Ελληνίδα γιατρός στην Ινδία: Ανεξέλεγκτη η πανδημία στις μεγάλες πόλεις – Τα νοσοκομεία δεν έχουν οξυγόνο
Date:
Συγκλονιστική είναι η μαρτυρία της κας Ευγενίας Βλαχοπούλου, Ελληνίδας Γενικής Γιατρού στο Νέο Δελχί, η οποία περιέγραψε τις τρομερές δυσκολίες που αντιμετωπίζει η Ινδία λόγω της πανδημίας του κορονοϊού και τη δραματική κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία της πολυπληθούς αυτής χώρας.
”Τα νοσοκομεία δεν έχουν οξυγόνο για τους ασθενείς covid και οι ΜΕΘ είναι γεμάτες. Με το αυτοκίνητό τους ασθενείς τρέχουν από το ένα νοσοκομείο στο άλλο για παροχή οξυγόνου και μπορεί το βράδυ να καταλήξουν σπίτι τους χωρίς να έχουν καταφέρει τίποτε”, ανέφερε χαρακτηριστικά η κα Βλαχοπούλου, μιλώντας σήμερα στην ΕΡΤ.
Αναφερόμενη στον λόγο για τον οποίο οδηγήθηκε η χώρα στην κατάσταση αυτή, σημείωσε ότι ” υπήρχε μια μεγάλη χαλάρωση τον Ιανουάριο, έλεγαν ότι η χώρα είναι covid free, έγιναν γάμοι” και χιλιάδες άνθρωποι βούτηξαν στον Γάγγη στους φετινούς εορτασμούς για το Κουμπ Μελά– θρησκευτική εορτή για το ξέπλυμα των αμαρτιών- παρά τη σύσταση του πρωθυπουργού για συμβολικό εορτασμό.
Η ίδια υπογράμμισε παράλληλα ότι οι εμβολιασμοί στην χώρα μπορεί να ξεκίνησαν τον Μάρτιο αλλά υπάρχει ένας φόβος καθώς ο κόσμος είναι δύσπιστος. ”Ο εμβολιασμός άρχισε τον Μάρτιο με δύο εμβόλια AstraZeneca και Covaxin”, είπε, προσθέτοντας ότι ”από την 1η Μαΐου θα μπορούν να εμβολιαστούν ακόμη και από 18 ετών. Έχουν εμβολιαστεί ήδη ένα εκατομμύριο Ινδοί”, ποσοστό απειροελάχιστο σε σχέση με τον συνολικό πληθυσμό της χώρας ( 1.393.409.000).
”Έχουν εξάγει και πολλά εμβόλια κατά του κορονοϊού, που παράγονταν στην Ινδία” ανέφερε η κα Βλαχοπούλου, τονίζοντας ότι το βασικό πρόβλημα είναι η ”δυσπιστία του κόσμου”. Εξήγησε μάλιστα ότι και το εμβόλιο της πολιομυελίτιδας στους μαζικούς εμβολιασμούς των παιδιών, το αντιμετώπιζαν ως ”ένα δηλητήριο που έρχεται από την Αμερική”.
”Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στις μεγάλες πόλεις, όπως η Βομβάη και το Νέο Δελχί, η επαρχία δεν έχει ακόμη μεγάλο πρόβλημα”, διευκρίνισε η γιατρός, ενώ αναφερόμενη στην ινδική μετάλλαξη του κορονοϊού σημείωσε ότι ”ουσιαστικά πρόκειται για τον βρετανικό ιό που μεταλλάχθηκε στην Βομβάη. Αυτή τη στιγμή στη Βομβάη η ινδική μετάλλαξη αφορά στο 30% των περιστατικών και στο Νέο Δελχί το 10%”.
Πηγή enikos.gr