Το αμέσως επόμενο διάστημα θα ανοίξει η πλατφόρμα της τρίτης δόσης και για τους κάτω των 50 χρόνωνΣκληρή συνεχίζεται στη χώρα μας η μάχη με τον κορωνοϊό, με τις δυνάμεις να ... Περισσότερα

Epiloges Press

Epiloges Press

Το αμέσως επόμενο διάστημα θα ανοίξει η πλατφόρμα της τρίτης δόσης και για τους κάτω των 50 χρόνων
Σκληρή συνεχίζεται στη χώρα μας η μάχη με τον κορωνοϊό, με τις δυνάμεις να ενισχύονται συνεχώς στο μέτωπο των εμβολιασμών. Η χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη αρκετών περιοχών στη Θεσσαλία, τη Μακεδονία και τη Θράκη έχει αναζωπυρώσει τις εστίες της επιδημίας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα νέα κρούσματα κορωνοϊού (καταγράφεται αύξηση κατά 17% στις νέες διαγνώσεις) και στις εισαγωγές στα νοσοκομεία (αυξημένες κατά 30%). Κατά το προηγούμενο 24ωρο 277 ασθενείς με λοίμωξη covid-19 χρειάστηκε να εισαχθούν σε νοσοκομεία, με το 27% αυτών να αφορούν νοσοκομεία του λεκανοπεδίου και το 73% τα νοσοκομεία της περιφέρειας.

 
Με την επιχειρησιακή προσπάθεια να επικεντρώνεται στο να υψωθεί το τείχος ανοσίας, οι αρμόδιοι δρομολογούν για το αμέσως επόμενο διάστημα το άνοιγμα της πλατφόρμας και για τους πολίτες ηλικίας κάτω των 50 χρόνων για τον προγραμματισμό της αναμνηστικής (τρίτης) δόσης εμβολίου εφόσον έχει συμπληρωθεί εξάμηνο από τη δεύτερη δόση.

Υπενθυμίζεται ότι στις 10 Οκτωβρίου άνοιξε η πλατφόρμα για τους πολίτες άνω των 50 χρόνων ενώ νωρίτερα είχε ανοίξει για την ειδική κατηγορία των ανοσοκατασταλμένων. Την αναμνηστική δόση έχουν ήδη λάβει σχεδόν 245.000 άτομα.

 
Παράλληλα, στην τελική ευθεία βρίσκεται η διαδικασία για τη χορήγηση αναμνηστικής (δεύτερης) δόσης εμβολίου στα άτομα που έχουν λάβει το μονοδοσικό σκεύασμα της Jansen κατά του κορωνοϊού, το Johnson & Johnson. Οι περίπου 550.000 πολίτες που έχουν εμβολιαστεί με το συγκεκριμένο εμβόλιο θα μπορούν να προγραμματίσουν στην πλατφόρμα του εμβολιασμού το ραντεβού τους για την επιπλέον ανοσολογική ενίσχυση του οργανισμού τους έναντι του κορωνοϊού. Σύμφωνα με μελέτες, φαίνεται ότι η αποτελεσματικότητα του εμβολίου αυτού, που είναι κατώτερη συγκριτικά με τα άλλα εμβόλια, της τάξεως του 70%, με τη δεύτερη δόση αγγίζει το 90%.

 
Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού εκτιμά τα διεθνή επιστημονικά δεδομένα και τις γνωμοδοτήσεις των αρμόδιων ρυθμιστικών φορέων σε Ευρώπη και Ηνωμένες Πολιτείες, και αναμένεται να δώσει το πράσινο φως για τον εμβολιασμό για την υπενθυμιστική δόση και για όσους έχουν κάνει το μονοδοσικό. Η σύσταση θα είναι εμβολιασμός είτε με το Johnson & Johnson που έγινε ο αρχικός εμβολιασμός είτε με εμβόλιο mRΝΑμετά τη συμπλήρωση του διμήνου από την αρχική ανοσοποίηση.

Γιατί ειδικοί ζητούν την αναμνηστική δόση για όλους

Advertisement
Babis

Στην αξία της τρίτης δόσης για την ενίσχυση των ευάλωτων και των ηλικιωμένων αναφέρθηκε κατά τη χθεσινή ενημέρωση των ειδικών της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων και της αναπληρώτριας υπουργού Υγείας, η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών, κυρία Βάνα Παπαευαγγέλου. «Προτρέπω όλους να μην είναι εφησυχασμένοι με το σκεπτικό «έκανα τις δύο δόσεις, είμαι προστατευμένος». Φαίνεται ότι υπάρχει αξία, ιδιαίτερα στα άτομα μεγάλης ηλικίας γιατί ξέρουμε ότι η ανοσία που προσφέρει το εμβόλιο μειώνεται μετά το εξάμηνο, ιδιαίτερα στους ανθρώπους άνω των 60 ετών. Όσοι είναι άνω των 60 χρόνων, πρέπει να κάνουν τώρα την τρίτη δόση για να προλάβουν, κι εφόσον έχουν κλείσει το εξάμηνο από τη δεύτερη δόση» τόνισε η καθηγήτρια. Επισήμανε ότι οι κύριοι παράγοντες για τη μείωση της ανοσίας μετά τη χορήγηση της δεύτερης δόσης είναι η ηλικία και τα υποκείμενα νοσήματα που εμποδίζουν την καλή ανοσοποίηση μέσω εμβολιασμού.
 

Ωστόσο, η κυρία Παπαευαγγέλου εξήγησε και την αναγκαιότητα για τη χορήγηση της τρίτης δόσης στα άτομα νεότερης ηλικίας. «Οι νεότεροι πρέπει να σκεφτούν τις οικογένειες τους. Αν, δηλαδή, κάποιος μένει με τον γονιό του- ο οποίος είναι μεγάλης ηλικίας- και έχει μια κοινωνική ζωή, εργάζεται, βγαίνει, καλό είναι να κάνει την αναμνηστική δόση τώρα, μόλις συμπληρώσει το εξάμηνο από τη δεύτερη δόση, με την έννοια ότι θα προστατεύσει όχι μόνο τον εαυτό του αλλά και δεν θα μεταφέρει τη λοίμωξη μέσα στην οικογένεια» είπε η καθηγήτρια, υπενθυμίζοντας πως η ενδοοικογενειακή διασπορά είναι η κύρια πηγή διασποράς του κορωνοϊού.

Στο θέμα αναφέρθηκε και ο καθηγητής Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών, κ. Γκίκας Μαγιορκίνης. «Με τις αναμνηστικές δόσεις θα έχουμε πολύ πολύ καλύτερη ανοσία σε βάθος χρόνου και για πολύ περισσότερα εύρη στελεχών του κορωνοϊού» είπε και επανέλαβε ότι «όλοι θα πρέπει να τρέξουν να ολοκληρώσουν τους εμβολιασμούς τους, όπως το προτείνει η Επιτροπή Εμβολιασμών». Μάλιστα, εκτίμησε ότι επειδή τα στοιχεία δείχνουν ότι το πλήρες σχήμα εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού είναι «ανώτερης ποιότητας» και επιπλέον «δημιουργεί καλύτερο ανοσολογικό προφίλ από εκείνο που δημιουργεί ο αντιγριπικός εμβολιασμός», είναι πιθανόν «να μην χρειαστούμε εμβολιασμούς κάθε χρόνο, κάτι βέβαια που θα πρέπει να το δούμε σε βάθος χρόνου».

Πηγή protothema.gr


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Κυβερνητικές πηγές: Με αποκλειστική υπαιτιότητα μιας μικρής μειοψηφίας αγροτών τινάζεται στον αέρα ο διάλογος - Σε περίπτωση κλιμάκωσης μόνες αρμόδιες είναι οι αρχές

13/01/26 12:12 πμ

Κυβερνητικές πηγές: Με αποκλειστική υπαιτιότητα μιας μικρής μειοψηφίας αγροτών τινάζεται στον αέρα ο διάλογος – Σε περίπτωση κλιμάκωσης μόνες αρμόδιες είναι οι αρχές

Σωκράτης Φάμελλος; «Απαιτείται πολιτική αλλαγή για να έχουμε ελληνική βιώσιμη επιχειρηματικότητα που θα στηρίζεται στον πλουραλισμό της οικονομίας»

13/01/26 12:00 πμ

Σωκράτης Φάμελλος: «Απαιτείται πολιτική αλλαγή για να έχουμε ελληνική βιώσιμη επιχειρηματικότητα που θα στηρίζεται στον πλουραλισμό της οικονομίας»

Έναρξη ευρωπαϊκής παραγωγής κυψελών μπαταριών από τον όμιλο Volkswagen

12/01/26 11:59 μμ

Έναρξη ευρωπαϊκής παραγωγής κυψελών μπαταριών από τον όμιλο Volkswagen

«Βόμβα»: Η Ρεάλ Μαδρίτης απέλυσε τον Αλόνσο

12/01/26 11:58 μμ

«Βόμβα»: Η Ρεάλ Μαδρίτης απέλυσε τον Αλόνσο

Συνταγή για μοσχαράκι στιφάδο που λιώνει στο στόμα

12/01/26 11:57 μμ

Συνταγή για μοσχαράκι στιφάδο που λιώνει στο στόμα

Σε καλό κλίμα οι προσπάθειες επανεκκίνησης της ΣΑΕΚ στον δήμο Πολυγύρου

12/01/26 11:55 μμ

Σε καλό κλίμα οι προσπάθειες επανεκκίνησης της ΣΑΕΚ στον δήμο Πολυγύρου

Η Ai, η χιμπατζής-"θαύμα" πέθανε σε ηλικία 49 ετών

12/01/26 11:53 μμ

Η Ai, η χιμπατζής -“θαύμα” πέθανε σε ηλικία 49 ετών

Ο Κυρ. Μητσοτάκης στη Μαδρίτη: Συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Ισπανίας και τον Βασιλιά Φελίπε

12/01/26 11:52 μμ

Ο Κυρ. Μητσοτάκης στη Μαδρίτη: Συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Ισπανίας και τον Βασιλιά Φελίπε

Δύο συλλήψεις για παραβίαση ορίων ταχύτητας- Οδηγούσε με 128 χλμ σε περιοχή με όριο τα 50χλμ

12/01/26 11:51 μμ

Δύο συλλήψεις για παραβίαση ορίων ταχύτητας- Οδηγούσε με 128 χλμ σε περιοχή με όριο τα 50χλμ

Εξεταστική για ΟΠΕΚΕΠΕ - Αντώνης Μωυσίδης: Ο ΟΠΕΚΕΠΕ δεν ασκεί, αλλά εφαρμόζει πολιτικές. Ποτέ δεν είχα δεχθεί πίεση

12/01/26 11:46 μμ

Εξεταστική για ΟΠΕΚΕΠΕ – Αντώνης Μωυσίδης: Ο ΟΠΕΚΕΠΕ δεν ασκεί, αλλά εφαρμόζει πολιτικές. Ποτέ δεν είχα δεχθεί πίεση

Σέρρες: Με επιτυχία ο ετήσιος χορός του Πολιτιστικού Συλλόγου Μικρασιατών Αγίου Ιωάννη "Αλησμόνητες Πατρίδες" - video

12/01/26 8:16 μμ

Σέρρες: Με επιτυχία ο ετήσιος χορός του Πολιτιστικού Συλλόγου Μικρασιατών Αγίου Ιωάννη “Αλησμόνητες Πατρίδες” – video

Χτύπησε και τον νομό Σερρών η κακοκαιρία - Πώς θα εξελιχθεί τις επόμενες ώρες - video

12/01/26 8:10 μμ

Χτύπησε και τον νομό Σερρών η κακοκαιρία – Πώς θα εξελιχθεί τις επόμενες ώρες – video