Date:
Στις 16 Μαΐου δεν υπάρχει στο εορτολόγιο κάποιο όνομα. Ωστόσο, έχουν την τιμητική τους οι Ιερομάρτυρες Αύδας και Αυδιησός και οι συν αυτοίς, Αλέξανδρος πατριάρχης Ιεροσολύμων.
16 Μαΐου -Άγιος Αλέξανδρος
Ο Άγιος Αλέξανδρος έζησε στα τέλη του 2ου μ.Χ. αιώνα μέχρι τα μέσα του 3ου και έκανε μαθητής του Κλήμεντος του Αλεξανδρέως. Διέπρεψε στις σπουδές του και διακρίθηκε στο κήρυγμα του Ευαγγελίου. Αργότερα αποδείχτηκε επίσκοπος της Φλανιάδος στην Καππαδοκία.
Η εκεί δράση του, τον λάμπρυνε ακόμα περισσότερο. Και επειδή ο επίσκοπος Ιεροσολύμων Νάρκισσος ήταν υπέργηρος (116 ετών), προσέλαβε βοηθό επίσκοπο τον Αλέξανδρο και συγχρόνως διάδοχο του.
Όταν λοιπόν ο Νάρκισσος πέθανε μαρτυρικά, ο Αλέξανδρος ανέλαβε τον επισκοπικό θρόνο Ιεροσολύμων. Από τη θέση αύτη ο Αλέξανδρος αγωνίστηκε για την πίστη, φώτισε και οικοδόμησε το λαό, μερίμνησε συγχρόνως για την ίδρυση βιβλιοθήκης στην Ιερουσαλήμ, στην οποία μάζεψε πολλά εκκλησιαστικά και θεολογικά συγγράμματα, για να βοηθήσει τις μελέτες των νεοτέρων κληρικών.
Το 251 μ.Χ., κατά τον διωγμό της Εκκλησίας επί Δεκίου, συνελήφθη από τον άρχοντα της Παλαιστίνης στην Καισαρεία. Αυτός αξίωσε από τον πιστό επίσκοπο ν’ αρνηθεί τον Χριστό. Εκείνος όχι μόνο δεν δέχτηκε, αλλά και παρατήρησε με θάρρος και δύναμη την ειδωλολατρική πλάνη. Παραδόθηκε τότε τροφή στα θηρία, αφού προηγούμενα υπέστη σκληρά βασανιστήρια. Τα λιοντάρια τον πλησίασαν χωρίς να τον βλάψουν καθόλου, πέθανε όμως από τις πληγές των βασανιστηρίων.
Η μνήμη του Αγίου Αλέξανδρου επαναλαμβάνεται και στις 12 Δεκεμβρίου.
16 Μαΐου: Όσιος Θεόδωρος ο Ηγιασμένος
Τα πλούτη των γονέων του, σύμφωνα με το proseuxi.gr, δε στάθηκαν ικανά να εμποδίσουν τον Ιερό πόθο του Θεοδώρου να γίνει μαθητής του μεγάλου αθλητή της ερήμου Παχωμίου. Αν και νεαρός στην ηλικία, είχε αξιοθαύμαστη εγκράτεια και φρόνηση, ώστε ο Παχώμιος να τον έχει σε μεγάλη υπόληψη. Εκείνο, όμως, που διέκρινε κανείς ιδιαίτερα στο Θεόδωρο, ήταν οι πολλές του γνώσεις στα Ιερά γράμματα. Ήταν δεινός μελετητής της Αγίας Γραφής, καθώς και παλαιοτέρων συγγραμμάτων σοφών Πατέρων.
Ο Παχώμιος, βλέποντας την ικανότητα του Θεοδώρου, ότι ήταν «δυνατός εν ταις γραφαίς»” (Πράξεις των Αποστόλων,ιη’ 24), δηλαδή, δυνατός στη γνώση και την ερμηνεία των Γραφών, όρισε να διδάσκει τους υπόλοιπους αδελφούς του μοναστηριού. Στην αρχή μερικοί από αυτούς αντέδρασαν, διότι δεν ήθελαν να τους μορφώνει ένα παιδί, όπως χαρακτηριστικά έλεγαν. Η ικανότητα, όμως, του Θεοδώρου, θεμελιωμένη σε ταπεινό φρόνημα, κατάφερε να πείσει όλη την αδελφότητα να τον ακούει πρόθυμα. Μάλιστα, μετά από χρόνια, ομόφωνα τον εξέλεξαν ηγούμενο της Μονής, και πάντα τους υπενθύμιζε το θεόπνευστο λόγο της Αγίας Γραφής, «ταις έντολάς αυτού μελέτα δια παντός. Και η επιθυμία της σοφίας σου δοθήσεταί σοι» (Σοφία Σειράχ, στ’ 37). Δηλαδή, τις εντολές του Κυρίου να μελετάς πάντοτε και η σοφία που επιθυμείς, θα σου δοθεί. Το Μάιο του 367 κοιμήθηκε εν Κυρίω, και δίκαια του δόθηκε ο τιμητικός τίτλος του ηγιασμένου.
Ἀπολυτίκιον Ἦχος γ’. Θείας πίστεως. Εορτή Οσίου Θεοδώρου του Ηγιασμένου
Δῶρον πέφηνας, ἁγιωσύνης, τὸν πανάγιον, δοξάσας Λόγον, ἠγιασμένε θεόφρον Θεόδωρε, ὅθεν βλυστάνεις ἐκ θείας χρηστότητας, ἁγιασμὸν ἀληθῆ τοὶς βοώσι σοι. Πάτερ Ὅσιε, Χριστὸν τὸν Θεὸν ἱκέτευε, δωρήσασθαι ἠμὶν τὸ μέγα ἔλεος.
Γεγονότα στις 16 Μαΐου
- 218 Η ρωμαϊκή λεγεώνα που σταθμεύει στην Έμεσα ανακηρύσσει αυτοκράτορα τον Βάριο Άβιτο Βασσιανό, ο οποίος θα μείνει στην ιστορία με το όνομα Ηλιογάβαλος.
- 1204 Ο Βαλδουίνος Θ’, κόμης της Φλάνδρας, στέφεται αυτοκράτορας της Λατινικής Αυτοκρατορίας.
- 1527 Οι Φλωρεντινοί διώχνουν για δεύτερη φορά από την εξουσία την οικογένεια των Μεδίκων και αποκαθιστούν τη Δημοκρατία στη Φλωρεντία.
- 1532 Ο Τόμας Μορ παραιτείται από Λόρδος Καγκελάριος της Αγγλίας.
- 1568 Η Μαρία Α’ της Σκωτίας διαφεύγει στην Αγγλία.
- 1929 Διοργανώνεται για πρώτη φορά η τελετή απονομής των κινηματογραφικών βραβείων Όσκαρ, στο ξενοδοχείο Ρούσβελτ, στο Λος Άντζελες.
- 1961 Ένα ελικοφόρο εκπαιδευτικό αεροσκάφος Χάρβαρντ του αεροπλανοφόρου Φράνκλιν Ρούζβελτ που ναυλοχεί στον φαληρικό όρμο, χάνει τον έλικά του κατά τη διάρκεια επίδειξης πάνω από το Καλαμάκι και συντρίβεται σ’ έναν κήπο της περιοχής πριν προλάβει το πλήρωμα να αντιδράσει. Η μικρή δεξαμενή καυσίμων στο εμπρόσθιο τμήμα της ακράκτου ανατινάζεται λόγω της βιαιότητας της πρόσκρουσης και το αεροπλάνο τυλίγεται αμέσως στις φλόγες. Νεκροί οι δύο πιλότοι.
- 1962 Επανέναρξη των πυρηνικών σοβιετικών ατμοσφαιρικών δοκιμών εξαγγέλλει από τη Βουλγαρία ο Νικίτα Χρουστσόφ, ο οποίος καλεί, παράλληλα, Τουρκία και Ελλάδα “να εγκαταλείψουν την απομόνωσή τους”.
- 1963 Επίσημη επίσκεψη στην Αθήνα πραγματοποιεί ο Γάλλος πρόεδρος Σαρλ ντε Γκωλ.
- 1999 Η οργάνωση «17 Νοέμβρη» επιτίθεται με ρουκέτα στην οικία του Γερμανού πρεσβευτή στο Χαλάνδρι.
- 2004 Ο ορειβάτης Γιώργος Βουτυρόπουλος γίνεται ο πρώτος Έλληνας που φτάνει στην κορυφή των Ιμαλαΐων, στο Έβερεστ.
Γεννήσεις στις 16 Μαΐου
- 1704 Γιόχαν αμ Έντε, Γερμανός θεολόγος, παιδαγωγός και συγγραφέας
- 1718 Μαρία Γκαετάνα Ανιέζι,Ιταλίδα μαθηματικός και φιλόσοφος
- 1821 Παφνούτι Τσεμπισιόφ, Ρώσος μαθηματικός
- 1883 Τζελάλ Μπαγιάρ, Τούρκος πολιτικός
- 1891 Ρίχαρντ Τάουμπερ, Αυστριακός τενόρος
- 1905 Χένρι Φόντα, Αμερικανός ηθοποιός
- 1906 Αλφρέντ Πελλάν, Καναδός ζωγράφος
- 1924 Ντάουντα Τζαγουάρα, πρόεδρος της Γκάμπια
- 1948 Κάτια Δανδουλάκη, Ελληνίδα ηθοποιός
- 1953 Πιρς Μπρόσναν, Ιρλανδός ηθοποιός
- 1966 Τζάνετ Τζάκσον, Αμερικανίδα τραγουδίστρια
- 1974 Λάουρα Παουζίνι, Ιταλίδα τραγουδίστρια
- 1981 Ρικάρντο Κόστα, Πορτογάλος ποδοσφαιριστής
- 1986 Μέγκαν Φοξ, Αμερικανίδα ηθοποιός
Θάνατοι στις 16 Μαΐου
- 1651 Παρθένιος Β΄, Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως
- 1703 Σαρλ Περώ, Γάλλος συγγραφέας
- 1830 Ζοζέφ Φουριέ, Γάλλος μαθηματικός και φυσικός
- 1926 Μεχμέτ ΣΤ’, Οθωμανός σουλτάνος
- 1953 Τζάνγκο Ράινχαρντ, Βέλγος κιθαρίστας και συνθέτης
- 1984 Άντι Κάουφμαν, Αμερικανός κωμικός
- 1988 Γεώργιος Πυρουνάκης, Έλληνας ιερέας
- 2010 Ρόνι Τζέιμς Ντίο, Αμερικανός τραγουδιστής και μουσικός (Rainbow, Black Sabbath, Dio, Heaven & Hell, Elf)