Date:
Στις 30 Μαΐου σύμφωνα με το εορτολόγιο είναι του Οσίου Ισαακίου του ομολογητού, των Μαρτύρων Ναταλίου και Χριστίνης και της Αγίας Εμμελείας και γιορτάζουν τα ονόματα Εμμέλεια και Εμμελεία.
Ανατολή ήλιου: 06:05 – Δύση ήλιου: 20:40 – Διάρκεια ημέρας: 14 ώρες 35 λεπτά, Σελήνη 9.9 ημερών
30 Μαΐου- Η Οσία Εμμελεία
Η Οσία Εμμελεία καταγόταν από ευσεβή οικογένεια της Καισαρείας της Καππαδοκίας. Ο πατέρας αυτής αναδείχθηκε σε Μάρτυρα κατά τους τελευταίους διωγμούς. Ο βίος της Αγίας είναι η αγαθή ρίζα από την οποία βλάστησαν γλυκύτατοι καρποί, τα παιδιά της, τα οποία ανεδείχθησαν εξέχοντα μέλη της κοινωνίας και τα περισσότερα Άγιοι της Εκκλησίας, όπως ο Μέγας Βασίλειος, ο Γρηγόριος Νύσσης, ο Πέτρος Σεβαστείας, η μοναχή Μακρίνα και ο μοναχός Ναυκράτιος. Από αγία ρίζα προήλθαν αγιασμένοι βλαστοί, δηλαδή από αγίους γονείς προήλθαν ευλογημένα και άγια τέκνα.
Η Οσία Εμμελεία δοκίμασε στη ζωή της, όπως συμβαίνει συνήθως με τους εκλεκτούς, πολλές θλίψεις. Ο θάνατος των γονέων της, πριν ακόμα νυμφευθεί, ο θάνατος του συζύγου της, μόλις γεννήθηκε ο υιός τους Πέτρος και ο πρόωρος θάνατος του υιού της Ναυκρατίου, αλλά και το να αναθρέψει μόνη της με παιδεία και νουθεσία Κυρίου, από ένα σημείο και μετά, τα τέκνα της, ήταν μερικές από αυτές. Τις αντιμετώπισε όμως με υποδειγματική πίστη, ανδρεία και υπομονή. Δίδασκε τα παιδιά της κυρίως με το παράδειγμά της. Τους έδωσε, μαζί με το δικό της γάλα, το ανόθευτο γάλα της πίστεως και τους δίδαξε το μυστήριο της Εκκλησίας.
Τελείωσε τη ζωή της ως μοναχή με ηγουμένη τη θυγατέρα της Οσία Μακρίνα.
30 Μαΐου- Όσιος Ισαάκιος ο Ομολογητής ηγούμενος Μονής Δαλμάτων
Ο Όσιος Ισαάκιος, σύμφωνα με το saint.gr, καταγόταν από την Συρία και έζησε στα χρόνια του βασιλιά Ουάλη (364 μ. Χ.), που ήταν υποστηρικτής των Αρειανών. Κάποτε οι Οστρογότθοι, παρά την απαγόρευση της κυβέρνησης, κατασκήνωσαν στη Θράκη και απειλούσαν την Κωνσταντινούπολη.
Τότε ο Ουάλης αναγκάσθηκε να βαδίσει εναντίον τους. Ο Ισαάκιος, που ήταν ηγούμενος στη Μονή Δαλμάτων, βγήκε και συνάντησε τον πολέμιο των ορθοδόξων Ουάλη, και αφού έπιασε από τα χαλινάρια το άλογο του, του είπε: «Άπόδος ταις ποίμναις τους αρίστους νομέας και λήψη την νίκην άπονητί ει δε τούτων μηδέν δεδρακώς παρατάξαιο, μαθήσει τη πείρα ότι σκληρόν το προς κέντρα λακτίζειν ούτε γαρ έπανήξεις και προσαπολέσεις την στρατιάν» (Πράξεις των Αποστόλων, κστ’ 14). Δηλαδή, δώσε στά ποίμνια τους άριστους ποιμένες και χωρίς κόπους θα πάρεις τη νίκη.
Αν, όμως, δεν αποδεχθείς αυτά που σου λέω και δε συμφωνήσεις μαζί τους, θα μάθεις από την πείρα ότι είναι σκληρό πράγμα να κλωτσάς στα καρφιά. Διότι ούτε εσύ πρόκειται να γυρίσεις από τον πόλεμο, και σύντομα θα χάσεις και το στράτευμα. Ο Ουάλης όχι μόνο δεν πείσθηκε από τα λόγια του ηγουμένου, αλλά αφού τον ειρωνεύθηκε, τον έριξε μέσα σε ένα κρημνώδες φαράγγι. Ο Ισαάκιος από θαύμα δεν έπαθε απολύτως τίποτα. Ο δε Ουάλης έπαθε αυτά που προφήτευσε ο Άγιος ηγούμενος.
Στις 9 Αυγούστου του 378 μ.Χ., διεξήχθη γύρω από την Αδριανούπολη σφοδρή μάχη, κατά την οποία ο αυτοκρατορικός στρατός κατατροπώθηκε, αφού φονεύθηκαν πολλοί από τους άριστους στρατηγούς του. Ο Ουάλης, καταφεύγοντας εντός αχυρώνος, για να σωθεί, κάηκε ζωντανός, μαζί με τον αρχιστράτηγό του.
Ως ηγούμενος παρευρέθηκε στη Β’ Οικουμενική Σύνοδο, που συνήλθε στην Κωνσταντινούπολη το 381 μ.Χ., συντελώντας τα μέγιστα στην επιτυχία αυτής.
Προαισθανόμενος το τέλος του, αφού διόρισε διάδοχό του τον Όσιο Δαλμάτιο (τιμάται 3 Αυγούστου), κοιμήθηκε με ειρήνη σε βαθύ γήρας το 396 μ.Χ.
Η μνήμη του Οσίου Ισαάκιου επαναλαμβάνεται και στις 3 Αυγούστου.
Γεγονότα στις 30 Μαΐου
- 70 Πολιορκία της Ιερουσαλήμ: ο Τίτος και οι ρωμαϊκές λεγεώνες του παραβιάζουν το Δεύτερο Τείχος της Ιερουσαλήμ. Οι Εβραίοι υπερασπιστές υποχωρούν στο Πρώτο Τείχος.
- 1416 Η Σύνοδος της Κωνσταντίας στέλνει στην πυρά τον Ιερώνυμο της Πράγας ως αιρετικό.
- 1431 Στη Ρουέν της Γαλλίας, η Ιωάννα της Λωραίνης καίγεται στην πυρά από τους Άγγλους.
- 1536 Ο Ερρίκος Η΄ της Αγγλίας παντρεύεται την Τζέην Σέημουρ.
- 1574 Ο Ερρίκος Γ΄ στέφεται βασιλιάς της Γαλλίας.
- 1913 Ο Α΄ Βαλκανικός Πόλεμος λήγει και επίσημα με την υπογραφή της συνθήκης του Λονδίνου.
- 1919 Μικρασιατική Εκστρατεία Ο ελληνικός στρατός καταλαμβάνει την Πέργαμο.
- 1924 Γίνεται η ιδρυτική συνέλευση της Α.Ε.Κ. (Αθλητική Ένωση Κωνσταντινουπολιτών) στην Αθήνα. Αργότερα η ομάδα άλλαξε το όνομα της σε «Κωνσταντινούπολης» σε μία προσπάθεια να οικειοποιηθεί τους Έλληνες πρόσφυγες εκ Μικράς Ασίας.
- 1937 Memorial Day massacre: Η αστυνομία του Σικάγου πυροβολεί και σκοτώνει 10 διαδηλωτές εργάτες.
- 1941 Ο Μανώλης Γλέζος και ο Απόστολος Σάντας, φοιτητές της Ανώτατης Σχολής Οικονομικών και Εμπορικών Επιστημών (Α.Σ.Ο.Ε.Ε.) και της Νομικής Αθηνών, αφαιρούν περί τις νυκτερινές ώρες τη γερμανική σημαία από τον ιστό στον ιερό βράχο της Ακρόπολης, ως ένδειξη αντίστασης στη γερμανική κατοχή.
- 1961 Δολοφονείται στο Σάντο Ντομίγκο της Δομινικανής Δημοκρατίας ο δικτάτορας Ραφαήλ Τρουχίλιο.
- 1963 Δεν αναγνωρίζεται δικαίωμα “βέτο” στην Ελλάδα από τους “έξι” για το ζήτημα της συμφωνίας σύνδεσης Ε.Ο.Κ.
- 1963 Λόγω αδυναμίας συνεννόησης με την ελληνοκυπριακή ηγεσία αλλά κυρίως με τον Έλληνα δικαστή του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Κύπρου, Μιχαλάκη Τριανταφυλλίδη, δηλώνει ότι παραιτείται ο Γερμανός πρόεδρός του, Φόρτσχοφ, σε συνέντευξή του προς την τουρκική εφημερίδα Μιλιέτ.
- 1969 Οι πρώτες γυναίκες αστυφύλακες στην Ελλάδα αναλαμβάνουν υπηρεσία.
- 1998 Η Κατερίνα Θάνου καταρρίπτει το ρεκόρ στα 100 μέτρα γυναικών, σημειώνοντας επίδοση 10.99.
- 2006 Αθήνα: η τρομοκρατική οργάνωση Επαναστατικός Αγώνας εξαπολύει βομβιστική επίθεση κατά του τότε υπουργού Πολιτισμού Γ. Βουλγαράκη έξω από το σπίτι του, στον Λυκαβηττό.
Γεννήσεις στις 30 Μαΐου
- 1814 Μιχαήλ Μπακούνιν, Ρώσος επαναστάτης και φιλόσοφος
- 1846 Πέτερ Καρλ Φαμπερζέ, Ρώσος κοσμηματοποιός
- 1881 Γκέοργκ φον Κύχλερ, Γερμανός στρατάρχης
- 1899 Έρβιν Θάλμπεργκ, Αμερικανός παραγωγός
- 1908 Χανς Όλοφ Γκόστα Αλφβέν, Σουηδός φυσικός
- 1951 Ζντράβκο Τσόλιτς, Γιουγκοσλάβος τραγουδιστής
- 1951 Φερνάντο Λούγο, Παραγουανός πολιτικός
- 1974 Κώστας Χαλκιάς, Έλληνας ποδοσφαιριστής
- 1977 Πυγμαλίων Δαδακαρίδης, Έλληνας ηθοποιός
- 1980 Στίβεν Τζέραρντ, Άγγλος ποδοσφαιριστής
Θάνατοι στις 30 Μαΐου
- 1431 Ιωάννα της Λωραίνης, Γαλλίδα ηρωίδα
- 1434 Πρόκοπ ο Φαλακρός, Ουσίτης στρατηγός
- 1574 Κάρολος Θ’, βασιλιάς της Γαλλίας
- 1593 Κρίστοφερ Μάρλοου, Άγγλος θεατρικός συγγραφέας
- 1640 Πέτερ Πάουλ Ρούμπενς, Φλαμανδός ζωγράφος
- 1744 Αλεξάντερ Πόουπ, Άγγλος ποιητής
- 1770 Φρανσουά Μπουσέ, Γάλλος ζωγράφος
- 1778 Βολταίρος, Γάλλος συγγραφέας και φιλόσοφος
- 1826 Παλαιών Πατρών Γερμανός, Έλληνας μητροπολίτης
- 1912 Γουίλμπουρ Ράιτ, Αμερικανός αεροπόρος
- 1918 Γκεόργκι Πλεχάνοφ, Ρώσος επαναστάτης και φιλόσοφος
- 1960 Μπορίς Παστερνάκ, Ρώσος συγγραφέας
- 2007 Ουίλιαμ Μέρεντιθ, Αμερικανός ποιητής και πανεπιστημιακός
- 2009 Λουίς Καμπράλ, πρόεδρος της Γουινέα
[Πηγή για τα γεγονότα: wikipedia]