«Στην Ελλάδα είμαστε μπροστά σε ένα νέο κύμα το οποίο θα είναι μεγάλο» προειδοποιεί ο καθηγητής Γρηγόρης Γεροτζιάφας     Ένα σημαντικό εργαλείο πρόγνωσης για το αν κάποιος θα νοσήσει ... Περισσότερα

Epiloges Press

Epiloges Press

«Στην Ελλάδα είμαστε μπροστά σε ένα νέο κύμα το οποίο θα είναι μεγάλο» προειδοποιεί ο καθηγητής Γρηγόρης Γεροτζιάφας
 
 
Ένα σημαντικό εργαλείο πρόγνωσης για το αν κάποιος θα νοσήσει ελαφριά ή βαριά από κορoνοϊό, το COMPASS-COVID-19 SCORE, πρόκειται σύντομα να προωθηθεί και να ενταχθεί στη λειτουργία των νοσηλευτικών ιδρυμάτων σε όλο τον κόσμο.

Advertisement
 

Πρόκειται για κλινικοεργαστηριακό σκορ εκτίμησης κινδύνου επιδείνωσης, που ανέπτυξε η ομάδα του καθηγητή αιματολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Σορβόννης, Γρηγόρη Γεροτζιάφα, το οποίο είναι διαθέσιμο με ελεύθερη πρόσβαση στο site medupdate.eu. Το εν λόγω κλινικοεργαστηριακό σκορ βασίζεται σε μελέτη η οποία έγινε στο Παρίσι και δημοσιεύθηκε πριν από περίπου δύο εβδομάδες στο επιστημονικό περιοδικό «Τhromvosis and Aimostasis».

 
«Ελπίζουμε ότι θα μπορέσουμε να δούμε ποιος είναι ο άνθρωπος που κινδυνεύει να αρρωστήσει βαριά, άρα να κάνουμε γρήγορα κάποιες ιατρικές πράξεις και θεραπευτικές επιλογές, που θα σταματήσουν την εξέλιξη του covid στη βαριά του μορφή. Κι έτσι ευελπιστούμε ότι θα ανακόψουμε την πορεία των ασθενών προς τις μονάδες εντατικής θεραπείας, καθώς αυτή είναι και η βασική αντίληψη στη θεραπευτική του κορoνοϊού», δηλώνει στο Πρακτορείο Fm ο διακεκριμένος αιματολόγος Γρηγόρης Γεροτζιάφας.

Ο καθηγητής, που είναι και διευθυντής της ερευνητικής ομάδας Καρκίνος και Θρόμβωση, INSERM U938, καθώς επίσης και πρόεδρος της Ελληνικής Επιτροπής Πρωτοκόλλων για την Φλεβική Θρόμβωση, αναφέρεται στον καίριο ρόλο που καλείται να παίξει η ΠΦΥ σε ολόκληρη την Ευρώπη. Μιλάει, μεταξύ άλλων, για τα post covid ιατρεία που ήδη αναπτύσσονται στο Παρίσι, λόγω των σοβαρών παρενεργειών που κάποιοι ασθενείς παρουσιάζουν μήνες μετά την αποθεραπεία τους, ενώ φέρνει στο τραπέζι και δεδομένα που συσχετίζουν τη βαρύτητα της νόσου όχι μόνο με την ποσότητα του ιικού φορτίου, αλλά και με την ένταση της μόλυνσης του περιβάλλοντος.

 
Όσον αφορά την πορεία της πανδημίας στην χώρα μας δηλώνει: «Στην Ελλάδα είμαστε μπροστά σε ένα νέο κύμα το οποίο θα είναι μεγάλο και θα έχουμε μία περαιτέρω δυσκολία σε σχέση με τη Γαλλία το Μάρτιο, γιατί ο ελληνικός πληθυσμός είναι υγειονομικά κουρασμένος, μετά και από την δεκαετή οικονομική κρίση.

Όμως δεν πιστεύει ότι θα φτάσουμε στο σημείο που τον Μάρτιο οι γιατροί στη Γαλλία, μπήκαν στη δυσάρεστη θέση να κάνουν διαλογή στο ποιοι ασθενείς θα διασωληνωθούν λέγοντας χαρακτηριστικά:

 
«Δεν θα φτάσουμε ξανά σε τέτοια σημεία, ούτε στην Ελλάδα ούτε στη Γαλλία. Κι ο λόγος είναι ότι το Μάρτιο δεν είχαμε θεραπευτικές στρατηγικές που να ανταποκρίνονται στα χαρακτηριστικά του νοσήματος. Ενώ σήμερα ξέρουμε να χειριζόμαστε τους ασθενείς. Όχι να θεραπεύουμε τον ιό. Αν φτάσουμε σε αυτό το σημείο, θα είναι συνολική αποτυχία όχι μόνο του συστήματος υγείας, ή πολιτική αποτυχία, αλλά αποτυχία της ιατρικής να μεταφέρει και να εφαρμόσει τη γνώση που έχει παραχθεί μέσα στο τελευταίο εξάμηνο».
Όσον αφορά τη χρήση της μάσκας, o ηγέτης στο χώρο της αιματολογίας διεθνώς, εμφανίζεται κατηγορηματικός: «Η βαρύτητα της νόσου συνδέεται με την ποσότητα του ιικού φορτίου. Και σε αυτό βοηθάει πάρα πολύ η μάσκα. Για να τελειώσουν οποιεσδήποτε συζητήσεις αν χρειάζεται ή δεν χρειάζεται, αν σταματάει τον ιό ή όχι! Η μάσκα θα ελαττώσει το φορτίο του ιού που εκπέμπω και θα ελαττώσει επίσης το φορτίο του ιού που θα πάρω».
 
Πηγή newsbeast.gr


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν στις 16 Νοεμβρίου

15/11/25 8:49 μμ

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν στις 16 Νοεμβρίου

H «Κερκινέλλα» προσελκύει πλήθος επισκεπτών της Philoxenia στο περίπτερο του Δήμου Σιντικής

15/11/25 9:36 μμ

H «Κερκινέλλα» προσελκύει πλήθος επισκεπτών της Philoxenia στο περίπτερο του Δήμου Σιντικής

Μπέργκερ με ...γέμιση μύδια Μακρυγιάλου, γαρίδα Πλαταμώνα και μαύρο χοιρινό Ολύμπου

15/11/25 9:32 μμ

Μπέργκερ με …γέμιση μύδια Μακρυγιάλου, γαρίδα Πλαταμώνα και μαύρο χοιρινό Ολύμπου

Ουκρανία-σκάνδαλο διαφθοράς: Ο Ζελένσκι ανακοίνωσε τον επανασχεδιασμό του ενεργειακού τομέα

15/11/25 9:28 μμ

Ουκρανία-σκάνδαλο διαφθοράς: Ο Ζελένσκι ανακοίνωσε τον επανασχεδιασμό του ενεργειακού τομέα

Ο Πάπας έκανε δεκτούς ηθοποιούς και σκηνοθέτες από όλο τον κόσμο - «Ο κινηματογράφος κινδυνεύει, πρέπει να προστατευθεί», τόνισε

15/11/25 9:25 μμ

Ο Πάπας έκανε δεκτούς ηθοποιούς και σκηνοθέτες από όλο τον κόσμο – «Ο κινηματογράφος κινδυνεύει, πρέπει να προστατευθεί», τόνισε

Δίωξη για τρία πλημμελήματα σε μέλη του Ρουβίκωνα που άνοιξαν πανό μπροστά στον Άγνωστο Στρατιώτη

15/11/25 9:18 μμ

Δίωξη για τρία πλημμελήματα σε μέλη του Ρουβίκωνα που άνοιξαν πανό μπροστά στον Άγνωστο Στρατιώτη

Π. Μαρινάκης: Η αναβάθμιση από τον Fitch προσελκύει επενδύσεις οι οποίες δημιουργούν δουλειές

15/11/25 9:16 μμ

Π. Μαρινάκης: Η αναβάθμιση από τον Fitch προσελκύει επενδύσεις οι οποίες δημιουργούν δουλειές

Συνάντηση του Στ. Κασσελάκη με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο στο Φανάρι

15/11/25 9:05 μμ

Συνάντηση του Στ. Κασσελάκη με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο στο Φανάρι

Θεσσαλονίκη: Ανήλικες χτύπησαν συνομήλικες τους και τις βιντεοσκόπησαν – Συνελήφθησαν και οι γονείς τους

15/11/25 9:00 μμ

Θεσσαλονίκη: Ανήλικες χτύπησαν συνομήλικες τους και τις βιντεοσκόπησαν – Συνελήφθησαν και οι γονείς τους

Ακινητοποιήθηκε λόγω τεχνικού προβλήματος η αμαξοστοιχία 1599 με 95 επιβάτες λίγο μετά τον ΣΣ Σίνδου

15/11/25 8:47 μμ

Ακινητοποιήθηκε λόγω τεχνικού προβλήματος η αμαξοστοιχία 1599 με 95 επιβάτες λίγο μετά τον ΣΣ Σίνδου

Antalis: Μια μεσοπρώιμη ποικιλία σκληρού σίτου με κορυφαία παραγωγικά χαρακτηριστικά

15/11/25 8:41 μμ

Αγροφυλλίδα ΑΕ: Antalis – Μια μεσοπρώιμη ποικιλία σκληρού σίτου με κορυφαία παραγωγικά χαρακτηριστικά

Έναρξη του Πρωταθλήματος Μπάσκετ Παλαιμάχων, Εργαζομένων & Ανέργων Δήμου Σερρών «Νίκος Τατιτζικίδης»

15/11/25 8:25 μμ

Έναρξη του Πρωταθλήματος Μπάσκετ Παλαιμάχων, Εργαζομένων & Ανέργων Δήμου Σερρών «Νίκος Τατιτζικίδης»