«Επιχειρηματική φωλιά» και καινοτόμες δράσεις στο Επιμελητήριο Σερρών
Date:
Το Επιμελητήριο Σερρών, επιδιώκοντας να ενθαρρύνει τη νεανική επιχειρηματικότητα στην χώρα μας, και ιδιαίτερα στη Βόρεια Ελλάδα, συμμετέχει (ως Επικεφαλής Εταίρος) με την Εταιρεία Έρευνας & Ανάπτυξης του Επιμελητηρίου Κιλκίς,
το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, το Επιμελητήριο Πέλλας, το St. Kliment Ohridski University – Bitola, Faculty of Information and Communication Technologies – Bitola και το Foundation for Sustainable Economic Development Preda plus στο έργο “CREATING EMPLOYMENT OPPORTUNITIES OF YOUNG GRADUATES IN THE CB AREA – EM
PLOYOUTH”. Το έργο εντάσσεται στο Πρόγραμμα INTERREG IPA Cross Border Cooperation Programme CCI 2014 TC 16 I5CB 009.
Στο πλαίσιο του έργου EMPLOYOUTH, και συγκεκριμένα της δράσης «Επιχειρηματική Φωλιά», με ιδιαίτερη επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι δύο εκδηλώσεις δικτύωσης που διοργάνωσε το Επιμελητήριο Σερρών με επίτιμους προσκεκλημένους τον Δρ. Πάρι Κοκορότσικο, Πρόεδρο & Διευθύνοντα Σύμβουλο ΕΥΡΩΣΥΜΒΟΥΛΟΙ Α.Ε., Μέλος ΔΣ Συνδέσμου Εξαγωγέων και τον κο Καγγελίδη Κωστή, Ιδρυτή, Πρόεδρο & Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΓΝΩΜΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΙΑ, Πρόεδρο ΔΣ Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πληροφορικής Βορείου Ελλάδος – ΣΕΠΒΕ.
Ο κ. Κοκορότσικος ανέπτυξε το σύστημα καινοτομίας και επιχειρηματικότητας και πώς αυτό θα εξελιχθεί μελλοντικά με την δημιουργία θερμοκοιτίδων σε κάθε πρωτεύουσα Νομού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας σε συνεργασία με τα πανεπιστημιακά / ερευνητικά ιδρύματα και τα επιμελητήρια και άλλους επιχειρηματικούς φορείς.
Ο κος Καγγελίδης αναφέρθηκε στις τάσεις της εποχής στην πληροφορική και όχι μόνο αλλά και για την δική του εμπειρία από το ξεκίνημα της ΓΝΩΜΩΝ Α.Ε. μίας εταιρείας με εμβληματικά έργα πληροφορικής στο χώρο της διαλειτουργικότητας ηλεκτρονικών συστημάτων, των ηλεκτρονικών προμηθειών στην Υγεία αλλά και στις καινοτόμες εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης και με δραστηριότητα στην Ελλάδα και το εξωτερικό
Παρουσιάστηκαν και συζητήθηκαν επιτυχημένα παραδείγματα επιχειρηματικών προσπαθειών από νέους οι οποίοι είχαν το όραμα και τη θέληση να κάνουν τα σχέδιά τους πραγματικότητα (όπως το διαδικτυακό πρόγραμμα Ηey, Success που προσφέρει ευκαιρίες υποτροφιών αλλά και απασχόλησης σε διεθνή κλίμακα) αλλά και άλλες μεγάλες εταιρείες στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας όπου σε συνεργασία με Περιφερειακούς Ερευνητικούς Φορείς, παράγουν καινοτόμα προϊόντα παγκοσμίου επιπέδου.
Οι συμμετέχοντες είχαν επίσης την ευκαιρία να ενημερωθούν για τα τεχνολογικά megatrends που διαμορφώνουν το μέλλον, αναμορφώνουν τις αγορές και τις κοινωνίες, και κατ’ επέκταση την παγκόσμια τάξη καθώς και για τις μορφές της ψηφιακής επανάστασης η οποία θα δημιουργήσει την ανάγκη για νέα προϊόντα και υπηρεσίες με βάση τις κοινωνικές αλλαγές που συντελούνται σε παγκόσμιο επίπεδο.
Και όλα αυτά σε συνδυασμό με την μεγαλύτερη ίσως ψηφιακή επανάσταση, το Διαδίκτυο των Πραγμάτων» ή αλλιώς το «Internet of Things» όπως είναι πιο ευρέως γνωστό.
Συμμετείχε ενεργά ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου, Χρήστος Μέγκλας, ο οποίος έδωσε συγχαρητήρια σε όλους τους νέους συμμετέχοντες στην Επιχειρηματική Φωλιά του Επιμελητηρίου για τα πρωτότυπα και καινοτόμα επιχειρηματικά σχέδια που επεξεργάστηκαν και τους ευχήθηκε να κάνουν τα όνειρά τους πραγματικότητα, να δημιουργήσουν τις επιχειρήσεις που σχεδιάζουν ώστε να συμβάλουν έτσι στην πρόοδο του τόπου μας. Τους παρότρυνε, δε, να είναι πάντα κοντά στο Επιμελητήριο, το οποίο θα τους υποστηρίζει πάντα, παραχωρώντας πόρους, μέσα και εγκαταστάσεις για τα πρώτα βήματα της επιχείρησής τους. «Η καινοτομία, η εξωστρέφεια, οι νέες τεχνολογίες και η παγκοσμιοποιημένη οικονομία είναι βασικοί συντελεστές για να γίνουν οι επιχειρηματικές ιδέες βιώσιμες επιχειρήσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κος Μέγκλας.
Οι ωφελούμενοι του Προγράμματος έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθ’ όλη τη διάρκεια τω εκδηλώσεωμ, έκαναν πολλές ερωτήσεις και συζήτησαν θέματα που τους απασχολούν.
Το έργο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και από εθνικούς πόρους των συμμετεχουσών χωρών.