Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν στις 26 Ιουλίου
Date:
Στις 26 Ιουλίου σύμφωνα με το εορτολόγιο είναι Παρασκευής Οσιομάρτυρος, Αγίου Ερμολάου Ιερομάρτυρος, Αγίας Ωραιοζήλης Μάρτυρος
Γιορτάζουν τα ονόματα Ερμόλαος, Ερμολία, Λία, Παρασκευάς, Πάρης, Πάρις, Παρασκευή, Εύη, Εβίτα, Βούλα, Βιβή, Βέτη, Βέττη, Παρασκευούλα, Πάρις, Βίβιαν, Έρση,
Ωραιοζήλη, Ωραιοζηλία, Ζήλια, Ζήλη, Ζέλια
26 Ιουλίου-Αγία Παρασκευή η Οσιομάρτυς
Η Αγία Παρασκευή είναι προστάτιδα για τα μάτια και κάθε αναπηρία.
Η Αγία Παρασκευή, σύμφωνα με το saint.gr, γεννήθηκε στη Ρώμη στα χρόνια του αυτοκράτορα Αντωνίνου (138 – 160 μ.Χ.). Ήταν κόρη των ευσεβών Χριστιανών, Αγάθωνα και Πολιτείας, οι οποίοι φρόντισαν για την χριστιανική αγωγή της, όπως είχαν υποσχεθεί στο Θεό στην περίπτωση που θα τους έδινε ένα παιδί. Επειδή το παιδί γεννήθηκε ημέρα Παρασκευή έλαβε αυτό το όνομα.
Μετά το θάνατο των γονέων της, η Παρασκευή μοίρασε όλη την περιουσία της στους φτωχούς και ανέπτυξε ιεραποστολική δραστηριότητα στην Ρώμη και στα περίχωρα της πόλης, κηρύσσοντας το λόγο του Χριστού. Η δράση της προκάλεσε τον ειδωλολάτρη αυτοκράτορα Αντωνίνο, ο οποίος την συνέλαβε και της υποσχέθηκε υλικά αγαθά στην περίπτωση που θα θυσίαζε στα είδωλα. Βλέποντας όμως πως η Αγία παρέμενε σταθερή στην πίστη της, την υπέβαλε στο βασανιστήριο της πυρακτωμένης περικεφαλαίας, το οποίο υπέμεινε με καρτερικότητα. Τότε ο Αντωνίνος διέταξε και την έβαλαν σε ένα λέβητα με καυτό λάδι και πίσσα. Επειδή όμως είδε την Αγία άθικτη, πλησίασε το πρόσωπο του στον λέβητα – καθώς δεν μπορούσε να εξηγήσει πώς η αγία είχε μείνει ανέπαφη – για να δοκιμάσει αν πράγματι είναι καυτό, και αμέσως τυφλώθηκε. Η Αγία με προσευχή έδωσε στον Αντωνίνο το φως του, με αποτέλεσμα να πιστέψει στο Χριστό ή κατ’ άλλους να σταματήσει τους διωγμούς εναντίον τους. Ελευθέρωσε πάντως την Αγία Παρασκευή, η οποία συνέχισε να κηρύττει το Ευαγγέλιο σε άλλα μέρη, μέχρι που έφτασε στην Ελλάδα.
Στα Τέμπη ένας ειδωλολάτρης άρχοντας την υπέβαλε σε φρικτά βασανιστήρια, τα οποία υπέμεινε καρτερικά, για να τελειωθεί με δια αποκεφαλισμού θάνατο.
Άγιος Ερμόλαος
Μάρτυρας της χριστιανικής εκκλησίας από τη Νικομήδεια της Μικράς Ασίας.
Ο Ερμόλαος, σύμφωνα με το sansimera.gr, ήταν γιατρός και ιερέας. Μαζί με τους συνοδοιπόρους του Έρμιππο και Ερμοκράτη κατέφυγε στα περίχωρα της Νικομήδειας, κατά τον διωγμό των χριστιανών από τον αυτοκράτορα Διοκλητιανό (284-305). Εκεί, ο Ερμόλαος γνώρισε ένα νεαρό σπουδαστή Ιατρικής, τον Παντολέοντα, που έγινε μαθητής του. Τον κατήχησε, τον βάπτισε χριστιανό και του έδωσε το όνομα Παντελεήμων, με το οποίο έγινε αργότερα γνωστός ο άγιος-γιατρός.
Το τέλος του Ερμολάου ήταν μαρτυρικό. Συνελήφθη από τους άντρες του άρχοντα της Νικομήδειας, ο οποίος διέταξε τον αποκεφαλισμό του. Παρόμοιο θάνατο είχαν ο Έρμιππος και ο Ερμοκράτης.
Ο Άγιος Ερμόλαος συμπεριλαμβάνεται στη χορεία των Αγίων Αναργύρων. Τιμάται ιδιαίτερα στη Σκύρο, όπου υπάρχει εκκλησάκι προς τιμή του, στο ομώνυμο νησάκι. Θεωρείται προστάτης και γιατρός των παιδιών. Οι ντόπιοι, κατά τη μετάβασή τους στο εκκλησάκι του Αγίου Ερμολάου, τραγουδούν:
Στ’ Αγι’ Αρμολάου το νησί είναι ένα εκκλησάκι, το λένε Αγιε-Αρμόλαε, του Μώλου στολιδάκι. Γιορτάζει τον Ιούλιο, το μήνα Αλωνάρη, στη χάρη Του πηγαίνουνε όλοι, μικροί-μεγάλοι. Του Μώλου τα ψαράδικα τον κόσμο κουβαλούνε, στο δρόμο που πηγαίνουνε τους λέν’ να τραγουδούνε.
Μετά τη Θεία Λειτουργία στήνεται τρικούβερτο γλέντι με τοπικές λιχουδιές.
Αγία Ωραιοζήλη
Η Ωραιοζήλη, σύμφωνα με το sansimera.gr, έζησε τον 1ο αιώνα και οι γονείς της ήταν Έλληνες ειδωλολάτρες. Στην αρχή ήταν και αυτή ειδωλολάτρισσα, κατόπιν όμως έγινε χριστιανή από το κήρυγμα του Αποστόλου Ανδρέα.
Μαρτύρησε κατά τη διάρκεια του διωγμού των χριστιανών από τον αυτοκράτορα Δομιτιανό (81-96), επειδή αρνήθηκε να αποκηρύξει την πίστη της
*φωτογραφία από Ιερό Ναό Αγίας Παρασκευής Σιδηροκάστρου