Ηλεκτρονική Συνταγογράφηση θα μπορούν να έχουν οι πολίτες τρίτων χωρών και Ευρωπαίοι πολίτες, με απόφαση του υπουργού Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη. Η εφαρμογή του Συστήματος Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης (Σ.Η.Σ.) και σε αλλοδαπούς ... Περισσότερα

Επεκτείνεται η Ηλεκτρονική Συνταγογράφηση και σε αλλοδαπούς

Epilogestv

Epilogestv

Ηλεκτρονική Συνταγογράφηση θα μπορούν να έχουν οι πολίτες τρίτων χωρών και Ευρωπαίοι πολίτες, με απόφαση του υπουργού Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη. Η εφαρμογή του Συστήματος Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης (Σ.Η.Σ.) και σε αλλοδαπούς πολίτες, εντάσσεται στην ευρύτερη δέσμη παρεμβάσεων της κυβέρνησης με στόχο τον έλεγχο των φαρμακευτικών δαπανών.

Το μέτρο αφορά πολίτες τρίτων χωρών και σε Ευρωπαίους πολίτες, οι οποίοι δεν διαθέτουν ευρωπαϊκή κάρτα ασφάλισης ασθένειας (ΕΚΑΑ), οι οποίοι διαμένουν προσωρινά στην Ελλάδα ή παραθερίζουν εντός Επικράτειας και δεν διαθέτουν ΑΜΚΑ ή άλλο εθνικό αριθμό τύπου ΑΜΚΑ (ΠΑΥΠΑ, ΠΑΥΠΕΚ, ΠΑΜΚΑ).

Στην απόφαση υπάγονται αποκλειστικά και μόνο τα φάρμακα ανθρώπινης χρήσης, συμπεριλαμβανομένων των ιδιοσκευασμάτων ή σκευασμάτων που περιέχουν τις ουσίες που περιέχονται στους πίνακες Α– Δ του άρθρου 1 του ν. 3459/2006 (Α ́ 103) και της παρ. 8 του άρθρου 1 του π.δ. 148/2007 (Α ́ 191), που είναι καταχωρημένα στο Σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης (Σ.Η.Σ.) της Η.ΔΙ.ΚΑ. Α.Ε. για τους σκοπούς της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και μόνο και στα οποία έχουν πρόσβαση οι ιατροί που είναι πιστοποιημένοι ως χρήστες του Σ.Η.Σ.

Πώς θα γίνεται η Ηλεκτρονική Συνταγογράφηση σε αλλοδαπούς

Οι ιατροί που είναι εγγεγραμμένοι ως χρήστες του Σ.Η.Σ., που λειτουργεί η «Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης – ΗΔΙΚΑ Α.Ε.», ως εκτελούσα την επεξεργασία για λογαριασμό του Υπουργείου Υγείας σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις του ν. 3892/2010, προβαίνουν στην ταυτοποίηση του ασθενούς- πολίτη τρίτης χώρας με την επίδειξη του ισχύοντος διαβατηρίου του ή την ταυτότητα του Ευρωπαίου πολίτη που δεν διαθέτει ευρωπαϊκή κάρτα ασφάλισης ασθένειας (ΕΚΑΑ), καταχωρίζουν ηλεκτρονικά τη συνταγή και συγκεκριμένα καταχωρίζουν τη διάγνωση και τα φάρμακα. Όσον αφορά τα φάρμακα καταχωρίζουν την ονομασία (εμπορική ονομασία ή δραστική ουσία) λαμβανομένων υπ ́όψιν των ρυθμίσεων για τις ελλείψεις φαρμάκων, δοσολογία, περιεκτικότητα και ποσότητα των συνταγογραφημένων φαρμάκων και κατηγορία συνταγής.

Αν η συνταγή αφορά στη χορήγηση ιδιοσκευασμάτων ή σκευασμάτων που περιέχουν τις ουσίες που περιλαμβάνονται στους πίνακες Α– Δ του άρθρου 1 του ν. 3459/2006 (Α ́ 103) και της παρ. 8 του άρθρου 1 του π.δ. 148/2007 (Α ́ 191), η συνταγή καταχωρίζεται ηλεκτρονικά και φέρει ειδική σήμανση με αναγραφή της φράσης «ΕΙΔΙΚΗ ΣΥΝΤΑΓΗ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ». Σε κάθε συνταγή περιλαμβάνονται αποκλειστικά ιδιοσκευάσματα ή σκευάσματα που περιέχουν τις ουσίες που περιλαμβάνονται στους πίνακες Α– Δ του άρθρου 1 του ν. 3459/2006 (Α ́ 103) και της παρ. 8 του άρθρου 1 του π.δ. 148/2007. Κάθε συνταγή περιλαμβάνει μόνο ιδιοσκευάσματα ή σκευάσματα που περιέχουν τις ουσίες του ίδιου πίνακα.

Η συνταγή που καταχωρίζεται ηλεκτρονικά περιέχει τα στοιχεία του ιατρού που τα καταχώρισε, τα στοιχεία του ασθενή (ονοματεπώνυμο, φύλο, ημερομηνία γέννησης, υπηκοότητα, αριθμό ισχύοντος διαβατηρίου, email,), την ημερομηνία καταχώρισης και τις ημερομηνίες έναρξης και λήξης της εκτέλεσης τους. Οι ιατροί προτού προβούν στην συνταγογράφηση του φαρμακευτικού σκευάσματος οφείλουν να ολοκληρώνουν την ταυτοποίηση του ασθενούς-πολίτη τρίτης χώρας, η οποία πραγματοποιείται με την επίδειξη του ισχύοντος διαβατηρίου ή της ταυτότητας του Ευρωπαίου πολίτη που δεν διαθέτει ευρωπαϊκή κάρτα ασφάλισης ασθένειας (ΕΚΑΑ).

Advertisement
Family Kitchen

Κατόπιν της επιβεβαίωσης της ολοκληρωμένης και επιτυχούς ηλεκτρονικής καταχώρισης της συνταγής, η συνταγή θα αποστέλλεται ηλεκτρονικά μέσω email στην ηλεκτρονική διεύθυνση που έχει υποδείξει ο ασθενής ή θα παραδίδεται από τον γιατρό, ο οποίος θα την εκτυπώνει για λογαριασμό του ασθενούς.

Οι υποχρεώσεις των φαρμακοποιών

Οι φαρμακοποιοί προτού προβούν στην ηλεκτρονική εκτέλεση της συνταγής αντιπαραβάλλουν τα στοιχεία του ασθενούς, που εμφανίζονται σε αυτή, με εκείνα που αναγράφονται στο έγγραφο ταυτοποίησης. Δεν επιτρέπεται η εκτέλεση συνταγής από φαρμακοποιό σε περίπτωση που δεν ταυτίζονται τα στοιχεία του ασθενούς στη συνταγή με τα στοιχεία του ιδίου στο έγγραφο ταυτοποίησης. Σε περίπτωση διαπίστωσης διαφοράς μεταξύ των εν λόγω στοιχείων, ο φαρμακοποιός υποχρεούται να ενημερώνει τον ενδιαφερόμενο ιατρό, ο οποίος με τη σειρά του υποχρεούται να ακυρώνει τη σχετική συνταγή και να εκδίδει νέα με τα ορθά στοιχεία ταυτοποίησης του ενδιαφερομένου ασθενούς.

πηγή healthstories.gr


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Δ. Μιχαηλίδου: Επεκτείνουμε το Πρόγραμμα Μετεγκατάστασης σε Κοζάνη και Γρεβενά

03/02/26 1:19 μμ

Δ. Μιχαηλίδου: Επεκτείνουμε το Πρόγραμμα Μετεγκατάστασης σε Κοζάνη και Γρεβενά

Φυλακές Νιγρίτας: Προσπάθησαν να «περάσουν» ναρκωτικά μέσα σε ρούχα

03/02/26 1:12 μμ

Φυλακές Νιγρίτας: Προσπάθησαν να «περάσουν» ναρκωτικά μέσα σε ρούχα

Ελεύθεροι οι 4 συλληφθέντες μετά από πορεία στο κέντρο της πόλης

03/02/26 1:12 μμ

Ελεύθεροι οι 4 συλληφθέντες μετά από πορεία στο κέντρο της πόλης

Ο Γιώργος Μαρίνος επιστρέφει στον Πανσερραϊκό!

03/02/26 1:04 μμ

Ο Γιώργος Μαρίνος επιστρέφει στον Πανσερραϊκό!

Στη Βουλή η ιστορική Εθνική Κοινωνική Συμφωνία για τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας

03/02/26 1:14 μμ

Στη Βουλή η ιστορική Εθνική Κοινωνική Συμφωνία για τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας

Δήμος Θεσσαλονίκης: Αλλάζει τους κάδους απορριμμάτων της πόλης 

03/02/26 12:58 μμ

Δήμος Θεσσαλονίκης: Αλλάζει τους παλιούς και κατεστραμμένους κάδους απορριμμάτων της πόλης 

Σκέιτ ενός αιώνα, επιγονατίδες ετών ...80 και μυστικά της σανίδας του δρόμου «ζωντανεύουν» σε έκθεση

03/02/26 12:46 μμ

Σκέιτ ενός αιώνα, επιγονατίδες ετών …80 και μυστικά της σανίδας του δρόμου «ζωντανεύουν» σε έκθεση

Έκοψε βασιλόπιτα ο Όμιλος "Ορφέας" Σερρών - Ποιοι είναι οι στόχοι για την νέα χρονιά - video

03/02/26 12:39 μμ

Έκοψε βασιλόπιτα ο Όμιλος “Ορφέας” Σερρών – Ποιοι είναι οι στόχοι για την νέα χρονιά – video

Έρχεται ανανεωμένο το Μαθητών Επιχειρείν - Ενημερωτική συνάντηση για τη διοργάνωση

03/02/26 12:28 μμ

Έρχεται ανανεωμένο το Μαθητών Επιχειρείν – Ενημερωτική συνάντηση για τη διοργάνωση

MasterChef - Πάνος: Ο λόγος που επέλεξε την Ιωάννα ως υποψήφια για αποχώρηση

03/02/26 12:23 μμ

MasterChef – Πάνος: Ο λόγος που επέλεξε την Ιωάννα ως υποψήφια για αποχώρηση

Η Σ. Μουτίδου διάβασε on air το εξώδικο του Α. Μπέου

03/02/26 12:16 μμ

Η Σ. Μουτίδου διάβασε on air το εξώδικο του Α. Μπέου

Εργατικό Κέντρο Σερρών για ΤΕΑΥΕ Σερρών: Έγιναν 603 έλεγχοι σε επιχειρήσεις, διερευνήθηκαν 76 εργατικά ατυχήματα

03/02/26 12:09 μμ

Εργατικό Κέντρο για ΤΕΑΥΕ Σερρών: Έγιναν 603 έλεγχοι σε επιχειρήσεις, διερευνήθηκαν 76 εργατικά ατυχήματα