Τριάντα νέα κρούσματα ιλαράς καταγράφηκαν μόνο την τελευταία εβδομάδα στη χώρα μας, ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό σε 196. Τον τελευταίο μήνα έχουν πραγματοποιηθεί 100.000 εμβολιασμοί MMR, ωστόσο υπολογίζεται ότι 3

Epiloges Press

Epiloges Press

Τριάντα νέα κρούσματα ιλαράς καταγράφηκαν μόνο την τελευταία εβδομάδα στη χώρα μας, ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό σε 196.
Τον τελευταίο μήνα έχουν πραγματοποιηθεί 100.000 εμβολιασμοί MMR, ωστόσο υπολογίζεται ότι 350.000 παιδιά, ηλικίας από 15 μηνών έως τεσσάρων ετών, είναι ακόμα ανεμβολίαστα, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας, Ανδρέα Κωνσταντόπουλο. Επίσης, άγνωστος παραμένει ο αριθμός των Ελλήνων που έχουν γεννηθεί μετά το 1970 και έχουν λάβει μία δόση -ή και καμία- του εμβολίου για την ιλαρά.
Καθώς η επιδημία ιλαράς πλήττει την Ευρώπη από το Φεβρουάριο του 2016, το ΚΕΕΛΠΝΟ εφιστά την προσοχή των ταξιδιωτών. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η επιδημία ξεκίνησε από τη Ρουμανία λόγω του ανεπαρκούς εμβολιασμού του πληθυσμού. Εκεί έχουν σημειωθεί 8.982 κρούσματα συμπεριλαμβανομένων και 42 θανάτων. Άλλες χώρες της Ευρώπης όπου αναφέρθηκαν κρούσματα ιλαράς είναι οι εξής: Αγγλία, Αυστρία, Βέλγιο, Βουλγαρία, Γαλλία, Γερμανία, Δανία, Ελβετία, Ισλανδία, Ισπανία, Ιταλία, Κροατία, Ουγγαρία, Πολωνία, Πορτογαλία, Σλοβακία, Σουηδία, και Τσεχία.
Ιδιαίτερο κίνδυνο διατρέχουν οι ταξιδιώτες που επισκέπτονται συγγενείς και φίλους στις χώρες αυτές, συμμετέχουν σε μαζικές συγκεντρώσεις (φεστιβάλ, συναυλίες), αθλητικές εκδηλώσεις και οι προσκυνητές, επισημαίνει το ΚΕΕΛΠΝΟ.
Μετάδοση
Η ιλαρά χαρακτηρίζεται ως πολύ μεταδοτική νόσος η οποία μεταδίδεται από άτομο σε άτομο αερογενώς και με σταγονίδια. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν πυρετό, καταρροή, επιπεφυκίτιδα, βήχα και εξάνθημα.
Τα άτομα που νοσούν μεταδίδουν τη νόσο 4 ημέρες πριν την εμφάνιση του εξανθήματος, έως και 4 ημέρες μετά την εμφάνιση του εξανθήματος. Ο χρόνος επώασης είναι περίπου 10 ημέρες.
Όταν οι νοσούντες φταρνίζονται ή βήχουν, τα σταγονίδια διασπείρονται μέσω του αέρα και μπορούν να επιμολύνουν άλλα άτομα. 

Οδηγίες
 
Οι ταξιδιώτες συνιστάται να είναι εμβολιασμένοι με δύο δόσεις εμβολίου έναντι της ιλαράς, της ερυθράς και της παρωτίτιδας (MMR).
Το εμβόλιο (MMR) μπορεί να χορηγηθεί από την ηλικία των έξι μηνών πριν από ταξίδι σε χώρες ή περιοχές στις οποίες αναφέρεται έξαρση επιδημίας ιλαράς.
Άνοσοι θεωρούνται όσοι έχουν λάβει 2 δόσεις του εμβολίου ή έχουν ιστορικό νόσησης.
Αν δεν έχετε εμβολιαστεί πλήρως με δύο δόσεις του εμβολίου MMR ή δεν έχετε νοσήσει από ιλαρά, διατρέχετε κίνδυνο να νοσήσετε αν ταξιδεύετε σε χώρες με κρούσματα ιλαράς.
Πότε πρέπει να δείτε τον γιατρό σας
Θα πρέπει να επικοινωνήσετε με τον γιατρό σας το συντομότερο δυνατόν αν έχετε εσείς ή το παιδί σας ύποπτα συμπτώματα συμβατά με την ιλαρά, όπως πυρετό και εξάνθημα.
Συστήνεται να τηλεφωνήσετε πριν την επίσκεψή σας, ώστε να γίνουν ρυθμίσεις των ραντεβού με σκοπό να μειωθεί ο κίνδυνος μετάδοσης της ιλαράς.
Θα πρέπει επίσης να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας αν έχετε έρθει σε στενή επαφή με άτομο που πάσχει από ιλαρά και είστε επίνοσοι – ακόμα και αν δεν έχετε οποιοδήποτε σύμπτωμα.
(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ),.newsbomb.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Στις αγκαλιές των δικών τους έπεσαν οι 91 Έλληνες που επαναπατρίστηκαν από το Άμπου Ντάμπι - Εφτασαν με C-130 στην Ελευσίνα

05/03/26 11:29 μμ

Στις αγκαλιές των δικών τους έπεσαν οι 91 Έλληνες που επαναπατρίστηκαν από το Άμπου Ντάμπι – Εφτασαν με C-130 στην Ελευσίνα

Ο Πανιώνιος «αποκαθήλωσε» τον Ολυμπιακό

05/03/26 11:28 μμ

Ο Πανιώνιος «αποκαθήλωσε» τον Ολυμπιακό

Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας: Ιστορικό γεγονός η αναγνώριση της από την UNESCO είπε ο Γ. Μπαμπινιώτης

05/03/26 11:27 μμ

Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας: Ιστορικό γεγονός η αναγνώριση της από την UNESCO είπε ο Γ. Μπαμπινιώτης

Επιστήμονες ξεκίνησαν ανασκαφές σε μία από τις πιο άνυδρες ερήμους του κόσμου – Αυτό που ανακάλυψαν ήταν μοναδικό

05/03/26 11:26 μμ

Επιστήμονες ξεκίνησαν ανασκαφές σε μία από τις πιο άνυδρες ερήμους του κόσμου – Αυτό που ανακάλυψαν ήταν μοναδικό

Άνοιξε αυλαία το 28ο ΦΝΘ συμμετέχοντας σε γυρίσματα ταινίας - Η ιστορική μνήμη στο επίκεντρο της διοργάνωσης

05/03/26 11:24 μμ

Άνοιξε αυλαία το 28ο ΦΝΘ συμμετέχοντας σε γυρίσματα ταινίας – Η ιστορική μνήμη στο επίκεντρο της διοργάνωσης

Κατερίνη: Συνελήφθη ανήλικος για παραχάραξη νομισμάτων και διακίνηση τραπεζικών καρτών – κλώνων

05/03/26 10:42 μμ

Κατερίνη: Συνελήφθη ανήλικος για παραχάραξη νομισμάτων και διακίνηση τραπεζικών καρτών – κλώνων

«Έβρος. Η ζωή στις όχθες»-Έκθεση του Αντ. Πασβάντη στο Βιβλιοπωλείο του ΜΙΕΤ

05/03/26 11:22 μμ

«Έβρος. Η ζωή στις όχθες»- Έκθεση του Αντ. Πασβάντη στο Βιβλιοπωλείο του ΜΙΕΤ

«Από το βιβλίο στην οθόνη» στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος

05/03/26 11:17 μμ

«Από το βιβλίο στην οθόνη» στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος

Υπογραφή σύμβασης για την ανάδειξη και βελτίωση των μονοπατιών του Δήμου Νάουσας

05/03/26 11:16 μμ

Υπογραφή σύμβασης για την ανάδειξη και βελτίωση των μονοπατιών του Δήμου Νάουσας

 Ευχαριστήρια επιστολή στο Epiloges για την ανάδειξη του ζητήματος στο γυμναστήριο του Εθνικού Σταδίου Σερρών

05/03/26 10:32 μμ

 Ευχαριστήρια επιστολή στο Epiloges για την ανάδειξη του ζητήματος στο γυμναστήριο του Δημοτικού Σταδίου Σερρών

Σέρρες: Γονείς παιδιών με αυτισμό ζητούν λύση - Η ευκαιρία για δομή χάθηκε, η ανάγκη όμως παραμένει

05/03/26 10:21 μμ

Σέρρες: Γονείς παιδιών με αυτισμό ζητούν λύση – Η ευκαιρία για δομή χάθηκε, η ανάγκη όμως παραμένει

Π.Σπυρόπουλος: Η στάθμη της λίμνης Κερκίνης είναι σε καλά επίπεδα - video

05/03/26 10:12 μμ

Π.Σπυρόπουλος: Η στάθμη της λίμνης Κερκίνης είναι σε καλά επίπεδα – video