Τις προτάσεις του για την επαναλειτουργία των εμπορικών καταστημάτων με μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας και επιτήρηση της εφαρμογής τους παρουσίασε σήμερα ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών. Προτείνουν click away και ... Περισσότερα

Συντάκτης: Epiloges Press

Συντάκτης: Epiloges Press

Τις προτάσεις του για την επαναλειτουργία των εμπορικών καταστημάτων με μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας και επιτήρηση της εφαρμογής τους παρουσίασε σήμερα ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών. Προτείνουν click away και έπειτα σε επόμενη φάση click in shop αλλά με προϋποθέσεις. 
 
Όπως αναφέρει και σε σχετική επιστολή του προς τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, προβλέπουν επαναλειτουργία της αγοράς με τη μέθοδο του «click away», ώστε να εκκινήσει η εκπτωτική περίοδος και να εκτελεστούν οι ήδη ληφθείσες παραγγελίες και διεύρυνση λειτουργίας με την μέθοδο «click in shop» αρχικά με αυστηρή αναλογία πελατών ανά τετραγωνικό μέτρο και διεύρυνση ανάλογα με τα επιδημιολογικά δεδομένα.

Επίσης, ο πρόεδρος του Συλλόγου Σταύρος Καφούνης υπογράμμισε ότι η όποια απόφαση αποτελεί θέμα επιβίωσης για χιλιάδες μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, ενώ ζήτησε στο όποιο επόμενο άνοιγμα αποφασιστεί να δοθεί προτεραιότητα στο λιανεμπόριο και όχι π.χ. σε κάποια από τις βαθμίδες της εκπαίδευσης.

Advertisement
 

 
Ζήτησε επίσης η επαναλειτουργία να έχει διάρκεια και, σε περίπτωση που η χώρα βρεθεί και πάλι σε δύσκολη κατάσταση, αντί για νέο κλείσιμο του λιανεμπορίου να εξαντληθούν προηγουμένως άλλες λύσεις που είναι:

1. Να αυστηροποιηθεί η λειτουργία των supermarkets, εφαρμόζοντας αυστηρότερα υγειονομικά πρωτόκολλα.

2. Να επανεξεταστεί ο τρόπος λειτουργίας των σχολείων.

3. Να εφαρμοσθεί γεωγραφικός περιορισμός για κάθε μορφής αγορά, μειώνοντας άσκοπες μετακινήσεις, που δημιουργούν συγχρωτισμό σε κεντρικά σημεία και ενισχύοντας όλες τις τοπικές αγορές ανεξαρτήτως μεγέθους.

4. Να περιοριστεί η κάθε μορφής μετακίνηση εντός αυστηρά γεωγραφικών ορίων, ειδικά με τη χρήση του sms μετακίνησης “6”.

5. Να ενισχυθεί η επιτήρηση της εφαρμογής των μέτρων.

Advertisement
ΔΕΗ

Στη συνέντευξη συμμετείχε και ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, ο οποίος ανέφερε ότι εφόσον πρέπει να κάνουμε μόνο ένα βήμα, αυτό θα πρέπει να αφορά το λιανεμπόριο, ενώ στάθηκε ιδιαίτερα στην ανάγκη στήριξης της οικονομίας μεταξύ άλλων και επειδή η υγεία χρειάζεται πόρους.

Ο καθηγητής στο τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Ν.Καλιφόρνια Κωνσταντίνος Σιούτας παρουσίασε τεχνολογικές λύσεις καθαρισμού του αέρα που θα διευκολύνουν, όπως είπε, συνολικά το άνοιγμα της οικονομίας και όχι μόνο του λιανεμπορίου.

Τέλος, ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης τάχθηκε υπέρ της επαναλειτουργίας του λιανεμπορίου με τη μέθοδο του click away κατά προτεραιότητα και επέκταση στο click in shop, (που επιβαρύνει λίγο περισσότερο το επιδημιολογικό φορτίο) εφόσον όμως εγκατασταθούν προηγουμένως φίλτρα καθαρισμού του αέρα.

Ζήτησε επίσης αυστηροποίηση της αστυνόμευσης των μέτρων καθώς, όπως είπε, η τηλεργασία του 50% των εργαζομένων δεν εφαρμόζεται στην πράξη, με ευθύνη των επιχειρήσεων.

Πηγή ΑΠΕ


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ο Φρανκ επαίνεσε το πνεύμα των παικτών του και τις «επιστροφές» τους στα ματς

03/10/25 9:30 μμ

Ο Φρανκ επαίνεσε το πνεύμα των παικτών του και τις «επιστροφές» τους στα ματς

Με έμφαση στο ελληνικό έργο ο καλλιτεχνικός προγραμματισμός του ΚΘΒΕ για τη σεζόν '25- '26

03/10/25 9:26 μμ

Με έμφαση στο ελληνικό έργο ο καλλιτεχνικός προγραμματισμός του ΚΘΒΕ για τη σεζόν ’25- ’26

Πίτες με λαχανικά και μπέικον

03/10/25 9:18 μμ

Πίτες με λαχανικά και μπέικον

Η Γιέλενα Τοντόροβιτς πρωτοπορεί, αναλαμβάνοντας ανδρική ομάδα στην Βραζιλία

03/10/25 9:12 μμ

Η Γιέλενα Τοντόροβιτς πρωτοπορεί, αναλαμβάνοντας ανδρική ομάδα στην Βραζιλία

Βαριά ήττα για τη Νέα Ιωνία

03/10/25 9:09 μμ

Βαριά ήττα για τη Νέα Ιωνία

Άρης: Δίχως Κουλμπόκα, Φόρεστερ απέναντι στην Καρδίτσα

03/10/25 9:02 μμ

Άρης: Δίχως Κουλμπόκα, Φόρεστερ απέναντι στην Καρδίτσα

Έρευνα BBC: Οι ρωσικές απώλειες στον πόλεμο κατά της Ουκρανίας έφθασαν τους 134.125 νεκρούς – καθημερινά σκοτώνονται 50-60

03/10/25 8:58 μμ

Έρευνα BBC: Οι ρωσικές απώλειες στον πόλεμο κατά της Ουκρανίας έφθασαν τους 134.125 νεκρούς – καθημερινά σκοτώνονται 50-60

Βόλος-Η αποστολή για το ματς με την ΑΕΛ

03/10/25 8:56 μμ

Βόλος-Η αποστολή για το ματς με την ΑΕΛ

Κοινή Ανακοίνωση ΠΑΣΟΚ - ΣΥΡΙΖΑ - Νέας Αριστεράς - Πλεύσης Ελευθερίας για το Global Sumud Flotilla

03/10/25 8:45 μμ

Κοινή Ανακοίνωση ΠΑΣΟΚ – ΣΥΡΙΖΑ – Νέας Αριστεράς – Πλεύσης Ελευθερίας για το Global Sumud Flotilla

Πλεόνασμα 2,1 δισ. ευρώ κατέγραψε ο κρατικός προϋπολογισμός το επτάμηνο του 2025

03/10/25 8:39 μμ

Πλεόνασμα 2,1 δισ. ευρώ κατέγραψε ο κρατικός προϋπολογισμός το επτάμηνο του 2025

Αντιπροσωπεία της ελληνικής πρεσβείας στο Ισραήλ επισκέφθηκε τους 27 Έλληνες που μετείχαν στον στολίσκο- Διάβημα διαμαρτυρίας από το ΥΠΕΞ στον πρέσβη του Ισραήλ στην Ελλάδα

03/10/25 8:37 μμ

Αντιπροσωπεία της ελληνικής πρεσβείας στο Ισραήλ επισκέφθηκε τους 27 Έλληνες που μετείχαν στον στολίσκο

Ποδηλασία: Ο σταρ των social media Φοντενουά έσπασε το ρεκόρ ανάβασης στον Πύργο του Άιφελ

03/10/25 8:35 μμ

Ποδηλασία: Ο σταρ των social media Φοντενουά έσπασε το ρεκόρ ανάβασης στον Πύργο του Άιφελ