Επενδυτικός «καύσωνας» στη Θεσσαλονίκη – Ποια deals εκατομμυρίων κυοφορούνται, ποιες πολυεθνικές «μαρκάρουν» την πόλη
Date:
Η συμπρωτεύουσα σταθερά στα ραντάρ των επενδυτών – Ποια projects τρέχουν – Η δυτική είσοδος…σαγηνεύει τους ενδιαφερόμενους – Ζητούμενο η ευρεία διάχυση των ωφελειών στην τοπική οικονομία
O Bαρδάρης επενδύσεων, με την επιχειρηματικότητα και την καινοτομία στο επίκεντρο, που φυσά στην Θεσσαλονίκη εδώ και περίπου δύο χρόνια αναμφίβολα ενισχύει την εξωστρέφεια της πόλης ανοίγοντας πεδίο δόξης λαμπρό για το τοπικό επιχειρείν, μετατρέποντάς τη ταυτόχρονα σε πόλο έλξης για όλο και περισσότερες εταιρείες παγκόσμιου βεληνεκούς. Δεν υπάρχει αμφιβολία πως η ψήφος εμπιστοσύνης που έδωσε στην πόλη η Pfizer ήταν καθοριστική καθώς έστειλε τα κατάλληλα σήματα στους επενδυτικούς κύκλους.
Βέβαια το πραγματικό οικονομικό αποτύπωμα του επενδυτικού μαραθωνίου της Θεσσαλονίκης μένει να φανεί αν θα διαχυθεί στο σύνολο της οικονομικής δραστηριότητας της περιοχής ή θα σβήσει χωρίς να αποφέρει απτά οφέλη στο τοπικό επιχειρείν. Σύμφωνα με εκτιμήσεις ανθρώπων της κτηματαγοράς αυτή την περίοδο “ψήνονται” συμφωνίες άνω των 40 εκατ. ευρώ μόνο για την αγορά ακινήτων κάτι που σημαίνει πως θα απαιτηθούν επενδύσεις πολλών εκατομμυρίων για την ανάπτυξη και εκμετάλλευσή τους, γεγονός που θα μεγιστοποιήσει τις ωφέλειες για την τοπική οικονομία.
Το πολυαναμενόμενο Μετρό το 2023, η ανάπτυξη και ουσιαστική αναβάθμιση του λιμανιού, η προσέλκυση και εγκατάσταση στη Θεσσαλονίκη ξένων πολυεθνικών, η υλοποίηση έργων υποδομής που θα σπρώξουν μπροστά την πόλη όπως η αναβάθμιση της Ανατολικής Περιφερειακής, νέες ξενοδοχειακές μονάδες, η ανάπλαση του εκθεσιακού κέντρου της ΔΕΘ, το τεχνολογικό ThessINTEC, η σιδηροδρομική Εγνατία αλλάζουν επίπεδο στην εσωστρεφή για πολλά χρόνια Θεσσαλονίκη, προσδίδοντάς της έναν αναπτυξιακό αέρα, καθιστώντας τη παράλληλα έναν ελκυστικό επενδυτικό προορισμό.
Την ίδια στιγμή, η δυτική είσοδος της πόλης και το δυτικό παράλιο μέτωπο, ως και πέρα από τους Λαχανόκηπους, μπαίνει δυναμικά στο προσκήνιο με τους επενδυτές να στρέφουν σταθερά το βλέμμα τους προς τα εκεί ενώ οι δυνατότητες ανάπτυξής του είναι τεράστιες. Η επιχειρηματική καρδιά της Θεσσαλονίκης, αν τα deals που κυοφορούνται τελεσφορήσουν και το ζωηρό ενδιαφέρον μεταφραστεί σε πράξεις, θα μπορούσε τα επόμενα χρόνια να χτυπά εκεί.
Deutsche Telecom
Η είσοδος τoυ πολυεθνικού γερμανικού κολοσσού των τηλεπικοινωνιών, της Deutsche Telekom, στη Θεσσαλονίκη, με την εταιρεία να αναζητά χώρο για μόνιμη εγκατάσταση περί τα 2.500 τμ, αφορά στην άμεση μετεγκατάσταση τμήματος του ευρωπαϊκού ομίλου που είχε παρουσία στην Αγία Πετρούπολη και έφυγε από εκεί μετά τις κυρώσεις για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Η συγκεκριμένη επένδυση αναδεικνύει τη Θεσσαλονίκη σε τεχνολογικό κόμβο τονώνοντας το τεχνολογικό προφίλ της χώρας, βάζοντας την Ελλάδα σε έναν παγκόσμιο τεχνολογικό χάρτη.
Εκτιμάται πως πάνω από 500 άτομα θα απασχολεί ως το 2024 το Κέντρο Πληροφορικής και Λογισμικού (Telekom IT hub) της Deutsche Telecom στην πόλη. Το IT HUB της DT στεγάζεται προσωρινά σε μέρος του πενταώροφου κτηρίου ιδιοκτησίας του ΟΤΕ, στη συμβολή των οδών Καρόλου Ντηλ με Βασιλέως Ηρακλείου, αλλά στο μέλλον, μάλλον εντός του 2023, σχεδιάζεται να μεταφερθεί σε άλλο ακίνητο του ομίλου, πιθανώς σε ένα στις αρχές της οδού Λαγκαδά, το οποίο θα ανακαινισθεί για αυτόν τον σκοπό. Το Telekom IT hub στη Θεσσαλονίκη, όπου εργάζονται software developers, που αναπτύσσουν διάφορες λύσεις (συστήματα billing και ERP, υπηρεσίες), στόχος είναι να εξελιχθεί σε ένα από τα πιο καινοτόμα κέντρα πληροφορικής στην Ευρώπη.
DIMAND
Παράλληλα, τρέχει και το project της Dimand για την ανέγερση επιχειρηματικού πάρκου. Tο οικόπεδο 6 στρεμμάτων της εταιρείας βρίσκεται ακριβώς απέναντι από το παλιό ζυθοποιείο της ΦΙΞ, επί της οδού 26ης Οκτωβρίου, Φρίξου και Ουρανού Νικηφόρου του Δήμου Θεσσαλονίκης.
Ο σχεδιασμός προβλέπει την οικοδόμηση τεσσάρων κτιρίων, ενώ κάθε κτίριο αποτελείται από ισόγειο και πέντε υπέργειους ορόφους. Επόμενη θα είναι επίσης η αναδιαμόρφωση της περιοχής γύρω από το παλιό εργοστάσιο της Fix, χάρη στην άφιξη περίπου 2.600 εργαζομένων. Η κοινοπραξία στοχεύει στην πιστοποίηση του κτιρίου κατά LEED στη βαθμίδα Gold, ενώ οι κοινόχρηστοι χώροι θα επιτρέπουν τη διαδραστικότητα μεταξύ των χρηστών του ακινήτου.
Η συνολική επένδυση για το project που θα είναι συνολικής επιφάνειας 21.200 τ.μ. και αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2023, υπολογίζεται σε 35 εκατ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένης και της αγοράς του οικοπέδου.
Σπεύδουν Αμερικανοί, Γάλλοι, Ισραηλινοί
Στον επενδυτικό… χορό μπήκε και εταιρεία Ισραηλινών συμφερόντων που προχώρησε στην αγορά πολυκατοικίας επί της Βασιλίσσης Όλγας 188 για 2,2 εκατ. ευρώ, η οποία θα ανακατασκευαστεί σε πολυκατοικία 30 διαμερισμάτων με πλάνο ολοκλήρωσης το 2023. Τον Μάιο του 2023 αναμένεται να ολοκληρωθεί και το έτερο project της ίδιας εταιρείας επί της οδού Μοναστηρίου.
Η Θεσσαλονίκη… σκανάρεται και από αμερικανικές εταιρείες επιχειρηματικών υπηρεσιών που ειδικεύονται στην δέσμευση πελατών και την επιχειρηματική απόδοση. Η εταιρεία αναζητά χώρους άνω των 2.000 τμ. Ακόμη την πόλη «ψηφίζει» και γαλλική πολυεθνική στον τομέα των τηλεφωνικών υπηρεσιών.
Πηγή makthes.gr