Date:
Το Σάββατο 6 Μαρτίου σύμφωνα με το εορτολόγιο γιορτάζουν όσοι φέρουν το όνομα Αέτιος, Κρατερός, Θεόφιλος, Μελισσηνός και Κάλλιστος.
Άγιοι Τεσσαράκοντα Δύο Μάρτυρες εξ Αμορίου
Έζησαν επί βασιλείας του εικονομάχου αυτοκράτορα Θεόφιλου (829-842) και όλοι τους κατείχαν μεγάλα αξιώματα στη Βυζαντινή Αυτοκρατορία. Οι επώνυμοι ήσαν ο στρατηγός και πρωτοσπαθάριος του αυτοκράτορα Θεόδωρος, οι στρατηγοί Αέτιος, Θεόφιλος και Μελισσηνός, ο δρουγγάριος Κωνσταντίνος, ο δρομέας Βασσόης, ο ευνούχος Κρατερός και ο τουρμάρχης Κάλλιστος.
Όπως γράφει το SanSimera.gr, όταν το 838 η πόλη Αμόριο της Φρυγίας κυριεύθηκε από τους Άραβες και τον χαλίφη Μουτασίμ, μεταξύ των αιχμαλώτων ήταν και οι ανωτέρω αξιωματούχοι. Στη συνέχεια μεταφέρθηκαν στη Βαγδάτη και φυλακίσθηκαν αλυσοδεμένοι. Λίγες ημέρες αργότερα τους παρουσίασαν στο χαλίφη, ο οποίος με ύφος φιλικό τούς υποσχέθηκε να τους αποκαταστήσει στα αξιώματά τους εάν αλλαξοπιστούσαν και γίνονταν Μωαμεθανοί. Οι βυζαντινοί αξιωματούχοι με ένα στόμα και μία καρδιά αρνήθηκαν την προσφορά του χαλίφη, ο οποίος εκνευρισμένος διέταξε τον αποκεφαλισμό τους.
Η Εκκλησία τιμά την μνήμη τους στις 6 Μαρτίου. Την ημέρα αυτή γιορτάζουν όσοι φέρουν το όνομα Αέτιος, Κρατερός, Θεόφιλος, Μελισσηνός και Κάλλιστος.
Ψυχοσάββατο
Το πρώτο ψυχοσάββατο για το 2021 πέφτει στις 6 Μαρτίου, δυο ημέρες μετά την Τσικνοπέμπτη και λέγεται – «Σάββατο των Ψυχών» ή Ψυχοσάββατο.
Είναι το δεύτερο από τα δύο Ψυχοσάββατα του έτους (το πρώτο επιτελείται το Σάββατο πριν από την Κυριακή της Απόκρεω).
Πολλοί από εμάς έχουμε χάσει αγαπημένα μας πρόσωπα, άλλα περισσότερο και άλλα λιγότερο κοντινά.
Σίγουρα τα πρόσωπα αυτά ζουν στις αναμνήσεις μας, αλλά καλό είναι να τα τιμούμε πότε πότε. Ο τρόπος που μπορούμε να το κάνουμε αυτό είναι με κάποιες τελετές που γίνονται από την Ορθόδοξη Εκκλησία.
Αυτά είναι τα Μνημόσυνα που γίνονται σε κάποια συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα (πχ 40 μέρες, τρεις μήνες, εννιά μήνες, ένας χρόνος κλπ) και τα Τρισάγια.
Εκτός όμως από αυτές τις τελετές υπάρχουν κάποια συγκεκριμένα Σάββατα του χρόνου που είναι αφιερωμένα στους νεκρούς. Αυτά είναι ένα είδος Μνημόσυνου και είναι τα λεγόμενα Ψυχοσάββατα.
Σύμφωνα με τα εκκλησιαστικά βιβλία, τα Ψυχοσάββατα είναι ένα είδος άκαιρου (μη προγραμματισμένου) Μνημοσύνου που αναλαμβάνει η ίδια Εκκλησία για όσους δεν μπορούν για οποιοδήποτε λόγο να τελέσουν τα καθιερωμένα Μνημόσυνα.
Η πρόβλεψη αυτή υπάρχει κυρίως για όσους πέθαναν στη ξενιτιά ή σε δύσκολες συνθήκες π.χ. στη θάλασσα, στα βουνά κλπ ή ακόμη και για τους φτωχούς που δεν έχουν τη δυνατότητα να πραγματοποιήσουν τα κανονικά Μνημόσυνα.
Τα Ψυχοσάββατα λοιπόν είναι ένα Μνημόσυνο που κάνει η Εκκλησία ώστε όλοι να έχουν την δυνατότητα να συγχωρεθούν και να κριθούν κατά την Δευτέρα Παρουσία.
Τα Ψυχοσάββατα για να συγχωρεθεί η ψυχή των αγαπημένων μας προσώπων συνηθίζεται να προσφέρουμε κόλλυβα, τα οποία μπορούμε είτε να τα φτιάξουμε μόνοι μας είτε να τα πάρουμε έτοιμα από κάποιο ζαχαροπλαστείο.
Στη συνέχεια, τα πηγαίνουμε στην Εκκλησία για να διαβαστούν είτε στον Εσπερινό της Παρασκευής είτε στη Θεία Λειτουργία του Σαββάτου.
Τα επίσημα Ψυχοσάββατα σύμφωνα με την Εκκλησία είναι δύο και μάλιστα οι ημερομηνίες τους είναι κινητές καθώς εξαρτώνται από το Πάσχα.
Πιο συγκεκριμένα το πρώτο είναι το Σάββατο πριν την Κυριακή της Απόκρεω και το δεύτερο είναι το Σάββατο πριν την Πεντηκοστή.