10.2 C
Serres

Ελληνικά μυαλά με παγκόσμια ακτινοβολία διαφημίζουν τη χώρα

Date:

Τρεις επιστήµονες κάτω των 40 ακολούθησαν τα όνειρά τους, δίνοντας ελπίδα στη νέα γενιά και σε όσους έµειναν πίσω
Το «Εθνος της Κυριακής» παρουσιάζει τις ιστορίες Ελλήνων που ξεπέρασαν τα σύνορα της χώρας, µετατρέποντας το «brain drain» σε οικουµενικό… «brain gain».

 

Σε περιόδους παρατεταµένων κρίσεων, κατά τις οποίες η ανασφάλεια, η «παραίτηση» και ένα αίσθηµα µαταιότητας ψαλιδίζουν τα όνειρα και τις φιλοδοξίες, τίποτα δεν µπορεί να εµπνεύσει περισσότερο τις επόµενες γενιές από ιστορίες Ελλήνων που όχι µόνο έκαναν το πάθος τους επάγγελµα, αλλά καινοτόµησαν και έγιναν πρότυπο για εκατοµµύρια επαγγελµατίες στους κλάδους τους.

 

Το 2018 ήταν µια χρονιά κατά την οποία το ελληνικό ταλέντο βρέθηκε στην πρώτη γραµµή της καινοτοµίας σε παγκόσµιο επίπεδο, ηγήθηκε µερικών εκ των κορυφαίων επιστηµονικών ανακαλύψεων και άνοιξε νέους δρόµους σε µια σειρά από τοµείς, όπως η τεχνολογία, η ιατρική και η εκπαίδευση.

 

Επιστήµονες που αποφοίτησαν από ελληνικά πανεπιστήµια και κυνήγησαν στην εποχή της κρίσης το όνειρό τους στο εξωτερικό ή παιδιά µεταναστών τα οποία δεν ξεκίνησαν την καριέρα τους µε τις πλέον ευνοϊκές συνθήκες, ολοένα και περισσότεροι Ελληνες -και µάλιστα νεαρής ηλικίας- καταφέρνουν να γίνονται πρώτο θέµα στη διεθνή ειδησεογραφία µε τα επιτεύγµατά τους.

 

Τρεις Ελληνες κάτω των 40 ετών πέτυχαν φέτος πράγµατα που φάνταζαν «ακατόρθωτα» και µας έδωσαν λόγους να ελπίζουµε για τις χρονιές που θα ακολουθήσουν: ο 40χρονος µηχανικός της Tesla Κωστής Λάσκαρης, ο οποίος έφερε τη Σίλικον Βάλεϊ στην Αθήνα µε την καταλυτική συµβολή του στη δηµιουργία της Tesla Greece, η 39χρονη Ελληνοκύπρια Αντρια Ζαφειράκου, που κέρδισε το βραβείο της καλύτερης δασκάλας στον κόσµο για το έργο της σε µία από τις φτωχότερες και πιο πολυπολιτισµικές περιοχές της Βρετανίας, καθώς και ο 38χρονος δρ Νίκος Ζαχαράκης, ο οποίος µε µια µέθοδο ανοσοθεραπείας έσωσε µια καρκινοπαθή που οι γιατροί τής έδιναν µόλις τρεις µήνες ζωής.

 

Κωνσταντίνος Λάσκαρης, Tesla Greece: Έφερε τη Σϊλικον Βάλεϊ στη Αθήνα

Η κινητήρια δύναµη πίσω από το «χρυσό» deal ανάµεσα στην ελληνική κυβέρνηση και σε µία από τις πιο καινοτόµες εταιρείες παγκοσµίως, που οδήγησε στη δηµιουργία της Tesla Greece, αποτελεί το πλέον απτό παράδειγµα του πώς το «brain drain» µπορεί να µετατραπεί σε… «brain gain». Ο 40χρονος επικεφαλής σχεδιασµού των κινητήρων της Tesla του Ελον Μασκ, Κωνσταντίνος Λάσκαρης, µεγάλωσε και σπούδασε στην Αθήνα και από νεαρή ηλικία πίστευε στις δυνατότητες της ηλεκτροκίνησης. Σπούδασε ηλεκτρολόγος µηχανικός στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, συνέχισε µε ένα µεταπτυχιακό στο Imperial College του Λονδίνου, για να επιστρέψει στο ΕΜΠ για τη διδακτορική διατριβή του. Οσο ήταν στην Αθήνα µετέτρεψε το Smart του σε ηλεκτροκίνητο χρησιµοποιώντας κινητήρα που σχεδίασε και κατασκεύ ασε ο ίδιος, και µε την οµάδα «Προµηθέας» του ΕΜΠ δηµιούργησαν το ηλεκτροκίνητο αυτοκίνητο «Πυρφόρος» που το 2011‚ κατέρριψε το πανελλήνιο ρεκόρ εξοικονόµησης ενέργειας κατά 8 φορές και κατέκτησε την 7η θέση στην Ευρώπη.

Το πάθος του για την ηλεκτροκίνηση τον οδήγησε τον ∆εκέµβριο του 2011‚ στο Πάλο Αλτο και στην Tesla, την εταιρεία ίσως του πιο φιλόδοξου εν ζωή επιχειρηµατία, που έχει κάνει σκοπό της ζωής του να πετύχει την απεξάρτηση της ανθρωπότητας από τα ορυκτά καύσιµα. «Η Σίλικον Βάλεϊ είναι το όνειρο κάθε επιστήµονα. Ο αέρας εδώ γεµίζει τα πνευµόνια µε φιλοδοξίες και όνειρα. Τίποτα δεν είναι τρελό, τίποτα δεν είναι απίθανο» είχε αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Λάσκαρης σε παλαιότερη συνέντευξή του στο «Εθνος της Κυριακής». Πράγµατι, περίπου έναν χρόνο αργότερα θα βοηθούσε στην καµπάνια για κάτι που τότε φάνταζε «τρελό» και «απίθανο», την προσέλκυση του κολοσσού της ηλεκτροκίνησης στη χώρα µας. Σήµερα, εκτός από επικεφαλής σχεδιασµού των ηλεκτρικών κινητήρων της εταιρείας, ο κ. Λάσκαρης είναι επικεφαλής του πρώτου τµήµατος R&D της Tesla εκτός ΗΠΑ, στο ερευνητικό κέντρο του «∆ηµόκριτου». Μερικά από τα κορυφαία µυαλά του τεχνολογικού κολοσσού, µεταξύ των οποίων Ελληνες µηχανικοί, εργάζονται εδώ και µερικούς µήνες πυρετωδώς στο R&D στην Αθήνα, το οποίο ασχολείται µε την καρδιά της καινοτοµίας του κολοσσού, τους ηλεκτρικούς κινητήρες. Και σύµφωνα µε πηγές του «∆ηµοκρίτου» και της ελληνικής κυβέρνησης, αποτελούν ήδη πόλο έλξης και για άλλους κολοσσούς της τεχνολογίας.

 






 

∆ρ. Νίκος Ζαχαράκης, Ινστιτούτο Καρκίνου (ΗΠΑ): Έσωσε ασθενή σε τελικό στάδιο

Σώζοντας από βέβαιο θάνατο µια ασθενή µε καρκίνο του µαστού, την κακοήθεια που είχε σκοτώσει την ίδια του τη µητέρα έναν χρόνο νωρίτερα, ο χρονος Πατρινός ερευνητής δρ Νίκος Ζαχαράκης βρέθηκε στην πρώτη γραµµή της έρευνας για τον καρκίνο και έδωσε ελπίδα σε εκατοµµύρια καρκινοπαθείς στον κόσµο. Με την οµάδα του στο Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου (NCI) των ΗΠΑ, ο δρ Ζαχαράκης έγινε πρώτη είδηση διεθνώς θεραπεύοντας µε το πιο εξατοµικευµένο είδος ανοσοθεραπείας που έχει εφαρµοστεί ποτέ την 52χρονη Τζούντι Πέρκινς, στην οποία οι γιατροί έδιναν µόλις τρεις µήνες ζωής.

Ο Ελληνας ερευνητής και η οµάδα του ανέδειξαν πριν από µερικούς µήνες τις τεράστιες δυνατότητες της ανοσοθεραπείας µε Τ-λεµφοκύτταρα και της εξατοµικευµένης ιατρικής γενικότερα. Η ασθενής µε καρκίνο του µαστού σε τελικό στάδιο, µε πολλαπλές µεταστάσεις στο συκώτι και στον θώρακα, όπου όλοι οι προηγούµενοι κύκλοι θεραπειών δεν είχαν κανένα αποτέλεσµα, είδε την κακοήθεια να εξαφανίζεται και παραµένει υγιής µέχρι σήµερα, δυόµισι χρόνια µετά τη θεραπεία.

Ο δρ Ζαχαράκης γεννήθηκε στην Πάτρα το 1980 από µητέρα µοδίστρα και πατέρα ζαχαροπλάστη, πήρε το πτυχίο του στη Χηµεία και το µεταπτυχιακό του στην Ιατρική Χηµεία από το Πανεπιστήµιο Πατρών. Στη συνέχεια έφυγε για τις ΗΠΑ, για να κάνει διδακτορικό στην Ανοσολογία και τη Μικροβιολογία, όπου γνώρισε τον καθηγητή Στίβεν Ρόζενµπεργκ στο NCI, ο οποίος του πρότεινε να ηγηθεί της κλινικής δοκιµής στην Πέρκινς. Οπως ανέφερε στο «Εθνος της Κυριακής», η θεραπευτική προσέγγιση είναι ακόµα «σε πειραµατικό στάδιο και δεν µπορούµε να µιλάµε για ευρεία εφαρµογή της προς το παρόν». Η οµάδα του, µετά το ρηξικέλευθο επίτευγµα, συνεχίζει τον αγώνα εναντίον του καρκίνου κάνοντας κλινικές δοκιµές σε µορφές επιθηλιακών καρκίνων, του µαστού, του παχέος εντέρου, του ορθού, του πνεύµονα και γυναικολογικών κακοηθειών.

 

Άντρια Ζαφειράκου, καλύτερη δασκάλα στον κόσμο: Λέει «καληµέρα» σε 35 γλώσσες

Η ελληνοκύπρια δασκάλα κοινοτικού σχολείου της Βρετανίας έχει αφιερώσει τη ζωή της στην ενσωµάτωση φτωχών παιδιών µεταναστών και έχει αποδείξει ότι το επάγγελµα του δασκάλου είναι η µήτρα όλων των επαγγελµάτων.

Ο καθηµερινός αγώνας της 39χρονης δασκάλας καλλιτεχνικών Αντριας Ζαφειράκου να εµφυσήσει το ενδιαφέρον για µάθηση σε παιδιά που µπορεί το προηγούµενο βράδυ να έµπλεξαν σε βία συµµοριών ή να µην µπόρεσαν να τραφούν τιµήθηκε φέτος µε το βραβείο του καλύτερου δασκάλου στον κόσµο.

Στο κοινοτικό σχολείο του Αλπερτον στο Μπρεντ, µία από τις φτωχότερες και πιο πολυπολιτισµικές περιοχές του Λονδίνου, όπου οι οικογένειες επιβιώνουν µε κρατικά επιδόµατα και η εγκληµατικότητα βρίσκεται στα ύψη, η κυρία Ζαφειράκου διδάσκει σε παιδιά µεταναστών ηλικίας 11 έως 18 ετών από 60 διαφορετικές χώρες. Παιδί µεταναστών η ίδια, από µητέρα Κύπρια και πατέρα Ελληνα που κατάγεται από το Γύθειο, έχει µάθει να χαιρετά τους µαθητές της σε 35 γλώσσες (όπως ταµίλ, χίντι, αραβικά, πολωνικά) και φροντίζει να εµπλουτίζει τα µαθήµατά της µε στοιχεία από τον πολιτισµό τους.

Η βραβευµένη δασκάλα και µητέρα δύο κοριτσιών αναλαµβάνει πολύ συχνά τον ρόλο του «γονέα» για τους µαθητές της και έχει δείξει στον κόσµο ότι το επάγγελµα του δασκάλου ξεπερνά τα στενά όρια της τάξης και του σχολικού ωραρίου. «Τους παίρνω στο γραφείο µου και συζητώ µαζί τους, τους συνοδεύω στην κουζίνα για να σιγουρευτώ ότι έφαγαν, θα πλύνω τα ρούχα τους αν είναι βρώµικα. Το πιο σηµαντικό είναι να τα κάνω να νιώσουν ότι δεν έχουν κάτι διαφορετικό από τα άλλα παιδιά», είχε δηλώσει η Ελληνοκύπρια δασκάλα στο «Εθνος της Κυριακής» µετά τη βράβευσή της στο Ντουµπάι µε το Global Teacher Award, που συνοδευόταν από χρηµατικό έπαθλο ” εκατοµµυρίου ευρώ, µε το οποίο η ίδια µά ς είπε ότι θα ήθελε να βοηθήσει την κοινότητά της και τις τέχνες.

 

 

Επιστήμη- ΤεχνολογίαΕλληνικά μυαλά με παγκόσμια ακτινοβολία διαφημίζουν τη χώρα

Ειδήσεις
ΣΧΕΤΙΚΕΣ

Οδηγοί ταξί και ασθενοφόρων εμφανίζουν χαμηλότερα ποσοστά θανάτου από Αλτσχάιμερ

Μελέτη ερευνητών του νοσοκομειακού φορέα Mass General Brigham στις...

«Ψυχρή Σελήνη»: Απόψε η τελευταία πανσέληνος του έτους

Ο ουρανός θα προσφέρει ένα πρόωρο χριστουγεννιάτικο δώρο αυτήν...

Φάρμακο που προλαμβάνει τη μόλυνση από τον HIV χαρακτηρίζεται από το Science ως το «επίτευγμα της χρονιάς» για το 2024

Η ανάπτυξη ενός πολλά υποσχόμενου νέου ενέσιμου φαρμάκου, της...

Μοίρασε τη δημοσίευση:

Κάνε Εγγραφή!

Τελευταία Νέα