Στις 14 Ιουλίου, σύμφωνα με το εορτολόγιο, είναι Οσίου Νικοδήμου Αγιορείτου, Αγίου Ακύλα Αποστόλου και γιορτάζουν τα ονόματα Νικόδημος και ΑκύλαςAdvertisement   14 Ιουλίου- Όσιος Νικόδημος ο Αγιορείτης ο σοφός ... Περισσότερα

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν στις 14 Ιουλίου

Epiloges Press

Epiloges Press

Τελευταία Νέα
Advertisement
ΣΧΕΤΙΚΑ Νέα

Στις 14 Ιουλίου, σύμφωνα με το εορτολόγιο, είναι Οσίου Νικοδήμου Αγιορείτου, Αγίου Ακύλα Αποστόλου και γιορτάζουν τα ονόματα Νικόδημος και Ακύλας

Advertisement
 

14 Ιουλίου- Όσιος Νικόδημος ο Αγιορείτης ο σοφός διδάσκαλος της εκκλησίας

4 Ιουλίου- Όσιος Νικόδημος ο Αγιορείτης ο σοφός διδάσκαλος της εκκλησίας

Ο Όσιος Νικόδημος, σύμφωνα με το saint.gr, γεννήθηκε στη Νάξο το έτος 1749 μ.Χ. από γονείς ευσεβείς και ενάρετους, τον Αντώνιο και Αναστασία Καλλιβούρση (η οποία εμόνασε στην Ιερά Μονή Χρυσοστόμου Νάξου, με το όνομα Αγάθη). Το κατά κόσμον όνομά του ήταν Νικόλαος και από μικρός έδειχνε ότι ήταν άνθρωπος μεγάλης αρετής και φοβερής ευφυΐας. Τα πρώτα του γράμματα τα έμαθε στη Νάξο και έπειτα στη σχολή της ίδιας πόλης επέκτεινε τις γνώσεις του, με δάσκαλο τον αδελφό του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού, Αρχιμανδρίτη Χρύσανθο. Κατόπιν 16 χρόνων πήγε στην Ελληνική σχολή της Σμύρνης, όπου κοντά σε φημισμένους διδασκάλους έλαβε ανώτερη παιδεία και αρετή. Μετά από ορισμένες περιπέτειες, το 1775 μ.Χ. πήγε στο Άγιον Όρος. Εκεί, στη Μονή του Άγιου Διονυσίου εκάρη μοναχός με το όνομα Νικόδημος. Οι Πατέρες της Μονής, που διέκριναν τα μεγάλα φυσικά και επίκτητα χαρίσματα του Νικόδημου, τον διόρισαν αναγνώστη και γραμματέα της Μονής. Στη Μονή αυτή ο Νικόδημος, υπήρξε υπόδειγμα διακονίας και πράξεων αρετής. Έπειτα αποσύρθηκε σε κάποιο κελί, όπου με ασκητικό τρόπο, επιδόθηκε στη μελέτη και συγγραφή πολλών οικοδομητικών, θεολογικών και αγιολογικών βιβλίων. Μεταξύ αυτών είναι ο «Συναξαριστής», το «Εορτοδρόμιον», η «Νέα Κλίμακα», ο «Αόρατος Πόλεμος» και άλλα πολλά.

Τελικά μετά από διάφορες περιπέτειες, που υπέστη στη βραχύχρονη ζωή του, απεβίωσε από ημιπληγία, σε ηλικία 60 χρονών, τις πρώτες ορθρινές ώρες της 14ης Ιουλίου του έτους 1809 μ.Χ. στο κελλί των Σκουρταίων, στις Καρυές του Αγίου Όρους. Τα τελευταία του λόγια ήταν η απάντηση που έδωσε στους μαθητές του όταν τον ρώτησαν αν ησυχάζει: «Τον Χριστό έβαλα μέσα μου και πως να μη ησυχάσω;». Ενταφιάστηκε στο Λαυριωτικό Κελί των Σκουρταίων στις Καρυαίς του Άγιου Όρους, αφήνοντας πίσω του ένα τεράστιο πνευματικό συγγραφικό έργο, που σήμερα αποτελεί κεφάλαιο για τον λαό της Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Η Εκκλησία μας επάξια από το έτος 1955 μ.Χ. τον κατέταξε στο Αγιολόγιο της.

14 Ιουλίου- Άγιοι Ακύλας, Παύλος, Ηρωδίων οι Απόστολοι και Άγιος Σωσίων, πρώτος Επίσκοπος Λευκάδος

4 Ιουλίου- Άγιοι Ακύλας, Παύλος, Ηρωδίων οι Απόστολοι και Άγιος Σωσίων, πρώτος Επίσκοπος Λευκάδος

Οι Άγιοι Απόστολοι Ακύλας και Πρίσκιλλα ήταν ζευγάρι Ιουδαίων και καταγόταν από τον Πόντο. Κατοικούσαν στην Κόρινθο και εξασκούσαν το επάγγελμα του σκηνοποιού. Ήσαν δε άνθρωποι ενάρετοι και ευσεβείς.

Όταν ο απόστολος Παύλος, επισκέφθηκε την Κόρινθο, για να διδάξει την ορθόδοξη πίστη, το ζεύγος του προσέφερε θερμή φιλοξενία καθώς είχε εντυπωσιαστεί με το κήρυγμά του. Τόσο τους άγγιξε ο φλογερός και σωτήριος λόγος του απόστολου, ώστε αφού κατηχήθηκαν και βαπτίσθηκαν από αυτόν, αποφάσισαν να τον ακολουθήσουν στις περιοδείες του ως βοηθοί του. O απόστολος εντυπωσιάσθηκε τόσο από τις αρετές και τη χριστιανική τους δράση ώστε τους μνημονεύει στις επιστολές του γράφοντας ότι για τις προσφερθείσες υπηρεσίες τους και το θάρρος είναι ευγνώμων όχι μόνον εκείνος, αλλά και όλες οι εκκλησίες των εθνών.

Advertisement

Αργότερα οι διώκτες του χριστιανισμού τούς συνέλαβαν και αποκεφάλισαν τούς Αγίους χαρίζοντάς τους μαζί με τον τίτλο των Αποστόλων και τον τίτλο των Μαρτύρων.

O Άγιος Aκύλας εορτάζεται και στις 14 Ιουλίου.

Την ίδια ημέρα συνεορτάζονται από την τοπική Εκκλησία της Λευκάδος οι Άγιοι Απόστολοι Παύλος (βλέπε 29 Ιουνίου) και Ηρωδίων (βλέπε 28 Μαρτίου) και ο Άγιος Σωσίων, πρώτος Επίσκοπος Λευκάδος.

Γεγονότα στις 14 Ιουλίου

  • 1223 Ο Λουδοβίκος Η’ γίνεται βασιλιάς της Γαλλίας.
  • 1789 Γαλλική Επανάσταση: Κατάληψη της Βαστίλης.
  • 1789 Ο Αλεξάντερ Μακένζι ολοκληρώνει το ταξίδι του στον μεγάλο ποταμό ελπίζοντας ότι θα τον οδηγούσε στον Ειρηνικό ωκεανό αλλά αποδεικνύεται ότι ρέει προς τον Αρκτικό ωκεανό. Αργότερα ο ποταμός, που αποτελεί το δεύτερο μεγαλύτερο ποτάμιο σύστημα στη Βόρεια Αμερική, ονομάστηκε Μακένζι.
  • 1821 Ελληνική Επανάσταση του 1821, Ο Πρίγκιπας Αλέξανδρος Υψηλάντης φυλακίζεται στην Αυστρία.
  • 1824 Ελληνική Επανάσταση του 1821, Μάχη της Άμπλιανης, οι Έλληνες αγωνιστές συγκρούονται με 12.000 Τουρκαλβανούς.
  • 1907 Μακεδονικός Αγώνας, Οι οπλαρχηγοί Δ. Γιουγκολάκης (Μητρούσης) και Θ. Τουρλεντές εγκλωβίζονται από τους Τούρκους στην Κάτω Κεμενικιά Σερρών.
  • 1913 Β’ Βαλκανικός Πόλεμος Ο Ελληνικός στρατός, (VIII Μεραρχία),εισέρχεται στη Γκιουμουλτζίνα (Κομοτηνή).
  • 1920 Μικρασιατική Εκστρατεία Ο Ελληνικός στρατός απελευθερώνει τις Σαράντα Εκκλησιές Θράκης.
  • 1933 Gleichschaltung: Στη Γερμανία, όλα τα πολιτικά κόμματα κηρύσσονται παράνομα εκτός από το Εθνικοσοσιαλιστικό.
  • 1942 Β’ Π.Π.
  • 1943 Ξεκινά η μάχη του Μακρυνόρους. Η αντιστασιακή οργάνωση του ΕΔΕΣ επιτίθεται σε κονβόϊ της Ιταλικής μεραρχίας Μπρένερo (Brenero) και τμήματα της Γερμανικής μεραρχίας Εντελβάις (Edelweiss) κατά την διάρκεια της Συμμαχικής επιχείρησης Animals.
  • 1944 Β’ Π.Π.

Γεννήσεις στις 14 Ιουλίου

  • 1602 Καρδινάλιος Μαζαρίνος
  • 1743 Γαβριήλ Ντερζάβιν, Ρώσος ποιητής
  • 1862 Γκούσταφ Κλιμτ, Αυστριακός καλλιτέχνης
  • 1889 Άντε Πάβελιτς, Κροάτης πολιτικός
  • 1896 Μπουεναβεντούρα Ντουρρούτι, Ισπανός αναρχικός
  • 1909 Φρανκ Γκλάσκοου Τίνκερ, Αμερικανός πιλότος
  • 1913 Τζέραλντ Φορντ, 38ος πρόεδρος των Η.Π.Α.
  • 1916 Ναταλία Τζίντσμπουργκ, Ιταλίδα συγγραφέας
  • 1918 Ίνγκμαρ Μπέργκμαν, Σουηδός σκηνοθέτης
  • 1947 Ναβίν Ραμγκούλαμ, πρωθυπουργός του Μαυρίκιου
  • 1966 Μάθιου Φοξ, Αμερικανός ηθοποιός
  • 1967 Μάριος Κωνσταντίνου, Κύπριος ποδοσφαιριστής
  • 1967 Τζεφ Τζάρετ, Αμερικανός παλαιστής
  • 1971 Μπούλι Ρεϊ, Αμερικανός παλαιστής
  • 1971 Τζόι Στάιλς, Αμερικανός σχολιαστής αγώνων πάλης

Θάνατοι στις 14 Ιουλίου

  • 1223 Φίλιππος Β’, βασιλιάς της Γαλλίας
  • 1486 Μαργαρίτα της Δανίας, βασίλισσα της Σκωτίας
  • 1623 Ουίλιαμ Μπερντ, Άγγλος συνθέτης
  • 1809 Νικόδημος ο Αγιορείτης, άγιος της Ορθόδοξης Εκκλησίας
  • 1827 Αυγουστίνος Φρενέλ, Γάλλος φυσικός
  • 1939 Άλφονς Μούχα, Τσέχος ζωγράφος
  • 1954 Χαθίντο Μπεναβέντε, Ισπανός συγγραφέας
  • 1997 Δημοσθένης Ζαδές, Έλληνας συγγραφέας
  • 1998 Ρίτσαρντ Μακ Ντόναλντ, Αμερικανός επιχειρηματίας
  • 2006 Ναθάνιελ Μπούχβαλντ, Αμερικανός νευροεπιστήμονας

[Πηγή για τα γεγονότα: wikipedia]


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Νέα διεύρυνση των εισοδηματικών κριτηρίων και παράταση για την υπαγωγή στο «Σπίτι μου ΙΙ»

20/11/25 1:32 πμ

Νέα διεύρυνση των εισοδηματικών κριτηρίων και παράταση για την υπαγωγή στο «Σπίτι μου ΙΙ»

«The Chronology of Water»: Το σκηνοθετικό ντεμπούτο της Κρίστεν Στιούαρτ

20/11/25 1:29 πμ

«The Chronology of Water»: Το σκηνοθετικό ντεμπούτο της Κρίστεν Στιούαρτ

FIBA Europe Cup: «Διπλό» πριν τους «16» για το Περιστέρι

20/11/25 1:27 πμ

FIBA Europe Cup: «Διπλό» πριν τους «16» για το Περιστέρι

Πρωτοβουλίες ΥΜΑΘ σε συνεργασία με τα πέντε Πανεπιστήμια της Μακεδονίας και Θράκης

20/11/25 1:26 πμ

Πρωτοβουλίες ΥΜΑΘ σε συνεργασία με τα πέντε Πανεπιστήμια της Μακεδονίας και Θράκης

Ο ΠΑΟΚ έβαλε... φωτιά στην κορυφή, πήρε το ντέρμπι «Δικεφάλων»

20/11/25 1:24 πμ

Ο ΠΑΟΚ έβαλε… φωτιά στην κορυφή, πήρε το ντέρμπι «Δικεφάλων»

Υπογράφηκε η σύμβαση για την επέκταση του Προβλήτα 6 του λιμανιού

20/11/25 1:22 πμ

Υπογράφηκε η σύμβαση για την επέκταση του Προβλήτα 6 του λιμανιού

REIMAGINE TOURISM 2025-«Η Κιβωτός του Δυτικού Πολιτισμού»: Το σχέδιο για την αναγέννηση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου

20/11/25 1:20 πμ

REIMAGINE TOURISM 2025-«Η Κιβωτός του Δυτικού Πολιτισμού»: Το σχέδιο για την αναγέννηση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου

Ευρωπαϊκό πρόγραμμα για την ανθεκτικότητα των ρομά

20/11/25 1:17 πμ

Ευρωπαϊκό πρόγραμμα για την ανθεκτικότητα των ρομά

Λαχανικά ογκρατέν

20/11/25 1:16 πμ

Λαχανικά ογκρατέν

Υπερχείλισε ο Αλιάκμονας στο Νεστόριο, προβλήματα στην ύδρευση της κωμόπολης, καταστροφές στο χώρο του River party και στο χωριό Γράμμος

20/11/25 1:14 πμ

Υπερχείλισε ο Αλιάκμονας στο Νεστόριο, προβλήματα στην ύδρευση της κωμόπολης, καταστροφές στο χώρο του River party και στο χωριό Γράμμος

Παρουσίαση έρευνας του ΥΠΠΟ για την «Αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών στους αρχαιολογικούς χώρους και τον αντίκτυπό τους στο κοινωνικό σύνολο» - Δήλωση Λ. Μενδώνη για τα Γλυπτά του Παρθενώνα

20/11/25 1:12 πμ

Παρουσίαση έρευνας του ΥΠΠΟ για την «Αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών στους αρχαιολογικούς χώρους και τον αντίκτυπό τους στο κοινωνικό σύνολο»

Συσκέψεις και τηλεδιασκέψεις για την περιοδεία του ΥΜΑΘ στις βαλκανικές πρωτεύουσες

20/11/25 1:11 πμ

Συσκέψεις και τηλεδιασκέψεις για την περιοδεία του ΥΜΑΘ στις βαλκανικές πρωτεύουσες