Άρχισαν οι εργασίες συντήρησης και αποκατάστασης στο εμβληματικό «Τείχος των Εθνών», ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα έργα του Σαντιάγο Καλατράβα

Έναρξη εργασιών συντήρησης στο «Τείχος των Εθνών» του Σαντιάγο Καλατράβα στο ΟΑΚΑ

Epilogestv

Epilogestv

Άρχισαν οι εργασίες συντήρησης και αποκατάστασης στο εμβληματικό «Τείχος των Εθνών», ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα έργα του διεθνούς φήμης αρχιτέκτονα Σαντιάγο Καλατράβα, που δεσπόζει στο Ολυμπιακό Αθλητικό Κέντρο Αθηνών (ΟΑΚΑ). Πρόκειται για την πρώτη εκτεταμένη παρέμβαση από την εποχή των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, με στόχο την πλήρη αποκατάσταση της στατικής επάρκειας, την αισθητική ανανέωση και τη μακροχρόνια διατήρηση ενός σημαντικού συμβόλου της σύγχρονης ελληνικής αρχιτεκτονικής κληρονομιάς.

Οι εργασίες πραγματοποιούνται με σεβασμό στο αρχικό αρχιτεκτονικό όραμα του Καλατράβα και περιλαμβάνουν εκτενή ελέγχο των μεταλλικών στοιχείων, αποκατάσταση φθορών, αντιδιαβρωτική προστασία και επαναβαφή με υλικά υψηλής αντοχής, καθώς και την τοποθέτηση νέων ενισχύσεων για τη βελτίωση της στατικής ασφάλειας του έργου.

Η παρέμβαση εντάσσεται στο συνολικό πρόγραμμα αναβάθμισης και συντήρησης των εμβληματικών εγκαταστάσεων του ΟΑΚΑ, που χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, με συνολικό προϋπολογισμό άνω των 150 εκατομμυρίων ευρώ και ορίζοντα ολοκλήρωσης το καλοκαίρι του 2026. Με το έργο αυτό, το ΟΑΚΑ συνεχίζει τη σταδιακή αναγέννησή του, αναδεικνύοντας τη σύνδεση του αθλητισμού, της αρχιτεκτονικής και της πολιτιστικής ταυτότητας της χώρας.

Αναλυτικά:

«Έναρξη εργασιών συντήρησης στο «Τείχος των Εθνών» του Σαντιάγο Καλατράβα στο ΟΑΚΑ

Ξεκίνησαν οι εργασίες συντήρησης και αποκατάστασης στο εμβληματικό “Τείχος των Εθνών”, μία από τις πιο αναγνωρίσιμες αρχιτεκτονικές δημιουργίες του Σαντιάγο Καλατράβα στο Ολυμπιακό Αθλητικό Κέντρο Αθηνών (ΟΑΚΑ).

Πρόκειται για την πρώτη ουσιαστική παρέμβαση στο έργο από την εποχή των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, με στόχο τη διασφάλιση της στατικής επάρκειας, την αισθητική ανανέωση και τη μακροχρόνια ανθεκτικότητα της κατασκευής.

Οι εργασίες περιλαμβάνουν:

Advertisement
MEGA
  • Αναλυτικό έλεγχο όλων των συγκολλήσεων και ραφών στα μεταλλικά στοιχεία, ώστε να εντοπιστούν και να αποκατασταθούν πιθανές φθορές ή αστοχίες.
  • Υδροβολή και αμμοβολή στα σημεία όπου έχουν εντοπιστεί διαβρώσεις, για την πλήρη απομάκρυνση σκουριάς και επιφανειακών επικαθίσεων.
  • Εφαρμογή αντιδιαβρωτικής προστασίας και πλήρη επαναβαφή του μεταλλικού φορέα με υλικά υψηλής αντοχής, κατάλληλα για εξωτερικές μεταλλικές κατασκευές.
  • Τοποθέτηση οριζόντιων τεγίδων (μεταλλικών ενισχύσεων) για την ενίσχυση της στατικής ασφάλειας και την αποκατάσταση της λειτουργικότητας της κατασκευής.

Η παρέμβαση πραγματοποιείται με σεβασμό στο αρχιτεκτονικό όραμα του Καλατράβα, διασφαλίζοντας τη διατήρηση ενός σημαντικού συμβόλου των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας και της σύγχρονης ελληνικής αρχιτεκτονικής κληρονομιάς.

Το έργο εντάσσεται στο συνολικό πρόγραμμα αναβάθμισης και συντήρησης των εμβληματικών κατασκευών του ΟΑΚΑ, το οποίο χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, με συνολικό προϋπολογισμό που υπερβαίνει τα 150 εκατομμύρια ευρώ και ορίζοντα ολοκλήρωσης το καλοκαίρι του 2026.

Παράλληλα, συνεχίζονται οι εργασίες στην αγορά του ΟΑΚΑ, με παρεμβάσεις συντήρησης και αναβάθμισης του εμβληματικού χώρου που αποτελεί σημείο αναφοράς και αγαπημένο προορισμό για επισκέπτες και πολίτες».

πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Πανελλήνιο ρεκόρ στην Τσεχία η Μαρία Ραφαηλίδου

25/02/26 11:37 μμ

Πανελλήνιο ρεκόρ στην Τσεχία η Μαρία Ραφαηλίδου

25/02/26 11:33 μμ

ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής: «Η κυρία Καρυστιανού όσο μιλάει για θέματα που δε γνωρίζει, εκτίθεται – Εκτός και αν το κάνει σκοπίμως …»

Θεσσαλονίκη: Δημοπρατήθηκε το εμβληματικό έργο της ανάπλασης του Άξονα και της Πλατείας Αριστοτέλους

25/02/26 11:26 μμ

Θεσσαλονίκη: Δημοπρατήθηκε το εμβληματικό έργο της ανάπλασης του Άξονα και της Πλατείας Αριστοτέλους

Θεσσαλονίκη: Καταδίκη 47χρονου για κακοποίηση ΑμεΑ – Αθωώθηκε ιερέας λόγω αμφιβολιών

25/02/26 11:22 μμ

Θεσσαλονίκη: Καταδίκη 47χρονου για κακοποίηση ΑμεΑ – Αθωώθηκε ιερέας λόγω αμφιβολιών

Με 252 ταινίες, παγκόσμιες πρεμιέρες και μεγάλα ονόματα το 28ο ΦΝΘ

25/02/26 11:06 μμ

Με 252 ταινίες, παγκόσμιες πρεμιέρες και μεγάλα ονόματα το 28ο ΦΝΘ

Κυρ. Μητσοτάκης: «Εσείς οι Εβρίτες κρατήσατε τη χώρα και την Ευρώπη ασφαλή το 2020»

25/02/26 10:58 μμ

Κυρ. Μητσοτάκης: «Εσείς οι Εβρίτες κρατήσατε τη χώρα και την Ευρώπη ασφαλή το 2020»

Σε λειτουργία το railway.gov.gr - Για πρώτη φορά, ζωντανή εικόνα τρένων σε πραγματικό χρόνο

25/02/26 10:50 μμ

Σε λειτουργία το railway.gov.gr – Για πρώτη φορά, ζωντανή εικόνα τρένων σε πραγματικό χρόνο

Τι είναι η Προηγιασμένη Θεία Λειτουργία και πότε γίνεται;

25/02/26 10:44 μμ

Τι είναι η Προηγιασμένη Θεία Λειτουργία και πότε γίνεται;

Πέθανε η κορυφαία σκηνογράφος και ενδυματολόγος Ιωάννα Παπαντωνίου

25/02/26 10:31 μμ

Πέθανε η κορυφαία σκηνογράφος και ενδυματολόγος Ιωάννα Παπαντωνίου

25/02/26 9:48 μμ

Θρήνος: Έφυγε από τη ζωή η 39χρονη Σερραία Δέσποινα Γκίνη που έπασχε από κυστική ίνωση

25/02/26 9:05 μμ

Χατζηβασιλείου: Ο Κάθετος Διάδρομος παίρνει σάρκα και οστά, η Ελλάδα κύρια πύλη ενέργειας για την Ευρώπη

Ετήσια γενική συνέλευση για το σωματείο συνταξιούχων ΟΑΕΕ Ν. Σερρών

25/02/26 9:00 μμ

Ετήσια γενική συνέλευση για το σωματείο συνταξιούχων ΟΑΕΕ Ν. Σερρών

Σχολιάστε

δεκαεπτά − 11 =