Δυναμικά ξεκίνησε και φέτος η παρακολούθηση της μετανάστευσης στο νησί Όπως κάθε άνοιξη, η Ομάδα του Ορνιθολογικού Σταθμού Αντικυθήρων (ΟΣΑ), αποτελούμενη από στελέχη και εθελοντές της Ελληνικής ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗΣ Εταιρείας, ταξίδεψε ... Περισσότερα

Έφτασε η άνοιξη στον Ορνιθολογικό Σταθμό Αντικύθηρων

Epiloges Press

Epiloges Press

Δυναμικά ξεκίνησε και φέτος η παρακολούθηση της μετανάστευσης στο νησί

Advertisement
 

Όπως κάθε άνοιξη, η Ομάδα του Ορνιθολογικού Σταθμού Αντικυθήρων (ΟΣΑ), αποτελούμενη από στελέχη και εθελοντές της Ελληνικής ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗΣ Εταιρείας, ταξίδεψε ως τα Αντικύθηρα για να υποδεχθεί τους φτερωτούς ταξιδιώτες της άνοιξης. Γκιώνηδες, Τσαλαπετεινοί, Κοκκινοτσιροβάκοι και Κιτρινοσουσουράδες είναι κάποια από τα είδη που δακτυλώνονται αυτή την εποχή στον Σταθμό ενώ μέσα στις επόμενες εβδομάδες από το νησί θα περάσουν εκατομμύρια μεταναστευτικά πουλιά που ταξιδεύουν από την Αφρική προς τις περιοχές αναπαραγωγής τους στην Ευρώπη.

Έφτασε η άνοιξη στον Ορνιθολογικό Σταθμό Αντικύθηρων

Ο Ορνιθολογικός Σταθμός Αντικυθήρων (ΟΣΑ) αποτελεί τη βάση του μακροβιότερου προγράμματος παρακολούθησης της μετανάστευσης πουλιών στην Ελλάδα. Κάθε χρόνο, η αρχή της άνοιξης σηματοδοτεί και την έναρξη του Προγράμματος παρακολούθησης της μετανάστευσης με τη μέθοδο των δακτυλιώσεων όπως και άλλων δράσεων που υλοποιούνται από την ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ με επίκεντρο τα Αντικύθηρα, τον ευρύτερο θαλάσσιο χώρο του νησιού και τις παρακείμενες νησίδες.

Το νησί των Αντικυθήρων αποτελεί μία από τις σημαντικότερες περιοχές για να μελετηθεί η μετανάστευση των πουλιών στην Ελλάδα. Κατά τη διάρκεια και των δύο μεταναστευτικών περιόδων (άνοιξη και φθινόπωρο), το μικρό ακριτικό νησί έχει κρίσιμο ρόλο για εκατομμύρια μεταναστευτικά πουλιά, πολλά από τα οποία δεν θα επιβίωναν εάν δεν έκαναν μια στάση εκεί για να ξεκουραστούν και να τραφούν πριν συνεχίσουν το μακρύ και επίπονο ταξίδι τους.

Περισσότερα από 200 μεταναστευτικά είδη πουλιών έχουν καταγραφεί στα Αντικύθηρα ενώ, το φθινόπωρο, η θέση του νησιού προσελκύει μεγάλο αριθμό μεταναστευτικών αρπακτικών από Ελλάδα, Βαλκάνια και κεντρική Ευρώπη. Αυτή η εντυπωσιακή συγκέντρωση τόσο μεγάλων πληθυσμών πουλιών σε ένα τόσο μικρό νησί προσφέρει ιδανικές συνθήκες για την παρακολούθηση και μελέτη των μεταναστευτικών πουλιών καθώς και για την παραγωγή επιστημονικής γνώσης που συμβάλλει στην προστασία τους σε εθνικό και παγκόσμιο επίπεδο.

Εκτός από το εξειδικευμένο προσωπικό της ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΉΣ, στο νησί καταφθάνουν κάθε χρόνο δεκάδες εθελοντές από κάθε γωνιά του κόσμου καθώς ο ΟΣΑ, σε συνεργασία και με την τοπική κοινωνία, προσφέρει σε νέους επιστήμονες, ενθουσιώδεις ορνιθοπαρατηρητές αλλά και σε κάθε ενδιαφερόμενο τη δυνατότητα συμμετοχής και εκπαίδευσης στις δράσεις του. Επιπλέον, φοιτητές αλλά και ερευνητές συνεργάζονται συχνά και υποστηρίζονται από τον Σταθμό είτε με παροχή δεδομένων είτε με την υλοποίηση πρωτογενούς έρευνας στο πεδίο στο πλαίσιο των ακαδημαϊκών και ερευνητικών τους δραστηριοτήτων.

Advertisement

Μετά από 25 χρόνια αδιάλειπτης λειτουργίας, ο ΟΣΑ θεωρείται σήμερα ένας από τους σημαντικότερους Ορνιθολογικούς Σταθμούς στην Ανατολική Μεσόγειο και παραμένει το μοναδικό μέρος στην Ελλάδα όπου μπορεί κανείς να γνωρίσει από κοντά το παγκόσμιο φαινόμενο της μετανάστευσης των πουλιών.

Και στα Αντικύθηρα, η άνοιξη μόλις ξεκίνησε. Μείνετε συντονισμένοι για περισσότερες πληροφορίες για τον συναρπαστικό κόσμο της μετανάστευσης!

Έπειτα από σχεδόν 25 έτη ανελλιπούς λειτουργίας, ο ΟΣΑ αποτελεί τη βάση του μακροβιότερου προγράμματος παρακολούθησης της μετανάστευσης πουλιών στην Ελλάδα ενώ θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους Ορνιθολογικούς Σταθμούς στη Μεσόγειο. Εκτός από το εξειδικευμένο προσωπικό της ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗΣ, δεκάδες εθελοντές από κάθε γωνιά του κόσμου συμμετέχουν κάθε χρόνο στις δράσεις του Σταθμού.

Παρακολουθήστε σε πραγματικό χρόνο την πορεία των δακτυλιώσεων στον ΟΣΑ, εδώ:
www.trektellen.nl/count/view/1696

αλλά και μέσω των κοινωνικών δικτύων του ΟΣΑ:
facebook.com/AntikythiraBirdObservatory
twitter.com/AntikythiraBird


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Γιορτάζει 5 Δεκεμβρίου: Άγιος Σάββας, ο προστάτης των καρκινοπαθών και των γυναικών που δυσκολεύονται να τεκνοποιήσουν

05/12/25 12:01 πμ

Γιορτάζει 5 Δεκεμβρίου: Άγιος Σάββας, ο προστάτης των καρκινοπαθών και των γυναικών που δυσκολεύονται να τεκνοποιήσουν

Ξεκίνησε το 12ο επιστημονικό συνέδριο της Αγιορειτικής Εστίας

04/12/25 11:56 μμ

Ξεκίνησε το 12ο επιστημονικό συνέδριο της Αγιορειτικής Εστίας

Επίσκεψη του Μ. Χρυσοχοΐδη στη Λευκωσία - Τεχνογνωσία από την ΔΑΟΕ για την δημιουργία Υπηρεσίας Δίωξης Οργανωμένου Εγκλήματος από την Κύπρο

04/12/25 11:54 μμ

Επίσκεψη του Μ. Χρυσοχοΐδη στη Λευκωσία – Τεχνογνωσία από την ΔΑΟΕ για την δημιουργία Υπηρεσίας Δίωξης Οργανωμένου Εγκλήματος από την Κύπρο

Σαρκοπενία: Γήρανση, απώλεια μυϊκής μάζας και νέα φάρμακα για την παχυσαρκία

04/12/25 11:53 μμ

Σαρκοπενία: Γήρανση, απώλεια μυϊκής μάζας και νέα φάρμακα για την παχυσαρκία

Τέσσερις χώρες αποχωρούν από τη Eurovision μετά την απόφαση για συμμετοχή του Ισραήλ

04/12/25 11:52 μμ

Τέσσερις χώρες αποχωρούν από τη Eurovision μετά την απόφαση για συμμετοχή του Ισραήλ

To BBC ανακοίνωσε σειρά για τα χρόνια των Beatles στο Αμβούργο

04/12/25 11:51 μμ

To BBC ανακοίνωσε σειρά για τα χρόνια των Beatles στο Αμβούργο

Οι θάνατοι από ελονοσία αυξήθηκαν το 2024 και οι μειώσεις στη χρηματοδότηση ενέχουν τον κίνδυνο αναζωπύρωσης της νόσου

04/12/25 11:50 μμ

Οι θάνατοι από ελονοσία αυξήθηκαν το 2024 και οι μειώσεις στη χρηματοδότηση ενέχουν τον κίνδυνο αναζωπύρωσης της νόσου

Παρουσιάστηκε στην ΕΣΗΕΑ ο τόμος «Μυθογένεση, Διασυστηματικότητα, Τελετουργία: Μελέτες προς τιμήν του Demetrios Yatromanolakis»

04/12/25 11:49 μμ

Παρουσιάστηκε στην ΕΣΗΕΑ ο τόμος «Μυθογένεση, Διασυστηματικότητα, Τελετουργία: Μελέτες προς τιμήν του Demetrios Yatromanolakis»

METEO: Σημαντικά ύψη βροχής στην Αττική μέχρι το απόγευμα - Πυροσβεστική: 90 κλήσεις έχει δεχτεί για την Αττική το Κέντρο Επιχειρήσεων

04/12/25 11:48 μμ

METEO: Σημαντικά ύψη βροχής στην Αττική μέχρι το απόγευμα – Πυροσβεστική – 90 κλήσεις έχει δεχτεί για την Αττική το Κέντρο Επιχειρήσεων

ΣΑΤΑ: Στους δρόμους της Αττικής από την Παρασκευή τα ταξί

04/12/25 11:47 μμ

ΣΑΤΑ: Στους δρόμους της Αττικής από την Παρασκευή τα ταξί

Αναστέλλεται η λειτουργία εκπαιδευτικών δομών και βρεφονηπιακών σταθμών της ΔΥΠΑ στην Περιφέρεια Αττικής

04/12/25 11:46 μμ

Αναστέλλεται η λειτουργία εκπαιδευτικών δομών και βρεφονηπιακών σταθμών της ΔΥΠΑ στην Περιφέρεια Αττικής

Οι πληρωμές προς τους αγρότες για το 2025 - 600.000 ευρώ περισσότερα από το 2024 (πίνακες)

04/12/25 11:44 μμ

Οι πληρωμές προς τους αγρότες για το 2025 – 600.000 ευρώ περισσότερα από το 2024 (πίνακες)