ΕΝΦΙΑ

Μέχρι την ερχόμενη Παρασκευή 29 Οκτωβρίου μπορούν να πληρώσουν οι ιδιοκτήτες τη διπλή δόση του ΕΝΦΙΑ με το ποσό που πρέπει να πληρώσουν οι 7 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων και οι 65.000 επιχειρήσεις, να υπολογίζεται σε 800 εκατομμύρια ευρώ.

 
Το ποσό αυτό, αναμένεται να τονώσει τα έσοδα του Δημοσίου, που από τον περασμένο μήνα έχουν ανοδική πορεία.

Advertisement

Όσοι τώρα, δεν έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν τη διπλή δόση του Οκτωβρίου, είτε το σύνολο της οφειλής, μπορούν να επιλέξουν διάφορους τρόπους, κάποιοι από τους οποίους ανεβάζουν το ποσό καθώς επιβάλλεται πρόσθετος τόκος, ενώ οι άλλες λύσεις είναι άτοκες.

Τι μπορούν να κάνουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων


 
• Να πληρώσουν την οφειλή τους σε έξι μηνιαίες δόσεις. Η πρώτη δόση είναι διπλή και θα πρέπει να καταβληθεί το αργότερο έως τις 29 Οκτωβρίου. Η τελευταία δόση καταβάλλεται την τελευταία εργάσιμη μέρα του Φεβρουαρίου 2022.

• Πληρωμή με κάρτα. Οι φορολογούμενοι μπορούν να πληρώσουν ολόκληρο το ποσό του ΕΝΦΙΑ με πιστωτική κάρτα. Ο φορολογούμενος θα πληρώσει τον φόρο σε 12 άτοκες δόσεις. Ο αριθμός των φορολογουμένων που επιλέγουν την πιστωτική κάρτα έχει αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια, καθώς αρκετοί είναι οι φορολογούμενοι-ιδιοκτήτες που αδυνατούν να πληρώσουν τη μηνιαία δόση που έχει υπολογίσει η εφορία.

Advertisement
MEGA

• Πάγια ρύθμιση. Η πάγια ρύθμιση προσφέρει έως 24 δόσεις για την πληρωμή του ΕΝΦΙΑ, οι οποίες όμως είναι έντοκες. Οι φορολογούμενοι μπορούν να ρυθμίσουν τον ΕΝΦΙΑ σε 24 δόσεις, χωρίς να τίθενται εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια. Οσο αυξάνονται οι δόσεις τόσο αυξάνεται και το επιτόκιο. Για παράδειγμα, εάν κάποιος ρυθμίσει την οφειλή του σε έως 12 μηνιαίες δόσεις το επιτόκιο ανέρχεται στο 5,32% ετησίως, ενώ αν κάποιος ρυθμίσει σε 13 έως 24 μηνιαίες δόσεις το χρέος του, το επιτόκιο φθάνει το 6,82% ετησίως.

• Μπορούν επίσης να εξοφλήσουν τις οφειλές μέσω του Διαδικτύου. Μπορούν να χρησιμοποιήσουν την ιστοσελίδα aade.gr και μέσω αυτής να πληρώσουν είτε το σύνολο της οφειλής είτε τη διπλή δόση του Οκτωβρίου. Μπορούν επίσης να πληρώσουν μέσω του Internet και mobile banking των τραπεζών. Σημειώνεται ότι οι χρήστες του κάθε δικτύου προσεγγίζουν πλέον τα 4 εκατομμύρια για το καθένα ξεχωριστά. Παράλληλα μπορούν να πληρώσουν τη δόση τους μέσω του δικτύου των ΑΤΜ των τραπεζών καθώς και του phone banking.

 
Επίσης, οι ιδιοκτήτες ακινήτων μπορούν να διορθώσουν λάθη ή να προσθέσουν τα σωστά τετραγωνικά στο έντυπο Ε9 έως τα τέλη Οκτωβρίου. Μετά τις αλλαγές, η εφορία θα κάνει νέα εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ και θα αναρτηθεί το νέο εκκαθαριστικό, είτε αυτό είναι μειωμένο είτε προσαυξημένο σε σχέση με το προηγούμενο.

Αν από τις αλλαγές προκύψει μείωση φόρου ύψους 300 ευρώ και άνω, οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα πρέπει να προσκομίσουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά στην εφορία που να αποδεικνύουν την ορθότητα των νέων στοιχείων. Οι αλλαγές στις δηλώσεις δεν επιφέρουν το πρόστιμο των 100 ευρώ και αυτό θα ισχύει μέχρι να ολοκληρωθεί η ένταξη των περιοχών των ακινήτων τους στο Κτηματολόγιο.

Πηγή thestival.gr


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Λαϊκή αγορά: Χαμηλές οι τιμές στα προϊόντα εποχής, στα ύψη τα ψάρια - video

05/08/25 7:13 μμ

Λαϊκή αγορά: Χαμηλές οι τιμές στα προϊόντα εποχής, στα ύψη τα ψάρια – video

Ν.Κουφοτόλης: "Υπάρχουν 35 δημόσιες και 68 ιδιωτικές θέσεις στάθμευσης ΑμεΑ στις Σέρρες"- video

05/08/25 6:54 μμ

Ν.Κουφοτόλης: “Υπάρχουν 35 δημόσιες και 68 ιδιωτικές θέσεις στάθμευσης ΑμεΑ στις Σέρρες”- video

Αγ. Ευστράτιος – Το πρώτο 100% ενεργειακά αυτόνομο νησί

05/08/25 6:39 μμ

Αγ. Ευστράτιος – Το πρώτο 100% ενεργειακά αυτόνομο νησί

Έλληνας φοιτητής χρηματοδοτούμενος από την ΝΑΣΑ, ανακάλυψε δυο γαλαξίες

05/08/25 6:29 μμ

Έλληνας φοιτητής  χρηματοδοτούμενος από την ΝΑΣΑ, ανακάλυψε δυο  γαλαξίες

Ζητούν την παρέμβαση της πολιτείας: Εξαντλητικές οι συνθήκες εργασίας καταγγέλλουν οι συνάδελφοι του ηχολήπτη που έχασε την ζωή του

05/08/25 6:25 μμ

Ζητούν την παρέμβαση της πολιτείας: Εξαντλητικές οι συνθήκες εργασίας καταγγέλλουν οι συνάδελφοι του ηχολήπτη που έχασε την ζωή του

«Looking Through Water»: Μάικλ και Κάμερον Ντάγκλας ενώνουν τις δυνάμεις τους για μία τρυφερή ιστορία

05/08/25 6:17 μμ

«Looking Through Water»: Μάικλ και Κάμερον Ντάγκλας ενώνουν τις δυνάμεις τους για μία τρυφερή ιστορία

Μέχρι τον Νοέμβριο ξεκινάει η τοποθέτηση 5.600 led στον δήμο Εμμ. Παππά, δωρεά Αποστολίδη - video

05/08/25 6:10 μμ

Μέχρι τον Νοέμβριο ξεκινάει η τοποθέτηση 5.600 led στον δήμο Εμμ. Παππά, δωρεά Αποστολίδη – video

Το «αντίο» του του Βαγιαννίδη στον Παναθηναϊκό (pic)

05/08/25 5:57 μμ

Το «αντίο» του του Βαγιαννίδη στον Παναθηναϊκό (pic)

Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών: Να ενεργοποιηθεί άμεσα η αυτόματη εγγραφή ανηλίκων στον προσωπικό παιδίατρο

05/08/25 5:52 μμ

Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών: Να ενεργοποιηθεί άμεσα η αυτόματη εγγραφή ανηλίκων στον προσωπικό παιδίατρο

Οι έξυπνες διαβάσεις έφτασαν και στον Δήμο Σερρών - video

05/08/25 5:55 μμ

Οι έξυπνες διαβάσεις έφτασαν και στον Δήμο Σερρών – video

Γιόβιτς: «Ηρθα για να ηγηθώ. Πάμε ΑΕΚ!» (vid, pic)

05/08/25 5:46 μμ

Γιόβιτς: «Ηρθα για να ηγηθώ. Πάμε ΑΕΚ!» (vid, pic)

Έκθεση ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στην Τουρκία - Απορρίπτονται από την Τουρκία συστάσεις Ελλάδας και Κύπρου

05/08/25 5:42 μμ

Έκθεση ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στην Τουρκία – Απορρίπτονται από την Τουρκία συστάσεις Ελλάδας και Κύπρου