Όλα τα mRNA εμβόλια είναι πολύ αποτελεσματικά και παρέχουν σημαντική προστασία, αλλά εκείνα της Moderna φαίνεται να είναι λίγο καλύτερα σε σχέση με της Pfizer/BioNTech, σύμφωνα με την πρώτη απευθείας ... Περισσότερα

Epiloges Press

Epiloges Press

Όλα τα mRNA εμβόλια είναι πολύ αποτελεσματικά και παρέχουν σημαντική προστασία, αλλά εκείνα της Moderna φαίνεται να είναι λίγο καλύτερα σε σχέση με της Pfizer/BioNTech, σύμφωνα με την πρώτη απευθείας σύγκριση της αποτελεσματικότητάς τους που έκαναν Αμερικανοί επιστήμονες.

Η σύγκριση βασίστηκε στην ανάλυση των ηλεκτρονικών ιατρικών αρχείων σχεδόν 450.000 ανθρώπων που είχαν κάνει τα δύο εμβόλια κατά του κορονοϊού.

Η μελέτη, με επικεφαλής τη δρα Μπάρμπρα Ντίκερμαν του Τμήματος Επιδημιολογίας της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, η οποία δημοσιεύθηκε στο διεθνούς κύρους αμερικανικό ιατρικό περιοδικό «New England Journal of Medicine», δείχνει ότι το εμβόλιο της Moderna παρέχει περίπου 21% μικρότερο κίνδυνο λοίμωξης Covid-19 και 41% μικρότερο κίνδυνο νοσηλείας, σε σχέση με εκείνο των Pfizer/BioNTech.

«Και τα δύο εμβόλια είναι απίστευτα αποτελεσματικά, με σπάνιες περιπτώσεις λοιμώξεων breakthrough σε εμβολιασμένους. Όμως, άσχετα από το ποιο στέλεχος επικρατούσε -στην αρχή το Άλφα και μετά το Δέλτα- το εμβόλιο της Moderna ήταν ελαφρώς πιο αποτελεσματικό», δήλωσε ο αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογίας Χουάν Κάζας της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ και του Νοσοκομείου Brigham & Women’ς της Βοστώνης.

Η αποτελεσματικότητα συγκρίθηκε με βάση πέντε δείκτες:

Περιστατικά νόσου Covid-19, περιστατικά με συμπτώματα, νοσηλείες, εισαγωγές σε ΜΕΘ και θάνατοι από Covid-19. Η σύγκριση έγινε αρχικά σε 219.842 βετεράνους του στρατού των ΗΠΑ που είχαν εμβολιαστεί με Pfizer μεταξύ Ιανουαρίου-Μαΐου 2021 και άλλους τόσους που είχαν εμβολιαστεί με Moderna.

Τις επόμενες 24 εβδομάδες μετά τον εμβολιασμό (σε μία περίοδο που επικρατούσε η παραλλαγή Άλφα), ο κίνδυνος λοίμωξης από κορονοϊό υπολογίστηκε σε 4,52 περιστατικά ανά 1.000 εμβολιασμένους ανθρώπους με Moderna έναντι 5,75 ανά 1.000 με Pfizer. Επίσης, σε σχέση με τους εμβολιασμένους με Moderna, στην ομάδα των εμβολιασμένων με Pfizer υπήρχαν περισσότερα περιστατικά νόσου Covid-19 με συμπτώματα (0,44 ανά 1.000 άτομα), νοσηλειών (0,55/1.000), εισαγωγών σε ΜΕΘ (0,10/1.000) και θανάτων (0,02/1.000).

Advertisement
ktimatologio

Ο χαμηλότερος κίνδυνος μετά από εμβόλιο Moderna επιβεβαιώθηκε σε μεγαλύτερο βάθος χρόνου (Ιούλιος-Σεπτέμβριος 2021), όταν πια επικρατούσε η παραλλαγή Δέλτα. Σε αυτήν τη σύγκριση, ο υπερβάλλων κίνδυνος διαγνωσμένης λοίμωξης Covid-19, σε διάστημα 12 εβδομάδων μετά τον εμβολιασμό, ήταν 6,54 περιστατικά ανά 1.000 ανθρώπους για το εμβόλιο της Pfizer, σε σχέση με εκείνο της Moderna.

«Δεδομένης της υψηλής αποτελεσματικότητας και των δύο εμβολίων Moderna και Pfizer, που επιβεβαίωσε και η μελέτη μας, οποιοδήποτε από τα δύο συνίσταται στον καθένα ως επιλογή», ανέφερε η δρ Ντίκερμαν. Οι ερευνητές επεσήμαναν, πάντως, ότι χρειάζεται η περαιτέρω αξιολόγηση της συγκριτικής αποτελεσματικότητας και ασφάλειας των δύο mRNA εμβολίων.

πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ο Κίμι Αντονέλι θριάμβευσε στην Σανγκάη

15/03/26 4:14 μμ

Ο Κίμι Αντονέλι θριάμβευσε στην Σανγκάη

Χ. Φιντάν: «Τεράστιο σφάλμα αυτός ο πόλεμος - Η Τουρκία δεν θέλει να εμπλακεί ούτε πρόκειται να απαντήσει στο Ιράν»

15/03/26 4:04 μμ

Χ. Φιντάν: «Τεράστιο σφάλμα αυτός ο πόλεμος – Η Τουρκία δεν θέλει να εμπλακεί ούτε πρόκειται να απαντήσει στο Ιράν»

Κρίση στη Μέση Ανατολή: Η επόμενη μέρα για τον Έλληνα καταναλωτή

15/03/26 3:59 μμ

Κρίση στη Μέση Ανατολή: Η επόμενη μέρα για τον Έλληνα καταναλωτή

ΚΚΕ: Η εμπλοκή στον πόλεμο βαφτίζεται από τον πρωθυπουργό «εθνικό συμφέρον»

15/03/26 3:55 μμ

ΚΚΕ: Η εμπλοκή στον πόλεμο βαφτίζεται από τον πρωθυπουργό «εθνικό συμφέρον»

Δ. Τσαγγάρη: H πλειονότητα των πρατηρίων καυσίμων στην Αττική έχει προσαρμοστεί στο ανώτατο επιτρεπόμενο μεικτό περιθώριο κέρδους

15/03/26 3:53 μμ

Δ. Τσαγγάρη: H πλειονότητα των πρατηρίων καυσίμων στην Αττική έχει προσαρμοστεί στο ανώτατο επιτρεπόμενο μεικτό περιθώριο κέρδους

ΟΑΚΑ: Νέα ζωή στις Ολυμπιακές Εγκαταστάσεις της Παιανίας με το NMDF Convention & World of Dance Greece 2026

15/03/26 3:49 μμ

ΟΑΚΑ: Νέα ζωή στις Ολυμπιακές Εγκαταστάσεις της Παιανίας με το NMDF Convention & World of Dance Greece 2026

Γίγαντες με μελιτζάνες στο φούρνο

15/03/26 1:38 μμ

Γίγαντες με μελιτζάνες στο φούρνο

Πράσινο σαπούνι - 15 χρήσεις για το σπίτι που θα σας εκπλήξουν

15/03/26 1:29 μμ

Πράσινο σαπούνι – 15 χρήσεις για το σπίτι που θα σας εκπλήξουν

Συγκέντρωση σε ανάμνηση των Εβραίων θυμάτων του ναζισμού και έναρξη των εργασιών του Πάρκου Μνήμης στην Πλατεία Ελευθερίας

15/03/26 1:35 μμ

Θεσσαλονίκη: Συγκέντρωση σε ανάμνηση των Εβραίων θυμάτων του ναζισμού και έναρξη των εργασιών του Πάρκου Μνήμης

Πώς να προετοιμάσετε το μπαλκόνι ή τον κήπο σας για την άνοιξη

15/03/26 1:27 μμ

Πώς να προετοιμάσετε το μπαλκόνι ή τον κήπο σας για την άνοιξη

Τεχνολογία και ηλεκτρονικό εμπόριο - Πώς αλλάζουν οι συνήθειες των καταναλωτών - Στοιχεία για την Ελλάδα

15/03/26 1:33 μμ

Τεχνολογία και ηλεκτρονικό εμπόριο – Πώς αλλάζουν οι συνήθειες των καταναλωτών – Στοιχεία για την Ελλάδα

«Η Ελλάδα στα ερείπια του Μεσολογγίου» - Ο εμβληματικός πίνακας του Ντελακρουά έως τέλος Νοεμβρίου στο Ξενοκράτειο Αρχαιολογικό Μουσείο Μεσολογγίου

15/03/26 1:22 μμ

«Η Ελλάδα στα ερείπια του Μεσολογγίου» – Ο εμβληματικός πίνακας του Ντελακρουά στο Ξενοκράτειο Αρχαιολογικό Μουσείο Μεσολογγίου