24.8 C
Serres

ΕΟΠΥΥ: Χάος με τεχνικά προβλήματα στην πλατφόρμα e ΔΑΠΥ – Που εντοπίζονται

Date:

Έντονες διαμαρτυρίες υπάρχουν από γιατρούς που έχουν πρόσβαση στα ηλεκτρονικά συστήματα του ΕΟΠΥΥ, καθώς εδώ και μία εβδομάδα δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν την ηλεκτρονική πλατφόρμα e-ΔΑΠΥ λόγω τεχνικών προβλημάτων.

 

 

Οι γιατροί διαμαρτύρονται καθώς δεν μπορούν να εκτελέσουν συνταγές για αναλώσιμα υλικά και να συνταγογραφήσουν παροχές προς τους ασφαλισμένους. Αυτή η χαοτική κατάσταση -που ξεκίνησε από την περασμένη Κυριακή- έχει ως αποτέλεσμα την απίστευτη ταλαιπωρία των ασθενών, που πηγαίνουν στους γιατρούς και στις περισσότερες περιπτώσεις φεύγουν άπραγοι.

Όπως αναφέρουν οι γιατροί, οι χιλιάδες ασθενείς έχουν μείνει χωρίς αναλώσιμα υλικά και κυρίως οι διαβητικοί, οι νεφροπαθείς και οι χρόνιοι ασθενείς. Δηλαδή, όλοι όσοι αιτούνται από τον ΕΟΠΥΥ να τους χορηγήσει κάθε μήνα αναλώσιμα.

Μιλώντας  η πρόεδρος των γιατρών του ΕΟΠΥΥ, κα. Άννα Μαστοράκου, περιγράφει το χάος που επικρατεί:

“Με τους ασθενείς γίνεται χαμός. Την Παρασκευή με πήραν από δημόσιο Κέντρο Υγείας. Από όλη την Ελλάδα οι συνάδελφοι με παίρνουν τηλέφωνο και παραπονούνται ότι δεν μπορούν να μπουν στο σύστημα. Αφορά τους πάντες και τα δημόσια νοσοκομεία και κέντρα υγείας και στους συμβεβλημένους ιδιώτες που έχουν πιστοποιηθεί στο σύστημα e-ΔΑΠΥ, για να γράφουν αναλώσιμα υλικά. Οπότε δεν υπάρχει πρόσβαση σε κανένα γιατρό της χώρας. Θεσσαλονίκη, Άρτα, Πάτρα, Κρήτη, έχουν τα περισσότερα προβλήματα”, τονίζει η κα. Μαστοράκου.

ΕΟΠΥΥ: Η αναβάθμιση που κατέληξε σε … κατάρρευση

Η κατάρρευση των ηλεκτρονικών συστημάτων του Οργανισμού, e-ΔΑΠΥ, ξεκίνησε μετά από την απόπειρα αναβάθμισης της ηλεκτρονικής πλατφόρμας, η οποία μετά την ολοκλήρωσή της θα αποτελούσε πύλη εισόδου του ΕΟΠΥΥ στη νέα ηλεκτρονική εποχή. Ο Οργανισμός, μάλιστα, με σχετική ανακοίνωσή του στις 13 Δεκεμβρίου είχε ενημερώσει γιατρούς και κοινό, ότι θα υπάρξει μια τριήμερη ταλαιπωρία, που θα επηρέαζε μόνο κατά την εργάσιμη μέρα της Παρασκευής.

Η τριήμερη αναβάθμιση ολοκληρώθηκε την περασμένη Κυριακή το βράδυ. Όμως, από το πρωί της Δευτέρας και με την επαναλειτουργία της πλατφόρμας e-ΔΑΠΥ, τα ηλεκτρονικά συστήματα παρουσίασαν προβλήματα.

Η πρόεδρος των γιατρών του ΕΟΠΥΥ, κα. Μαστοράκου πραγματοποίησε παρέμβαση στη Διοίκηση και την τεχνική υπηρεσία του ΕΟΠΥΥ :

“Απ’ ότι μου είπαν από τον ΕΟΠΥΥ υπάρχουν κάποιες ασυμβατότητες στη νέα πλατφόρμα σε σχέση με τον ΟΤΕ, με την εφαρμογή νέων πρωτοκόλλων διασύνδεσης. Υπάρχει ένα τεράστιο ζήτημα, το οποίο θα ήταν κατανοητό να συμβεί για μια ή δύο μέρες το πολύ μετά την επαναλειτουργία της πλατφόρμας. Αλλά τώρα είναι πλέον μια εβδομάδα μετά. Δεν μπορώ να το κατανοήσω, το να καταρρέει συνέχεια και μάλιστα να ταλαιπωρούνται ασθενείς”, επισημαίνει η πρόεδρος της ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ.

Που εντοπίζονται τα προβλήματα

Αυτή τη στιγμή στο σύστημα e-ΔΑΠΥ δεν μπορούν να ολοκληρωθούν (ή ολοκληρώνονται με εμπόδια), οι εξής διαδικασίες:

η συνταγογράφηση όλων των αναλώσιμων υλικών για το διαβήτη και διάφορες άλλες παθήσεις, (π.χ. νεφροπαθείς)

οι παροχές προς τους ασφαλισμένους, (π.χ. φυσιοθεραπείες, λογοθεραπείες, γυαλιά οράσεως κ.α.)

Επίσης, οι γιατροί που έχουν πρόσβαση στην πλατφόρμα του ΕΟΠΥΥ:

δεν μπορούν να καταγράψουν τις επισκέψεις των ασθενών, που κανονικά καταχωρούνται στο σύστημα αυθημερόν, ώστε να μπορούν να αποζημιωθούν

τα διαγνωστικά εργαστήρια δεν μπορούν να εγγράψουν τα παραπεμπτικά που δέχονται και εκτελούν

οι απλήρωτοι από τον Αύγουστο οικογενειακοί γιατροί, δεν μπορούν να υποβάλλουν τις ιατρικές επισκέψεις και πράξεις που έχουν εκτελέσει, ώστε να τους καταβληθούν τα οφειλόμενα. Να σημειωθεί ότι πριν από λίγες ημέρες εκδόθηκε το σχετικό ΦΕΚ για την καταβολή των δεδουλευμένων τους.

“Υπάρχει τόσο μεγάλο χάος με το σύστημα, το οποίο μία δουλεύει και δεν δουλεύει, μία πέφτει και δεν πέφτει, που οι οικογενειακοί γιατροί δεν μπορούν να υποβάλλουν τα δικαιολογητικά τους για να πληρωθούν. Αυτό μετατίθεται από τον Ιανουάριο και μετά, ώστε να έχει σταθεροποιηθεί το σύστημα. Οπότε καταλαβαίνετε τι ταλαιπωρία υφίσταται όλο το σύστημα. Και των γιατρών και των ασφαλισμένων”, καταλήγει η κα. Μαστοράκου.

Πηγή iatropedia.gr

ΕλλάδαΕΟΠΥΥ: Χάος με τεχνικά προβλήματα στην πλατφόρμα e ΔΑΠΥ – Που εντοπίζονται

Ειδήσεις
ΣΧΕΤΙΚΕΣ

Ένταση στη δίκη της Χρυσής Αυγής: Χαιρέτησε ναζιστικά ο συνήγορος του Γ. Λαγού, Κ. Πλεύρης

Ένταση σημειώθηκε στο δικαστήριο κατά την εξέταση της Μάγδας...

Στρατόπεδο Σελιμιέ: Μαρτυρίες απογόνων δεύτερης και τρίτης προσφυγικής γενιάς

«Κόλαση παιδί μου, εμείς την κόλαση εδώ την είδαμε,...

Το πανεπιστήμιο Αθηνών «φέρνει» το διάστημα κοντά μας

Πώς σχεδιάζεται και πώς υλοποιείται μια διαστημική αποστολή; Πώς...

Καβάλα: Μεγάλη φωτιά στο Grand Μασούτη στη Ραψάνη (φωτογραφίες)

Σε εξέλιξη βρίσκεται περιστατικό φωτιάς στο Grand Μασούτη, η...

Μοίρασε τη δημοσίευση:
Κάνε Εγγραφή!

Τελευταία Νέα