Date:
Σήμερα Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου σύμφωνα με το εορτολόγιο γιορτάζουν όσες φέρουν το όνομα Αγαθή, Αγαθούλα, Αγαθώ, Αγαθία, Αγαθίτσα
Σύμφωνα με το SanSimera.gr, η Αγάθη έζησε περί τον 3ο αιώνα στη Σικελία. Συνελήφθη για την πίστη της και βασανίστηκε από τον ύπατο της περιοχής Κόιντο. Την έκλεισαν σε οίκο ανοχής, όπου εκτός από τα άλλα βασανιστήρια που της έκαναν, της έκοψαν και τους μαστούς. Το επεισόδιο αυτό παρουσιάζεται και στην εικονογράφηση της Αγίας.
H Αγία Αγάθη θεωρείται προστάτιδα του μαστού και ιατειρα των μαστικών παθήσεων, όπως και των γυναικών και των τροφών που δεν έχουν γάλα και δεν μπορούν να θηλάσουν τα νεογέννητα βρέφη τους.
Είναι, επίσης, προστάτιδα των καμπανοποιών διότι η καμπάνα έχει το σχήμα του ανεστραμμένου μαστού. Είναι προστάτιδα των χυτευτών μετάλλων, διότι η ροή του λυωμένου χαλκού θυμίζει την ηφαιστειακή λάβα της Αίτνας, την ορμή της οποίας αναχαίτισε η Αγία.
Η Αγία Αγάθη είναι και προστάτιδα των σεισμοπαθών, λόγω του σεισμού που έγινε κατά την ώρα του τελευταίου μαρτυρίου της.
Επίσης, θεωρείται ότι είναι και προστάτιδα των λιθοξόων, λόγω της επιγραφής στην πλάκα που έβαλε ο Άγγελος στον τάφο της.
Χαρακτηρίζεται προστάτιδα των παρθένων, λόγω του αγώνα της ενάντια στις διαβολές της Αφροδισίας, ενώ προστατεύει την νεότητα, καθότι διέθεσε την νεότητά της για την δόξα του Νυμφίου της. Προφυλάσσει, ωστόσο, και τους πυροσβέστες από τις πυρκαγιές. Είναι προστάτιδα των υφαντών και υφαντριών και των νοσηλευτών και νοσηλευτριών.