περιπτώσεις που εντόπιζαν τον ηλικιωμένο στον δρόμο, τον μετέφεραν με αυτοκίνητο, στην οικία του, προκειμένου να τους παραδώσει τα απαιτούμενα χρήματα ή κοσμήματα.
Χαρακτηριστικό της μεθοδολογίας που ακολουθούσαν ήταν το γεγονός ότι στα θύματα εμφανιζόταν πάντα ο 30χρονος, ο οποίος μεριμνούσε για το άψογο της εμφάνισής του, διέθετε ευφράδεια λόγου και μιλούσε ακατάπαυστα, προκειμένου το υποψήφιο θύμα να μην μπορεί να επεξεργασθεί τις πληροφορίες και να επιβεβαιώσει τα λεγόμενά του.
Από τις 26 περιπτώσεις απάτης που εξιχνιάσθηκαν, εκτιμάται το οικονομικό όφελος που αποκόμισαν οι δράστες ξεπερνά τις 140.000 ευρώ.
πηγή enikos.gr