Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν στις 4 Μαρτίου
Date:
Σήμερα 4 Μαρτίου σύμφωνα με το εορτολόγιο είναι του Οσίου Γερασίμου του Ιορδανίτου και γιορτάζουν τα ονόματα Γεράσιμος, Μάκης, Μικές, Μίκης, Γερασιμούλα
Όσιος Γεράσιμος ο Ιορδανίτης
Ο Όσιος Γεράσιμος ο Ιορδανίτης, σύμφωνα με το saint.gr, γεννήθηκε στη Λυκία τον 5ο αιώνα μ.Χ. από ευσεβείς και ταπεινούς γονείς και εκ βρέφους αφιερώθηκε στον Θεό. Σε νεαρή ηλικία ασπάσθηκε την αίρεση των Μονοφυσιτών παρασυρόμενος από τους οπαδούς του αιρετικού ψευδοπατριάρχη Θεοδοσίου, φανατικού μονοφυσίτου Αιγύπτιου μοναχού, ο οποίος κατά την απουσία του Πατριάρχη Ιουβεναλίου (422 – 458 μ.Χ.), βοηθούμενος και υπό της βασιλίσσης Ευδοκίας (βλέπε 13 Αυγούστου) – προ της μεταστροφής της στα ορθόδοξα δόγματα, κατόρθωσε να καταλάβει τον πατριαρχικό θρόνο των Ιεροσολύμων και να προβεί σε ανεκδιήγητες σκληρότητες επί είκοσι μήνες (451 – 453 μ.Χ.). Ακόμη κι αυτός ο πανίερος ναός της Αναστάσεως έγινε θέατρο απερίγραπτων σκηνών και επιπλέον η ταραχή εξαπλώθηκε ανά την Παλαιστίνη.
Οι Μονοφυσίτες δεν παραδέχονται ότι στο πρόσωπο του Χριστού έχουν ενωθεί η θεία και η ανθρώπινη φύση «ἀτρέπτως, ἀσυγχύτως, ἀχωρίστως καὶ ἀδιαιρέτως», αλλά ισχυρίζονται ότι η θεία φύση του Χριστού απορρόφησε την ανθρώπινη φύση Του και επομένως ο Χριστός έχει μόνο μια φύση.
Γρήγορα όμως ο Όσιος Γεράσιμος κατάλαβε το λάθος του, επειδή ήταν άνθρωπος με καλή προαίρεση και ταπεινό φρόνημα. Είχε την καλή συνήθεια να επισκέπτεται και να συμβουλεύεται για πνευματικά αγιασμένους ανθρώπους. Από ένα λόγιο ασκητή που ονομαζόταν Ευθύμιος και ασκήτευε στην έρημο του Ρουβά, διδάχθηκε την αλήθεια και για τις δύο φύσεις του Χριστού, κατάλαβε το λάθος του και επέστρεψε και πάλι στην Εκκλησία.
Στη συνέχεια εκάρη το 451 μ.Χ. μοναχός στην έρημο του Ιορδάνου, όπου ασκήθηκε στην ησυχία. Αργότερα, όταν συγκεντρώθηκαν γύρω του πολλοί μοναχοί, οι οποίοι ζητούσαν την φωτισμένη καθοδήγησή του, ίδρυσε κοινοβιακή μονή κοντά στην πόλη Βαϊθαγλά.
Ο Όσιος Γεράσιμος ήταν αυστηρός, αλλά μόνο στον εαυτό του. Στους άλλους ήταν ευπροσήγορος και επιεικής. Έτρωγε λίγο, όσο χρειαζόταν για να συντηρείται στη ζωή, και κοιμόταν επίσης πολύ λίγο. Μάλιστα δίδασκε ότι όποιος θέλει να ζήσει περισσότερο πρέπει να κοιμάται λιγότερο, διότι ο πολύς ύπνος κάνει το σώμα τρυφηλό και άρα ανίσχυρο στους κόπους και ευάλωτο στις ασθένειες.
Η διδασκαλία του Οσίου Γερασίμου για τον ύπνο είναι ουσιαστικά λόγος για την άσκηση. Με τον περιορισμό του ύπνου και την εγκράτεια συνηθίζει η σάρκα (το σαρκικό φρόνημα) να υποτάσσεται στο πνεύμα. Με την άσκηση και την αδιάλειπτη προσευχή, ιδίως με την μονολόγιστη ευχή, το «Κύριε Ἰησοῦ Χριστέ, ἐλέησον με» ο νους συγκεντρώνεται στο χώρο της καρδιάς, που είναι η φυσική του θέση και αποκτά αδιάλειπτη μνήμη του Θεού.
Τόσο πολύ απέκτησε την οικείωση προς τον Θεό ο Όσιος Γεράσιμος και προστάτεψε το «κατ’ εἰκόνα καὶ καθ’ ὁμοίωσιν» των Αγίων, ώστε δάμασε και τα άγρια θηρία και έκανε πολλά θαύματα. Απέκτησε μάλιστα και υπηρέτη ένα όνο, για να μεταφέρει νερό, καθώς πόσιμο νερό βρισκόταν σε απόσταση. Κάποια φορά, κι ενώ το λιοντάρι κοιμόταν, έμποροι που περνούσαν έκλεψαν τον όνο. Και επειδή ο Όσιος υποπτεύθηκε ότι το λιοντάρι έφαγε τον όνο, το τιμώρησε να μεταφέρει εκείνο το νερό. Ώσπου, μια μέρα, όταν ξαναπέρασαν οι έμποροι από το ίδιο το σημείο, το λιοντάρι αναγνώρισε τον κλεμμένο όνο και τον επέστρεψε σώο στον Όσιο. Εκείνος τότε το απάλλαξε από το έργο αυτό και το άφησε να γυρίσει στο βουνό. Και όταν ο Όσιος κοιμήθηκε με ειρήνη, το λιοντάρι ήρθε και πέθανε πάνω στον τάφο του.
Όταν στις 19 Ιανουαρίου του 473 μ.Χ. κοιμήθηκε ο Όσιος Ευθύμιος ο Μέγας (βλέπε 20 Ιανουαρίου), ο Όσιος Γεράσιμος είδε σε όραμα κατά τη στιγμή που προσευχόταν στη Λαύρα, το τέλος του Οσίου. Αυτό αναφέρεται στη διήγηση του Αγίου Κυριακού του Αναχωρητού (βλέπε 29 Σεπτεμβρίου), ο οποίος συνόδευσε τον Όσιο Γεράσιμο στην κηδεία του μεγάλου Αγίου της Εκκλησίας.
Δύο χρόνια μετά το τέλος του Οσίου Ευθυμίου, το 475 μ.Χ. επί Πατριάρχη Ιεροσολύμων Αναστασίου Α΄ (458 – 478 μ.Χ.) ο Όσιος Γεράσιμος κοιμήθηκε με ειρήνη. Τη διαδοχή της Λαύρας ανέθεσε στους συνασκητές αυτού Στέφανο και Βασίλειο.
Σημείωση: Όπως μας πληροφορεί ο συναξαριστής του Αγίου Νικοδήμου, ο Όσιος Γεράσιμος έζησε την εποχή του Κωνσταντίνου του Πωγωνάτου τον 7ο μ.Χ. κάτι όμως που δεν φαίνεται πιθανό.
Γεννήσεις στις 4 Μαρτίου
- 1188 Λευκή της Καστίλης, βασίλισσα της Γαλλίας
- 1394 Ερρίκος ο Θαλασσοπόρος, Πορτογάλος εξερευνητής
- 1678 Αντόνιο Βιβάλντι, Ιταλός συνθέτης
- 1769 Μεχμέτ Αλή Πασάς, χεδίβης της Αιγύπτου
- 1772 Γεωργάκης Ολύμπιος, Έλληνας αγωνιστής
- 1851 Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης, Έλληνας συγγραφέας
- 1881 Τόντορ Αλεξάντρωφ, Βούλγαρος επαναστάτης
- 1884 Κυριάκος Βαρβαρέσος, Έλληνας πολιτικός
- 1903 Ζαν
- 1904 Τζορτζ Γκάμοφ, Ρώσος φυσικός
- 1904 Ηλίας Βενέζης, Έλληνας συγγραφέας
- 1916 Τζόρτζιο Μπασσάνι, Ιταλός συγγραφέας
- 1927 Ζακ Ντυπέν, Γάλλος ποιητής
- 1937 Ελένη Κυπραίου, Ελληνίδα ηθοποιός και δημοσιογράφος
- 1938 Αλφά Κοντέ, πρόεδρος της Γουινέας
- 1943 Λούτσιο Ντάλλα, Ιταλός τραγουδοποιός
- 1949 Σεργκέι Μπαγκάπς, πρόεδρος της Αμπχαζίας
- 1951 Κέννυ Νταλγκλίς, Σκωτσέζος ποδοσφαιριστής και προπονητής
- 1954 Φρανσουά Φιγιόν, Γάλλος πολιτικός
- 1968 Κυριάκος Κ. Μητσοτάκης, Έλληνας πολιτικός
- 1972 Γιώργος Μαζωνάκης, Έλληνας τραγουδιστής
- 1979 Βιτσισλάφ Μαλαφέεφ, Ρώσος ποδοσφαιριστής
Θάνατοι στις 4 Μαρτίου
- 561 Πάπας Πελάγιος Α΄
- 1193 Σαλαντίν, σουλτάνος της Αιγύπτου και της Συρίας
- 1238 Ιωάννα, βασίλισσα της Σκωτίας
- 1832 Ζαν
- 1852 Νικολάι Γκόγκολ, Ρώσος συγγραφέας
- 1916 Φραντς Μαρκ, Γερμανός ζωγράφος
- 1948 Αντονέν Αρτώ, Γάλλος ηθοποιός και σκηνοθέτης
- 1977 Γιόχαν Λούντβιχ Γκραφ Σβερίν φον Κρόσιγκ, Γερμανός πολιτικός
- 2007 Ταντέους Ναλέπα, Πολωνός συνθέτης και κιθαρίστας (Breakout)
- 2008 Έλενα Ναθαναήλ, Ελληνίδα ηθοποιός
- 2008 Τζορτζ Ουόλτερ, πρωθυπουργός της Αντίγκουα και Μπαρμπούντα
[Πηγή για τα γεγονότα: wikipedia]