Αναστάτωση στην ελληνική κυβέρνηση έχει προκαλέσει η πρωτοφανής υπόθεση παράνομης παραχώρησης ελληνικού εμπορικού σήματος σε ξένη πολυεθνική εταιρεία.     Συγκεκριμένα και σύμφωνα με τα όσα αποκαλύπτει η εφημερίδα «Βραδυνή ... Περισσότερα

Epiloges Press

Epiloges Press

Αναστάτωση στην ελληνική κυβέρνηση έχει προκαλέσει η πρωτοφανής υπόθεση παράνομης παραχώρησης ελληνικού εμπορικού σήματος σε ξένη πολυεθνική εταιρεία.

 

 

Συγκεκριμένα και σύμφωνα με τα όσα αποκαλύπτει η εφημερίδα «Βραδυνή της Κυριακής», ο Έλληνας πρέσβης στην Ιαπωνία κατασκεύασε πλαστό πιστοποιητικό αυθεντικότητας το οποίο παρέδωσε σε μεγάλη ιαπωνική γαλακτοβιομηχανία, προκειμένου εκείνη να παρασκευάζει γιαούρτι με την ένδειξη «The Greek Yogurt».

Ο Έλληνας πρέσβης προχώρησε στη συγκεκριμένη ενέργεια χωρίς να λάβει άδεια από την κεντρική υπηρεσία του υπουργείου Εξωτερικών, χωρίς να ενημερώσει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, παρακάμπτοντας ακόμα και τον ΕΦΕΤ.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το επίμαχο πιστοποιητικό παραδόθηκε στους Ιάπωνες τον Απρίλιο του 2018, ενώ ο Έλληνας πρέσβης εξήρε την ποιότητα του ιαπωνικού γιαουρτιού σε συνεντεύξεις Τύπου που παραχώρησε τότε. Το έγγραφό, το οποίο κυκλοφορεί μάλιστα και στο διαδίκτυο, φέρει την ελληνική σημαία καθώς επίσης και την υπογραφή του Έλληνα πρέσβη και σε αυτό αναγράφεται η ένδειξη «The embassy of Greece approves “meizi The GREEK YOGURT” as an authentic Greek Yogurt».

Ακολούθως, ξεκίνησε μία τεράστια διαφημιστική καμπάνια προώθησης του παρανόμως ελληνοποιημένου ιαπωνικού γιαουρτιού σε όλα τα μέσα με βασικό σύνθημα της εταιρείας ότι το γιαούρτι της είναι ελληνικό και έχει την έγκριση της πρεσβείας της Ελλάδας στο Τόκιο.

Στη συσκευασία αναγράφεται μάλιστα η φράση «παραδοσιακή συνταγή ελληνικού στραγγιστού γιαουρτιού».

Το ζήτημα που έχει προκύψει είναι ιδιαιτέρως σημαντικό και έχει λάβει τεράστιες διαστάσεις. Αρκεί μόνο να αναλογιστεί κανείς ότι η ιαπωνική εταιρεία διατηρεί το δικαίωμα να εξάγει το δικό της «αυθεντικό ελληνικό γιαούρτι» σε όλες τις χώρες της Ασίας όπου και δραστηριοποιείται, ακόμα και αν παρασκευάσει το γιαούρτι της σε άλλες χώρες.

Τα παραπάνω είχαν σαν αποτέλεσμα να τεθεί εντελώς εκτός αγοράς το ελληνικό προϊόν στην ιαπωνική αγορά, προκαλώντας τις έντονες αντιδράσεις των ελληνικών γαλακτοβιομηχανιών. Σημειώνεται ότι για να φέρει την ένδειξη «Greek» ένα προϊόν πρέπει να παράγεται στην Ελλάδα και σε ό,τι αφορά το γιαούρτι, πρέπει να εμπεριέχει συγκεκριμένα συστατικά γάλακτος που ορίζει η ελληνική νομοθεσία.

Advertisement
Family Kitchen

Σύμφωνα με τη «Βραδυνή της Κυριακής» το περιστατικό σημειώθηκε επί υπουργίας Νίκου Κοτζιά, ενώ ο εν λόγω πρέσβης τοποθετήθηκε στο Τόκιο από το 2016. Τον Μάιο του 2018, μόλις ένα μήνα μετά την έκδοση του παράνομου πιστοποιητικού, επιστρέφει στην Αθήνα με εντολή του υπουργείου Εξωτερικών, ενώ τον ακολουθεί και ο εμπορικός ακόλουθος της ελληνικής πρεσβείας.

Ερωτηθείς από την εφημερίδα να τοποθετηθεί στο συγκεκριμένο ζήτημα ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης χαρακτήρισε το πιστοποιητικό του Έλληνα πρέσβη απολύτως παράνομο και δήλωσε ότι το ελληνικό Δημόσιο θα κινηθεί νομικά κατά παντός υπευθύνου, διευκρινίζοντας ότι το ελληνικό γιαούρτι παρασκευάζεται στην Ελλάδα και έχει συγκεκριμένες προδιαγραφές. «Η ελληνική σημαία στα προϊόντα μπορεί να τίθεται μόνο όταν αυτά είναι ελληνικά και κάτω από συγκεκριμένη διαδικασία εγκρίσεως.

Είναι απολύτως σαφές ότι το επιπρόσθετο πιστοποιητικό είναι απολύτως παράνομο, καθόσον καμία από αυτές τις προαναφερόμενες προδιαγραφές δεν συντρέχουν για το συγκεκριμένο ιαπωνικό προϊόν» είπε σχετικά και πρόσθεσε: «Η ελληνική κυβέρνηση ανέθεσε ήδη και εξετάζονται οι νομικές ενέργειες που απαιτούνται για την προάσπιση του ελληνικού γιαουρτιού στην Ιαπωνία, αλλά και την έγερση αποζημιωτικών αξιώσεων κατά παντός υπευθύνου»

 


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Τσίπρας: Μέχρι τον Σεπτέμβριο θα είμαστε έτοιμοι και αν χρειαστεί νωρίτερα

03/04/26 12:30 πμ

Τσίπρας: Μέχρι τον Σεπτέμβριο θα είμαστε έτοιμοι και αν χρειαστεί νωρίτερα

Δίκη για τα Τέμπη: Δεκτή η δήλωση αποχής της προέδρου στη δίκη για τα βίντεο - Αναβάλλεται επ΄ αόριστον η εκδίκαση

03/04/26 12:26 πμ

Δίκη για τα Τέμπη: Δεκτή η δήλωση αποχής της προέδρου στη δίκη για τα βίντεο – Αναβάλλεται επ΄ αόριστον η εκδίκαση

ΑΑΔΕ: Ανοικτή η πλατφόρμα myCAR για την ψηφιακή άρση ακινησίας οχημάτων

03/04/26 12:12 πμ

ΑΑΔΕ: Ανοικτή η πλατφόρμα myCAR για την ψηφιακή άρση ακινησίας οχημάτων

Ενημερωτική δράση για τις τηλεφωνικές απάτες στον χώρο του Α' ΚΑΠΗ Σερρών - video

03/04/26 12:05 πμ

Ενημερωτική δράση για τις τηλεφωνικές απάτες στον χώρο του Α’ ΚΑΠΗ Σερρών – video

Δήμος Σερρών: Ενημέρωση και πρακτικές για ισορροπημένη διατροφή και νηστεία

02/04/26 11:44 μμ

Δήμος Σερρών: Ενημέρωση και πρακτικές για ισορροπημένη διατροφή και νηστεία

Η TikToker Helen Mazlou που έγινε «μοναχή Υπομονή» στις Σέρρες

02/04/26 11:37 μμ

Η TikToker Helen Mazlou που έγινε «μοναχή Υπομονή» στις Σέρρες

ΟΗΕ: Τα κράτη του Κόλπου ζητούν εντολή του Συμβουλίου Ασφαλείας για λήψη αναγκαίων μέτρων στα Στενά του Ορμούζ

02/04/26 9:18 μμ

ΟΗΕ: Τα κράτη του Κόλπου ζητούν εντολή του Συμβουλίου Ασφαλείας για λήψη αναγκαίων μέτρων στα Στενά του Ορμούζ

Ιωάννα Τούνη: Η μεγάλη δικαστική νίκη, οι αντιδράσεις και η «γιορτή» με τον σύντροφο και τους φίλους της

02/04/26 9:15 μμ

Ιωάννα Τούνη: Η μεγάλη δικαστική νίκη, οι αντιδράσεις και η «γιορτή» με τον σύντροφο και τους φίλους της

Πάνω από 30 πτώσεις δέντρων στον δήμο Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης

02/04/26 8:50 μμ

Πάνω από 30 πτώσεις δέντρων στον δήμο Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης

Οι πιο ακριβοί παίκτες στον κόσμο, η Άρσεναλ, η Premier League και ο Όσιμεν

02/04/26 8:49 μμ

Οι πιο ακριβοί παίκτες στον κόσμο, η Άρσεναλ, η Premier League και ο Όσιμεν

Ενίσχυση της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας Σερρών: Αγώνας δρόμου για ελέγχους και αποζημιώσεις - video

02/04/26 11:48 μμ

Ενίσχυση της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας Σερρών: Αγώνας δρόμου για ελέγχους και αποζημιώσεις – video

Ξεκίνησαν οι αιτήσεις για το Youth Pass 2026 - Ποιοι είναι οι δικαιούχοι

02/04/26 8:24 μμ

Ξεκίνησαν οι αιτήσεις για το Youth Pass 2026 – Ποιοι είναι οι δικαιούχοι