Οδηγίες που πρέπει να ξέρετε εν μέσω «έκρηξης» κρουσμάτων στην Ελλάδα Με τη μετάλλαξη «Όμικρον» να έχει οδηγήσει σε έκρηξη των κρουσμάτων στην Ελλάδα είναι εξαιρετικά κρίσιμο να πραγματοποιούμαι διαγνωστικά τεστ ... Περισσότερα

Epiloges Press

Epiloges Press

Οδηγίες που πρέπει να ξέρετε εν μέσω «έκρηξης» κρουσμάτων στην Ελλάδα
 
Με τη μετάλλαξη «Όμικρον» να έχει οδηγήσει σε έκρηξη των κρουσμάτων στην Ελλάδα είναι εξαιρετικά κρίσιμο να πραγματοποιούμαι διαγνωστικά τεστ για τον κορωνοϊό, ώστε να προστατεύουμε τον εαυτό μας και τους γύρω μας.

Δείτε παρακάτω επτά απλές «εντολές» για την σωστή διενέργεια των σελφ ή rapid τεστ.

Τσεκάρετε την ημερομηνία λήξεως της συσκευασίας. Εάν έχει παρέλθει, πετάξτε το
Διαβάστε στις οδηγίες αν το τεστ που έχετε αγοράσει πρέπει να μείνει για 30 λεπτά, σε θερμοκρασία δωματίου πριν τη χρήση
Εάν χρησιμοποιείτε τεστ με ρινικό επίχρισμα, φυσήξτε τη μύτη σας πριν πάρετε το δείγμα. Αν χρησιμοποιείτε τεστ με σάλιο, μην φάτε και μην πιείτε κάτι το δεκάλεπτο που θα προηγηθεί της λήψης δείγματος
Αποφύγετε τη μόλυνση του δείγματος. Δηλαδή, καθαρίστε την επιφάνεια στην οποία θα εναποθέσετε την κασέτα και πλύνετε ή απολυμάνετε τα χέρια σας και στεγνώστε τα πριν τη χρήση. Μην ακουμπήσετε το άκρο της μπατονέτας.
 
Έχετε πάντα μπροστά τις οδηγίες και κάντε -κατά γράμμα- ό,τι αναφέρουν.
Μετά το πέρασμα στο χημικό διάλυμα (το δοχείο που λέγαμε) βάλτε στο σημείο S τον ακριβή αριθμό σταγόνων που αναφέρονται στις οδηγίες.
Διαβάστε το αποτέλεσμα, στο χρόνο που αναφέρει το τεστ. Συνήθως είναι από 15 έως 20 λεπτά, αφότου προσθέσετε το διάλυμα. Αν ξεπεράσετε το χρόνο, το αποτέλεσμα ενδέχεται να μην είναι ακριβές.

Πότε χρειάζεται καραντίνα

Ακολουθώντας τις οδηγίες του αμερικανικού CDC, τις προηγούμενες ημέρες, η Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων εισηγήθηκε τη μείωση σε 5 ημέρες του χρόνου της καραντίνας από 10 που ήταν μέχρι τότε για τους ασυμπτωματικούς.

Μετά τις 5 αυτές ημέρες, οι πολίτες που έχουν έρθει σε επαφή με κρούσμα κορονοϊού και έχουν ολοκληρώσει την καραντίνα τους, θα πρέπει να φορούν μάσκα για άλλες πέντε ημέρες, όποτε βρίσκονται κοντά σε άλλους ανθρώπους.

Το CDC μάλιστα δεν βάζει καθόλου καραντίνα για τους εμβολιασμένους με τρεις δόσεις που έχουν έρθει σε επαφή με κρούσμα παρά συνιστά χρήση της μάσκας για 10 ημέρες μετά την έκθεση.

Όσοι έχουν έρθει σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα και έχουν κάνει την αναμνηστική δόση του εμβολίου, δεν χρειάζεται να μπαίνουν σε καραντίνα αν εκτεθούν στον νέο κοροναϊό, αλλά πρέπει να φορούν μάσκα για 10 ημέρες μετά την έκθεσή τους.

Για το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό που νόσησε

Απομόνωση πέντε (5) ημερών και επιστροφή στην εργασία με ή χωρίς αρνητικό testing εάν είναι ασυμπτωματικοί ή με ήπια συμπτώματα.

Υποχρεωτική χρήση μάσκας υψηλής αναπνευστικής προστασίας (Ν95 ή ΚΝ95 ή FFP2).

Για το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό που έχει εκτεθεί στον Sars-Cov-2

Για ιατρονοσηλευτικό προσωπικό εμβολιασμένο και με ενισχυτική δόση: Συνεχίζουν κανονικά την εργασία τους με υποχρεωτική διενέργεια εργαστηριακού test την 3η ημέρα από την έκθεση.

Για ιατρονοσηλευτικό προσωπικό εμβολιασμένο με 2 δόσεις ή 1 δόση για το εμβόλιο J&J: Συνεχίζουν κανονικά την εργασία τους με υποχρεωτική διενέργεια εργαστηριακού test την 1η, 3η και 5η-7η ημέρα από την έκθεση.

Σε κάθε περίπτωση, οι Επιτροπές Λοιμώξεων κάθε νοσηλευτικού ιδρύματος δύνανται να λάβουν οποιοδήποτε επιπλέον μέτρο για αποφυγή διασποράς της λοίμωξης και περιορισμού της νόσου.

Γενικός πληθυσμός

Για ατομα με λοίμωξη από Sars-Cov-2 – Απομόνωση:

Παραμονή σε απομόνωση επί πέντε (5) ημέρες τουλάχιστον και αποφυγή επαφής με άλλα άτομα.

Advertisement
MEGA

Εάν δεν υπάρχουν συμπτώματα ή τα συμπτώματα μετά το πενθήμερο – προεξάρχοντος του πυρετού- ελαττώνονται, διακοπή απομόνωσης. Εάν ο πυρετός συνεχίζει χωρίς άλλα συμπτώματα, παράταση της απομόνωσης εντός οικίας.

Υποχρεωτική χρήση μάσκας υψηλής αναπνευστικής προστασίας (Ν95 ή ΚΝ95 ή FFP2) ή διπλής μάσκας για τουλάχιστον άλλες πέντε (5) ημέρες.

Άτομα που ήρθαν σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα – Καραντίνα:

Για άτομα εμβολιασμένα και με ενισχυτική δόση: Χρήση μάσκας υψηλής αναπνευστικής προστασίας (Ν95 ή ΚΝ95 ή FFP2) ή διπλής μάσκας για δέκα (10) ημέρες και διενέργεια εργαστηριακού ελέγχου (PCR ή Rapid Antigen Test) την 5η ημέρα από την έκθεση.

Για άτομα εμβολιασμένα με 2 δόσεις ή 1 δόση για το εμβόλιο J&J ή ανεμβολίαστους: Παραμονή στο σπίτι για πέντε (5) ημέρες και αποφυγή επαφής με άλλα άτομα.

Την 5η ημέρα διενέργεια εργαστηριακού ελέγχου (PCR ή Rapid Antigen Test).

Μετά την 5η ημέρα, χρήση μάσκας υψηλής αναπνευστικής προστασίας (Ν95 ή ΚΝ95 ή FFP2) ή διπλής μάσκας για τουλάχιστον άλλες πέντε (5) ημέρες.

Πηγή typosthes.gr


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Χατζηβασιλείου: Δυστυχώς ευδοκιμούν οι πατριώτες του γλυκού νερού

07/03/26 8:49 μμ

Χατζηβασιλείου: Δυστυχώς ευδοκιμούν οι πατριώτες του γλυκού νερού

To Ιράν λέει πως διαθέτει αποδείξεις ότι ορισμένες γειτονιικές χώρες είναι στην υπηρεσία «του εχθρού»

07/03/26 8:33 μμ

To Ιράν λέει πως διαθέτει αποδείξεις ότι ορισμένες γειτονικές χώρες είναι στην υπηρεσία «του εχθρού»

Ν. Χριστοδουλίδης: Η Κυπριακή Δημοκρατία σε καμία περίπτωση δεν εμπλέκεται σε οποιαδήποτε στρατιωτική επιχείρηση

07/03/26 8:25 μμ

Ν. Χριστοδουλίδης: Η Κυπριακή Δημοκρατία σε καμία περίπτωση δεν εμπλέκεται σε οποιαδήποτε στρατιωτική επιχείρηση

«Παρών» στις περιφερειακές εκλογές του 2028 δήλωσε ο Θεόδωρος Καράογλου ανακοινώνοντας την υποψηφιότητά του

07/03/26 8:21 μμ

«Παρών» στις περιφερειακές εκλογές του 2028 δήλωσε ο Θεόδωρος Καράογλου ανακοινώνοντας την υποψηφιότητά του

«Η ξεφτίλα δεν έχει όρια»: Η Σοφία Μητσοτάκη απαντά στα fake news για την επιστροφή της από το Ντουμπάι

07/03/26 8:12 μμ

«Η ξεφτίλα δεν έχει όρια»: Η Σοφία Μητσοτάκη απαντά στα fake news για την επιστροφή της από το Ντουμπάι

Ο κυρ-Γιάννης «επέστρεψε» στα αμπέλια του - Γλυπτό από ορείχαλκο στο κτήμα στη Νάουσα

07/03/26 8:04 μμ

Ο κυρ-Γιάννης «επέστρεψε» στα αμπέλια του – Γλυπτό από ορείχαλκο στο κτήμα στη Νάουσα

Έφυγε από τη ζωή ο δημοσιογράφος Γιώργος Βότσης

07/03/26 7:58 μμ

Έφυγε από τη ζωή ο δημοσιογράφος Γιώργος Βότσης

Η άλλη πλευρά της σχολικής βίας: ο εκφοβισμός των εκπαιδευτικών

07/03/26 7:42 μμ

Η άλλη πλευρά της σχολικής βίας: ο εκφοβισμός των εκπαιδευτικών

Σέρρες: Άφαντος εδώ και 40 ημέρες ο Σωτήρης Τσιπιλής – Κραυγή αγωνίας από τη μητέρα του

07/03/26 3:01 μμ

Σέρρες: Άφαντος εδώ και 40 ημέρες ο Σωτήρης Τσιπιλής – Ώρες αγωνίας για τη μητέρα του

«Έφυγε» από τη ζωή ο ηθοποιός Χρήστος Βαλαβανίδης

07/03/26 2:37 μμ

«Έφυγε» από τη ζωή ο ηθοποιός Χρήστος Βαλαβανίδης

07/03/26 2:30 μμ

Εγνατία οδός: Φωτιά σε φορτηγό που μετέφερε ψυκτικό υγρό – Επιχειρούν 18 πυροσβέστες

Σαρώνει η λαμπάδα ChatGPT που εμπνεύστηκε Θεσσαλονικιός δημιουργός

07/03/26 2:24 μμ

Σαρώνει η λαμπάδα ChatGPT που εμπνεύστηκε Θεσσαλονικιός δημιουργός, υπάρχει λίστα προκρατήσεων