7.6 C
Serres

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν στις 1 Σεπτεμβρίου

Date:

Στις 1 Σεπτεμβρίου σύμφωνα με το εορτολόγιο είναι των Αγίων Σαράντα Παρθένων και ασκητριών, Αγίου Ιησού του Ναυή, Οσίου Μελετίου του νέου, Οσίου Συμεών του Στυλίτου

Γιορτάζουν τα ονόματα: Αδαμάντιος, Αδάμος, Αδάμης, Αδάμας, Διαμαντής, Αδαμαντία,

Αμάντα, Άντα, Διαμαντούλα, Διαμάντω, Ρουμπίνη, Μαντώ, Αθηνά, Ακριβή, Αντιγόνη, Γόνη, Ασπασία, Αφροδίτη, Φρέγια, Διώνη, Διόνη, Δωδώνη, Ελπινίκη, Ερασμία, Ερατώ, Τέτη, Ευτέρπη, Θάλεια, Θεανώ, Θεονύμφη, Καλλιρόη, Καλλιρρόη, Καλλίστη, Κλειώ, Κλεονίκη, Κλεοπάτρα, Κλειώ, Πάτρα, Πατρούλα, Πατρίτσα, Κοραλία, Ράλλης, Ραλλία, Ραλία, Ραλλού, Ραλού, Μαργαρίτης, Μαργαρίτα, Μαριάνθη, Μελπομένη, Μέλπω, Μόσχω, Μοσχούλα, Ουρανία, Ράνια, Πανδώρα, Πηνελόπη, Μπηλιώ, Μπιλιώ, Πίτσα, Πολύμνια, Πολυνίκη, Πολύνα, Πόλυ, Σαπφώ, Τερψιχόρη, Χαϊδευτός, Χάιδω, Χαρίκλεια, Χαρά, Χαρούλα, Ιησούς, Μελέτιος, Μελέτης, Μελετία, Μελετούλα, Μελετίνα, Συμεών, Συμεώνης, Σύμος, Συμεωνή, Συμεωνία, Συμεώνα, Σύμη, Ισμήνη, Πολυτίμη.

1 Σεπτεμβρίου- Αγίες 40 παρθένες και ασκήτριες

1 Σεπτεμβρίου- Αγίες 40 παρθένες και ασκήτριες
Αγίες Τεσσαράκοντα Παρθένες και Ασκήτριες και Αμμούν ο διδάσκαλος αυτών

Οι Άγιες αυτές γυναίκες έζησαν την εποχή του βασιλέως Λικινίου στην Αδριανούπολη της Θράκης. Ο ηγεμών της περιοχής Βάβδος (περί το 305 μ.Χ.) τις συνέλαβε ως χριστιανές και τις προέτρεπε να προσκυνήσουν τα είδωλα. Η Κελσίνα, μία εξ αυτών και η πρώτη της πόλεως, μετά τη θαρραλέα ομολογία της πίστεώς της τις εσύναξε όλες στην οικία της μαζί με τον διδάσκαλό τους, διάκονο Άγιο Αμμούν, για να ενισχυθούν προς το μαρτύριο. Ο Αμμούν πήρε το χαρτί με τα ονόματά τους και τα διάβασε δυνατά ένα-ένα. Ύστερα είπε: «Αγωνισθήτε υπέρ του Χριστού δια του μαρτυρίου, διότι έτσι θα καθίσει και ο Δεσπότης Χριστός στην πύλη της ουρανίου βασιλείας και θα σας προσκαλεί μία-μία κατ’ όνομα, για να σας αποδώσει τον στέφανο της αιωνίου ζωής».

Όταν και πάλι τις ανέκρινε ο ηγεμών, όπως αναφέρει το saint.gr, ομολόγησαν όλες σταθερά την πίστη τους. Με την προσευχή τους συνέτριψαν τα είδωλα και ο ιερεύς των ειδώλων ανυψώθηκε στον αέρα, μέχρις ότου, βασανιζόμενος από πύρινους αγγέλους, έπεσε νεκρός στη γη. Τότε ο Βάβδος πρόσταξε να κρεμάσουν τον Άγιο Αμμούν, να του ξύσουν τις πλευρές, να κάψουν τις πληγές του με αναμμένες λαμπάδες και να του φορέσουν στο κεφάλι χάλκινη πυρακτωμένη περικεφαλαία.
Επειδή ο Άγιος διαφυλάχθηκε αβλαβής από τα μαρτύρια, οδηγήθηκε μαζί με τις μαθήτριές του από τη Βερόη (σημερινή Στάρα Ζαγορά της Βουλγαρίας) στην Ηράκλεια, στον βασιλέα Λικίνιο. Καθ’ οδόν εμφανίσθηκε ο Κύριος και τους ενεθάρρυνε. Φθάνοντας στην πόλη πήγαν στον τόπο, όπου είχαν κατατεθεί τα τίμια λείψανα της Αγίας μάρτυρος Γλυκερίας (βλέπε 13 Μαΐου). Ενώ διανυκτέρευαν εκεί προσευχόμενες, παρουσιάσθηκε η Αγία λέγοντας: «Καλώς ήλθατε, άγιες δούλες του Θεού! Προ πολλού περίμενα την λαμπρή εν Χριστώ συνοδεία σας, για να χορεύσωμε στεφανωμένες όλες μαζί με τους αγίους αγγέλους στην βασιλεία του Χριστού, τον οποίο μέχρις αίματος ομολογήσαμε».

Στην Ηράκλεια τους έριξαν στα θηρία. Οι άγιες γυναίκες μαζί με τον διδάσκαλό τους προσευχήθηκαν όρθιες με υψωμένα τα χέρια, τα δε θηρία κατελήφθησαν από ύπνο και δεν τους άγγιξαν. Την ώρα που οι στρατιώτες άναβαν φωτιά για να τις ρίξουν μέσα, προφήτευσαν στον ασεβή Λικίνιο την επικράτηση του Μεγάλου Κωνσταντίνου, τη νίκη του χριστιανισμού και την κατάργηση της ειδωλολατρίας. Κατόπιν σφραγίσθηκαν με το σημείο του σταυρού και δέκα από αυτές πήδησαν αγαλλόμενες μέσα στις φλόγες υμνώντας τον Θεό, ο οποίος εδρόσισε το πυρ. Έτσι, αυτές μεν ετελειώθησαν εν ειρήνη στην πυρά, οκτώ δε αποκεφαλίστηκαν μαζί με τον διδάσκαλό τους Αμμούν. Από τις υπόλοιπες οι δήμιοι άλλες κατέσφαξαν και σε άλλες έβαλαν στο στόμα πυρακτωμένα σίδερα.

Τα ονόματά τους έχουν διασωθεί στο αρχαίο Μαρτύριόν τους (Bibliotheca Hagiographica Graeca 2280-2281) και είναι: Λαυρεντία η διάκονος, Κελσίνα, Θεοκτίστη (η Θεόκλεια), Δωροθέα, Ευτυχιανή, Θέκλα, Αρισταινέτη, Φιλαδέλφη, Μαρία, Βερονίκη, Ευλαλία (η Ευθυμία), Λαμπροτάτη, Ευφημία, Θεοδώρα, Θεοδότη, Τετεσία, Ακυλίνα, Θεοδούλη, Απλοδώρα, Λαμπαδία, Προκοπία, Παύλα, Ιουλιάνα, Αμπλιανή, Περσίς, Πολυνίκη, Μαύρα, Γρηγορία, Κυρία (η Κυριαίνη), Βάσσα, Καλλινίκη, Βαρβάρα, Κυριακή, Αγαθονίκη, Ιούστα, Ειρήνη, Ματρώνα (η Αγαθονίκη), Τιμοθέα, Τατιανή, Άννα (η Ανθούσα).







Ωστόσο, στην ασματική Ακολουθία και σε νεότερους Συναξαριστές απαντούν τα εξής ονόματα: Αδαμαντίνη, Αθηνά, Ακριβή, Αντιγόνη, Αριβοία, Ασπασία, Αφροδίτη, Διόνη, Δωδώνη, Ελπινίκη, Ερασμία, Ερατώ, Ερμηνεία, Ευτέρπη, Θάλεια, Θεανώ, Θεανόη, Θεόνυμφη, Θεοφάνη, Καλλιρρόη, Καλλίστη, Κλειώ, Κλεονίκη, Κλεοπάτρα, Κοραλλία, Λάμπρω, Μαργαρίτα, Μαριάνθη, Μελπομένη, Μόσχω, Ουρανία, Πανδώρα, Πηνελόπη, Πολύμνια, Πολυνίκη, Σαπφώ, Τερψιχόρη, Τρωάς, Χάϊδω και Χαρίκλεια (βλ. Πρωτ. Κων/νου Πλατανιτου, Εορτολόγιον της Ορθοδόξου Εκκλησίας, Αποστολική Διακονία, εκδ. Δ , 1997, σελ. 23 υποσ.).

1 Σεπτεμβρίου- Όσιος Συμεών ο Στυλίτης

Σύμφωνα με το saint.gr, έζησε στα μέσα του 5ου αιώνα μ.Χ., επί αυτοκράτορας Λέοντος του Μεγάλου και Πατριάρχου Αντιοχείας Μαρτυρίου. Ο Συμεών γεννήθηκε στο χωριό Σισάν της Κιλικίας το 389 μ.Χ., από γονείς βοσκούς. Βοσκός ήταν και αυτός στα νεανικά του χρόνια.

1 Σεπτεμβρίου- Όσιος Συμεών ο Στυλίτης
Όσιος Συμεών ο Στυλίτης

Από μικρός ήταν αφοσιωμένος με όλη του την ψυχή στα θεία. Τόσο θερμές ήταν οι προσευχές του προς το Θεό, ώστε πολλές φορές λουζόταν από δάκρυα. Κάποια μέρα, του έκαναν μεγάλη εντύπωση τα λόγια του Χριστού, «μακάριοι οἱ πενθοῦντες, ὅτι αὐτοὶ παρακληθήσονται. Μακάριοι οἱ καθαροὶ τῇ καρδίᾳ, ὅτι αὐτοὶ τὸν Θεὸν ὄψονται» (Ματθαίου, ε’ 4,8). Δηλαδή, μακάριοι είναι εκείνοι που πενθούν για τις αμαρτίες τους και για το κακό που επικρατεί στον κόσμο, διότι αυτοί θα παρηγορηθούν από το Θεό. Μακάριοι, επίσης, είναι εκείνοι που έχουν την καρδιά τους καθαρή από κάθε μολυσμό αμαρτίας, διότι αυτοί θα δουν το Θεό. Ποθώντας, λοιπόν, και ο Συμεών να κάνει τέτοια ζωή, πήγε κοντά στον όσιο Ηλιόδωρο, όπου έμεινε 10 χρόνια, και έγινε μοναχός. Επιθυμώντας, όμως, περισσότερη ησυχαστική ζωή, αποσύρθηκε σε ένα κελί στο χωριό Τελανισό, όπου ασκήτεψε τρία χρόνια.

Η φήμη της αγίας του ζωής έκανε να συρρέουν πλήθη λάου κοντά του. Αλλά ο Συμεών, αποφεύγοντας την ακατάπαυστη εκείνη κοινωνικότητα και θέλοντας ακόμα περισσότερη ασκητική ζωή, εγκαταστάθηκε επάνω σ’ ένα στυλό 36 πήχεων! Με τον ιδιόρρυθμο αυτό τρόπο ασκήτεψε 37 χρόνια. Αλλά και με τη χάρη του Θεού έκανε τελικά τη ζωή που επιθυμούσε και που μακαρίζει ο Κύριος. Κοιμήθηκε το 459 μ.Χ. και κηδεύτηκε από τον πατριάρχη Αντιόχειας Μαρτύριο στη μεγάλη εκκλησία της Αντιόχειας.

Γεγονότα στις 1 Σεπτεμβρίου

  • 272 π.Χ. Ο Βασιλεύς της Ηπείρου Πύρρος θανατώνεται στο Άργος.
  • 1462 Οθωμανικός στόλος φθάνει στη Μυτιλήνη, υπό τον Έλληνα εξωμότη βεζίρη Μαχμούτ πασά όπου και αρχίζει την πολιορκία του κάστρου της Μυτιλήνης που υπερασπίζονται οι Ενετοί.
  • 1865 Ο Τζόζεφ Λίστερ πραγματοποιεί την πρώτη επιτυχή εγχείριση με τη χρήση αναισθητικού.
  • 1870 Διεξάγεται η Μάχη του Σεντάν, κατά τη διάρκεια του Γαλλοπρωσικού πολέμου. Ο Γαλλικός στρατός καταστρέφεται.
  • 1887 Ο Εμίλ Μπερλίνερ πατεντάρει το γραμμόφωνο.
  • 1902 Κάνει πρεμιέρα στο Παρίσι η ταινία του Ζωρζ Μελιέ “Ταξίδι Στη Σελήνη”, που θεωρείται η πρώτη ταινία επιστημονικής φαντασίας.
  • 1902 Έκρηξη λάβας από το ηφαίστειο Πελέ στη Μαρτινίκα, με απολογισμό 2.000 νεκρούς.
  • 1914 Η Αγία Πετρούπολη μετονομάζεται σε Πέτρογκραντ.
  • 1917 Α’ Π.Π.: Οι Ιταλοί εκκενώνουν τα Ιωάννινα και την υπόλοιπη Νότιο Ήπειρο που είχαν καταλάβει.
  • 1918 Αρχίζει υπό τη διοίκηση Γάλλων η επιθετική ενέργεια ελληνικών μονάδων στον ευρύτερο ελιγμό της διασπάσεως του Μακεδονικού Μετώπου, τρέποντας σε φυγή τους Βουλγάρους.
  • 1920 Το Φιούμε ανακηρύσσεται ανεξάρτητο κράτος στην Ιταλία, από τον Γκαμπριέλε ντ’ Ανούντσιο.
  • 1923 Από σεισμό 7,9 Ρίχτερ καταστρέφεται εντελώς η Γιοκοχάμα. Σκοτώνονται 142.000 άνθρωποι και 2,5 εκατομμύρια μένουν άστεγοι.
  • 1926 Νομιμοποιείται ο πολιτικός γάμος στην Τουρκία.
  • 1939 Η Γερμανία επιτίθεται στην Πολωνία: Έναρξη του Β’ Παγκόσμιου Πόλεμου.
  • 1948 Ιδρύεται από τα Ηνωμένα Έθνη ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.
  • 1951 Οι ΗΠΑ, η Αυστραλία και η Νέα Ζηλανδία υπογράφουν αμοιβαίο αμυντικό σύμφωνο με την ονομασία Συνθήκη ANZUS.
  • 1956 Εγκαινιάζεται στο Σαν Φρανσίσκο των ΗΠΑ, η γέφυρα Τζων Μακάρθυ (John F. McCarthy), μία από τις μεγαλύτερες του κόσμου, με μήκος 8,8 χλμ.
  • 1960 Η Ε.Σ.Σ.Δ. είναι πρόθυμη να χορηγήσει βοήθεια στην Κύπρο, δηλώνει ο πρεσβευτής της Σοβιετικής Ένωσης στην Αθήνα, Σεργκέγιεφ, κατά την άφιξή του στη Λευκωσία.
  • 1961 Η πρώτη διάσκεψη των αδεσμεύτων κρατών διεξάγεται στο Βελιγράδι. Ιδρύεται το Κίνημα των Αδεσμεύτων.
  • 1968 Σεισμός πλήττει το Ιράν, με 2.000 νεκρούς (καταστρέφεται η πόλη Φερντόζ).
  • 1969 Ο συνταγματάρχης Μοαμάρ Καντάφι ανατρέπει με πραξικόπημα τον βασιλιά Ιντρίς, που παραθερίζει στην Ελλάδα και αναλαμβάνει την εξουσία στη Λιβύη.
  • 1973 Αποχωρούν τα γαλλικά στρατεύματα από τη Μαδαγασκάρη.
  • 1973 Από πυρκαγιά στο ξενοδοχείο «Χάφνια» στην Κοπεγχάγη χάνουν τη ζωή τους 35 άνθρωποι.
  • 1973 Αρχίζει το πρώτο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Υγρού Στίβου στο Βελιγράδι.
  • 1979Ο “Πάιονιρ 11” γίνεται το πρώτο διαστημόπλοιο που επισκέπτεται τον πλανήτη Κρόνο όταν περνάει από αυτόν σε απόσταση 21.000 χλμ.
  • 1981 Ο Αντρέ Κολινγκμπά καταλαμβάνει την εξουσία με στρατιωτικό πραξικόπημα στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία. Ο ανατραπείς πρόεδρος Νταβίντ Ντακό εγκαταλείπει τη χώρα.
  • 1983 Κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου ένα κορεατικό επιβατικό αεροσκάφος KAL
  • 1988 Δημιουργείται η ΕΤ
  • 1991 Το Ουζμπεκιστάν γίνεται ανεξάρτητο από τη Σοβιετική Ένωση.
  • 1997 Ανακοινώνεται από κοινή ομάδα Αμερικανών και Ρώσων επιστημόνων στις ΗΠΑ, η ανακάλυψη του σωματιδίου εξωτικού μεσονίου (νέο υποατομικό σωματίδιο).
  • 1999 Η Μιρέγια Μοσκόσο γίνεται η πρώτη γυναίκα που αναλαμβάνει πρόεδρος του Παναμά.
  • 2004 Σφαγή στο Μπεσλάν: Αρχίζει η κρίση στο σχολείο του Μπεσλάν στην Οσετία, με την απαγωγή εκατοντάδων παιδιών από Τσετσένους αντάρτες κατά την εορτή στο σχολείο τους, για την έναρξη τηςνέας σχολικής χρονιάς.
  • 2004 Παραιτείται από την πρωθυπουργία της Ισλανδίας, ο μακροβιότερος πρωθυπουργός στην Ευρώπη, Ντέιβιντ Όντσον (1991
  • 2006 Η Εθνική Ελλάδος προκρίνεται στον τελικό του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Μπάσκετ που διεξάγεται στην Ιαπωνία, μετά από νίκη της επί της εθνικής ομάδας των Η.Π.Α. με σκορ 101
  • 2006 Το Λουξεμβούργο γίνεται η πρώτη χώρα που ολοκληρώνει την κίνηση για αποκλειστικές ψηφιακές μεταδόσεις στην τηλεόραση.

Γεννήσεις στις 1 Σεπτεμβρίου

  • 1588 Ερρίκος Β’ των Βουρβόνων, πρίγκιπας του Κοντέ
  • 1875 Έντγκαρ Ράις Μπάροουζ, Αμερικανός συγγραφέας
  • 1879 Μιχαήλ Τσαμαδός, Έλληνας διπλωμάτης και πολιτικός
  • 1887 Μπλεζ Σαντράρ, Ελβετός συγγραφέας
  • 1912 Μήτσος Λυγίζος, Έλληνας συγγραφέας, ηθοποιός και σκηνοθέτης
  • 1922 Ιβόν ντε Κάρλο, Καναδή ηθοποιός
  • 1922 Βιτόριο Γκάσμαν, Ιταλός ηθοποιός
  • 1923 Ρόκι Μαρτσιάνο, Αμερικανός πυγμάχος
  • 1932 Ντέρογκ Γκιούρα, πρόεδρος του Ναουρού
  • 1946 Ρο Μου Χιουν, Νοτιοκορεάτης πολιτικός
  • 1950 Μιχαήλ Φραντκόφ, Ρώσος πολιτικός
  • 1954 Φίλιπ Βουγιάνοβιτς, πρόεδρος του Μαυροβουνίου
  • 1957 Γκλόρια Εστέφαν, Κουβανή τραγουδίστρια και ηθοποιός
  • 1960 Νίκος Λάππας, Έλληνας ποδοσφαιριστής
  • 1962 Ρουντ Γκούλιτ, Ολλανδός ποδοσφαιριστής
  • 1972 Ντάγκλας Γουίλιαμς, Άγγλος παλαιστής
  • 1976 Γιώργος Ρους, Έλληνας τραγουδοποιός
  • 1978 Μαξ Βιέρι, Αυστραλός ποδοσφαιριστής

Θάνατοι στις 1 Σεπτεμβρίου

  • 1067 Βαλδουίνος Ε’, κόμης της Φλάνδρας
  • 1159 Πάπας Αδριανός Δ΄
  • 1557 Ζακ Καρτιέ, Γάλλος εξερευνητής
  • 1715 Λουδοβίκος ΙΔ’, βασιλιάς της Γαλλίας
  • 1961 Έερο Σάαρινεν, Φινλανδός αρχιτέκτονας
  • 1970 Φρανσουά Μωριάκ, Γάλλος συγγραφέας
  • 1981 Άλμπερτ Σπέερ, Γερμανός αρχιτέκτονας
  • 1984 Ασημάκης Πανσέληνος, Έλληνας συγγραφέας
  • 1991 Οτλ Άιχερ, Γερμανός σχεδιαστής γραφικών
  • 2003 Ραμόν Σερράνο Σούνιερ, Ισπανός πολιτικός
  • 2005 Θάνος Λειβαδίτης, Έλληνας ηθοποιός
  • 2006 Νέλι Κόναλι, Αμερικανίδα πρώτη κυρία του Τέξας
  • 2012 Σμαρκ Μισέλ, Αϊτινός πολιτικός

[Πηγή για τα γεγονότα: wikipedia]

ΕλλάδαΕορτολόγιοΕορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν στις 1 Σεπτεμβρίου

Ειδήσεις
ΣΧΕΤΙΚΕΣ

Η Ανάσταση του Λαζάρου: Το θαύμα της αγάπης νίκησε το θάνατο

Η Ανάσταση του Λαζάρου δηλαδή την υπό του Χριστού...

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 25 Απριλίου

Σήμερα Πέμπτη, 25 Απριλίου, σύμφωνα με το εορτολόγιο τιμάται η μνήμη της Αγίας...

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν 24 Απριλίου

Στις 24 Απριλίου σύμφωνα με το εορτολόγιο είναι του...

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν στις 23 Απριλίου

Στις 23 Απριλίου σύμφωνα με το εορτολόγιο τιμώνται οι μάρτυρες Ανατόλιος...

Μοίρασε τη δημοσίευση:



Κάνε Εγγραφή!

Τελευταία Νέα