Στις 18 Ιουνίου, σύμφωνα με το εορτολόγιο είναι η Γιορτή του πατέρα, του Οσίου Εράσμου, Αγίου Λεοντίου μάρτυρος εξ Αιγίνης, Αγίας Αλίνας και γιορτάζουν τα ονόματα Έρασμος, Θεόδουλος, Θεοδούλη, Λεόντιος, Λεοντία, Υπάτιος, Υπατία.

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν στις 18 Ιουνίου

Epiloges Press

Epiloges Press

Στις 18 Ιουνίου, σύμφωνα με το εορτολόγιο είναι του Οσίου Εράσμου, Αγίου Λεοντίου μάρτυρος εξ Αιγίνης, Αγίας Αλίνας και γιορτάζουν τα ονόματα Έρασμος, Θεόδουλος, Θεοδούλη, Λεόντιος, Λεοντία, Υπάτιος, Υπατία.

Advertisement
 

18 Ιουνίου- Άγιοι Λεόντιος Υπάτιος και Θεόδουλος

Μάρτυρες της Χριστιανικής Εκκλησίας, η μνήμη των οποίων τιμάται στις 18 Ιουνίου.

18 Ιουνίου- Άγιοι Λεόντιος Υπάτιος και Θεόδουλος
Άγιοι Λεόντιος Υπάτιος και Θεόδουλος

Σύμφωνα με το Sansimera, ο Λεόντιος καταγόταν από την Ελλάδα και σε νεαρή ηλικία κατετάγη στο ρωμαϊκό στρατό. Όταν υπηρετούσε στην Αφρική έγινε χριστιανός και άρχισε να κηρύττει τον λόγο του Θεού, ενώ όσα χρήματα κέρδιζε τα διέθετε για την ανακούφιση των φτωχών, των χηρών και των ορφανών. Γρήγορα, η δραστηριότητά του αυτή απέδωσε καρπούς, καθώς δύο συνάδελφοί του, ο Υπάτιος και ο Θεόδουλος, πίστεψαν στο Χριστό.

Όταν πληροφορήθηκε το γεγονός ο ηγεμόνας Αδριανός, προσπάθησε με διάφορες υποσχέσεις να τους κάνει να αρνηθούν τον Χριστό. Γρήγορα όμως κατάλαβε ότι οι τρεις στρατιωτικοί παρέμεναν ακλόνητοι στην πίστη τους.

Διέταξε, λοιπόν, τον αποκεφαλισμό του Υπάτιου και του Θεόδουλου και τη μαστίγωση μέχρι θανάτου του Λεόντιου. Το μαρτύριό τους συνέβη στα χρόνια του αυτοκράτορα Βεσπασιανού

18 Ιουνίου- Όσιος Έρασμος ο Ιερομάρτυρας

18 Ιουνίου- Όσιος Έρασμος ο Ιερομάρτυρας
Όσιος Έρασμος ο Ιερομάρτυρας

Ο Όσιος Έρασμος, σύμφωνα με το saint.gr, καταγόταν από την Αντιόχεια της Συρίας και έζησε στα χρόνια των αυτοκρατόρων Διοκλητιανού και Μαξιμιανού. Έγινε κληρικός (ίσως και επίσκοπος) και διέπρεψε στη μέριμνα υπέρ των φτωχών και στο κήρυγμα του ευαγγελίου.

Advertisement

Από τον πόθο να ελκύσει όσο γίνεται περισσότερες ψυχές στη ζωή του Χριστού επιδόθηκε σε ακατάπαυστες περιοδείες, στη διάρκεια των οποίων δίδασκε με ζήλο το λόγο του Θεού, που συνοδευόταν με θαύματα. Κάποτε είχε φτάσει στη σημερινή Αχρίδα, όπου είδε να κηδεύουν ένα παιδί. Το θέαμα τον συγκίνησε, διότι ο πατέρας του το είχε μονάκριβο και θρηνούσε πολύ. Πλησίασε λοιπόν το φέρετρο, προσευχήθηκε, και αφού έπιασε το χέρι του το ανέστησε.

Το θαύμα κατέπληξε τους παρευρισκόμενους, και είχε σαν αποτέλεσμα πολλοί απ’ αυτούς, μαζί με το παιδί και τον πατέρα, να βαπτιστούν χριστιανοί. Κατόπιν δήλωσε στον αυτοκράτορα Μαξιμιανό, ότι άλλους θεούς, εκτός από τον αληθινό Θεό Ιησού Χριστό, δεν γνωρίζει.

Τότε υποβλήθηκε σε σκληρά μαρτύρια και ρίχτηκε στη φυλακή. Αργότερα όμως ελευθερώθηκε και εξακολούθησε την αποστολική του διακονία, μέχρι τα βαθιά γεράματα. Πέθανε ειρηνικά στην πόλη Χερμελία και αξιώθηκε μάλιστα, να δει πριν πεθάνει, σε όραμα, στεφάνι υπέρλαμπρο που κατέβαινε από τον ουρανό προς αυτόν.

Γεγονότα στις 18 Ιουνίου

  • 0618 Ο Καοτσού γίνεται αυτοκράτορας της Κίνας ξεκινώντας τη Δυναστεία των Τανγκ.
  • 0860 Ρωσικός στόλος εισέρχεται στον Βόσπορο και λεηλατώντας τις ακτές επιχειρεί πολιορκία της Κωνσταντινούπολης.
  • 1470 Ο Μωάμεθ Β΄ φθάνει με στρατό στη Χαλκίδα συμμετέχοντας στην πολιορκία της.
  • 1541 Με το Νόμο του Στέμματος της Ιρλανδίας, το Ιρλανδικό Κοινοβούλιο ανακηρύσσει το βασιλιά Ερρίκο Η’ της Αγγλίας και τους διαδόχους του ως βασιλείς της Ιρλανδίας.
  • 1815 Μάχη του Βατερλώ: Ο Ναπολέων ηττάται από τους Άγγλους και τους Πρώσους.
  • 1821 Ελληνική Επανάσταση του 1821 Κάτοικοι των Καλαρρυτών και του Συρράκου της Ηπείρου κηρύσσουν επανάσταση κατά των Τούρκων.
  • 1913 Β’ Βαλκανικός Πόλεμος: Βούλγαροι, αρνούμενοι να εγκαταλείψουν την Θεσσαλονίκη, υποχρεώνονται σε παράδοση.
  • 1914 Οι πρέσβεις των Μεγάλων Δυνάμεων ανακοινώνουν στην ελληνική κυβέρνηση την έγκριση εκ μέρους των κυβερνήσεών τους, του Πρωτοκόλλου Κερκύρας με το οποίο αναγνωρίζεται η ελληνικότητα της Βορείου Ηπείρου. (με το νέο ημερολόγιο που ακολουθούσε η Ευρώπη ήταν 1η Ιουλίου).
  • 1946 Ελλάδα Επί Αντιβασιλείας Δαμασκηνού και κυβέρνησης Κ. Τσαλδάρη η Βουλή των Ελλήνων υιοθετεί με 138 ψήφους υπέρ, 24 κατά και 181 αποχές το Γ΄ Ψήφισμα (της Γ΄ Αναθεωρητικής Βουλής), το οποίο χωρίς να θέτει το ΚΚΕ και την Αριστερή παράταξη “εκτός νόμου”, ουσιαστικά έθετε εκτός νόμου κάθε οργάνωση και μέλη αυτών θεωρούμενα προδότες κατά της χώρας και της έννομης τάξης, που θα πρέπει να τιμωρούνται με θάνατο. Το Ψήφισμα αυτό που είχε εισάγει για ψήφιση ο τότε υπουργός δημόσιας Τάξης Σ. Θεοτόκης.
  • 1953 Πόλεμος της Κορέας: Το ελληνικό εκστρατευτικό σώμα αποκρούσει ισχυρή επίθεση κινεζικού συντάγματος στο ύψωμα Χάρρυ (440).
  • 1953 Ανακηρύσσεται η Δημοκρατία της Αιγύπτου από πραξικοπηματίες και καταργείται η Βασιλεία, η δε στρατοκρατία που επιβλήθηκε διατηρήθηκε περισσότερο από μισό αιώνα.
  • 1956 Κυπριακό Αγγλικός στρατός προβαίνει σε εκτενή εμπρησμό δασών του Τρόοδος για την ανακάλυψη και σύλληψη του επιτελείου της ΕΟΚΑ.
  • 1967 Ο Τζίμι Χέντριξ βάζει φωτιά στην κιθάρα του πάνω στη σκηνή του Μοντερέι Ποπ Φεστιβάλ.
  • 1983 Η αστροναύτις Σάλλυ Ράιντ γίνεται η πρώτη Αμερικανίδα που πετά στο διάστημα.
  • 1989 Διεξάγονται στην Ελλάδα ταυτόχρονα Εθνικές εκλογές και Ευρωεκλογές. Στις Εθνικές εκλογές νικητής η Νέα Δημοκρατία, αλλά δεν κατορθώνει να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση και αργότερα ορίζεται νέα ημερομηνία Εθνικών εκλογών η 5η Νοεμβρίου.

Γεννήσεις στις 18 Ιουνίου

  • 1294 Κάρολος Δ’, βασιλιάς της Γαλλίας
  • 1318 Ελεονώρα του Γούντστοκ, πριγκίπισσα της Αγγλίας
  • 1882 Γκεόργκι Δημητρόφ, Βούλγαρος πολιτικός
  • 1884 Εντουάρ Νταλαντιέ, Γάλλος πολιτικός
  • 1901 Μεγάλη Δούκισσα Αναστασία της Ρωσίας
  • 1903 Ραϊμόν Ραντιγκέ, Γάλλος συγγραφέας
  • 1926 Άλαν Σάντατζ, Αμερικανός αστρονόμος
  • 1929 Γιούργκεν Χάμπερμας, Γερμανός κοινωνιολόγος και φιλόσοφος
  • 1936 Ρόναλντ Βενεσιάαν, πρόεδρος του Σουρινάμ
  • 1942 Τάμπο Μπέκι, Νοτιοαφρικανός πολιτικός
  • 1942 Πωλ ΜακΚάρτνεϋ, Άγγλος τραγουδοποιός (The Beatles)
  • 1942 Ρότζερ Ίμπερτ, Αμερικανός δημοσιογράφος, κριτικός και σεναριογράφος
  • 1943 Ραφαέλα Καρά, Ιταλίδα τραγουδίστρια
  • 1946 Φάμπιο Καπέλλο, Ιταλός ποδοσφαιριστής και προπονητής
  • 1949 Γιαροσλάβ Καζίνσκι, Πολωνός πολιτικός
  • 1949 Λεχ Κατσίνσκι, Πολωνός πολιτικός
  • 1964 Ουντάι Χουσεΐν, Ιρακινός ηγέτης
  • 1973 Αλέξανδρος Παπαδημητρίου, Έλληνας σφυροβόλος
  • 1988 Ελίνι Δημούτσος, Έλληνας ποδοσφαιριστής

Θάνατοι στις 18 Ιουνίου

  • 0741 Λέων Γ’ ο Ίσαυρος, Βυζαντινός αυτοκράτορας
  • 1464 Ροχίρ φαν ντερ Βάιντεν, Φλαμανδός ζωγράφος
  • 1726 Μισέλ
  • 1824 Φερδινάνδος Γ΄, Μέγας Δούκας της Τοσκάνης
  • 1917 Τίτος Μαγιορέσκου, Ρουμάνος πολιτικός
  • 1922 Γιακόμπους Καπτέυν, Ολλανδός αστρονόμος
  • 1928 Ρόαλντ Αμούνδσεν, Νορβηγός εξερευνητής
  • 1936 Μαξίμ Γκόρκι, Ρώσος συγγραφέας
  • 1943 Ηλίας Ντεγιάννης, Έλληνας αξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού
  • 1974 Γκεόργκι Ζούκοφ, Ρώσος στρατάρχης
  • 2010 Ζοζέ Σαραμάγκου, Πορτογάλος συγγραφέας και δημοσιογράφος
  • 2011 Φρέντερικ Τσιλούμπα, πρόεδρος της Ζάμπια
  • 2012 Αλκέτας Παναγούλιας, Έλληνας ποδοσφαιριστής και προπονητής
  • 2013 Κουκόι Σανιάνγκ, στρατιωτικός από την Γκάμπια
  • 2014 Στέφανι Κουόλεκ, Αμερικανίδα χημικός

[Πηγή για τα γεγονότα: wikipedia]


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
H Eλλάδα παρουσιάζει την 17η χειρότερη συμπεριφορά οπαδών στην Ευρώπη (pic)

29/10/25 6:09 μμ

H Eλλάδα παρουσιάζει την 17η χειρότερη συμπεριφορά οπαδών στην Ευρώπη (pic)

Αλμυρό κλαφουτί με λαχανικά

29/10/25 5:32 μμ

Αλμυρό κλαφουτί με λαχανικά

Συνελήφθησαν δύο 28χρονοι για επιθέσεις με οπαδικά χαρακτηριστικά

29/10/25 5:24 μμ

Συνελήφθησαν δύο 28χρονοι για επιθέσεις με οπαδικά χαρακτηριστικά

«Θεόνη»: Δωρεά 20 ηχητικών φαναριών σε κεντρικούς κόμβους της Αθήνας

29/10/25 5:20 μμ

«Θεόνη»: Δωρεά 20 ηχητικών φαναριών σε κεντρικούς κόμβους της Αθήνας

Έβγαλε την υποχρέωση ο Άρης, 3-1 το Αιγάλεω

29/10/25 5:15 μμ

Έβγαλε την υποχρέωση ο Άρης, 3-1 το Αιγάλεω

Λιθουανία: Η κυβέρνηση θα κρατήσει κλειστά τα σύνορα με τη Λευκορωσία έως τις 30 Νοεμβρίου

29/10/25 5:12 μμ

Λιθουανία: Η κυβέρνηση θα κρατήσει κλειστά τα σύνορα με τη Λευκορωσία έως τις 30 Νοεμβρίου

Ν. Ανδρουλάκης: «Η κυβέρνηση απέτυχε να προστατεύσει το εισόδημα και την αγοραστική δύναμη των πολιτών - Επιτρέπει την αισχροκέρδεια των καρτέλ»

29/10/25 5:09 μμ

Ν. Ανδρουλάκης: «Η κυβέρνηση απέτυχε να προστατεύσει το εισόδημα και την αγοραστική δύναμη των πολιτών – Επιτρέπει την αισχροκέρδεια των καρτέλ»

Σ. Φάμελλος: Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για τον κ. Μητσοτάκη που αρνείται τη μείωση του ΦΠΑ

29/10/25 5:06 μμ

Σ. Φάμελλος: Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για τον κ. Μητσοτάκη που αρνείται τη μείωση του ΦΠΑ

Europe Cup: Για το τρία στα τρία Περιστέρι και ΠΑΟΚ αυτή την εβδομάδα

29/10/25 5:01 μμ

Europe Cup: Για το τρία στα τρία Περιστέρι και ΠΑΟΚ αυτή την εβδομάδα

Κολιέ του Σαλβαντόρ Νταλί πωλήθηκε σε δημοπρασία έναντι 858.500 δολαρίων

29/10/25 4:56 μμ

Κολιέ του Σαλβαντόρ Νταλί πωλήθηκε σε δημοπρασία έναντι 858.500 δολαρίων

ΥΠΠΟ: Η Λ. Mενδώνη συμμετείχε στην Υπουργική Διάσκεψη για τη συμπλήρωση 25 ετών από την υπογραφή της «Σύμβασης της Φλωρεντίας»

29/10/25 4:53 μμ

ΥΠΠΟ: Η Λ. Mενδώνη συμμετείχε στην Υπουργική Διάσκεψη για τη συμπλήρωση 25 ετών από την υπογραφή της «Σύμβασης της Φλωρεντίας»

Υπ. Ανάπτυξης: Ποιες μεταβολές προβλέπει το σχέδιο νόμου για την Ανεξάρτητη Αρχή Εποπτείας της Αγοράς και Προστασίας του Καταναλωτή το οποίο τέθηκε σε διαβούλευση

29/10/25 4:49 μμ

Υπ. Ανάπτυξης: Ποιες μεταβολές προβλέπει το σχέδιο νόμου για την Ανεξάρτητη Αρχή Εποπτείας της Αγοράς και Προστασίας του Καταναλωτή το οποίο τέθηκε σε διαβούλευση