Ένας εύκολος τρόπος να υπολογίζεις τη σωστή μερίδα φαγητού για εσένα
Date:
Η μερίδα φαγητού που χρειάζεται ο καθένας συχνά διαφέρει από τις ποσότητες που καταλήγει να τρώει κι αυτό μπορεί να έχει επίπτωση στο βάρος του. Μία διατροφολόγος προτείνει έναν πανεύκολο τρόπο για να υπολογίζεις πόσο φαγητό να βάζεις στο πιάτο σου.
Όταν πήγα για πρώτη φορά καλεσμένη για φαγητό από την πεθερά μου, ενθουσιάστηκα μεν με τη μαγειρική της, αλλά σοκαρίστηκα από το μέγεθος της μερίδας που μου προσέφερε. Το σερβίτσιο της αποτελούνταν από κάτι τεράστια πιάτα, που εκ των πραγμάτων ανάγκαζαν αυτόν που σέρβιρε να βάλει μεγαλύτερη ποσότητα από αυτήν που είχα συνηθίσει. Στο τέλος του δείπνου κατέληξα να προσπαθώ να την πείσω ότι το φαγητό ήταν νόστιμο, αλλά άφησα το μισό πιάτο γιατί κόντευα να σκάσω. Ο άντρας μου κατάλαβε τι εννοούσα όταν ήρθε για φαγητό στο δικό μας σπίτι, όπου οι μερίδες ήταν πολύ μικρότερες (και η οικογένειά μου πιο λεπτή).
Η σωστή μερίδα για τον καθένα, λοιπόν, είναι σχετικά υποκειμενική υπόθεση. Πάντως, έρευνα έχει δείξει ότι οι άνθρωποι τείνουν να τρώνε περισσότερο όσο η μερίδα μεγαλώνει, ακόμα κι αν μπορούν να χορτάσουν με λιγότερο φαγητό. Αυτό μόνο αρνητικές επιπτώσεις μπορεί να έχει τόσο στο βάρος, όσο και στην υγεία.
«Το μέσο μέγεθος ενός πιάτου έχει αυξηθεί σε διάμετρο από 22 εκ. τη δεκαετία του 1970 σε 28 εκ. σήμερα, πράγμα που σημαίνει ότι τα μεγέθη των μερίδων έχουν αυξηθεί. Επίσης, τα εστιατόρια σχεδόν πάντα σερβίρουν μεγαλύτερες μερίδες από ό,τι θα έπρεπε, οπότε οι άνθρωποι θεωρούν ότι το ίδιο θα έπρεπε να κάνουν και στο σπίτι», αναφέρει σε σχετικό άρθρο η διαιτολόγος Clare Thornton-Wood.
Ποια είναι η σωστή μερίδα φαγητού;
Στην πραγματικότητα, η «σωστή» μερίδα είναι υποκειμενική και εξαρτάται από:
- Την ηλικία.
- Το φύλο.
- Το ύψος και το βάρος.
- Τα επίπεδα σωματικής δραστηριότητας.
- Το τι έχει φάει κανείς μέσα στη μέρα.
Ωστόσο, η Βρετανίδα διατροφολόγος Priya Tew προτείνει στο κανάλι της στο Youtube ως οδηγό για να υπολογίζεις πόσο να τρως την παλάμη του χεριού σου. Όταν αυτό δεν είναι εφικτό, τότε προτείνει να την υπολογίζεις με τη βοήθεια των κουζινικών σου. Όπως λέει:
- Για να δεις πόσο κοτόπουλο, λευκό κρέας ή ψάρι να φας, υπολόγισε η μερίδα να έχει το πλάτος της παλάμης σου μαζί με τα δάχτυλα.
- Για το κόκκινο κρέας χρησιμοποίησε μόνο την παλάμη, χωρίς τα δάχτυλα.
- Για μία μερίδα γαρίδες υπολόγισε μία μεγάλη χούφτα του χεριού σου.
- Μια μερίδα ξερά ρεβίθια πρέπει να χωρά μέσα σε μία χούφτα.
- Αναφορικά με τους υδατάνθρακες, μια μερίδα ρύζι (πριν μαγειρευτεί) πρέπει να χωρά στη χούφτα σου, αν την κάνεις κουπάκι. Όσο για τα ζυμαρικά, η μερίδα πρέπει να χωρά μέσα σε ένα φλιτζάνι του τσαγιού (εφόσον αυτά δεν είναι σπαγγέτι).
- Όσον αφορά τα έλαια, μια ατομική μερίδα δεν χρειάζεται πάνω από ένα κουταλάκι του γλυκού.
- Το τυρί ανά μερίδα δεν πρέπει να ξεπερνά το μέγεθος του αντίχειρά σου.
- Αν τρως φυστικοβούτυρο ή ταχίνι σε άλειμμα, η μερίδα είναι όσο το πάνω μέρος του αντίχειρά σου (από τον κόμπο και πάνω).
- Όσο για τα λαχανικά, αν και δεν χρειάζεται μεγάλη αυστηρότητα, υπολόγισε μία μεγάλη χούφτα για τα ντοματίνια και δύο μεγάλες χούφτες για τα φυλλώση, όπως π.χ. το σπανάκι.
Στο βίντεο που ακολουθεί μπορείς να δεις και τα παραδείγματα που δίνει η ειδικός.
πηγή ow.gr
photo iStock