Επέτειος ολοκαυτώματος στα Κερδύλλια: Ο τελευταίος επιζών θυμάται… Πώς γλίτωσε (video)79 χρόνια συμπληρώθηκαν από τη μέρα που εκτελέστηκαν ομαδικά άμαχοι στα Κερδύλλια. Στο μαρτυρικό χωριό οι μνήμες ξύπνησαν και η συγκίνηση ήταν διάχυτη στους μεγαλύτερους σε ηλικία.

Τα δάκρυα πλημμύρισαν στα μάτια τους.

Το πρωί τελέστηκε μνημόσυνο στο Ναό των Αγίων Αναργύρων χοροστατούντος του Μητροπολίτη Σερρών και Νιγρίτης Θεολόγου για τους πεσόντες της μαρτυρικής κοινότητας Κερδυλλίων.

Αμέσως μετά τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση στο Ηρώον του χωριού και ακολούθησε κατάθεση στεφάνων.

Ήταν 17 Οκτωβρίου 1941 και οι άνδρες από εφήβους έως ηλικιωμένους, έπεφταν νεκροί από τις σφαίρες των ναζί στα Άνω και Κάτω Κερδύλια του Δήμου Αμφίπολης, κοντά στις Σέρρες.

Τα σπίτια πυρπολήθηκαν και ήταν στα πλαίσια αντιποίνων για τη δράση ανταρτών στην περιοχή.


Αν και ως προς τον αριθμό των θυμάτων εμφανίζονται μικρές αποκλίσεις, το Ελληνικό Εθνικό Γραφείο Εγκλημάτων Πολέμου αναφέρεται ότι οι νεκροί ήταν 222, ενώ αργότερα η λίστα έφτασε τους 230.

Στην επιδρομή όσοι δεν εκτελέστηκαν, βάσει του σχεδίου των Γερμανών, τους ανατέθηκε η ταφή των νεκρών.

Την ευθύνη για το έγκλημα είχαν δύο λόχοι του 220ου Τάγματος Σκαπανέων της Βέρμαχτ με δύναμη 250 ανδρών και επικεφαλής τους ήταν Βέντλερ (Wendler) και Σράινερ Σράινερ.

Το ολοκαύτωμα των Κερδυλίων θεωρείται η πρώτη ομαδική εκτέλεση αμάχων από τα στρατεύματα κατοχής στην Βόρεια Ελλάδα κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και η κοινότητα Νέων Κερδυλίων χαρακτηρίστηκε ως μαρτυρική με το Προεδρικό Διάταγμα 393/7-12-1998.

Το νέο χωριό χτίστηκε το 1950 με την αρωγή της πολιτείας, που έχτισε σπίτια για το μέλη των οικογενειών των θυμάτων.

 


 

Συγκλονιστικό: O Παναγιώτης Τσάγκας, αυτόπτης μάρτυρας του Ολοκαυτώματος στα Κερδύλλια διηγείται (video)

Αφήστε κάποιο σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *