16.9 C
Serres

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν στις 13 Νοεμβρίου

Date:

Στις 13 Νοεμβρίου,  σύμφωνα με το εορτολόγιο τιμάται η μνήμη των Οσιομάρτυρος Δαμασκηνού του Κωνσταντινοπολίτου και Ιωάννου Χρυσοστόμου Αρχιεπισκόπου Κωνσταντινουπόλεως.

Γιορτάζουν τα ονόματα Δαμασκηνός, Δαμασκηνή, Χρυσόστομος, Χρυσοστόμης, Χρυσοστόμη, Χρυσοστομία, Χρυσοστομίτσα.

Άγιος Δαμασκηνός ο Νέος Οσιομάρτυρας

Ο Άγιος Δαμασκηνός καταγόταν από τον Γαλατά της Κωνσταντινούπολης και ονομαζόταν Διαμαντής. Οι γονείς του, ευσεβείς χριστιανοί, ονομάζονταν Κυριάκος και Κυριακή.

Σύμφωνα με το saint.gr, ο Διαμαντής σε μικρή ηλικία έμεινε ορφανός. Και για να αποφύγει την οργή των Τούρκων, για κάποιο του παράπτωμα, αναγκάστηκε να ασπαστεί τον ισλαμισμό. Αργότερα όμως μετανόησε και πήγε στο Άγιον Όρος.

Εκεί, στο Μοναστήρι της Μεγίστης Λαύρας, έγινε μοναχός με το όνομα Δαμασκηνός και ασκήθηκε στην αρετή για 12 χρόνια. Τον κατέλαβε όμως ο πόθος του μαρτυρίου και μαζί με τον απερχόμενο από τη Λαύρα Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως Διονύσιο, ήλθε στη Βασιλεύουσα. Εκεί δημόσια κήρυττε τον Χριστό και προέτρεπε τους μουσουλμάνους ν’ αρνηθούν τον Μωάμεθ.

Σύμφωνα με το saint.gr, οι Τούρκοι τον πέρασαν για τρελό και στην αρχή δεν του έδωσαν σημασία. Αλλά ο Δαμασκηνός με τα κηρύγματα του έγινε τόσο προκλητικός στους Τούρκους, με αποτέλεσμα να τον συλλάβουν και αφού σκληρά τον βασάνισαν, τον αποκεφάλισαν μπροστά στην πόρτα του Πατριαρχείου στις 13 Νοεμβρίου 1681 μ.Χ. Το λείψανο του ενταφιάσθηκε στο ναό της Θεοτόκου, στη νήσο Χάλκη. Ο ηγούμενος Μακάριος του μοναστηριού του Μαύρου Μόλου αγόρασε και φύλαξε τις πόρτες του εργαστηρίου απέναντι στην είσοδο του Πατριαρχείου, που είχαν βαφτεί με το αίμα του μάρτυρα

Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος Αρχιεπίσκοπος Κωνσταντινούπολης

Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος Αρχιεπίσκοπος Κωνσταντινούπολης





Ο μεγάλος αυτός πατέρας και διδάσκαλος της Ανατολικής Ορθόδοξης Εκκλησίας γεννήθηκε στην Αντιόχεια το 347 μ.Χ.(κατά άλλους το 354 μ.Χ.), σύμφωνα με το saint.gr. Πατέρας του ήταν ο στρατηγός Σεκούνδος και μητέρα του η Ανθούσα. Γρήγορα έμεινε ορφανός από πατέρα, και η μητέρα του – χήρα τότε 20 ετών – τον ανέθρεψε και τον μόρφωσε κατά τον καλύτερο χριστιανικό τρόπο. Ήταν ευφυέστατο μυαλό και σπούδασε πολλές επιστήμες στην Αντιόχεια – κοντά στον τότε διάσημο ρήτορα Λιβάνιο – αλλά και στην Αθήνα, μαζί με τον αγαπημένο του φίλο Μέγα Βασίλειο (βλέπε 1 Ιανουαρίου).

Όταν αποπεράτωσε τις σπουδές του, επανήλθε στην Αντιόχεια και αποσύρθηκε στην έρημο για πέντε χρόνια, όπου ασκήτευε προσευχόμενος και μελετώντας τις Άγιες Γραφές. Ασθένησε όμως και επέστρεψε στην Αντιόχεια, οπού χειροτονήθηκε διάκονος – το 381 μ.Χ., σε ηλικία 34 ετών – από τον Αρχιεπίσκοπο Αντιοχείας Μελέτιο. Αργότερα δε από τον διάδοχο του Μελετίου Φλαβιανό πρεσβύτερος σε ηλικία 40 ετών.

Κατά την Ιερατική του διακονία ανέπτυξε όλα τα ψυχικά του χαρίσματα, πύρινο θείο ζήλο και πρωτοφανή ευγλωττία στα κηρύγματα του. Έσειε και συγκλόνιζε τα πλήθη της Αντιόχειας και συγκινούσε τις ψυχές τους βαθύτατα. Η φήμη του αυτή έφτασε μέχρι τη βασιλεύουσα και έτσι, την 15η Δεκεμβρίου 397 μΧ., με κοινή ψήφο βασιλιά Αρκαδίου και Κλήρου, έγινε Πατριάρχης Κωνσταντινούπολης, κάτι που ο ίδιος δεν επεδίωξε ποτέ. Και από την θέση αυτή ο Ιερός Χρυσόστομος, εκτός άλλων, υπήρξε αυστηρός ασκητής και δεινός ερμηνευτής της Αγίας Γραφής, όπως φαίνεται από τα πολλά συγγράμματα του (διασώθηκαν 804, περίπου, ομιλίες του). Έργο επίσης του Χρυσοστόμου είναι και η Θεία Λειτουργία, που τελούμε σχεδόν κάθε Κυριακή, με λίγες μόνο, από τότε μετατροπές.

Ο ιερός Χρυσόστομος κατά τη διάρκεια της πατριαρχείας του υπήρξε αδυσώπητος ελεγκτής κάθε παρανομίας και κακίας. Αυτό όμως έγινε αιτία να δημιουργήσει φοβερούς εχθρούς, και μάλιστα αυτήν την αυτοκράτειρα Ευδοξία, επειδή ήλεγχε τις παρανομίες της. Αυτή μάλιστα, σε συνεργασία με τον τότε Πατριάρχη Αλεξαδρείας Θεόφιλο (ενός μοχθηρού και ασεβούς ανθρώπου), συγκάλεσε σύνοδο (παράνομη) από 36 επισκόπους (όλοι τους πνευματικά ύποπτοι και δυσαρεστημένοι από τον άγιο) στο χωριό Δρυς της Χαλκηδόνας και πέτυχε την καθαίρεση και εξορία του Αγίου σ’ ένα χωριό της Βιθυνίας. Η απόφαση αυτή όμως, τόσο εξερέθισε τα πλήθη, ώστε αναγκάστηκε αυτή η ίδια η Ευδοξία να τον ανακαλέσει από την εξορία και να τον αποκαταστήσει στο θρόνο με άλλη συνοδική αθωωτική απόφαση (402 μ.Χ.). Αλλά λίγο αργότερα, η ασεβής αυτή αυτοκράτειρα, κατάφερε και πάλι να εξορίσει τον Άγιο (20 Ιουνίου 404 μ.Χ.) στην Κουκουσό της Αρμενίας και από κει στα Κόμανα, όπου μετά από πολλές κακουχίες και άλλες ταλαιπωρίες πέθανε το 407 μ.Χ.

Ο Μ. Ι. Γαλανός στον Συναξαριστή του, μεταξύ των άλλων, αναφέρει για τον Ιερό Χρυσόστομο, ότι υπήρξε και αναγνωρίζεται ως ο πιο άριστος και δημοφιλής διδάσκαλος της Χριστιανικής Εκκλησίας. Κανένας δεν εξήγησε όπως αυτός, με τόσο πλούτο και τόση σαφήνεια τα νοήματα των θείων Γραφών, ούτε δε υπήρξε εφάμιλλός του στην ετοιμολογία, την απλότητα, αλλά και στη φλόγα και τη δύναμη της ρητορείας. Υπήρξε ρήτορας θαυμαστός, λογοτέχνης απαράμιλλος, βαθύτατος και διεισδυτικότατος, ψυχολόγος και καταπληκτικός κοινωνιολόγος με αίσθημα χριστιανικής ισότητας, χωρίς προνομιούχους, με καθολική αδελφότητα. Ανήκει σ’ αυτούς που φαίνονται «ὡς φωστῆρες ἐν κόσμῳ» (Προς Φιλιππησίους, 6′ 15.). Δηλαδή σαν φωτεινά αστέρια μέσα στον κόσμο.

Να σημειώσουμε εδώ, ότι ο ιερός Χρυσόστομος πέθανε την 14η Σεπτεμβρίου, αλλά λόγω εορτής της υψώσεως του Τιμίου Σταυρού μετατέθηκε η εορτή της μνήμης του την 13η Νοεμβρίου. Επίσης την 15η Δεκεμβρίου εορτάζουμε την χειροτονία του σε Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως, την 27η Ιανουαρίου την ανακομιδή των λειψάνων του, αλλά η μνήμη του εορτάζεται και την 30η Ιανουαρίου μαζί με τον Μέγα Βασίλειο και τον Άγιο Γρηγόριο τον Θεολόγο. Και τέλος την 26η Φεβρουαρίου εορτάζουμε την μνήμη της χειροτονίας του σε πρεσβύτερο.

Γεγονότα στις 13 Νοεμβρίου

  • 1002 Ο Άγγλος βασιλιάς Έθελρεντ του Ουέσσεξ διατάσσει τη θανάτωση όλων των Δανών στην Αγγλία.
  • 1160 Ο Λουδοβίκος Ζ´ της Γαλλίας παντρεύεται την Αδέλα της Καμπανίας.
  • 1646 Οι Οθωμανοί υπό τον Ντελή Χουσεΐν Πασά καταλαμβάνουν το Ρέθυμνο από τους Ενετούς.
  • 1775 Αμερικανική Επανάσταση: οι επαναστατικές δυνάμεις καταλαμβάνουν το Μόντρεαλ στο Κεμπέκ.
  • 1857 Παραιτείται η κυβέρνηση του Δημήτριου Βούλγαρη και σχηματίζεται νέα κυβέρνηση υπό τον Αθανάσιο Μιαούλη.
  • 1887 Ματωμένη Κυριακή: στο Λονδίνο, η αστυνομία συγκρούεται με ριζοσπάστες και Ιρλανδούς διαδηλωτές.
  • 1918 Συμμαχικά στρατεύματα καταλαμβάνουν την Κωνσταντινούπολη, πρωτεύουσα της Οθωμανικής αυτοκρατορίας.
  • 1919 Στο μέτωπο στη Μ. Ασία ο Ελληνικός στρατός δρα με περιπόλους.
  • 1920 Στο μέτωπο στη Μ. Ασία επικρατεί ηρεμία.
  • 1921 Η Ελληνική στρατιά στη Μ. Ασία δρα με πυροβολικό και περιπόλους.
  • 1923 Το καθεστώς Βενιζέλου
  • 1928 Πρεμιέρα του Μίκυ Μάους, που είναι ο αγαπημένος ποντικός των παιδιών, δημιούργημα του Γουόλτ Ντίσνεϊ.
  • 1929 Στην Ελλάδα, ληστοσυμμορίες αρχίζουν να λυμαίνονται την ύπαιθρο, κυρίως της Θεσσαλίας και της Ηπείρου.
  • 1930 Η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδας αρνείται την καθιέρωση του πολιτικού γάμου στην χώρα.
  • 1933 Πραγματοποιείται η πρώτη καθιστική διαμαρτυρία στην εργατική ιστορία των ΗΠΑ.
  • 1939 Μετά την αποχώρηση από τις συνομιλίες με τους Σοβιετικούς στη Μόσχα, η Φινλανδία καλεί γενική επιστράτευση.
  • 1940 Ολοκληρώνεται σχεδόν η αποκατάσταση του μεγαλύτερου μέρους της ακεραιότητας του τομέα της Πίνδου μέχρι των συνόρων στο Γράμμο και επιτυγχάνεται η συντριβή της Ιταλικής Μεραρχίας Αλπινιστών (Τζούλια), που είχε διεισδύσει σε βάθος 30 χιλ. Και πλάτος 20 χιλ. Μέχρι του χωριού Βωβούς, βόρεια του Μετσόβου. Γι΄ αυτό το αποτέλεσμα χρειάστηκαν να γίνουν πεισματώδεις επιθετικές ενέργειες από την 1
  • 1941 Στην ΕΣΣΔ, Γερμανοί και Ρουμάνοι νικούν στη μάχη της Σεβαστούπολης τον Κόκκινο Στρατό.
  • 1945 O Σουκάρνο γίνεται Πρόεδρος της Ινδονησίας.
  • 1947 Η Ρωσία ολοκληρώνει την κατασκευή του πολυβόλου ΑΚ
  • 1949 Η Καμπότζη κερδίζει την ανεξαρτησία της, αλλά παραμένει στη Γαλλική Ένωση.
  • 1950 Στο Καράκας δολοφονείται ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, στρατηγός Κάρλος Ντελγκάδο Τσαλμπάουντ.
  • 1951 Συλλαμβάνεται στην Πράγα ο πρώην γ.γ. του Κομμουνιστικού Κόμματος της Τσεχίας και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ρούντολφ Σλάνσκι, κατηγορούμενος για αντεθνικές δραστηριότητες.
  • 1956 Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ κηρύσσει άκυρους τους νόμους, που επέβαλλαν το διαχωρισμό μαύρων και λευκών στα λεωφορεία.
  • 1961 Στο Καμερούν, κηρύσσεται στρατιωτικός νόμος για την καταστολή της εξέγερσης.
  • 1964 Αρχίζει η λειτουργία του τελεφερίκ της Πάρνηθας.
  • 1967 Πρώτη προβολή της ταινίας του Δημόπουλου «Κάτι Κουρασμένα Παλληκάρια» με το Λάμπρο Κωνσταντάρα.
  • 1969 Μαζικό κύμα διαδηλώσεων στην Ουάσινγκτον εναντίον του πολέμου στο Βιετνάμ.
  • 1970 Στη Συρία, ο υπουργός Άμυνας στρατηγός Χαφέζ αλ Άσαντ καταλαμβάνει την εξουσία με πραξικόπημα και γίνεται ισόβιος Πρόεδρος.
  • 1971 Ο αμερικανικό διαστημόπλοιο “Μάρινερ ΙΧ” στέλνει επιστημονικά στοιχεία και φωτογραφίες από τον πλανήτη Άρη.
  • 1974 Ο ηγέτης της Οργάνωσης γα την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (ΟΑΠ) Γιάσερ Αραφάτ, κατά την ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στη Γενεύη, τονίζει ότι στόχος της ΟΑΠ είναι η δημιουργία ενός παλαιστινιακού κράτους που θα περιλαμβάνει μουσουλμάνους, χριστιανούς και Εβραίους.
  • 1975 Η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας ανακοινώνει ότι η ευλογιά εξαφανίστηκε για πρώτη φορά από την Ασία.
  • 1980 Κόμμα του Κέντρου ιδρύει ο Γεώργιος Μαύρος.
  • 1968 Για πρώτη φορά χρησιμοποιούνται κλειστά κυκλώματα τηλεοράσεως σε γήπεδο με σκοπό τον εντοπισμό των ταραξιών.
  • 1985 Η έκρηξη του ηφαίστειο Νεβάδο ντελ Ρουίς, Κολομβία, δημιουργεί ένα τεράστιο λαχάρ που προκαλεί περίπου 23.000 θανάτους.
  • 1987 Προβάλλεται η πρώτη διαφήμιση προφυλακτικού, από την τηλεόραση του BBC.
  • 1988 Στο Πόρτλαντ των ΗΠΑ ομάδα Νεοναζί χτυπά μέχρι θανάτου την φοιτήτρια από την Αιθιοπία, Μουλουγκέτα Σεράβ.
  • 1990 Δημιουργείται η πρώτη ιστοσελίδα στο Διαδίκτυο.
  • 1991 Την κατάπαυση του πυρός στο Ντουμπρόβνικ αποφασίζουν ο ομοσπονδιακός στρατός και οι κροατικές δυνάμεις.
  • 1992 Η Ολλανδία επικυρώνει τη συνθήκη του Μάαστριχ.
  • 1994 Οι Σουηδοί ψηφίζουν σε δημοψήφισμα με 52,20% υπέρ της ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
  • 1995 Η πόλη Τζενίν είναι η πρώτη πόλη της Δυτικής Όχθης που παραδίδεται στους Παλαιστίνιους, ύστερα από 28 χρόνια ισραηλινής κατοχής.
  • 1997 Πολυμερείς επαφές για το Κυπριακό έχει στις Βρυξέλλες ο προεδρικός απεσταλμένος των ΗΠΑ, Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ.
  • 1998 Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον, συμφωνεί να πληρώσει το ποσό των 850.000 δολαρίων στην Πόλα Τζόουνς για να μην προχωρήσει η αγωγή της για σεξουαλική παρενόχληση.
  • 2000 Αναστέλλεται η λειτουργία της Δυτικοευρωπαϊκής Ένωσης. Είχε συσταθεί το 1948 με τη συνθήκη των Βερσαλιών, με σκοπό την κοινή άμυνα των μη σοσιαλιστικών ευρωπαϊκών κρατών.
  • 2001 Οι Ταλιμπάν εγκαταλείπουν αμαχητί την πρωτεύουσα του Αφγανιστάν Καμπούλ, επιτρέποντας την κατάληψη της από τις υποστηριζόμενες από τις ΗΠΑ δυνάμεις της “Βόρειας Συμμαχίας”.
  • 2002 Τεράστια οικολογική καταστροφή στις ακτές της Ισπανίας προκαλεί η βύθιση του ελληνικής ιδιοκτησίας δεξαμενόπλοιου “Prestige”, που μετέφερε 70.000 τόνους πετρελαίου. Το ρήγμα μήκους 35 μέτρων επιτρέπει τη διαρροή 20.000 τόνων πετρελαίου. Οι ακτές που έχουν ρυπανθεί ξεπερνούν τα 300 χιλιόμετρα, ενώ περισσότερες από 90 παραλίες της Γαλικίας έχουν μολυνθεί.
  • 2014 Ημερομηνία κυκλοφορίας του Pro Evolution Soccer 2015.

Γεννήσεις στις 13 Νοεμβρίου

  • 354 Αυγουστίνος Ιππώνος, επίσκοπος και θεολόγος
  • 1312 Εδουάρδος Γ’, βασιλιάς της Αγγλίας
  • 1572 Κύριλλος Λούκαρις, Πατριάρχης Αλεξανδρείας και Κωνσταντινουπόλεως
  • 1831 Τζέιμς Κλερκ Μάξγουελ, Σκοτσέζος φυσικός και μαθηματικός
  • 1850 Ρόμπερτ Λούις Στίβενσον, Σκωτσέζος συγγραφέας
  • 1869 Αύγουστος Χάιζενμπεργκ, Γερμανός βυζαντινολόγος
  • 1888 Αντώνιος Σώχος, Έλληνας γλύπτης
  • 1913 Δημήτρης Χατζής, Έλληνας συγγραφέας
  • 1937 Βαγγέλης Πλοιός, Έλληνας ηθοποιός
  • 1955 Γούπι Γκόλντμπεργκ, Αμερικανίδα ηθοποιός
  • 1956 Άννα Βερούλη, Ελληνίδα ακοντίστρια
  • 1968 Μόνικα Μπελλούτσι, Ιταλίδα ηθοποιός
  • 1969 Τζεράρντ Μπάτλερ, Σκωτσέζος ηθοποιός

[Πηγή για τα γεγονότα: wikipedia]

ΕλλάδαΕορτολόγιοΕορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν στις 13 Νοεμβρίου

Ειδήσεις
ΣΧΕΤΙΚΕΣ

Εορτολόγιο: Ποιος γιορτάζει στις 23 Νοεμβρίου

Στις 23 Νοεμβρίου σύμφωνα με το εορτολόγιο είναι Οσίου...

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν στις 22 Νοεμβρίου

Στις 22 Νοεμβρίου σύμφωνα με το εορτολόγιο είναι...

Εορτολόγιο: Τα Εισόδια της Θεοτόκου – Ποιοι γιορτάζουν στις 21 Νοεμβρίου

Στις 21 Νοεμβρίου σύμφωνα με το εορτολόγιο είναι τα...

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 19 Νοεμβρίου

Σήμερα Τρίτη 19 Νοεμβρίου σύμφωνα με το εορτολόγιο δεν...

Μοίρασε τη δημοσίευση:

Κάνε Εγγραφή!

Τελευταία Νέα