Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), στο πλαίσιο επιδημιολογικής επιτήρησης των κρουσμάτων μηνιγγιτιδοκοκκικής νόσου, ενημερώνει για τα ακόλουθα: Γενικές πληροφορίες για τη μηνιγγιτιδοκοκκική νόσο Ο μηνιγγιτιδόκοκκος (Neisseria meningitidis) είναι βακτήριο ... Περισσότερα

ΕΟΔΥ: Ενημέρωση για τα κρούσματα μηνιγγίτιδας - 8 κρούσματα μηνιγγιτιδοκοκκικής νόσου το 2025

Epiloges Press

Epiloges Press

Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), στο πλαίσιο επιδημιολογικής επιτήρησης των κρουσμάτων μηνιγγιτιδοκοκκικής νόσου, ενημερώνει για τα ακόλουθα:

Advertisement
 

Γενικές πληροφορίες για τη μηνιγγιτιδοκοκκική νόσο

Ο μηνιγγιτιδόκοκκος (Neisseria meningitidis) είναι βακτήριο που αποικίζει τον ρινοφάρυγγα ασυμπτωματικών ατόμων – φορέων. Η επιδημιολογία της μηνιγγιτιδοκοκκικής νόσου είναι περίπλοκη και υπάρχουν χρόνιοι φορείς που δεν νοσούν και άτομα που μόλις εκτεθούν θα νοσήσουν.

Ασυμπτωματικοί φορείς μηνιγγιτιδόκοκκου είναι περίπου το 10% του γενικού πληθυσμού, ωστόσο τα ποσοστά αποικισμού ποικίλουν ανάλογα με την ηλικία, από 2% σε παιδιά που δεν παρακολουθούν παιδικό σταθμό έως 24-37% των εφήβων και νεαρών ενηλίκων ηλικίας 15-24 ετών. Η μετάδοση του μηνιγγιτιδόκοκκου γίνεται με την άμεση στενή επαφή από άτομο σε άτομο με τα σταγονίδια των αναπνευστικών εκκρίσεων.

Σε σπάνιες περιπτώσεις, ο μηνιγγιτιδόκοκκος μπορεί να εισχωρήσει στο ρινοφαρυγγικό επιθήλιο του ατόμου, να εισέλθει στην κυκλοφορία του αίματος και να προκαλέσει απειλητική για τη ζωή ασθένεια, όπως μικροβιαιμία, μηνιγγιτιδοκοκκική σηψαιμία ή και μηνιγγιτιδοκοκκική μηνιγγίτιδα. Είναι γνωστό διεθνώς ότι υπάρχουν κεραυνοβόλες μορφές μηνιγγιτιδοκοκκικής νόσου.

Παράγοντες κινδύνου

Παράγοντες κινδύνου για νόσηση είναι το κάπνισμα, η πρόσφατη νόσηση από ιώσεις του ανώτερου αναπνευστικού, η πρόσφατη κατανάλωση αντιβιοτικών, ανοσολογικά ελλείμματα, το γενετικό υπόστρωμα του ατόμου, η ηλικία (βρέφη ηλικίας μικρότερης του έτους, έφηβοι και νεαροί ενήλικες διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο νόσησης), η πρόσφατη αλλαγή περιβάλλοντος διαβίωσης, κλπ. Να σημειωθεί ότι μετά από έξαρση των αναπνευστικών ιώσεων παρατηρείται έξαρση κρουσμάτων μηνιγγιτιδοκοκκικής νόσου.

Επιδημιολογικά στοιχεία

Στην Ελλάδα, το έτος 2024 δηλώθηκαν στον ΕΟΔΥ 37 κρούσματα μηνιγγιτιδοκοκκικής νόσου και τον Νοέμβριο του ίδιου έτους καταγράφηκε ένας θάνατος σε άτομο ηλικίας 16 ετών. Από τις αρχές του έτους 2025 μέχρι σήμερα 29/1/2025, έχουν δηλωθεί 8 κρούσματα μηνιγγιτιδοκοκκικής νόσου. Με τα σημερινά δεδομένα, δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις συρροής κρουσμάτων μηνιγγιτιδοκοκκικής νόσου στο Δήμο Πατρέων, για το σκοπό αυτό δεν έχει μεταβεί κλιμάκιο του ΕΟΔΥ στην περιοχή.

Μέτρα πρόληψης και διαχείρισης του πρόσφατου περιστατικού

Για το πρόσφατο κρούσμα μηνιγγιτιδοκοκκικής νόσου σε φοιτητή Πανεπιστημιακού Ιδρύματος του Δήμου Πατρέων βρίσκεται σε εξέλιξη ιχνηλάτηση των στενών επικίνδυνων επαφών και χορηγείται χημειοπροφύλαξη σε αυτές. Ο ΕΟΔΥ βρίσκεται σε εγρήγορση και παρακολουθεί στενά τα επιδημιολογικά δεδομένα της μηνιγγιτιδοκοκκικής νόσου και είναι σε ετοιμότητα να εφαρμόσει πρόσθετα μέτρα, αν και εφόσον χρειαστεί.

Σημαντικές διευκρινίσεις

  • Διευκρινίζεται ότι το μικρόβιο του μηνιγγιτιδόκοκκου δεν επιβιώνει στο περιβάλλον, γι’ αυτό δεν απαιτείται η εφαρμογή ειδικών μέτρων απολύμανσης και το κλείσιμο των εκπαιδευτικών μονάδων για την πρόληψη μετάδοσης της μηνιγγιτιδοκοκκικής νόσου.
  • Ο ΕΟΔΥ τονίζει ιδιαίτερα τη μεγάλη σημασία που έχει η έγκαιρη ανίχνευση και θεραπεία των κρουσμάτων μηνιγγιτιδοκοκκικής νόσου. Οι πολίτες και κυρίως νεαρά άτομα που έχουν κλινικά συμπτώματα συμβατά με τη νόσο (πυρετό και εξάνθημα) πρέπει άμεσα να απευθύνονται σε Ιατρό. Οι Ιατροί επί υποψίας μηνιγγίτιδας πρέπει άμεσα να χορηγούν θεραπεία και να παραπέμπουν σε νοσοκομείο.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Σέρρες: Διακοπή νερού στον Λευκώνα

25/12/25 12:01 μμ

Σέρρες: Διακοπή νερού στον Λευκώνα

Θεσσαλονίκη: Σύλληψη 5 ατόμων για οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ το τελευταίο 24ωρο

25/12/25 11:54 πμ

Θεσσαλονίκη: Σύλληψη 5 ατόμων για οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ το τελευταίο 24ωρο

Σέρρες: Σε εξέλιξη οι έρευνες για τον αγνοούμενο διοικητή πυροσβεστικής – “Άφησε το κινητό στο σπίτι”

25/12/25 11:49 πμ

Σέρρες: Σε εξέλιξη οι έρευνες για τον αγνοούμενο διοικητή πυροσβεστικής – “Άφησε το κινητό στο σπίτι”

Δείτε φωτογραφίες: Το σπήλαιο της Γεννήσεως του Κυρίου στη Βηθλεέμ

25/12/25 10:58 πμ

Δείτε φωτογραφίες: Το σπήλαιο της Γεννήσεως του Κυρίου στη Βηθλεέμ

Η NORAD παρακολουθεί το ταξίδι του Άγιου Βασίλη σε όλο τον κόσμο

25/12/25 10:55 πμ

Η NORAD παρακολουθεί το ταξίδι του Άγιου Βασίλη σε όλο τον κόσμο

Αναμνήσεις Χριστουγέννων

25/12/25 10:51 πμ

Αναμνήσεις Χριστουγέννων

Πώς γιορτάζουν τα Χριστούγεννα στον κόσμο

25/12/25 10:47 πμ

Χριστούγεννα στον κόσμο

Silver alert στις Σέρρες για τον διοικητή του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Ποροΐων που αγνοείται

25/12/25 10:41 πμ

Silver alert στις Σέρρες για τον διοικητή του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Ποροΐων που αγνοείται

Βούλα Πατουλίδου για τα πρώτα Χριστούγεννα χωρίς τον σύζυγό της:  Όση χρυσόσκονη και αν ρίξεις, η απουσία κάθεται εκεί

25/12/25 10:17 πμ

Βούλα Πατουλίδου για τα πρώτα Χριστούγεννα χωρίς τον σύζυγό της:  Όση χρυσόσκονη και αν ρίξεις, η απουσία κάθεται εκεί

Ο Φοίβος αποκάλυψε την ιστορία πίσω από το τραγούδι «Χριστούγεννα» που ερμήνευσε η Δέσποινα Βανδή

25/12/25 10:12 πμ

Ο Φοίβος αποκάλυψε την ιστορία πίσω από το τραγούδι «Χριστούγεννα» που ερμήνευσε η Δέσποινα Βανδή

Μυτιλήνη: «Σμυρνιά κάλαντρα» στη Μυτιλήνη του 1935

25/12/25 9:23 πμ

Μυτιλήνη: «Σμυρνιά κάλαντρα» στη Μυτιλήνη του 1935

ClimateHub: Τα πιο ψυχρά και τα πιο θερμά Χριστούγεννα τα τελευταία 125 χρόνια

25/12/25 9:16 πμ

ClimateHub: Τα πιο ψυχρά και τα πιο θερμά Χριστούγεννα τα τελευταία 125 χρόνια