Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν στις 9 Νοεμβρίου
Date:
Στις 9 Νοεμβρίου, είναι του Νεκταρίου μητροπολίτου Πανταπόλεως, του Οσίου Ελλαδίου, της Οσίας Θεοκτίστης της Λεσβίας και των Αγίων Χριστοφόρου και Μαύρας. Αυτό σημαίνει ότι γιορτάζουν οι: Νεκτάριος, Νεκτάρης, Νεκταρία, Νεκταρίνα, Νεκταρούλα, Ελλάδιος, Ελλάδης, Θεόκτιστος, Θεοκτίστη, Μαύρος, Μαύρα, Μαυρούλα, Μαυρίτσα *
Παγκόσμια Ημέρα
- Διεθνής Ημέρα κατά του Φασισμού και του Αντισημιτισμού
Άγιος Νεκτάριος Πενταπόλεως
Ο κατά κόσμον Αναστάσιος Κεφαλάς γεννήθηκε στη Σηλυβρία της Θράκης την 1η Οκτωβρίου 1846 από ευσεβείς γονείς, τον Δήμο και τη Μαρία Κεφαλά.
Τα πρώτα γράμματα, σύμφωνα με το saint.gr, τα έμαθε στην πατρίδα του και σε ηλικία 14 ετών μετέβη στην Κωνσταντινούπολη, όπου εργάστηκε ως υπάλληλος στο κατάστημα ενός συγγενή του. Τις ελεύθερες ώρες του μελετούσε τα Πατερικά κείμενα και εκκλησιαζόταν τακτικά. Στη συνέχεια εργάστηκε ως παιδονόμος στο σχολείο του Μετοχίου τού Παναγίου Τάφου, όπου ανέλαβε και διδακτικά καθήκοντα στις κατώτερες τάξεις.
Σε ηλικία 20 ετών, το 1866, διορίσθηκε δάσκαλος στο χωριό Λίθιο της Χίου, στο οποίο παρέμεινε για επτά χρόνια. Παράλληλα, ως θιασώτης του μοναχικού βίου επισκεπτόταν συχνά την Ιερά Μονή των Αγίων Πατέρων και συζητούσε ώρες αμέτρητες για διάφορα θρησκευτικά θέματα με τον ηγούμενο γέροντα Παχώμιο. Ο πόθος του για τη μοναχική ζωή αύξανε μέρα με την μέρα και στις 7 Νοεμβρίου 1876 εκάρη μοναχός με το όνομα Λάζαρος στη Νέα Μονή της Χίου. Το όνομα Νεκτάριος το έλαβε κατά τη χειροτονία του σε διάκονο (15 Ιανουαρίου 1877) από τον μητροπολίτη Χίου Γρηγόριο.
Ένας πλούσιος και ευσεβής κάτοικος της Χίου, ο Ιωάννης Χωρέμης, του έδωσε τη δυνατότητα να συνεχίσει τις σπουδές του στην Αθήνα.
Φοίτησε στο Γυμνάσιο, αλλά κατά τη διάρκεια των απολυτηρίων εξετάσεων ο ευεργέτης του πέθανε. Έτσι, δεν ήταν δυνατόν να εκπληρωθεί η επιθυμία του να σπουδάσει θεολογία. Κάποιοι γνωστοί του, όμως, τον σύστησαν στον Πατριάρχη Αλεξανδρείας Σωφρόνιο (1870-1899), ο οποίος εκτιμώντας τον χαρακτήρα του ανέλαβε τα έξοδα για τις σπουδές του στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, από το οποίαν έλαβε το πτυχίο του το 1885.
Τον επόμενο χρόνο επανήλθε στην Αλεξάνδρεια, όπου χειροτονήθηκε πρεσβύτερος (23 Μαρτίου 1886) από τον ίδιο τον πατριάρχη και ανέλαβε τα καθήκοντα του γραμματέα και του ιεροκήρυκα του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας. Στις 15 Ιανουαρίου 1889 χειροτονήθηκε μητροπολίτης της πάλαι ποτέ διαλαμψάσης Μητροπόλεως Πενταπόλεως στο Ναό του Αγίου Νικολάου του Καΐρου, χοροστατούντος του Πατριάρχη Αλεξανδρείας Σωφρονίου. Η δράση του και η ταχεία άνοδός του στα εκκλησιαστικά αξιώματα προκάλεσαν την αντίδραση κληρικών του πατριαρχείου, οι οποίοι τον διέβαλαν στον Σωφρόνιο, ότι θέλει να του πάρει τον θρόνο.
Οι φθονερές εισηγήσεις τους έγιναν αποδεκτές από τον Πατριάρχη, ο οποίος τον απομάκρυνε από το Πατριαρχείο.
Το 1889, ο Νεκτάριος ήλθε στην Αθήνα με σκοπό να μονάσει στο Άγιο Όρος
. Όμως, πολλοί εκκλησιαστικοί παράγοντες τον παρότρυναν να παραμείνει στην Ελλάδα, όπου η παρουσία του θα ήταν ωφελιμότερη. Μάταια επί ένα χρόνο αναζητούσε εργασία, ζώντας στην απόλυτη φτώχεια, ώσπου το 1891 διορίσθηκε ιεροκήρυκας Ευβοίας (1891-1893), στη συνέχεια Φθιώτιδος και Φωκίδος (1893-1894) και τέλος διευθυντής της Ριζαρείου Εκκλησιαστικής Σχολής στην Αθήνα (1894-1908). Μετά τον θάνατο του πατριάρχη Αλεξανδρείας Σωφρονίου το 1899, ο Νεκτάριος κλήθηκε να τον διαδεχθεί, αλλά αρνήθηκε.
Το 1904 ίδρυσε στην Αίγινα τη γυναικεία Μονή της Αγίας Τριάδος, στην οποία και εγκαταβίωσε μετά την παραίτησή του από τη Ριζάρειο το 1908. Εκεί έγινε πανελληνίως γνωστός με τα πολλά θαύματα που τέλεσε, αλλά η δράση του προκάλεσε την αντίδραση τοπικών παραγόντων (εκκλησιαστικών και μη), που τον διέβαλαν στην Αρχιεπισκοπή Αθηνών. Δύο διαδοχικοί αρχιεπίσκοποι, ο Θεόκλητος και ο Μελέτιος, διέταξαν ανακρίσεις, αλλά δεν βρήκαν κάτι το μεμπτό. Όπως και η Εισαγγελία Πειραιά που ερεύνησε την καταγγελία μητέρας ότι η 16χρονη κόρη της είχε γίνει χωρίς την έγκρισή της δεκτή ως καλόγρια στο μοναστήρι της Αγίας Τριάδας.
Στις αρχές του 1919 ο Νεκτάριος προσβλήθηκε από καρκίνο του προστάτη, τον οποίο απέκρυψε από το περιβάλλον του.
Συνέχισε την εκκλησιαστική δράση του, αλλά στα τέλη του Σεπτεμβρίου του 1920 οι πόνοι έγιναν αφόρητοι και με δυσκολία περπατούσε. Τότε αναγκάστηκε να νοσηλευτεί στο «Αρεταίειο» της Αθήνας, όπου άφησε την τελευταία του πνοή λίγο πριν από τα μεσάνυχτα της 8ης Νοεμβρίου 1920. Κηδεύτηκε με πάνδημο τρόπο στην Αίγινα και ενταφιάστηκε στη Μονή τής Αγίας Τριάδας.
Στις 20 Απριλίου 1961, με πράξη του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως συναριθμήθηκε «τοις οσίοις και αγίοις της Εκκλησίας», επειδή «…οσιότητι μεν και αγιότητι βίου διακριθείς και τύπον και υπογραμμόν αρετής και εγκρατείας και αγαθοεργίας παραστήσας και ζων και μετά θάνατον του χαρίσματος της των θαυμάτων ενεργείας παρά Θεού αξιωθείς…». Η ανακομιδή των λειψάνων του Αγίου Νεκταρίου έγινε στις 2 Σεπτεμβρίου 1963 και από τότε φυλάσσονται στη μονή που ο ίδιος ίδρυσε στην Αίγινα.
Άγιος Ελλάδιος
Ο Άγιος Ελλάδιος, σύμφωνα με το saint.gr, έζησε την εποχή των σκληρών διωγμών κατά της Εκκλησίας. Η ζωή του ως λαϊκού, χαρακτηριζόταν από μεγάλη σωφροσύνη, άσκηση γι’ αυτό και εξελέγη επίσκοπος. Από τη θέση, αυτή ο Ελλάδιος, αναλώθηκε στη διακονία του ποιμνίου του. Κήρυττε, δίδασκε και με σύνεση και διάκριση, επέλυε τυχόν ανακύπτοντα προβλήματα. Η όλη του πολιτεία και διακονία κατόρθωσε να φέρει πολλούς ειδωλολάτρες στην ορθόδοξη πίστη.
Η δράση του αυτή, προκάλεσε τους ειδωλολάτρες, οι οποίοι τον συνέλαβαν και του πρότειναν να αρνηθεί το Χριστό για να σώσει τη ζωή του. Εξοργισμένοι από την ακλόνητη πίστη του επισκόπου τον υπέβαλαν σε φρικτά βασανιστήρια, αλλά με τη χάρη του Θεού θεραπεύθηκε απ’ όλα. Τελικά μετά από συνεχόμενους ραβδισμούς, παρέδωσε το πνεύμα του και έλαβε το στέφανο του μαρτυρίου.
Γεγονότα στις 9 Νοεμβρίου
- 694 Στη Δέκατη Έβδομη Σύνοδο του Τολέδο, ο βασιλιάς των Βησιγότθων της Ισπανίας κατηγορεί τους Εβραίους ότι βοηθούν τους Μουσουλμάνους και καταδικάζει όλους τους Εβραίους σε δουλεία.
- 1282 Ο Πάπας Μαρτίνος Δ΄ αφορίζει το βασιλιά Πέτρο Γ’ της Αραγονίας.
- 1313 Ο Λουδοβίκος Δ΄ της Βαυαρίας νικά τον ξάδελφό του Φρειδερίκο Α’ της Αυστρίας στη μάχη του Γκάμελσντορφ.
- 1494 Η οικογένεια των Μεδίκων εξορίζεται από τη Φλωρεντία.
- 1729 Η Ισπανία, η Γαλλία και η Μεγάλη Βρετανία υπογράφουν τη Συνθήκη της Σεβίλλης.
- 1799 Ο Ναπολέων Α΄ της Γαλλίας ηγείται του πραξικοπήματος της 18ης Μπρυμαίρ, τερματίζοντας τη διακυβέρνηση της χώρας από το Διευθυντήριο.
- 1866 Ολοκαύτωμα της Μονής Αρκαδίου στην Κρήτη.
- 1872 Μεγάλη πυρκαγιά καταστρέφει τη Βοστώνη.
- 1888 O διάσημους Άγγλος δολοφόνους κατά συρροή, ο Τζακ ο Αντεροβγάλτης, σκοτώνει το τελευταίο γνωστό θύμα, τη Μέρι Τζέιν Κέλι.
- 1900 Η Ρωσία κατακτά τη Μαντζουρία με 100.000 άνδρες.
- 1906 Ο Τίοντορ Ρούσβελτ γίνεται ο πρώτος Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, που αποφασίζει να βγει έξω από τα σύνορα της χώρας του και επισκέπτεται το Πουέρτο Ρίκο και τον Παναμά.
- 1910 Γαλλία, Νορβηγία, Βέλγιο, Γερμανία, Ισπανία, Ρωσία και Βρετανία αποκαθιστούν τις διπλωματικές τους σχέσεις με τη νέα Δημοκρατία της Πορτογαλίας.
- 1912 Οι συντηρητικοί νικούν στις εκλογές στη ρωσική Δούμα.
- 1918 Ο σοσιαλδημοκράτης Φίλιπ Σάιντεμαν κηρύττει τη Γερμανική Δημοκρατία.
- 1925 Στη Γερμανία, ιδρύονται τα τάγματα ασφαλείας (SS) του Εθνικοσοσιαλιστικού Κόμματος (Ναζί).
- 1930 Στην Αυστρία, οι Σοσιαλδημοκράτες κερδίζουν τις εκλογές. Οι Ναζί και οι κομμουνιστές δεν παίρνουν ούτε μια έδρα στη νέα Βουλή.
- 1939 Στην Ελλάδα, τίθενται σοβαροί περιορισμοί στην ανοικοδόμηση για την εξοικονόμηση σιδήρου, του οποίου είναι αισθητή η έλλειψη.
- 1938 Μαζικό πανεθνικό πογκρόμ κατά των Εβραίων στη Γερμανία και στην Αυστρία γνωστό ως Kristallnacht (Νύχτα των Κρυστάλλων)
- 1942 Καναδάς και το Μεξικό διακόπτουν τις σχέσεις τους με την κυβέρνηση του Βισί στη Γαλλία.
- 1943 Στην Αλγερία, ο στρατηγός Ζιρό παραιτείται από τη γαλλική Επιτροπή Εθνικής Ανεξαρτησίας.
- 1944 Για πρώτη φορά μετά το 1939, οι Επιτροπές Νόμπελ Σουηδίας και Νορβηγίας απονέμουν τα Βραβεία Νόμπελ. Το Νόμπελ Ειρήνης απονέμεται στο Διεθνή Ερυθρό Σταυρό.
- 1953 Η Καμπότζη ανακηρύσσεται ανεξάρτητο κράτος.
- 1962 Οξύτατη αντιπαράθεση στη Βουλή των Ελλήνων με αφορμή το αίτημα της Ένωσης Κέντρου να διαγραφούν από τους εκλογικούς καταλόγους οι εγγραφέντες κατά το 1961. Ο υπουργός Εσωτερικών Γεώργιος Ράλλης αντιτίθεται, η κυβέρνηση όμως υποχωρεί, οπότε αυτός υποβάλλει την παραίτησή του, η οποία δεν γίνεται δεκτή.
- 1963 Στην Ιαπωνία, δυο τραγικά περιστατικά συγκλονίζουν τη χώρα: τρία τρένα συγκρούονται με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 161 άτομα, ενώ έκρηξη, που σημειώνεται σε ανθρακωρυχείο προκαλεί το θάνατο 448 ανθρώπων.
- 1964 Στην Ιαπωνία, πρωθυπουργός εκλέγεται ο Εϊσάκου Σάτο.
- 1965 Σημειώνεται μπλακάουτ στη Νέα Υόρκη και στα ανατολικά παράλια της Βόρειας Αμερικής.
- 1970 Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ δεν εξετάζει την υπόθεση, που θα επιτρέπει στην Πολιτεία της Μασαχουσέτη να δίνει το δικαίωμα στους πολίτες της να μη συμμετέχουν σε πόλεμο, που δεν έχει κηρυχθεί.
- 1971 Το συνέδριο της Ένωσης Κέντρου στη Βιέννη ορίζει ως εκπρόσωπό της τον Γεώργιο Μαύρο.
- 1979 Ο πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Καραμανλής εγκαινιάζει τα έργα του Μόρνου.
- 1985 Ο Γκάρι Κασπάροφ γίνεται ο νεαρότερος παγκόσμιος πρωταθλητής στο σκάκι στην ιστορία, νικώντας τον Ανατόλι Καρπόφ.
- 1989 Πέφτει το Τείχος του Βερολίνου.
- 1989 Ο πρόεδρος της ΝΔ, Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, συζητά με τον πρόεδρο του Συνασπισμού, Χαρίλαο Φλωράκη, για την περίπτωση σχηματισμού οικουμενικής κυβέρνησης.
- 2005 Εκτόξευση της αποστολής Venus Express του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA) από το Μπαϊκονούρ με προορισμό την Αφροδίτη
Γεννήσεις στις 9 Νοεμβρίου
- 1467 Φιλίππη του Γκέλντερ, δούκισσα της Λωρραίνης
- 1818 Ιβάν Τουργκένιεφ, Ρώσος συγγραφέας
- 1819 Ανιμπάλε ντε Γκάσπαρις, Ιταλός αστρονόμος
- 1841 Εδουάρδος Ζ’, βασιλιάς του Ηνωμένου Βασιλείου
- 1880 Τζάιλς Γκίλμπερτ Σκοτ, Άγγλος αρχιτέκτονας
- 1904 Βίκτορ Μπρακ, Γερμανός αξιωματούχος των Ναζί
- 1911 Καγ Φρανκ, Φινλανδός βιομηχανικός σχεδιαστής
- 1914 Χέντι Λαμάρ, Αυστριακή ηθοποιός
- 1918 Σπύρο Άγκνιου, Αμερικανός πολιτικός
- 1922 Ίμρε Λάκατος, Ούγγρος φιλόσοφος
- 1923 Ελένη Χατζηαργύρη, Ελληνίδα ηθοποιός
- 1928 Ανν Σέξτον, Αμερικανίδα ποιήτρια
- 1929 Ίμρε Κέρτες, Ούγγρος συγγραφέας
- 1934 Καρλ Σαγκάν, Αμερικανός αστρονόμος και συγγραφέας
- 1936 Μιχαήλ Ταλ, Λετονός σκακιστής
- 1936 Μαίρη Τρέιβερς, Αμερικανίδα τραγουδίστρια (Peter, Paul and Mary)
- 1948 Λουίς Φελίπε Σκολάρι, Βραζιλιάνος ποδοσφαιριστής και προπονητής
- 1970 Κρις Τζέρικο, Αμερικανός παλαιστής, τραγουδιστής και ηθοποιός
- 1973 Ζήσης Βρύζας, Έλληνας ποδοσφαιριστής
- 1974 Αλεσσάντρο Ντελ Πιέρο, Ιταλός ποδοσφαιριστής
Θάνατοι στις 9 Νοεμβρίου
- 959 Κωνσταντίνος Ζ΄, Βυζαντινός αυτοκράτορας
- 1399 Ιωάννης Ε’, δούκας της Βρετάνης
- 1623 Ουίλιαμ Κάμντεν, Άγγλος ιστορικός
- 1801 Καρλ Στάμιτς, Γερμανός συνθέτης
- 1832 Ελισάβετ Μουτζάν
- 1918 Γκιγιώμ Απολλιναίρ, Γάλλος ποιητής
- 1918 Άλμπερτ Μπαλλίν, Γερμανός εφοπλιστής
- 1920 Άγιος Νεκτάριος Αιγίνης
- 1940 Νέβιλ Τσάμπερλεν, Άγγλος πολιτικός
- 1970 Σαρλ ντε Γκωλ, Γάλλος στρατηγός και πολιτικός
- 1981 Διονύσιος Ρώμας, Έλληνας λογοτέχνης
- 2001 Τζιοβάνι Λεόνε, Ιταλός πολιτικός
- 2012 Σεργκέι Νικόλσκι, Ρώσος μαθηματικός