ΕΟΦ: Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων θέτει σε αναστολή τζελ που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία πάθησης του δέρματος (ακτινικής κεράτωσης), καθώς υπάρχει ανοιχτό ενδεχόμενο να σχετίζεται με την πρόκληση καρκίνου του ... Περισσότερα

Epiloges Press

Epiloges Press

ΕΟΦ: Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων θέτει σε αναστολή τζελ που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία πάθησης του δέρματος (ακτινικής κεράτωσης), καθώς υπάρχει ανοιχτό ενδεχόμενο να σχετίζεται με την πρόκληση καρκίνου του δέρματος.

 

Όπως αναφέρει ο ΕΟΦ, πρόκειται για προληπτικό μέτρο, καθώς συνεχίζεται η επανεξέταση του φαρμάκου, προκειμένου να διαπιστωθεί με ασφάλεια τι ακριβώς συμβαίνει.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων και ο ΕΟΦ συνιστούν στους ασθενείς να σταματήσουν να χρησιμοποιούν το Picato (ingenol mebutate), μία γέλη για τη θεραπεία της ακτινικής κεράτωσης, μίας πάθησης του δέρματος, ενόσω συνεχίζει την επανεξέτασή του για την ασφάλεια του φαρμάκου.

Η Επιτροπή Ασφάλειας του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (PRAC) επανεξετάζει επί του παρόντος δεδομένα για τον καρκίνο του δέρματος σε ασθενείς που χρησιμοποιούν το Picato.

Τα τελικά αποτελέσματα από μελέτη που συγκρίνει το Picato με την ιμικιμόδη (άλλο φάρμακο για την ακτινική κεράτωση), δείχνουν μία υψηλότερη συχνότητα εμφάνισης καρκίνου του δέρματος στο σημείο εφαρμογής του φαρμάκου στη θεραπεία με το Picato σε σχέση με την ιμικιμόδη.

 

Παρόλο που υπάρχουν ασάφειες, υπάρχει ανησυχία σχετικά με μία πιθανή συσχέτιση της χρήσης του Picato και της ανάπτυξης καρκίνου του δέρματος.

Η PRAC συνέστησε ως εκ τούτου, ως προληπτικό μέτρο, να τεθεί σε αναστολή η άδεια κυκλοφορίας του φαρμάκου και επισήμανε ότι είναι διαθέσιμες εναλλακτικές θεραπείες.

 

Η PRAC θα συνεχίσει την επανεξέτασή της και όταν η επανεξέταση θα ολοκληρωθεί, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων θα παρέχει επικαιροποιημένες οδηγίες σε ασθενείς και επαγγελματίες υγείας.

 

ΕΟΦ: Πληροφορίες για τους ασθενείς

• Υπάρχει ανησυχία για τη συσχέτιση μεταξύ της χρήσης του Picato και της εμφάνισης καρκίνου του δέρματος.

• Οι ασθενείς δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούν πλέον τη γέλη Picato για τη θεραπεία της ακτινικής κεράτωσης ενόσω οι αρχές επανεξετάζουν τα δεδομένα.

• Οι ασθενείς θα πρέπει να προσέχουν τις οποιεσδήποτε ασυνήθεις αλλαγές ή εξογκώματα στο δέρμα και να αναζητήσουν άμεσα ιατρική συμβουλή εάν εμφανιστεί οποιοδήποτε από αυτά.

• Εάν έχετε οποιαδήποτε απορία θα πρέπει να μιλήσετε με το γιατρό σας.

 

ΕΟΦ: Πληροφορίες για τους επαγγελματίες υγείας

• Τα τελικά αποτελέσματα μίας μελέτης τριών ετών σε 484 ασθενείς έδειξε υψηλότερη εμφάνιση κακοήθειας στο δέρμα με την ingenol mebutate σε σχέση με τη συγκρινόμενη ιμικιμόδη (3.3% των ασθενών εμφάνισαν καρκίνο στην ομάδα του Picato έναντι ποσοστού 0.4% στην ομάδα σύγκρισης).

Advertisement
MEGA

• Παρουσιάστηκε υψηλότερη εμφάνιση όγκων του δέρματος στο σκέλος της ingenol mebutate σε μια ελεγχόμενη με όχημα κλινική δοκιμη 8 εβδομάδων σε 1.262 ασθενείς (1% των ασθενών στο σκέλος της ingenol mebutate arm έναντι 0.1% στο σκέλος του οδηγού).

• Επιπλέον, σε 4 κλινικές δοκιμές που συμπεριέλαβαν 1.234 ασθενείς με έναν σχετικό εστέρα, την ingenol disoxate, παρουσιάστηκε υψηλότερη εμφάνιση όγκων δέρματος με την ingenol disoxate από ότι στην ομάδα ελεγχόμενης με όχημα κλινικής δοκιμής (7.7% έναντι 2.9% των ασθενών αντίστοιχα. Καθώς η ingenol disoxate σχετίζεται στενά με το Picato, τα αποτελέσματα θεωρήθηκαν σχετιζόμενα με την εν εξελίξει επανεξέταση του Picato.

• Οι επαγγελματίες υγείας θα πρέπει να σταματήσουν να συνταγογραφούν το Picato και να εξετάσουν διαφορετικές θεραπευτικές επιλογές, ενόσω οι αρχές επανεξετάζουν τα δεδομένα.

• Οι επαγγελματίες υγείας θα πρέπει να συμβουλεύουν τους ασθενείς να επαγρυπνούν για την εμφάνιση οποιωνδήποτε βλαβών του δέρματος και να αναζητούν άμεσα ιατρική συμβουλή εάν εμφανίσουν οτιδήποτε.

• Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων συνεχίζει την επανεξέταση των διαθέσιμων δεδομένων και θα παρέχει περαιτέρω πληροφορίες όταν η επανεξέταση ολοκληρωθεί.

 

Μία επιστολή προς τους επαγγελματίες υγείας (DHPC) θα σταλεί στις ή γύρω στις 27 Ιανουαρίου 2020. Η DHPC θα δημοσιευτεί επίσης σε μία ειδική σελίδα στον ιστότοπο του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων.


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Κίνηση συμβολισμού από τον ΠΑΟΚ: Δώρο το πρώτο ασπρόμαυρο φορμάκι σε όλα τα μωρά που θα γεννηθούν τον Απρίλιο

01/04/26 8:13 πμ

Κίνηση συμβολισμού από τον ΠΑΟΚ: Δώρο το πρώτο ασπρόμαυρο φορμάκι σε όλα τα μωρά που θα γεννηθούν τον Απρίλιο

Αλλάζουν από σήμερα οι ώρες κοινής ησυχίας - Τι απαγορεύεται να κάνουμε

01/04/26 8:05 πμ

Αλλάζουν από σήμερα 1η Απριλίου οι ώρες κοινής ησυχίας – Τι απαγορεύεται

Κακοκαιρία Erminio σε όλη τη χώρα με βροχές, καταιγίδες και τοπικές χαλαζοπτώσεις

01/04/26 7:54 πμ

Κακοκαιρία Erminio σε όλη τη χώρα με βροχές, καταιγίδες και τοπικές χαλαζοπτώσεις

Πρωταπριλιά: Οι πιο πετυχημένες φάρσες ανά τον κόσμο

31/03/26 11:52 μμ

Πρωταπριλιά: Οι πιο πετυχημένες φάρσες ανά τον κόσμο

Συνέχεια της δίκης για τα Τέμπη με μετατροπές στην αίθουσα και χωροταξικό σχεδιασμό

01/04/26 7:41 πμ

Συνέχεια σήμερα της δίκης για τα Τέμπη με μετατροπές στην αίθουσα και χωροταξικό σχεδιασμό

Σε εφαρμογή τα μέτρα στήριξης για τα καύσιμα - Προ των πυλών το fuel pass

01/04/26 7:30 πμ

Σε εφαρμογή τα μέτρα στήριξης για τα καύσιμα – Προ των πυλών το fuel pass

Σε ισχύ από σήμερα η νέα αύξηση στον κατώτατο μισθό - Διαμορφώνεται στα 920 ευρώ

01/04/26 7:25 πμ

Σε ισχύ από σήμερα η νέα αύξηση στον κατώτατο μισθό – Διαμορφώνεται στα 920 ευρώ

Από τη Φλώρινα στη NASA: Ο πυροσβέστης που έβαλε την AI στη μάχη με τις φλόγες - Τι είναι το FireGuard 112+

01/04/26 7:20 πμ

Από τη Φλώρινα στη NASA: Ο πυροσβέστης που έβαλε την AI στη μάχη με τις φλόγες – Τι είναι το FireGuard 112+

Έλληνας φοιτητής ανάμεσα στους 24 από όλο τον κόσμο που ξεχώρισε η NASA

01/04/26 7:01 πμ

Έλληνας φοιτητής ανάμεσα στους 24 από όλο τον κόσμο που ξεχώρισε η NASA

Για 16η φορά οι «Μουσικοί από τα θρανία» ανέβηκαν στη σκηνή του Ορφέα - video

01/04/26 6:54 πμ

Για 16η φορά οι «Μουσικοί από τα θρανία» ανέβηκαν στη σκηνή του Ορφέα – video

 Πρόσκληση γνωριμίας με το Μουσικό Σχολείο Σερρών, μέσω της μουσικής  παράστασης με τίτλο: το «Μαγικό Λουλούδι»

01/04/26 6:48 πμ

 Πρόσκληση γνωριμίας με το Μουσικό Σχολείο Σερρών, μέσω της μουσικής  παράστασης το «Μαγικό Λουλούδι»

Αμπελόκηποι: Δικογραφία για παράνομη εκτροφή ζώων σε ταράτσα – Κατσίκες, κότες, πάπιες σε ακατάλληλες συνθήκες 

01/04/26 6:41 πμ

Αμπελόκηποι: Δικογραφία για παράνομη εκτροφή ζώων σε ταράτσα – Κατσίκες, κότες, πάπιες σε ακατάλληλες συνθήκες