Date:
Είναι η ιδανική επιλογή ρούχου για τις ενδιάμεσες εποχές και ταιριάζει με όλους τους συνδυασμούς και για όλες τις περιστάσεις. Με μεγάλη ιστορία έγινε ένα από τα πιο εμβληματικά ενδύματα, έχοντας πάντα θέση στη μόδα και αποτελεί μία εξαιρετική πρόταση για την φετινή άνοιξη.
Η καπαρντίνα ή αλλιώς το trench coat κάνει την εμφάνισή του το 1823, όταν ο Σκωτσέζος χημικός Τσαρλς Μάκιντος (Charles Macintosh) εφηύρε ένα είδος αδιάβροχου ενδύματος που είχε μορφή ελαστικοποιημένου βαμβακιού (καουτσούκ). Μπορούσε να διατηρηθεί στεγνό από τη βροχή και ζεστό, αλλά το συγκεκριμένο ύφασμα δεν «ανέπνεε». Τα πρώτα είδη αδιάβροχου χρησιμοποιήθηκαν από στρατιώτες και αξιωματικούς.
Το 1853, ο Λονδρέζος ράφτης Τζον Έμαρι (John Emary) κατοχύρωσε με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας ένα αδιάβροχο ύφασμα και με αυτό μετονόμασε την εταιρεία του σε «Aquascutum», που προέρχεται από τις δύο λατινικές λέξεις «aqua=νερό και scutum=άσπίδα».
Μερικά χρόνια αργότερα, το 1879 μία συζήτηση με έναν βοσκό άλλαξε τη ζωή του νεαρού υφασματέμπορα Τόμας Μπέρμπερι (Thomas Burberry), ο οποίος είχε εντυπωσιαστεί με την προβιά που φορούσε και τον προστάτευε από τη βροχή. Το πρόβλημα ήταν ότι δεν απορροφούσε το νερό και ήταν πολύ βαριά. Έδωσε τη λύση με πρόσμιξη μεμονωμένων ινών από αιγυπτιακό βαμβάκι, φτιάχνοντας ένα ύφασμα το «gabardine» που είναι ταυτόχρονα διαπνέον και αδιάβροχο.
Οι καμπαρντίνες και από τις δύο εταιρείες ήταν ιδιαίτερα ακριβές, και μπορούσαν να τις αγοράσουν μόνο άντρες ανώτερων τάξεων, αεροπόροι και οι αξιωματικοί του Βρετανικού Στρατού, γεγονός που συνέβαλε στην καθιέρωση της ως παλτό υψηλών προδιαγραφών.
Η πρώτη καμπαρντίνα της Burberry που σχεδιάστηκε για πολίτες είχε φαρδιά ψηλά πέτα, ζώνη στη μέση και καρό βαμβακερή επένδυση. Στη δεκαετία του 1940 συνδυάζονταν με καπέλα fedora για μια πιο εκλεπτυσμένη και κομψή εμφάνιση.
Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, η καμπαρντίνα ήταν το πιο δημοφιλές πανωφόρι και για τους στρατιώτες, καθώς βοηθούσαν στην κίνηση κάτι που ήταν απαραίτητο.
Τι έκανε όμως ένα τόσο χρηστικό ένδυμα, φορεμένο σε εποχές πολέμου να γίνει τόσο επιθυμητό ακόμα και σήμερα;
Σύμφωνα με το δημοσίευμα του Rake αναπόφευκτα, η απάντηση είναι το Χόλιγουντ. Πολλά αστέρια της μεγάλης οθόνης εμφανίστηκαν με καμπαρντίνα σε σημαντικές ταινίες της εποχής όπως ο Χάμφρεϊ Μπόγκαρτ (Humphrey Bogart) που φόρεσε μία μπεζ (Aquascutum) στο «Γεράκι της Μάλτας» και στην «Καζαμπλάνκα» ενώ αργότερα την συνδύασε με καπέλο και σηκωμένους γιακάδες.
Η Μαρλέν Ντίτριχ, η Όντρεϊ Χέπμπορν, ο Αλέν Ντελόν, ο Πίτερ Σέλλερς, ο Ρόμπερτ Ρέντφορντ, η Κέιτ Μος και τόσοι άλλοι απέδειξαν την unisex απήχηση της καμπαρντίνας, κάτι ασυνήθιστο για ένα τόσο ιδιόμορφο ρούχο.
πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ.