Πάνω από το 10% των ασθενών με το νέο κορονοϊό – δηλαδή τουλάχιστον ο ένας στους δέκα – τον κολλάει από κάποιον άλλο άνθρωπο που έχει τον ιό αλλά δεν ... Περισσότερα

Epiloges Press

Epiloges Press

Πάνω από το 10% των ασθενών με το νέο κορονοϊό – δηλαδή τουλάχιστον ο ένας στους δέκα – τον κολλάει από κάποιον άλλο άνθρωπο που έχει τον ιό αλλά δεν έχει ακόμη συμπτώματα, σύμφωνα με μια νέα μελέτη επιστημόνων από τις ΗΠΑ, την Κίνα, τη Γαλλία και το Χονγκ Κονγκ.

 

Ο χρόνος που μεσολαβεί ανάμεσα σε δύο διαδοχικά περιστατικά στην «αλυσίδα» μετάδοσης είναι λιγότερο από μία εβδομάδα (στην Κίνα ήταν περίπου τέσσερις μέρες).

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την καθηγήτρια βιολογίας Λόριν ‘Ανσελ Μέγιερς του Πανεπιστημίου του Τέξας, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό «Emerging Infectious Diseases» του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ, επεσήμαναν ότι η ταχύτητα εξάπλωσης μιας επιδημίας εξαρτιέται από δύο πράγματα: πόσους ανθρώπους μολύνει κάθε φορέας του ιού και πόσο χρόνο (διαδοχικό χρονικό διάστημα) χρειάζεται ένας φορέας για να μεταδώσει τη νόσο σε ένα άλλο άνθρωπο.

Στην περίπτωση της νόσου Covid-19, που προκαλείται από τον ιό SARS-CoV-2, το χρονικό αυτό διάστημα θεωρείται σύντομο, σύμφωνα με τους επιστήμονες, πράγμα που βοηθάει στη γρήγορη επέκταση των κρουσμάτων και στη δυσκολία ανάσχεσης τους.

«Ο ιός Έμπολα, με χρόνο αρκετών εβδομάδων ανάμεσα σε διαδοχικά περιστατικά, είναι πολύ πιο εύκολος στην αντιμετώπιση του από ό,τι η γρίπη με διάστημα μόνο λίγων ημερών στην αλυσίδα μετάδοσης. Τα στοιχεία δείχνουν ότι ο νέος κορονοϊός εξαπλώνεται όπως η γρίπη. Αυτό σημαίνει πως είναι ανάγκη να κινηθούμε γρήγορα και επιθετικά για να ανακόψουμε την αναδυόμενη απειλή του», δήλωσε η δρ Μέγιερς.

Οι ερευνητές ανέλυσαν περισσότερα από 450 περιστατικά λοίμωξης από 93 πόλεις της Κίνας και βρήκαν σαφείς ενδείξεις πως οι άνθρωποι χωρίς συμπτώματα μεταδίδουν τον ιό (η λεγόμενη προσυμπτωματική μετάδοση). Όπως εκτιμούν, περισσότερες από μία στις δέκα περιπτώσεις Covid-19 προέρχονται από ανθρώπους μολυσμένους από τον ιό, αλλά οι οποίοι δεν νιώθουν άρρωστοι ακόμη.

Advertisement
MEGA

«Αυτό φαίνεται να δικαιολογεί τη λήψη εκτεταμένων μέτρων ελέγχου, όπως απομόνωση, καραντίνα, κλείσιμο σχολείων, ταξιδιωτικούς περιορισμούς και ματαίωση όλων των μαζικών συναθροίσεων», δήλωσε η Μέγιερς και επεσήμανε ότι «η ασυμπτωματική μετάδοση σίγουρα κάνει τον περιορισμό της νόσου πιο δύσκολο».

«Τα ευρήματα μας επιβεβαιώνονται από περιστατικά σιωπηλής μετάδοσης και τα αυξανόμενα κρούσματα σε εκατοντάδες πόλεις του κόσμου. Αυτό μας λέει πως το ξέσπασμα της νόσου Covid-19 απαιτεί ακραία μέτρα», πρόσθεσε.

Παύλος Δρακόπουλος

ΑΠΕ-ΜΠΕ


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ξεκίνησαν οι εργασίες αναβάθμισης στον οδικό άξονα Χαλάστρας – Ευζώνων

04/02/26 5:00 μμ

Ξεκίνησαν οι εργασίες αναβάθμισης στον οδικό άξονα Χαλάστρας – Ευζώνων

ΔΟΕ Η σύνθεση των 107 μελών με 48 γυναίκες και 43 Ολυμπιονίκες

04/02/26 4:47 μμ

ΔΟΕ Η σύνθεση των 107 μελών με 48 γυναίκες και 43 Ολυμπιονίκες

Εθνικό Θέατρο: Ταξιδεύει στις Σέρρες με την παράσταση «Σταθμός Ω»

04/02/26 4:43 μμ

Εθνικό Θέατρο: Ταξιδεύει στις Σέρρες με την παράσταση «Σταθμός Ω»

Δ. Κουτσούμπας: «Υποκρύπτει πολιτική σκοπιμότητα και προκαλεί ερωτηματικά η μήνυση του Κ. Πλεύρη εις βάρος μου»

04/02/26 4:41 μμ

Δ. Κουτσούμπας: «Υποκρύπτει πολιτική σκοπιμότητα και προκαλεί ερωτηματικά η μήνυση του Κ. Πλεύρη εις βάρος μου»

Εθελοντικοί καθαρισμοί σε 4 σημαντικούς υγροτόπους

04/02/26 4:38 μμ

Εθελοντικοί καθαρισμοί σε 4 σημαντικούς υγροτόπους

Σε εξέλιξη ΕΔΕ για το ναυάγιο στη Χίο

04/02/26 4:30 μμ

Σε εξέλιξη ΕΔΕ για το ναυάγιο στη Χίο

Σέρρες: Η Περιφερειακή Ενότητα βράβευσε τους αθλητές της 27ης Διεθνούς Ολυμπιάδας Ρομποτικής

04/02/26 4:29 μμ

Σέρρες: Η Περιφερειακή Ενότητα βράβευσε τους αθλητές της 27ης Διεθνούς Ολυμπιάδας Ρομποτικής

Επιτροπή Διαχείρισης & Ελέγχου Ευλογιάς: Το επόμενο τρίμηνο είναι το πλέον κρίσιμο

04/02/26 4:48 μμ

Επιτροπή Διαχείρισης & Ελέγχου Ευλογιάς: Το επόμενο τρίμηνο είναι το πλέον κρίσιμο

Πορτοκαλί συναγερμός για επιδείνωση του καιρού - video

04/02/26 4:21 μμ

Πορτοκαλί συναγερμός για επιδείνωση του καιρού – video

Η κωμική όπερα «Viva la mamma!» στην Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ

04/02/26 4:46 μμ

Η κωμική όπερα «Viva la mamma!» στην Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ

Δεκάδες τα κλειστά καταστήματα στο κέντρο των Σερρών - video

04/02/26 4:12 μμ

Δεκάδες τα κλειστά καταστήματα στο κέντρο των Σερρών – video

Ν. Κεραμέως: Έχουμε την επίτευξη μιας ιστορικής συμφωνίας που υπερβαίνει τα κόμματα - Είναι η συμφωνία όλων των εθνικών κοινωνικών εταίρων

04/02/26 4:46 μμ

Ν. Κεραμέως: Έχουμε την επίτευξη μιας ιστορικής συμφωνίας που υπερβαίνει τα κόμματα – Είναι η συμφωνία όλων των εθνικών κοινωνικών εταίρων