Εφηβικό δωμάτιο: Ένας δύσκολος αλλά και απλός γρίφος- Προτάσεις από την διακοσμήτρια Κυριακή Θώδη
Date:
Ένα από τα πράγματα που με δυσκολεύουν στην δουλειά μου είναι όταν καλούμαι να σχεδιάσω ένα εφηβικό δωμάτιο.
Όσο απλό και εύκολο μοιάζει, τόσο πολύπλοκο και δύσκολο είναι για τους λόγους που θα σας αναλύσω πιο κάτω.
Σε μία γρήγορη αναζήτηση στο διαδίκτυο διαπίστωσα πως τα περισσότερα άρθρα και κείμενα αναφέρονται στα έντονα χρώματα που θα πρέπει να έχει ένα εφηβικό δωμάτιο.
Από την άλλη οι έφηβοι τι λένε? θέλω ένα δωμάτιο μαύρο, έναν υπολογιστή, το κινητό και μουσική.
Ναι-ναι η πλειοψηφία των εφήβων αυτά τα πράγματα θα ζητήσει.
Τώρα το μεγάλο πρόβλημα είναι πως θα συνδέσουμε τις ανάγκες των εφήβων με ένα λειτουργικό δωμάτιο σωστά δομημένο που να είναι όλοι ευχαριστημένοι με το αποτέλεσμα, γονείς και έφηβοι.
Ένα δωμάτιο που το παιδί θα διασκεδάσει μέσα σε αυτό, θα ακούσει μουσική, θα δεχτεί φίλους, θα διαβάσει και θα χαλαρώσει.
Ένα δωμάτιο που θα του δίνει συνεχώς έμπνευση σε ότι κι αν κάνει.
Με τα χρόνια στη δουλειά κατάλαβα πως το κόλπο για την μεγάλη επιτυχία είναι η συζήτηση με τον έφηβο, τι του αρέσει τι θέλει να κάνει μέσα σε αυτό το δωμάτιο, ποιες θα είναι οι ασχολίες του και πώς θα περνάει το χρόνο του εκεί μέσα, καθώς μετά το διάβασμα άλλοι παίζουν κάποιο μουσικό όργανο άλλοι ασχολούνται με τον υπολογιστή και άλλοι ακούνε την αγαπημένη τους μουσική.
Θα κοιτάξουμε να είναι αρκετά minimal για να είναι εύκολο στον καθαρισμό και την συντήρηση του αλλά συνάμα να αφήνει την προσωπικότητα του παιδιού να λάμψει.
Αφού κατανοήσουμε αυτό μπορούμε να ξεκινήσουμε να σχεδιάζουμε και να φανταζόμαστε το πώς θα το φτιάξουμε.
Σε ένα τέτοιο δωμάτιο θα πρέπει να δώσουμε πολύ μεγάλη προσοχή στην χρωματική παλέτα, είτε μιλάμε για γήινες αποχρώσεις είτε για πιο έντονες είτε για πολύ σκούρες, βέβαια σε όποια κατηγορία και αν εστιάσουμε θα πρέπει να προσέξουμε την ένταση των χρωμάτων.
Ο φωτισμός είναι ένας σημαντικός παράγοντας για τη δημιουργία μιας ευχάριστης ατμόσφαιρας σε ένα εφηβικό δωμάτιο. Χρειάζονται πολλές φωτεινές πηγές για να μπορεί ο έφηβος να αλλάζει το φωτισμό σύμφωνα με την διάθεση του και την ασχολία του εκείνη τη στιγμή.
Σας παραθέτω τα πιο σημαντικά.
Κρεμαστά φωτιστικά: Μπορείς να επιλέξεις ένα κρεμαστό φωτιστικό που να είναι στυλιζαρισμένο και να αντικατοπτρίζει τα ενδιαφέροντα του εφήβου. Μια εναλλακτική επιλογή είναι η χρήση ενός κρεμαστού φωτιστικού με πολλαπλά πολύχρωμα φωτάκια για μια πιο παιχνιδιάρικη ατμόσφαιρα.
Επιτραπέζια λάμπα: Μια επιτραπέζια λάμπα δίπλα στο γραφείο ή το κρεβάτι μπορεί να προσφέρει φως για ανάγνωση ή εργασία. Επιλέξτε μια λάμπα που να ταιριάζει με το στυλ του δωματίου και να προσθέτει μια διακοσμητική πινελιά.
Φως από το ταβάνι: Ένας καλός τρόπος για να διανεμηθεί ο φως στο δωμάτιο είναι με τη χρήση φωτιστικών από το ταβάνι, όπως πλαφονιέρες ή φωτιστικά με πολλαπλά σημεία φωτισμού. Αυτό δημιουργεί ένα ομοιόμορφο φωτισμό σε όλο το δωμάτιο.
Φωτιζόμενα γράμματα ή σύμβολα: Μια διασκεδαστική ιδέα είναι να χρησιμοποιήσεις φωτιζόμενα γράμματα ή σύμβολα για να δημιουργήσεις ένα εντυπωσιακό σημείο ενδιαφέροντος στο δωμάτιο.
Σοβαρά υπόψιν σας πρέπει επίσης να λάβετε την διαμόρφωση των χώρων του δωματίου.
Οι ανάγκες ενός εφήβου στο δωμάτιό του μπορεί να ποικίλουν ανάλογα με τα ενδιαφέροντά του και τον τρόπο ζωής του. Ορισμένες από τις κοινές ανάγκες ενός εφήβου στο δωμάτιο του περιλαμβάνουν:
Χώρος για χαλάρωση: Ένας έφηβος χρειάζεται έναν χώρο όπου μπορεί να χαλαρώσει και να ξεκουραστεί. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει ένα άνετο καναπέ ή πολυθρόνα, μαξιλάρια και κουβέρτες για άνεση, και ένα τραπεζάκι για να τοποθετήσει τα προσωπικά του αντικείμενα ή το αναψυκτικό του.
Χώρος για εργασία: Ένας έφηβος χρειάζεται έναν χώρο για να εργαστεί, να μελετήσει ή να παίξει με τον υπολογιστή του. Ένα γραφείο με αρκετό χώρο για τον υπολογιστή, τα βιβλία και άλλα εργαλεία μπορεί να είναι χρήσιμο.
Αποθηκευτικός χώρος: Ένας έφηβος μπορεί να έχει πολλά προσωπικά αντικείμενα, όπως ρούχα, βιβλία, παιχνίδια και αξεσουάρ. Ένας αποθηκευτικός χώρος, όπως ντουλάπες, ράφια ή συρτάρια, μπορεί να βοηθήσει να διατηρηθεί το δωμάτιο τακτοποιημένο και οργανωμένο.
Προσωπική έκφραση: Ένας έφηβος θέλει να αντικατοπτρίσει την προσωπικότητά του μέσα από το δωμάτιό του. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει τη χρήση χρωμάτων, διακοσμητικών αντικειμένων, αφίσες ή φωτογραφιών που του αρέσουν.
Βέβαια η τελική πινελιά στο δωμάτιο μας θα έρθει μέσα από την χρήση και εκμετάλλευση της σύγχρονης τεχνολογίας που θα καλύψουν και τον πιο απαιτητικό έφηβο. Συνδυάστε έξυπνους λαμπτήρες, led strips, για φωνητική διαχείριση τους. Βάλτε έξυπνες πρίζες παντού.
Τέλος εγκαταστήστε ένα σύστημα ψηφιακής βοηθού (Alexa , Google) που θα συνεργάζεται αρμονικά με το smart δωμάτιο που θα δημιουργήσουμε.
Θυμήσου να λάβεις υπόψη τις προτιμήσεις και τις ανάγκες του εφήβου κατά την επιλογή όλων των στοιχείων που προανέφερα έτσι ώστε να καταστεί το δωμάτιο το αγαπημένο του καταφύγιο του για πολλά χρόνια.
Επιμέλεια Κυριακή Θώδη– Διακοσμήτρια