«Επί τάπητος» το Επιχειρησιακό Σχέδιο Λυμάτων της Αττικής
Date:
Μετά από σχετική πρόσκληση του Γενικού Γραμματέα Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων, καθηγητή Κωνσταντίνου Αραβώση και σε συνεργασία με την Τεχνική Γραμματεία Λυμάτων, πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας η διαβούλευση του Επιχειρησιακού Σχεδίου Λυμάτων της Αττικής.
Στη συνάντηση παρευρέθηκαν η προϊσταμένη της ΕΥΔ ΕΠ – ΥΜΕΠΕΡΑΑ, κα Ζωή Παπασιώπη, ο Πρόεδρος της ΜΟΔ Α.Ε. κ. Γεώργιος Παπαδημητρίου, ο Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΥΔΑΠ. Α.Ε. κ. Αναστάσιος Τόσιος καθώς και στελέχη των προαναφερόμενων φορέων αλλά και στελέχη της Περιφέρειας Αττικής και των Δήμων της Περιφέρειας Αττικής.
Κατά την ομιλία του ο Γενικός Γραμματέας αναφέρθηκε στην ιδιαίτερη σημασία του εν λόγω σχεδίου και τόνισε ότι μέσω αυτού επιχειρείται η διαχείριση των αστικών λυμάτων σημαντικού μέρους του πληθυσμού της Ελλάδας, με την εμπλοκή της ΕΥΔΑΠ, της μεγαλύτερης επιχείρησης ύδρευσης – αποχέτευσης της χώρας.
Μόνον στην Αττική, το ζήτημα αυτό αφορά σε 49 οικισμούς.
Ο κ. Αραβώσης επισήμανε σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς ότι δεν υπάρχει καιρός για χάσιμο και ότι η Ελλάδα ήδη καταβάλλει βαρύ χρηματικό πρόστιμο για την μη συμμόρφωση με την Οδηγία 91/271/ΕΟΚ περί διαχείρισης αστικών λυμάτων, ενώ απειλείται και με νέα πρόστιμα.Κατέστησε δε σαφές ότι οποιοδήποτε φαινόμενο αδράνειας, ολιγωρίας ή αδιαφορίας δεν θα είναι πλέον ανεκτό και ότι στις περιπτώσεις που υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις να προχωρούν τα έργα και αυτό δεν συμβαίνει,οι υπεύθυνοι θα επωμίζονται οικονομικές κυρώσεις.
Για την αντιμετώπιση των προβλημάτων αυτών ο Γ.Γ. ανακοίνωσε ότι η Τεχνική Γραμματεία Λυμάτων επικαιροποιεί άμεσα τα Επιχειρησιακά Σχέδια Λυμάτων και υπογράμμισε ότι πλέον η κεντρική Κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να συνδράμει με κάθε τρόπο την Τοπική Αυτοδιοίκηση στην ολοκλήρωση της κατασκευής των απαραίτητων υποδομών διαχείρισης αστικών λυμάτων.
Κλείνοντας, ο ΓΓ ανέφερε ότι η ουσία της εφαρμογής της οδηγίας και της σύνταξης των Επιχειρησιακών Σχεδίων λυμάτων έγκειτα ιστην Προστασία του Περιβάλλοντος,στην διασφάλιση της Δημόσιας Υγείας και στην αναβάθμιση της ποιότητας της ζωής των πολιτών