ΕΦΕΤ: Ανακαλεί γκοφρέτες καλαμποκιού- Τι συνιστά στους καταναλωτές
Date:
Στην ανάκληση δύο γκοφρετών με γεύση καλαμποκιού προχώρησε σήμερα ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ), εξαιτίας απαγορευμένης ουσίας που εντοπίστηκε σε αυτές.
Την ίδια στιγμή ο ΕΦΕΤ, καλεί τους καταναλωτές, που έχουν προμηθευτεί τα ανωτέρω προϊόντα, να μην τα καταναλώσουν.
Με σημερινή του ανακοίνωση (02/06/2023), ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) γνωστοποίησε την απόφασή του να ανακαλέσει από την αγορά δύο προϊόντα από γκοφρέτες καλαμποκιού, επειδή στην πρώτη τους ύλη (καλαμπόκι) «ανιχνεύθηκε η μη εγκεκριμένη φυτοπροστατευτική ουσία Chlorpyrifos».
Τα προϊόντα που ανακαλούνται είναι τα «GOOD FOOD γκοφρέτα καλαμποκιού», βάρους 105g, και ανάλωση κατά προτίμηση πριν από 16/12/2023.
Να αναφέρουμε ότι το Chlorpyrifos είναι ένα οργανοφωσφορικό εντομοκτόνο, ακαρεοκτόνο και ακαρεοκτόνο, που χρησιμοποιείται κυρίως για τον έλεγχο του φυλλώματος και των εντόμων που ζουν στο έδαφος. Η εύρεση του στις εν λόγω γκοφρέτες προκαλεί πολλά ερωτήματα.
Ανακοίνωση ΕΦΕΤ
Ο ΕΦΕΤ ενημερώθηκε μέσω του Συστήματος Έγκαιρης Προειδοποίησης για τα Τρόφιμα και τις Ζωοτροφές (RASFF), για τη διακίνηση από την πολωνική εταιρία “Good Food Products Sp. z o.o” στην ελληνική αγορά γκοφρετών καλαμποκιού, στην πρώτη ύλη των οποίων (καλαμπόκι) ανιχνεύθηκε η μη εγκεκριμένη φυτοπροστατευτική ουσία Chlorpyrifos.
Σε συνέχεια περαιτέρω διερεύνησης των Περιφερειακών Διευθύνσεων Κεντρικής Μακεδονίας & Αττικής του ΕΦΕΤ διαπιστώθηκε ότι τα εμπλεκόμενα προϊόντα είναι τα κάτωθι:
το προϊόν με εμπορική ονομασία «GOOD FOOD γκοφρέτα καλαμποκιού», βάρους 105g, και ανάλωση κατά προτίμηση πριν από 16/12/23,
το προϊόν με εμπορική ονομασία «CRISPY BALANCE γκοφρέτα καλαμποκιού», βάρους 105g, και ανάλωση κατά προτίμηση πριν από 16/12/23».
O ΕΦΕΤ ζήτησε την ανάκληση/απόσυρση των εν λόγω προϊόντων και βρίσκονται σε εξέλιξη οι σχετικοί έλεγχοι. Καλούνται οι καταναλωτές, οι οποίοι έχουν προμηθευτεί τα ανωτέρω προϊόντα, να μην τα καταναλώσουν.
Πρόσφατα ο ΕΦΕΤ είχε ζητήσει την ανάκληση ενός αντικολλητικού ταψιού με προέλευση από Κίνα.
Είχε βρεθεί εκτεταμένη αλλοίωση του επιχρίσματος της εσωτερικής επιφάνειας του, συνοδευόμενη από αποκόλληση και μεταφορά τεμαχίων του επιχρίσματος στο τρόφιμο με το οποίο ήρθε σε επαφή.
Πηγή https://healthstories.gr