Έλληνες πρωτοπόροι στις ψηφιακές ξεναγήσεις
Date:
Με μια διάκριση από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού των Ηνωμένων Εθνών βραβεύτηκε η νεοφυής τουριστική επιχείρηση Clio Muse Tours, ιδέα τριών νέων που γνωρίστηκαν στο πανεπιστήμιο. Οι τρεις νέοι έλαβαν μέρος στον Παγκόσμιο Διαγωνισμό Νεοφυών Επιχειρήσεων και διακρίθηκαν για τη μοναδική συνεισφορά τους στον βιώσιμο και υπεύθυνο τουρισμό και στην υλοποίηση των 17 Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ.
Η διαδικασία δεν ήταν καθόλου εύκολη καθώς οι αιτήσεις των start up από όλον τον κόσμο ξεπέρασαν τις δέκα χιλιάδες. Τι ήταν εκείνο που τους εξασφάλισε τη βράβευση και τους ανοίγει το δρόμο για νέες συνεργασίες; Οι τριακόσιες ψηφιακές ξεναγήσεις που δημιούργησαν.
«Μέχρι τώρα οι ψηφιακές ξεναγήσεις ήταν ένα μέρος της αγοράς αλλά δεν ήταν αρκετά ενισχυμένο» λέει το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η Δάφνη Τσερβένη, συνιδρύτρια και εμπορική διευθύντρια της νεοφυούς επιχείρησης, που βραβεύθηκε για τον Στόχο 8 Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ, Αξιοπρεπής Εργασία και Οικονομική Ανάπτυξη. «Η πανδημία έφερε αυτή τη μεγάλη αλλαγή. Να γυρίσει δηλαδή ο κόσμος περισσότερο στα ψηφιακά μέσα που παρέχονται, για να μπορέσει να περιηγηθεί σε έναν νέο προορισμό», προσθέτει.
Η ψηφιοποίηση του πολιτισμού και του τουρισμού έγινε πολύ έντονη μέσα στο 2020. Και η Clio Muse εξειδικεύεται, μεταξύ άλλων, στην ανάπτυξη περιεχομένου για θεματικές ξεναγήσεις ιστορίας, γαστρονομίας και αρχιτεκτονικής. Αυτή τη στιγμή η επιχείρηση δραστηριοποιείται σε 11 χώρες με βασικότερες αγορές την Ελλάδα, την Ιταλία, την Ισπανία, τη Γερμανία, την Ολλανδία και την Τουρκία. Τώρα, ετοιμάζουν ξεναγήσεις και για την Αμερική.
«Αυτή η αναγνώριση από το μεγαλύτερο οργανισμό τουρισμού στον κόσμο σημαίνει πάρα πολλά για εμάς» επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο επικεφαλής της επιχείρησης, Ανδρέας Φατούρος. «Είμαστε σίγουροι ότι το επιχειρηματικό μας μοντέλο μπορεί να αναπαραχθεί σε οποιαδήποτε χώρα και να βοηθήσει τους επαγγελματίες από το χώρο του τουρισμού και του πολιτισμού να αναπτυχθούν αλλά και να αυξήσουν τις πωλήσεις από το υπάρχον πελατολόγιο τους, μέσα από την απεριόριστη διαθεσιμότητα που προσφέρουν οι ψηφιακές ξεναγήσεις».
Πώς γίνεται η ψηφιοποίηση;
Επαγγελματίες από το χώρο του τουρισμού και του πολιτισμού δημιουργούν ακουστικούς και εικονικούς περιπάτους για διάσημα αξιοθέατα, ιδιαίτερα σημεία των πόλεων και ταξίδια με το αυτοκίνητο. Με τον καιρό, προσθέτουν όλο και περισσότερες θεματικές. Βασική παράμετρο για τη βράβευση δεν αποτέλεσε μόνο η καινοτομία αλλά και η βιώσιμη επαγγελματική πρωτοβουλία. Τι σημαίνει αυτό;
«Μέσα από τις περιηγήσεις που προσφέρουμε προσπαθούμε να δίνουμε ξεναγήσεις σε περιοχές που δεν είναι τόσο τουριστικές, για να τις γνωρίσει ο κόσμος και ταυτόχρονα να αφήσει κι εκεί τα χρήματά του. Σε μικρότερες επιχειρήσεις και μικρότερα εστιατόρια. Αυτό λοιπόν είναι η διάχυση του τουριστικού κοινού σε πολλές περισσότερες περιοχές απ’ ο,τι πήγαινε μέχρι τώρα», εξηγεί η Δ. Τσερβένη.
Οι ξεναγήσεις αυτές διανέμονται στο διεθνές κοινό από τους μεγαλύτερους ταξιδιωτικούς ιστότοπους όπως το TripAdvisor και η Booking.com. Μια ψηφιακή ξενάγηση -η οποία γίνεται μέσω κινητών και tablet- στοιχίζει κατά μέσο όρο 10 ευρώ το άτομο ενώ μια ομαδική ξενάγηση με φυσική παρουσία κοστολογείται στα 50 ευρώ το άτομο.
Στην παρούσα συγκυρία δεν κάνουν μόνο τα χρήματα πιο ελκυστικές τις ψηφιακές ξεναγήσεις, αλλά και η φυσική απόσταση που επιβάλλει η πανδημία. Οι παραδοσιακές ξεναγήσεις με τα είκοσι άτομα ίσως αργήσουν να επιστρέψουν όταν «ανοίξει» ο τουρισμός. Η καθυστέρηση των εμβολιασμών σε ολόκληρη την Ευρώπη κάνει τους αρμόδιους να βλέπουν την τουριστική κίνηση στα επίπεδα του 20%-30% σε σχέση με το 2019, παρότι προσδοκούσαν αυτό το ποσοστό να ανέβαινε φέτος στο 50%. Η τουριστική αγορά δηλαδή αναμένεται να κινηθεί στα ίδια επίπεδα με πέρυσι, συζητούν στα γραφεία της Clio Muse Tours στην Ευριπίδου, στο κέντρο της Αθήνας.
Ωστόσο, οι τρεις συνιδρυτές ο Ανδρέας Φατούρος, ο Γιάννης Νικολόπουλος και η Δάφνη Τσεβρένη δεν μπορούν παρά να αισιοδοξούν αφού η βράβευση από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού των Ηνωμένων Εθνών (UNWTO) τους εξασφαλίζει επαφές με αεροπορικές και τεχνολογικές εταιρείες, όπως επίσης και με επενδυτές του τουριστικού κλάδου. Από τις δέκα χιλιάδες αιτήσεις που έγιναν, η Clio Muse Tours βρέθηκε ανάμεσα στις 25 που εντέλει διακρίθηκαν για την ιδέα τους και την εφαρμογή της.
Πηγή: amna.gr