Τη Δευτέρα 20 Σεπτεμβρίου ή το αργότερο Τρίτη 21 Σεπτεμβρίου θα αναρτηθούν τα νέα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ στη νέα ιστοσελίδα της εφορίας για τους ιδιοκτήτες ακινήτων, όπως γνωστοποίησε ο διοικητής της ΑΑΔΕ, ... Περισσότερα

Epiloges Press

Epiloges Press

Τη Δευτέρα 20 Σεπτεμβρίου ή το αργότερο Τρίτη 21 Σεπτεμβρίου θα αναρτηθούν τα νέα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ στη νέα ιστοσελίδα της εφορίας για τους ιδιοκτήτες ακινήτων, όπως γνωστοποίησε ο διοικητής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής, σύμφωνα με το OPEN.

 
 
 
Υπενθυμίζεται ότι ο ΕΝΦΙΑ εάν δεν εξοφληθεί εφάπαξ μπορεί να πληρωθεί σε 6 ισόποσες μηνιαίες δόσεις.

Οι ημερομηνίες πληρωμής των δόσεων του ΕΝΦΙΑ


Οι δόσεις του φόρου θα πρέπει να εξοφληθούν ως εξής:


-Η πρώτη δόση : 30 Σεπτεμβρίου 2021
– Η δεύτερη δόση: 29 Οκτωβρίου 2021
– Η τρίτη δόση: 30 Νοεμβρίου 2021
– Η τέταρτη δόση: 31 Δεκεμβρίου 2021
– Η πέμπτη δόση: 31 Ιανουαρίου 2022
– Η έκτη δόση: 28 Φεβρουαρίου 2022
Υπενθυμίζεται ότι πέρυσι με νομοθετική ρύθμιση είχε δοθεί η δυνατότητα καταβολής της πρώτης και της δεύτερης δόσης μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μηνός Οκτωβρίου 2020, ωστόσο δεν έχει γνωστοποιηθεί ακόμη αν υπάρχει τέτοια πρόθεση από την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών και να εφαρμοστεί κάτι τέτοιο και φέτος. Επίσης επισημαίνεται ότι ο φόρος μπορεί να εξοφληθεί μέσω των πιστωτικών καρτών των τραπεζών και σε 12 μηνιαίες άτοκες δόσεις .


Απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ


Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, από την υποχρέωση καταβολής του ΕΝΦΙΑ απαλλάσσονται πλήρως συγκεκριμένες κατηγορίες πολιτών. Αναλυτικά:


Οικογένειες που είναι τρίτεκνες ή πολύτεκνες ή περιλαμβάνουν ανάπηρα άτομα κατά ποσοστά 80% και άνω που πληρούν τις παρακάτω προϋποθέσεις:


α) Το «συνολικό ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα» του προηγούμενου έτους δεν έχει υπερβεί τις 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή τη σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος
β) Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων στα οποία κατέχουν δικαιώματα πλήρους ή ψιλής κυριότητας ή επικαρπίας ο υπόχρεος υποβολής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, η σύζυγος και τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειάς του δεν υπερβαίνει τα 150 τετραγωνικά μέτρα.
-και οι πυρόπληκτοι υπό την προϋπόθεση ότι πληρούν τις παρακάτω προϋποθέσεις
-Τα κτίσματα να βρίσκονται σε περιοχές που θα κηρυχθούν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω της πυρκαγιάς
-Αποδεδειγμένα να έχουν ολοσχερώς καταστραφεί ή υποστεί λειτουργικές ζημιές που τα καθιστούν μη κατοικήσιμα.


Έκπτωση 50% στον ΕΝΦΙΑ


Σύμφωνα με τα έως τώρα δεδομένα, έκπτωση 50% στον ΕΝΦΙΑ θα έχουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων που πληρούν τις παρακάτω προϋποθέσεις:


– Το «συνολικό ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα» του προηγούμενου έτους δεν έχει υπερβεί τις 9.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή τη σύζυγο και για κάθε εξαρτώμενο μέλος της οικογένειας.
-Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων τα οποία κατέχει ο φορολογούμενος και τα λοιπά μέλη της οικογένειάς του δεν υπερβαίνει τα 150 τετραγωνικά μέτρα.
-Η συνολική αντικειμενική αξία των κτισμάτων και των εντός σχεδίων πόλεων οικοπέδων που κατέχει ο φορολογούμενος ή η οικογένειά του δεν υπερβαίνει τα 85.000 ευρώ αν πρόκειται για άγαμο, τα 150.000 ευρώ αν πρόκειται για έγγαμο χωρίς παιδιά και τα 200.000 ευρώ αν πρόκειται για έγγαμο με ένα ή δύο εξαρτώμενα τέκνα.

Advertisement
Babis

Ποιες αλλαγές έρχονται στον ΕΝΦΙΑ το 2022


Σημαντικές αλλαγές έρχονται στον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ για το 2022, με στόχο ο φόρος να είναι δικαιότερος και παράλληλα η συντριπτική πλειονότητα των ιδιοκτητών ακινήτων να πληρώσουν χαμηλότερο Φόρο, όπως δήλωσαν πρόσφατα κυβερνητικοί αξιωματούχοι. Η σημαντικότερη αλλαγή που επέρχεται είναι ότι με την ενσωμάτωση του συμπληρωματικού φόρου στον κύριο φόρο, αποκαθίσταται ουσιαστικά μία σημαντική αδικία που επί χρόνια υπόκεινται όσοι έχουν περιουσία με αντικειμενική αξία άνω των 250.000 ευρώ. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι όλοι εκείνοι που έχουν μεγάλη ακίνητη περιουσία, θα απαλλαγούν πλήρως από τον επιπλέον φόρο που προκαλούσε ο συμπληρωματικός. Έτσι λοιπόν όσοι έχουν στην κατοχή τους ακίνητα μεγάλης αξίας, θα δουν – πιθανότατα – τους συντελεστές να αυξάνονται ανάλογα με την τιμή ζώνης της περιοχής στην οποία και βρίσκεται το ακίνητο.

Τα βασικά σημεία, πάνω στα οποία θα στηρίζεται ο νέος ΕΝΦΙΑ:


– Θα υπολογιστεί με βάση της νέες αντικειμενικές αξίες που ανακοινώθηκαν προ μηνών και οι οποίες προσεγγίζουν τις εμπορικές και βάζουν τέλος σε ένα στρεβλό καθεστώς που ίσχυε για πολλά χρόνια.
– Καταργείται ο συμπληρωματικός φόρος και πλέον οι ιδιοκτήτες ακινήτων, που έχουν στην κατοχή τους ακίνητα αξίας άνω των 250.000 ευρώ δεν θα επιβαρύνονται με συμπληρωματικό φόρο όπως αυτός εφαρμόζεται σήμερα.
– Θα υπάρξει νέα κλίμακα με νέους συντελεστές. Οι τελευταίοι θα αυξάνονται προοδευτικά ανάλογα με την τιμή ζώνης. Η κλίμακα θα έχει περισσότερα κλιμάκια σε σχέση με την σημερινή και θα λαμβάνονται υπόψη οι συντελεστές παλαιότητας, ορόφου, μονοκατοικίας, πρόσοψης, βοηθητικών χώρων του ακινήτου.
– Οι εκπτώσεις που ισχύουν σήμερα και κυμαίνονται από 10% έως και 30% και είναι ανάλογες με το ύψος της ακίνητης περιουσίας θα ενσωματωθούν στον τελικό φόρο.
– Παραμένουν ως έχουν οι φοροαπαλλαγές για ευπαθείς ομάδες, οι οποίες και κυμαίνονται από 50% έως και 100%.
– Ο ΕΝΦΙΑ του 2022, θα εξοφληθεί σε περισσότερες δόσεις, 10 ή 12. Θα ξεκινήσει να πληρώνεται από τον Μάρτιο του 2022 και θα ολοκληρωθεί τον Δεκέμβριο του 2022 ή τον Φεβρουάριο του 2023.

Πηγή enikos.gr


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Φιλόπτωχος Αδελφότητα Ανδρών Θεσσαλονίκης: Ο οργανισμός που κράτησε ζωντανή τη φιλανθρωπία, φωτίζει την άγνωστη ιστορία της πόλης

01/02/26 4:16 μμ

Φιλόπτωχος Αδελφότητα Ανδρών Θεσσαλονίκης: Ο οργανισμός που κράτησε ζωντανή τη φιλανθρωπία, φωτίζει την άγνωστη ιστορία της πόλης

Κεντρική Μακεδονία: Σε εξέλιξη τα έντονα καιρικά φαινόμενα - Προβλήματα από τους θυελλώδεις ανέμους

01/02/26 4:11 μμ

Κεντρική Μακεδονία: Σε εξέλιξη τα έντονα καιρικά φαινόμενα – Προβλήματα από τους θυελλώδεις ανέμους

Νέα Δημοκρατία: Ορίστηκαν τα μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής του συνεδρίου

01/02/26 3:58 μμ

Νέα Δημοκρατία: Ορίστηκαν τα μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής του συνεδρίου

Στη συνάντηση ηγετών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Ζάγκρεμπ παρευρέθηκε ο βουλευτής Σερρών και Γραμματέας Διεθνών Σχέσεων της Νέας Δημοκρατίας, κ. Τάσος Χατζηβασιλείου, συνοδεύοντας τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη. Στο περιθώριο των εργασιών, ο Πρωθυπουργός είχε διαδοχικές συναντήσεις με τον Πρωθυπουργό της Κροατίας Αντρέι Πλένκοβιτς, τον Γερμανό Καγκελάριο Φρίντριχ Μερτς, τον Αναπληρωτή Πρωθυπουργό της Ιρλανδίας Σάιμον Χάρρις και τον επικεφαλής του συγκυβερνώντος κόμματος GERB της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ. Σε όλες τις συναντήσεις παρών ήταν ο κ. Χατζηβασιλείου. Κατά τις συνομιλίες, συζητήθηκαν ζητήματα διμερών σχέσεων και ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος, με έμφαση στην ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας, η οποία βρίσκεται στην ατζέντα του άτυπου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 12ης Φεβρουαρίου. Επιπλέον, συζητήθηκαν θέματα δημογραφικού, στέγασης και ευνοϊκής φορολόγησης νέων, καθώς οι Ευρωπαίοι ηγέτες έδειξαν ενδιαφέρον για τα μέτρα που ανέλαβε σχετικά η ελληνική κυβέρνηση. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε και στη σημασία του Κάθετου Διαδρόμου, με τον Πρωθυπουργό να υπογραμμίζει, κατά τη συνάντησή του με τον κ. Μπορίσοφ, ότι «πρόκειται για μια σημαντική και στρατηγική επένδυση για την Ελλάδα και τη Βουλγαρία, καθώς επιδιώκουμε να απομακρυνθούμε από το ρωσικό φυσικό αέριο». Τέλος, έγινε εκτενής συζήτηση σχετικά με την ευρωπαϊκή πρωτοβουλία αναβάθμισης της οδικής και σιδηροδρομικής σύνδεσης «Θεσσαλονίκη - Σόφια - Βουκουρέστι», έργο που αφορά άμεσα και την Π.Ε. Σερρών.

01/02/26 3:54 μμ

Στο Ζάγκρεμπ για την συνάντηση των ηγετών του ΕΛΚ ο Χατζηβασιλείου, συνόδευσε τον Πρωθυπουργό

Μπάνσκο: Εκεί που το βουνό συναντά την παράδοση 

01/02/26 3:47 μμ

Μπάνσκο: Εκεί που το βουνό συναντά την παράδοση -Δείτε βίντεο

Κυρ. Μητσοτάκης για το ελληνικό SAFE: Πολύ σημαντικό βήμα για την ενδυνάμωση της πατρίδας μας σε όλα τα πεδία

01/02/26 3:36 μμ

Κυρ. Μητσοτάκης για το ελληνικό SAFE: Πολύ σημαντικό βήμα για την ενδυνάμωση της πατρίδας μας σε όλα τα πεδία

Πολιτική Προστασία: Που θα χτυπήσει η κακοκαιρία τις επόμενες ώρες

01/02/26 3:35 μμ

Πολιτική Προστασία: Που θα χτυπήσει η κακοκαιρία τις επόμενες ώρες

Μείωση των φυσικών και ελεύθερων ποταμών στα Βαλκάνια μέσα σε 13 χρόνια

01/02/26 3:34 μμ

Μείωση των φυσικών και ελεύθερων ποταμών στα Βαλκάνια μέσα σε 13 χρόνια

Ντοκιμαντέρ που εξερευνά τα πρώτα χρόνια των Red Hot Chili Peppers θα κάνει πρεμιέρα στο Netflix

01/02/26 3:32 μμ

Ντοκιμαντέρ που εξερευνά τα πρώτα χρόνια των Red Hot Chili Peppers θα κάνει πρεμιέρα στο Netflix

Θ. Αλισσάφη: Η Ελληνίδα ερευνήτρια που αξιοποιεί νανοσωματίδια στην ανοσοθεραπεία του καρκίνου

01/02/26 3:30 μμ

Θ. Αλισσάφη: Η Ελληνίδα ερευνήτρια που αξιοποιεί νανοσωματίδια στην ανοσοθεραπεία του καρκίνου

«Παγιδεύοντας τους δαίμονες»-Τα Αραμαϊκά κύπελλα εξορκισμού των Ιουδαίων της Βαβυλώνας

01/02/26 3:29 μμ

«Παγιδεύοντας τους δαίμονες»-Τα Αραμαϊκά κύπελλα εξορκισμού των Ιουδαίων της Βαβυλώνας

ΥΠΕΝ: Τα επόμενα ορόσημα για τον κάθετο διάδρομο φυσικού αερίου και το πλεονέκτημα για την Ελλάδα

01/02/26 3:28 μμ

ΥΠΕΝ: Τα επόμενα ορόσημα για τον κάθετο διάδρομο φυσικού αερίου και το πλεονέκτημα για την Ελλάδα