Ασφαλιστικό, αφορολόγητο, 13η σύνταξη, πλεονάσματα – “Διαφωνούμε επί της ουσίας με όσα ευθέως ειπώθηκαν, αλλά κυρίως γιατί ανησυχούμε βαθιά για όσα επιμελώς αποκρύφτηκαν” * “Πού θα σταματήσετε την επιχείρηση απαξίωσης ... Περισσότερα

Συντάκτης: Epiloges Press

Συντάκτης: Epiloges Press

Ασφαλιστικό, αφορολόγητο, 13η σύνταξη, πλεονάσματα – “Διαφωνούμε επί της ουσίας με όσα ευθέως ειπώθηκαν, αλλά κυρίως γιατί ανησυχούμε βαθιά για όσα επιμελώς αποκρύφτηκαν” * “Πού θα σταματήσετε την επιχείρηση απαξίωσης της ΔΕΗ;”

Advertisement
 

 

Για όσα επιμελώς αποκρύφτηκαν αλλά και για όσα ειπώθηκαν ευθέως τις τελευταίες τρεις ημέρες στη Βουλή, όπως τόνισε ο Αλ. Τσίπρας, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έδωσε χθες ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη.

 

Όπως σχολίαζαν πηγές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο πρωθυπουργός δεν «είχε χρόνο να απαντήσει» στα κρίσιμα ερωτήματα για το ασφαλιστικό, το αφορολόγητο, τη 13η σύνταξη, τα πλεονάσματα που ανεβάζει ξανά στο 3,5% απορρίπτοντας το σχέδιο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για 2,5% από το 2020.

Δεν βρήκε χρόνο, υπογράμμιζαν οι ίδιες πηγές, να απαντήσει ούτε για προσλήψεις σε εκπαιδευτικούς, γιατρούς και στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι». «Βρήκε χρόνο μόνο να μας πει ότι θα πουλήσει τα φιλέτα της ΔΕΗ, θα ακυρώσει στην πράξη τη μείωση του ΦΠΑ στην ενέργεια μέσω του εξορθολογισμού των τιμολογίων καθώς και ότι η εμμονή στην ακροδεξιά ατζέντα της τάξης και της ασφάλειας αποτελεί προοδευτική πολιτική».
“Κάνατε τον λαϊκισμό κινητήρια πολιτική δύναμη”

Ο Αλ. Τσίπρας υπογράμμισε πως η Ν.Δ. ήρθε στην εξουσία αγκαλιάζοντας τον ακραίο λαϊκισμό, καλώντας την να κάνει αυτοκριτική. «Λέγατε ότι καταστρέφουμε την οικονομία, γίνατε ‘μακεδονομάχοι’ της κακιάς ώρας, μιλούσατε για τέταρτο Μνημόνιο, για κόφτες, λέγατε ότι δεν θα έχουμε πρόσβαση στις αγορές, μας κατηγορούσατε για την τραγωδία στο Μάτι, αλλά πήρατε στην κυβέρνησή σας τον κύριο Τσουβάλα και τώρα ισχυρίζεστε πως νικήσατε τον λαϊκισμό» σημείωσε μεταξύ άλλων. «Δεν νικήσατε κανένα λαϊκισμό. Τον τροφοδοτήσατε και τον κάνατε κινητήρια δύναμη της πολιτικής σας επικράτησης. Και αυτή η επιλογή σας θα σας ακολουθεί» υπογράμμισε.
7 δισ. μόνιμα μέτρα ήταν τέταρτο Μνημόνιο;

Στην ομιλία του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε στο σχέδιο της προηγούμενης κυβέρνησης, μετά την έξοδο από τα Μνημόνια, για ανάπτυξη και ελάφρυνση των βαρών της μεσαίας τάξης και των χαμηλών στρωμάτων ύψους σχεδόν 7 δισ. ευρώ. Από τα 700 εκατ. μέτρα ελάφρυνσης της ΔΕΘ, το κοινωνικό μέρισμα 700 εκατ. ευρώ και την ακύρωση της περικοπής των συντάξεων έως τις ελαφρύνσεις που νομοθετήθηκαν για το 2019, ύψους 1,14 δισ. και αυτές για το 2020 ύψους 1,4 δισ. μαζί με την κατάργηση της μείωσης του αφορολογήτου, ύψους ακόμα 1,8 δισ. ευρώ.

«Έχουμε ήδη υλοποιήσει θετικά μόνιμα μέτρα 7 δισ. σε λιγότερο από έναν χρόνο και μας λέγατε τέταρτο Μνημόνιο και παροχολογία και εσείς φέρατε 300 εκατ. έκπτωση μεγαλύτερη στον ΕΝΦΙΑ για το 2019 και κοντεύετε να στήσετε και αψίδες του θριάμβου» πρόσθεσε.

“Θα διεκδικήσετε τίποτα;”

Όπως εξήγησε, για να συμβεί αυτό, δρομολογήθηκε ο Ειδικός Λογαριασμός με 5,5 δισ. από τα 37 δισ. του μαξιλαριού ασφαλείας ως εγγύηση για την επίτευξη του 3,5% ως το 2022, ώστε να μειωθούν τα πλεονάσματα κατά 1%. «Εσείς το απορρίπτετε χωρίς καν συζήτηση με τους εταίρους, πριν καν το διεκδικήσετε». «Έχετε σκοπό να διεκδικήσετε κάτι ή μας κοροϊδεύετε;» τόνισε ο Αλ. Τσίπρας.

“Τι πλεονάσματα θα προβλέψετε στο μεσοπρόθεσμο;”

«Να δούμε τι θα νομοθετήσετε στον προϋπολογισμό και το μεσοπρόθεσμο μέχρι το 2022. Τι πλεονάσματα θα υπολογίσετε;» πρόσθεσε. «Θα ακυρώσετε τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση από το 24% στο 13%; Τη μείωση του ΦΠΑ στην ενέργεια; Την παροχή της μόνιμης 13ης σύνταξης; Θα υλοποιήσετε όσα έχουμε εξασφαλίσει για το 2020;» επανέλαβε ξανά ο Αλ. Τρίπρας προς τον πρωθυπουργό. «Δεν έχω χρόνο να απαντήσω στα ερωτήματα των πολιτικών αρχηγών» ήταν η… απάντηση του Κ. Μητσοτάκη στη δευτερολογία του.

ΕΝΦΙΑ: Λίγα στους πολλούς, πολλά στους λίγους

Advertisement
Family Kitchen

«Δίνετε λίγα στους πολλούς και πολλά στους λίγους» επισήμανε ο Αλ. Τσίπρας αναφορικά με τον ΕΝΦΙΑ. «Εκεί διατηρείτε τη δική μας πρόταση για μείωση ως 30% στις χαμηλές και μεσαίες περιουσίες, αλλά επιβαρύνετε επιπλέον τον προϋπολογισμό με 300 εκατ. για να δώσετε μεγάλες ελαφρύνσεις στις μεγάλες ιδιοκτησίες» υπογράμμισε.

Έφερε μάλιστα το χαρακτηριστικό παράδειγμα πως ιδιοκτήτης σπιτιού αξίας 60.000 ευρώ στο Κερατσίνι θα έχει έκπτωση 70 ευρώ, ενώ για σπίτι αξίας περίπου 1 εκατομμυρίου θα γίνει έκπτωση 700 ευρώ. Παράλληλα, εξέφρασε σοβαρές επιφυλάξεις για τη μεταφορά του ΕΝΦΙΑ στους δήμους. Όπως είπε, αφενός τίθεται θέμα συνταγματικότητας, αφετέρου θα προκύψουν και δήμοι δύο ταχυτήτων.

Δεν θα περάσει μείωση του αφορολόγητου

Σχολιάζοντας τον όρο «διεύρυνση της φορολογικής βάσης», που ακούστηκε από τη Ν.Δ. και τον πρωθυπουργό, ο Αλ. Τσίπρας επισήμανε ότι για τον Κλ. Ρέγκλινγκ, το ΔΝΤ και ορισμένους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης αυτό σημαίνει μείωση του αφορολογήτου. «Αν σχέδιό σας είναι να ακυρώσετε τις ελαφρύνσεις που εξασφαλίσαμε και να φέρετε νέες επιβαρύνσεις με την επαναφορά της μείωσης του αφορολογήτου από το 2020, έστω και με 9%, δεν θα περάσει έτσι» τόνισε.

Advertisement

Επισήμανε ακόμα τη σιωπή Μητσοτάκη για τις 10.500 μόνιμες προσλήψεις στα σχολεία. «Εξαγγείλατε 2.000 προσλήψεις στην Υγεία, ενώ είχαμε εξασφαλίσει χώρο για 10.000 προσλήψεις στην Υγεία ως το 2022. Δεν θα τις υλοποιήσετε; Θα εφαρμόσετε την επιστροφή στο 1 προς 5 στο Δημόσιο;» πρόσθεσε.

ΔΕΗ και ασφαλιστικό

Για τη ΔΕΗ επισήμανε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ την κράτησε όρθια, δημόσια και με μειώσεις στα τιμολόγια. «Πού θα σταματήσετε την επιχείρηση απαξίωσης της ΔΕΗ; Πείτε στον κόσμο, κρύβετε νέες αυξήσεις στο ρεύμα;» σημείωσε. Κάλεσε ακόμα την κυβέρνηση να τελειώσει «το κρυφτό» με το ασφαλιστικό, τονίζοντας πως όσα λέει η Ν.Δ. σηματοδοτούν βόμβα στα θεμέλια της δημόσιας ασφάλισης και προειδοποίησε: «Δεν θα σας αφήσουμε σε χλωρό κλαρί εάν πάτε να κάνετε ξανά παιχνίδια με τις θυσίες των εργαζομένων και των συνταξιούχων».

ΑΥΣΤΗΡΗ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΝΟΜΟ
“Μην επιχειρήσετε παιχνίδια θεσμικών ακροβασιών με το σύνταγμα”

Δηκτικό σχόλιο για τον Τ. Θεοδωρικάκο

Μίλησε ακόμα για την κατάργηση της απλής αναλογικής, χωρίς καν να έχει εφαρμοστεί. «Ακόμη και με τους σημερινούς συσχετισμούς, θα προέκυπτε κυβέρνηση 152 βουλευτών Ν.Δ. – ΚΙΝ.ΑΛΛ., όπως θα προκύψουν συγκλίσεις και στην Αυτοδιοίκηση» είπε ο Αλ. Τσίπρας. «Παιχνίδια θεσμικών ακροβασιών με το σύνταγμα να μην τα επιχειρήσετε», τόνισε, σημειώνοντας πως η Ν.Δ. έχει αλλεργία στην αυθεντική εκπροσώπηση των πολιτών.

Δηκτικό ήταν και το σχόλιο για τον υπουργό εσωτερικών Τ. Θεοδωρικάκο: «Είναι βέβαιο ότι πρέπει κανείς να έχει δώσει μάχες στη ζωή του για την απλή αναλογική για να ξέρει πώς θα την κατεδαφίσει» είπε χαρακτηριστικά ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

 

avgi


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Στ. Παπασταύρου: Θετική εξέλιξη η διατήρηση τον Οκτώβριο των τιμών λιανικής ρεύματος από τους παρόχους στα ίδια επίπεδα με τον Σεπτέμβριο

02/10/25 6:53 μμ

Στ. Παπασταύρου: Θετική εξέλιξη η διατήρηση τον Οκτώβριο των τιμών λιανικής ρεύματος στα ίδια επίπεδα με τον Σεπτέμβριο

Διαφωνίες και προτάσεις των παθολόγων στο υπό διαβούλευση νομοσχέδιο για τη δημόσια υγεία

02/10/25 6:48 μμ

Διαφωνίες και προτάσεις των παθολόγων στο υπό διαβούλευση νομοσχέδιο για τη δημόσια υγεία

Κτηνοτρόφος: "Το μαντρί ήταν το 4ο παιδί μου και το σκότωσαν" - Ξέσπασμα κτηνοτρόφων στις Σέρρες - video

02/10/25 4:29 μμ

Κτηνοτρόφος: “Το μαντρί ήταν το 4ο παιδί μου και το σκότωσαν” – Ξέσπασμα κτηνοτρόφων στις Σέρρες – video

Με ρεκόρ συμμετοχής ολοκληρώθηκαν τα Ανοιχτά Ζυθοποιεία 2025 σε όλη την Ελλάδα

02/10/25 4:39 μμ

Με ρεκόρ συμμετοχής ολοκληρώθηκαν τα Ανοιχτά Ζυθοποιεία 2025 σε όλη την Ελλάδα

Γάζα: Το Ισραήλ θα απελάσει τους επιβάτες του στολίσκου της Γάζας - Διεθνείς αντιδράσεις

02/10/25 4:38 μμ

Γάζα: Το Ισραήλ θα απελάσει τους επιβάτες του στολίσκου της Γάζας – Διεθνείς αντιδράσεις

Προβλήματα στην κυκλοφορία της Γραμμής 7 του Τραμ λόγω συσσώρευσης υδάτων- Ποιες στάσεις είναι εκτός λειτουργίας

02/10/25 4:36 μμ

Προβλήματα στην κυκλοφορία της Γραμμής 7 του Τραμ λόγω συσσώρευσης υδάτων- Ποιες στάσεις είναι εκτός λειτουργίας

Εκδηλώσεις πολιτισμού, επιστήμης και γαστρονομίας υπό την αιγίδα του ΕΟΤ

02/10/25 4:35 μμ

Εκδηλώσεις πολιτισμού, επιστήμης και γαστρονομίας υπό την αιγίδα του ΕΟΤ

Γ. Καραγκούνης: «Η κατάκτηση του EURO δεν ανταλλάσσεται με τίποτα»

02/10/25 4:12 μμ

Γ. Καραγκούνης: «Η κατάκτηση του EURO δεν ανταλλάσσεται με τίποτα»

Πλημμύρισε ξανά το ΣΕΦ

02/10/25 4:33 μμ

Πλημμύρισε ξανά το ΣΕΦ

Το πρώτο τρέιλερ της ταινίας «The Carpenter’s Son» με τον Νίκολας Κέιτζ

02/10/25 4:31 μμ

Το πρώτο τρέιλερ της ταινίας «The Carpenter’s Son» με τον Νίκολας Κέιτζ

Αλ. Τσίπρας: Διεθνής πειρατεία η επίθεση των Ισραηλινών στους ακτιβιστές της ειρήνης για τη Γάζα - Παραβίασαν το Διεθνές Δίκαιο

02/10/25 4:07 μμ

Αλ. Τσίπρας: Διεθνής πειρατεία η επίθεση των Ισραηλινών στους ακτιβιστές της ειρήνης για τη Γάζα – Παραβίασαν το Διεθνές Δίκαιο

«Oasis Live ’25 Opus»: Βιβλίο για την περιοδεία επανασύνδεσης των Oasis

02/10/25 4:06 μμ

«Oasis Live ’25 Opus»: Βιβλίο για την περιοδεία επανασύνδεσης των Oasis