Έμφραγμα και εγκεφαλικό: Ποιοι είναι πιο ευάλωτοι – Ο ρόλος της διατροφής
Date:
Πόσο διαφέρουν οι παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου μεταξύ ανδρών και γυναικών; Νέα έρευνα δίνει την απάντηση
Υπάρχει τελικά «ασθενές» φύλο όσον αφορά τις καρδιαγγειακές παθήσεις, όπως είναι το έμφραγμα του μυοκαρδίου και το εγκεφαλικό επεισόδιο; Σύμφωνα με νεότερη και διεθνή μελέτη που δημοσιεύτηκε στο The Lancet, τόσο οι γυναίκες όσο και οι άντρες κινδυνεύουν εξίσου από τα καρδιαγγειακά νοσήματα, καθώς και τα δύο φύλα μοιράζονται τους περισσότερους παράγοντες κινδύνου.
Πρόκειται για την πρώτη μακροσκελή μελέτη που συμπεριέλαβε άτομα από χώρες υψηλού εισοδήματος, αλλά και από χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος, όπου η επιβάρυνση από τις καρδιαγγειακές παθήσεις θεωρείται μεγαλύτερη.
Η επιστημονική ομάδα αξιολόγησε διαφορετικούς παράγοντες κινδύνου, όπως μεταβολικούς (υψηλή αρτηριακή πίεση, παχυσαρκία και διαβήτης), συμπεριφορικούς (κάπνισμα και διατροφή) και ψυχοκοινωνικούς (οικονομική κατάσταση και κατάθλιψη), σε περίπου 156.000 άτομα χωρίς ιστορικό καρδιαγγειακής νόσου μεταξύ 35 και 70 ετών. Τα συγκεκριμένα άτομα ζούσαν σε 21 χώρες από διαφορετικά μέρη του κόσμου και παρακολουθήθηκαν για 10 χρόνια κατά μέσο όρο.
«Οι γυναίκες και οι άνδρες εμφανίζουν παρόμοιους παράγοντες κινδύνου καρδιαγγειακής νόσου, γεγονός που υπογραμμίζει τη σημασία μιας κοινής στρατηγικής προληπτικών μεθόδων που θα τους αφορά όλους», ανέφερε σχετικά η κύρια συγγραφέας της μελέτης Marjan Walli-Attaei, ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Ερευνών για την Υγεία του Πληθυσμού (PHRI) του Πανεπιστημίου McMaster και του οργανισμού Hamilton Health Sciences (HHS).
Συνολικά όμως οι γυναίκες παρουσίαζαν χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακής νόσου από ό,τι οι άνδρες, ιδίως στις νεότερες ηλικίες.
Παρόλα αυτά, η διατροφή συσχετίστηκε περισσότερο με τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου στις γυναίκες σε σύγκριση με τους άνδρες «γεγονός που απαιτεί ανεξάρτητη επιβεβαίωση και ερευνητική διερεύνηση», διευκρινίζει ο Salim Yusuf, επικεφαλής ερευνητής της μελέτης, ανώτερος συγγραφέας, εκτελεστικός διευθυντής στο Ινστιτούτο Ερευνών για την Υγεία του Πληθυσμού (PHRI) και καθηγητής ιατρικής στο Πανεπιστήμιο McMaster.
Από την άλλη, τα υψηλά επίπεδα κακής χοληστερόλης (LDL) και τα συμπτώματα κατάθλιψης συσχετίστηκαν εντονότερα με τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακής νόσου στους άνδρες παρά στις γυναίκες.
Τα μοτίβα αυτών των ευρημάτων ήταν γενικά παρόμοια στις χώρες υψηλού εισοδήματος, καθώς και στις χώρες χαμηλού εισοδήματος και χαμηλότερου μεσαίου εισοδήματος.
Πηγή ygeiamou.gr