Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν στις 14 Μαΐου
Date:
Στις, 14 Μαΐου, σύμφωνα με το εορτολόγιο των Αγίων Αριστοτέλους και Λεάνδρου των μαρτύρων, Αγίου Θεράποντος επισκόπου Κύπρου, Αγίου Ισιδώρου μάρτυρος εν Χίω
Γιορτάζουν όσοι φέρουν το όνομα Αριστοτέλης, Τέλης, Θεράπων, Ισίδωρος, Σιδέρης, Ισιδώρα, Δώρα.
Ανατολή ήλιου: 06:15 – Δύση ήλιου: 20:27 – Διάρκεια ημέρας: 14 ώρες 11 λεπτά, Σελήνη 24 ημερών
Άγιος Θεράπων επίσκοπος Κύπρου
Από που καταγόταν ο Άγιος Θεράπων δεν το γνωρίζουμε με βεβαιότητα. Κατ’ άλλους καταγόταν, σύμφωνα με το saint.gr, από την Ανατολή, «ἐκ τῆς Ἑῴας» όπως σημειώνει ο Άγιος Ανδρέας Κρήτης και κατ’ άλλους «ἐκ τῆς τῶν Ἀλαμάνων χώρας», δηλαδή από περιοχή της σημερινής Γερμανίας.
Τον ακριβή χρόνο της γεννήσεως του τον αγνοούμε παντελώς. Από πληροφορίες που μας παρέχουν τα διάφορα συναξάρια, όπως π.χ. η δράση του κατά της αίρεσης του θεοπασχητισμού και της εικονομαχίας, μας επιτρέπουν να συμπεράνουμε πως ο Άγιος Θεράποντας έζησε τον 7ο ή αρχές του 8ου μ.Χ. αιώνα, όχι όμως μετά το 740 μ.Χ., ημερομηνία που κοιμήθηκε ο Άγιος Ανδρέας Κρήτης, ο Ιεροσολυμίτης, ο οποίος – πιθανότατα κατά το τέλος της ζωής του – εκφώνησε θαυμάσιο εγκωμιαστικό λόγο προς τιμή του Αγίου Θεράποντος.
Η αγιογραφία μας, τον ιστορεί ότι άνηκε στην τάξη των μοναχών, εκείνων πού απαρνούνται στ’ αλήθεια το δικό τους θέλημα και κουβαλάνε ευχάριστα το σταυρό του Κυρίου.
Η παράδοση, αναφέρει ότι ο Θεράπων έζησε ένα διάστημα στα Ιεροσόλυμα και στην συνέχεια έγινε επίσκοπος Κιτίου στην Κύπρο. Εκεί, συνέχισε να τελεί θαύματα και να ποιμαίνει τον λαό μέχρι που τελείωσε μαρτυρικά η ζωή του, όταν τον κατέσφαξαν πάνω στην Αγία Τράπεζα την ώρα που λειτουργούσε Άραβες πειρατές.
Το τίμιο λείψανο του, μεταφέρθηκε στην Κωνσταντινούπολη, αρχικά στον Ναό της Θεοτόκου στις Βλαχέρνες και στην συνέχεια σε ναό που έφερε το όνομα του. Σήμερα, εντός των τειχών της Κωνσταντινούπολης, υπάρχει μικρό εκκλησάκι-προσκύνημα, όπου αναβλύζει μύρο και πραγματοποιεί θαύματα, σ’ αυτούς που προστρέχουν σ’ αυτό με ειλικρινή πίστη.
Άγια λείψανα του Αγίου Θεράποντος φυλάσσονται στην Κοινοβιακή Ιερά Μονή Ζωγράφου του Αγίου Όρους, στον Ιερό Ναό Αγίου Θεράποντος Ζωγράφου Αθηνών και στον Ιερό Ναό του στην Μυτιλήνη.
Ακολουθία του Αγίου συνέγραψε ο Άγιος Νικόδημος ο Αγιορείτης και επιδιορθώθηκε το 1785 μ.Χ. από τον αρχιδιάκονο Αγάπιο τον Πάριο.
Ένα από τα πολλά θαύματα του Αγίου Θεράπων είναι και το εξής: Όταν βρισκόταν στα Ιεροσόλυμα, συνάντησε μια Εβραία που έκλαιγε γοερά, καθώς πήγαινε να ενταφιάσει το νεκρό γιό της. Μόλις την είδε ο Άγιος, τη λυπήθηκε και προσευχόμενος στον Κύριο ανέστησε το νεκρό παιδί της. Ύστερα από αυτό, μάνα και γιός, αφού ευχαρίστησαν τον Θεό και τον Άγιο Θεράποντα, βαπτίστηκαν Χριστιανοί.
Άγιος Ισίδωρος
Ο Ισίδωρος, κατάγονταν από την Αλεξάνδρεια και ήταν ναύτης του ρωμαϊκού στόλου, στα χρόνια του αυτοκράτορα Δεκίου (249-251). Καθόν χρόνον η μοίρα του ναυλοχούσε στη Χίο, καταγγέλθηκε στο ναύαρχο Νουμέριο ότι ήταν χριστιανός.
Αμέσως, ο Νουμέριος κάλεσε τον Ισίδωρο να εμφανισθεί ενώπιόν του, ελπίζοντας ότι θα αρνηθεί την καταγγελία. Έκπληκτος, όμως, τον άκουσε να ομολογεί με παρρησία την πίστη του στο Χριστό. Οργισμένος έδωσε εντολή να τον βασανίσουν σκληρά και να τον ρίξουν στη φυλακή.
Όταν ο πατέρας του πληροφορήθηκε το γεγονός, έσπευσε να πάει στη Χίο, με σκοπό να πείσει το γιο του να εγκαταλείψει το Χριστιανισμό και να επιστρέψει στην πατροπαράδοτη ειδωλολατρική θρησκεία. Μάταια, όμως, τον παρακαλούσε.
Όπως γράφει το SanSimera, ο Ισίδωρος, με περισσή ευγένεια και σεβασμό, του απαντούσε ότι δεν μπορούσε να αρνηθεί τον ένα και αληθινό Θεό. Αγανακτισμένος, ο πατέρας του τον καταράστηκε και παρότρυνε τον Νουμέριο να τον θανατώσει το συντομότερο δυνατό, διότι αποτελούσε μίασμα για την οικογένειά του και την αυτοκρατορία. Πράγματι, ύστερα από πολλά βασανιστήρια, ο Ισίδωρος αποκεφαλίστηκε.
Γεγονότα στις 14 Μαΐου
- 1264 Ο Ερρίκος Γ’ της Αγγλίας αιχμαλωτίζεται κατά τη διάρκεια μάχης στο Λούες του Σάσσεξ κι έτσι ο Σιμόν ντε Μονφόρ γίνεται de facto κυρίαρχος της Αγγλίας.
- 1509 Γαλλικές δυνάμεις νικούν τους Βενετούς στη μάχη του Ανιαντέλο στη βόρεια Ιταλία.
- 1610 Δολοφονείται στο Παρίσι ο Ερρίκος Δ΄ της Γαλλίας. Νέος βασιλιάς της Γαλλίας γίνεται ο Λουδοβίκος ΙΓ’.
- 1643 Πεθαίνει ο βασιλιάς Λουδοβίκος ΙΓ΄ της Γαλλίας. Νέος βασιλιάς της Γαλλίας γίνεται, σε ηλικία 5 ετών, ο Λουδοβίκος ΙΔ’.
- 1811 Η Παραγουάη κερδίζει την ανεξαρτησία της από την Ισπανία.
- 1920 Hμέρα που ο Ελληνικός Στρατός διατάσσεται να αναλάβει εξ ονόματος των συμμάχων την κατάληψη και διοίκηση της Δυτικής Θράκης, αντικαθιστώντας τα Γαλλικά στρατεύματα. Τον Ιούλιο του ίδιου χρόνου, με τη Συνθήκη των Σεβρών, η Θράκη προσαρτάται οριστικά στην Ελλάδα.
- 1928 Έναρξη εργασιών της Τράπεζας της Ελλάδος
- 1943 Αρχίζει η Μάχη του Λεοντίου ενάντια σε επίλεκτο Ιταλικό τάγμα. Η Ιταλική Κατοχική δύναμη θα υποστεί ήττα και θα αιχμαλωτιστεί η πλειοψηφία των στρατιωτών της.
- 1944 Συνέδριο του Λιβάνου
- 1948 Ιδρύεται το κράτος του Ισραήλ στο έδαφος της Παλαιστίνης. Αρχή πολέμου του Ισραήλ με τον Αραβικό Σύνδεσμο. Πρώτος πρόεδρος ο Νταβίντ Μπεν Γκουριόν.
- 1955 Υπογράφεται το Σύμφωνο της Βαρσοβίας μεταξύ Αλβανίας, Βουλγαρίας, Ανατολικής Γερμανίας, Ε.Σ.Σ.Δ., Πολωνίας, Ρουμανίας και Τσεχοσλοβακίας.
- 1961 Η Ελλάδα απορρίπτει κάθε τροποποίηση της συμφωνίας ένταξής της στην Ε.Ο.Κ., θεωρώντας ότι οι ιταλικές ενστάσεις για τα αγροτικά άπτονται εξαιρετικά σημαντικών ζητημάτων.
- 1962 Τελούνται στην Αθήνα οι γάμοι της πριγκίπισσας Σοφίας και του διαδόχου του ισπανικού θρόνου, πρίγκιπα Χουάν Κάρλος.
- 1963 Αποκαλύπτεται πως μοίρα της Ελληνικής Βασιλικής Αεροπορίας έχει εκπαιδευτεί στη διεξαγωγή πυρηνικών επιθέσεων.
Γεννήσεις στις 14 Μαΐου
- 1316 Κάρολος Δ’, αυτοκράτορας της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας
- 1836 Βίλελμ Στάινιτς, Αυστριακός σκακιστής
- 1867 Κουρτ Άισνερ, Γερμανός πολιτικός
- 1880 Βίλχελμ Λιστ, Γερμανός στρατάρχης
- 1928 Ερνέστο Τσε Γκεβάρα, Αργεντινός επαναστάτης και πολιτικός
- 1936 Μπόμπι Ντάριν, Αμερικανός τραγουδιστής
- 1942 Σώτια Τσώτου, Ελληνίδα στιχουργός
- 1943 Τζακ Μπρους, Σκωτσέζος μουσικός (Cream)
- 1943 Όλαφουρ Ράγκναρ Γκρίμσον, Ισλανδός πολιτικός
- 1944 Τζορτζ Λούκας, Αμερικανός σκηνοθέτης
- 1951 Ρόμπερτ Ζεμέκις, Αμερικανός σκηνοθέτης
- 1953 Νοροντόμ Σιχαμόνι, βασιλιάς της Καμπότζης
- 1955 Βέιντερ, Αμερικανός παλαιστής
- 1969 Κέιτ Μπλάνσετ, Αυστραλή ηθοποιός
- 1971 Σοφία Κόπολα, Αμερικανίδα σκηνοθέτης
- 1979 Νταν Άουερμπακ, Αμερικανός τραγουδιστής
- 1982 Σαρμπέλ, Κύπριος τραγουδιστής
- 1984 Μαρκ Ζάκερμπεργκ, Αμερικανός προγραμματιστής και επιχειρηματίας, συνιδρυτής του Facebook
- 1985 Ζακ Ράιντερ, Αμερικανός παλαιστής
Θάνατοι στις 14 Μαΐου
- 1608 Κάρολος Γ’, δούκας της Λωρραίνης
- 1610 Ερρίκος Δ’, βασιλιάς της Γαλλίας
- 1643 Λουδοβίκος ΙΓ’, βασιλιάς της Γαλλίας
- 1912 Άουγκουστ Στρίντμπεργκ, Σουηδός συγγραφέας
- 1925 Χένρυ Ράιντερ Χάγκαρντ, Άγγλος συγγραφέας
- 1940 Έμμα Γκόλντμαν, Λιθουανή αναρχική
- 1954 Χάιντς Γκουντέριαν, Γερμανός στρατηγός
- 1987 Ρίτα Χέιγουορθ, Αμερικανίδα ηθοποιός
- 1989 Μαίρη Λαλοπούλου, Ελληνίδα ηθοποιός
- 1995 Κρίστιαν Άνφινσεν, Αμερικανός χημικός
- 1995 Λαβίτι Στάουτ, πολιτικός από τις Βρετανικές Παρθένους Νήσους
- 1998 Φρανκ Σινάτρα, Αμερικανός τραγουδιστής και ηθοποιός
[Πηγή για τα γεγονότα: wikipedia]