6.9 C
Serres

Ένα βουλγαρικό φεστιβάλ που ακολουθεί τη διαδρομή του ποταμού Στρυμόνα και ολοκληρώνεται στην Ασπροβάλτα

Date:

Τη διαδρομή του ποταμού Στρυμόνα, που ενώνει την Ελλάδα με τη Βουλγαρία, επιχειρεί να κάνει μέσα από τις δράσεις του, ένα πολιτιστικό φεστιβάλ που φέρει το όνομά του.

Το Φεστιβάλ Struma (σ.σ. αγγλική ονομασία του ποταμού Στρυμόνα) που είναι σε εξέλιξη στη γειτονική χώρα (2-9 Σεπτεμβρίου), ξεκίνησε από τη Σόφια όπου βρίσκεται το όρος από το οποίο πηγάζει ο Στρυμόνας, συνεχίζεται στην πόλη του Κιουστεντίλ, η οποία περιβάλλεται από τον ποταμό και θα ολοκληρωθεί το ερχόμενο Σάββατο με εκδηλώσεις στην Ασπροβάλτα Θεσσαλονίκης, λίγα μόλις χιλιόμετρα μακριά από το σημείο του νομού Σερρών όπου εκβάλλει ο Στρυμόνας.

Πρόκειται για την τρίτη χρονιά ενός Φεστιβάλ που μεγαλώνει διαρκώς με συμμετοχές από πολλές χώρες του κόσμου, αλλά μέσα από το πρόγραμμά του φανερώνεται η λατρεία της διοργανώτριάς του Νάντιας Δημητρόβα για τη χώρα μας. Άλλωστε, για το λόγο αυτό η Πρεσβεία της Ελλάδος στη Σόφια έχει δώσει την αιγίδα της στο Φεστιβάλ.

«Η τρίτη χρονιά του Φεστιβάλ έχει τιμώμενη χώρα την Ελλάδα, και μάλιστα μία ολόκληρη μέρα ήταν αποκλειστικά αφιερωμένη στη χώρα μας και τον ελληνικό πολιτισμό, παρουσιάζοντας μόνο ελληνικά πολιτιστικά προϊόντα», δηλώνει στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η Γραμματέας Επικοινωνίας Α’ στην Πρεσβεία της Ελλάδος στη Σόφια, Ναταλία Στενημαχίτη.

Στο πλαίσιο αυτό, «μετακόμισε» από τη Δράμα στο Κιουστεντίλ, 90 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Σόφιας, η έκθεση µε τίτλο «ΠΥΡΓOΒA – Ασπίδα Πολιτισμού» από την GALLERY13. Η έκθεση, στην οποία συμμετέχουν εννέα Έλληνες καλλιτέχνες, αποσκοπεί στη διάδοση των αξιών του ελληνικού πολιτισμού στη Βουλγαρία, ενισχύοντας περαιτέρω τις πολιτιστικές σχέσεις των δύο χωρών.

Εγκαινιάστηκε από τον Έλληνα πρέσβη στη Βουλγαρία Αλέξιο-Μάριο Λυμπερόπουλο, παρουσία εκπροσώπων της τοπικής περιφέρειας και του δήμου και θα παραμείνει έως τις 10 Σεπτεμβρίου για να παρουσιαστεί στο βουλγαρικό κοινό. «Η έκθεση πραγματοποιείται στον παλαιό μεσαιωνικό πύργο “Πύργοβα” του 15ου αιώνα, ο οποίος αποτελεί μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς της Βουλγαρίας. Μέσω της έκθεσης, ο πύργος μετετράπη σε …βιβλιοθήκη έργων τέχνης, µε αναφορές στο βιβλίο και στην γραφή», λέει η κ. Στενημαχίτη.

Ένα βουλγαρικό φεστιβάλ που ακολουθεί τη διαδρομή του ποταμού Στρυμόνα





Κινηματογραφικό αφιέρωμα από νωρίς το απόγευμα μέχρι αργά το βράδυ

Ακολούθησε επίσης την ημέρα των εγκαινίων ένα κινηματογραφικό αφιέρωμα με οκτώ βραβευμένες ταινίες μικρού μήκους, που συνέθεσαν την ενότητα «Το Φεστιβάλ Δράμας ταξιδεύει στη Βουλγαρία». Επρόκειτο για ταινίες που επιλέχθηκαν ειδικά για το βουλγαρικό κοινό από το Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας.

«Στο δεύτερο μέρος του ελληνικού κινηματογραφικού αφιερώματος, προβλήθηκαν διαδικτυακά, μέσω της πλατφόρμας ERTFLIX, τέσσερα ντοκιμαντέρ αφιερωμένα στη ζωή και την καλλιτεχνική πορεία της εμβληματικής Ελληνίδας σοπράνο Μαρία Κάλλας, με αφορμή τη φετινή επέτειο συμπλήρωσης 100 χρόνων από τη γέννησή της», συμπληρώνει η Ναταλία Στενημαχίτη.

Δύο ακόμη διακεκριμένες ταινίες συμπλήρωσαν το τρίτο μέρος του αφιερώματος, η μία εκ των οποίων παραχωρήθηκε για προβολή από το ελληνικό Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Καστελλορίζου. Ήταν το ιστορικό ντοκιμαντέρ «Τα Ηρωικά Βουρλά της Μικράς Ασίας» της Ειρήνης Σαρίογλου, αλλά και η ταινία μικρού μήκους «Μαρμάρινη Νύχτα» του Πέτρου Νικολάου, η οποία είναι αφιερωμένη στον Έλληνα συγγραφέα Αντώνη Σαμαράκη.

Καταληκτική ημέρα του Φεστιβάλ Struma στην Ασπροβάλτα

Εκτός από την 3η Σεπτεμβρίου που ήταν αφιερωμένη στην Ελλάδα, το Φεστιβάλ ρίχνει αυλαία στη χώρα μας, αφού οι εκδηλώσεις την καταληκτική του μέρα θα πραγματοποιηθούν στην Ασπροβάλτα Θεσσαλονίκης, περιοχή όπου παραθερίζουν πολλοί Βούλγαροι.

Ένα πλούσιο μουσικοχορευτικό πρόγραμμα θα παρουσιαστεί σε συνεργασία με τον Δήμο Βόλβης στο ανοιχτό θέατρο της Ασπροβάλτας, με τη συμμετοχή της Συμφωνικής ορχήστρας του Vidin, τη χορωδία του Δήμου Βόλβης και τον χορευτικό σύλλογο «Το Σαραμουρσακλί» από τις Σέρρες.

«Σκοπός μας ως πρεσβεία είναι να προσπαθήσουμε του χρόνου η ημέρα του φεστιβάλ που είναι αφιερωμένη στην Ελλάδα να είναι όσο πιο πλούσια γίνεται. Αυτό θα επιτευχθεί και με την εξεύρεση χορηγών, καθώς και φέτος υπήρχε προθυμία να έρθουν στο Κιουστεντίλ χορευτικά συγκροτήματα από Σέρρες και Καβάλα, αλλά δεν ήταν δυνατόν να καλυφθεί το κόστος για τη μετακίνηση και φιλοξενία τους», καταλήγει η κ. Στενημαχίτη.

*Τις φωτογραφίες από τα εγκαίνια της Έκθεσης Πύργοβα παραχώρησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Πρεσβεία της Ελλάδος στη Σόφια

ΕλλάδαΜακεδονίαΈνα βουλγαρικό φεστιβάλ που ακολουθεί τη διαδρομή του ποταμού Στρυμόνα και ολοκληρώνεται...

Ειδήσεις
ΣΧΕΤΙΚΕΣ

Ζακ Τουρνέρ: Ο μετρ των b movies, του νουάρ, του μεταφυσικού και του ψυχολογικού τρόμου

Από τους ιδιαίτερα αγαπημένους σκηνοθέτες στις τάξεις των φανατικών...

Χάλκινα σκεύη από τη Θεσσαλονίκη μέχρι και την Ιαπωνία

Αρχές δεκαετίας του 1950, ο μόλις είκοσι ετών (τότε)...

Mία παλέτα γεμάτη από «χρώματα καλοσύνης», στα χέρια των εκπαιδευτικών

Επτά πολύχρωμα «συννεφάκια» συστήνονται σε εκπαιδευτικούς και μαθητές σε...

Δεν είναι “αθώα” τα νέα καπνικά προϊόντα τονίστηκε σε συνέδριο

Δεν αποτελούν προϊόντα μειωμένου κινδύνου το ηλεκτρονικό τσιγάρο και...

Μοίρασε τη δημοσίευση:

Κάνε Εγγραφή!

Τελευταία Νέα