Στέγαση με ψίχουλα: Η κυβέρνηση απαντά στην κρίση με εφάπαξ βοήθημαAdvertisement   Το επίδομα ενοικίου που εξήγγειλε η κυβέρνηση αντιμετωπίζεται με έντονη δυσαρέσκεια από την εκπαιδευτική κοινότητα, η οποία θεωρεί ... Περισσότερα

«Επίδομα Ενοικίου» ή εμπαιγμός; – Οργή στον εκπαιδευτικό κόσμο για τις κυβερνητικές εξαγγελίες

Epilogestv

Epilogestv

Στέγαση με ψίχουλα: Η κυβέρνηση απαντά στην κρίση με εφάπαξ βοήθημα

Advertisement
 

Το επίδομα ενοικίου που εξήγγειλε η κυβέρνηση αντιμετωπίζεται με έντονη δυσαρέσκεια από την εκπαιδευτική κοινότητα, η οποία θεωρεί ότι πρόκειται για μια επικοινωνιακή τακτική που δεν απαντά στις πραγματικές ανάγκες.

Οι εκπαιδευτικοί και τα σωματεία τους υπογραμμίζουν ότι το μέτρο αυτό, το οποίο προσφέρεται ως εφάπαξ βοήθημα, απέχει πολύ από τις ουσιαστικές λύσεις που απαιτούνται για το πρόβλημα της στέγασης, ειδικά στις τουριστικές περιοχές όπου η εξεύρεση κατοικίας καθίσταται σχεδόν αδύνατη.

Επισημαίνουν πως το υψηλό κόστος ζωής, τα εξωφρενικά ενοίκια και η έλλειψη κρατικής μέριμνας οδηγούν πολλούς να μένουν σε σκηνές ή σε σχολικούς χώρους, καταδεικνύοντας την απόσταση της πολιτικής ηγεσίας από την καθημερινή πραγματικότητα.

Παράλληλα, τονίζουν ότι οι εξαγγελίες αυτές όχι μόνο δεν προσφέρουν λύση, αλλά πιθανόν να συμβάλουν στην περαιτέρω άνοδο των ενοικίων, καθιστώντας την επιβίωση ακόμη δυσκολότερη για τους μισθωτούς.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΕΛΜΕ Κέρκυρας:

Τη στιγμή που ο λαός στενάζει, το θράσος του Μητσοτάκη, του Πιερρακάκη και συνολικά της κυβέρνησης της ΝΔ ξεχειλίζει. Οι εργαζόμενοι, μέσα από τα σωματεία και τις κινητοποιήσεις τους, έχουν καταστήσει σαφές ότι το πλαίσιο των αιτημάτων τους – για πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς, υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού στο Δημόσιο, κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και του ΦΠΑ, καθώς και αύξηση του αφορολόγητου ορίου στις 12.000 ευρώ – μπορεί να δώσει πραγματική ανάσα στη δύσκολη καθημερινότητα.

Αποτελεί πρόκληση και κοροϊδία, ιδιαίτερα για τους νεοδιόριστους και τους συμβασιούχους εκπαιδευτικούς, η απάντηση της κυβέρνησης να είναι τα ψίχουλα που ονομάζει «επίδομα ενοικίου». Πανηγυρίζουν για τα ματωμένα πλεονάσματα των 11,5 δισ. ευρώ, που προέκυψαν από την άγρια φορολόγηση του λαού, και επιστρέφουν ένα ξεροκόμματο, την ώρα που οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι καρπώνονται εκατοντάδες εκατομμύρια σε επιδοτήσεις.

Τα αιτήματα των εκπαιδευτικών σωματείων για το κρίσιμο ζήτημα της στέγασης αποτελούν τη βάση για μια ουσιαστική λύση, ιδιαίτερα για τους εκπαιδευτικούς που διορίζονται μακριά από τον τόπο μόνιμης κατοικίας τους. Η ανέγερση κατοικιών με ευθύνη του κράτους, η αξιοποίηση ανενεργών δημόσιων κτιρίων, η μίσθωση ξενοδοχείων, καθώς και η καταβολή μηνιαίου επιδόματος ενοικίου (και όχι ενός εφάπαξ ποσού για ολόκληρο τον χρόνο, όπως κάνει η κυβέρνηση), είναι μέτρα πιο αναγκαία από ποτέ.

Οι εξαγγελίες αυτές προκαλούν οργή στους εκατοντάδες συναδέλφους που κάθε χρόνο αναγκάζονται να κοιμούνται σε σκηνές, σε αυτοκίνητα, σε χώρους του σχολείου ή να καταφέρνουν να βρουν στέγη τον Οκτώβριο, συχνά με πέντε άτομα σε ένα σπίτι στις τουριστικές περιοχές. Η κατάσταση αυτή αποδεικνύει με τραγικό τρόπο ότι η κυβέρνηση αγνοεί την πραγματικότητα των εκπαιδευτικών και την αδυναμία τους να ανταπεξέλθουν στα υπέρογκα ενοίκια και στην έλλειψη κατάλληλης στέγης.

Advertisement

Η ανακοίνωση του «επιδόματος» είναι μια ακόμη αποτυχημένη προσπάθεια να κοροϊδέψει τον κόσμο, καθώς αναμένεται να οδηγήσει σε αύξηση των ενοικίων. Το βάρος τελικά θα πέσει στις ίδιες τις πλάτες των ενοικιαστών, που από τον Νοέμβρη, όταν καταβληθεί το επίδομα, θα το βρουν άχρηστο λόγω της αναμενόμενης νέας αύξησης των ενοικίων.

Πάει πολύ ο κύριος Πιερρακάκης, πρώην υπουργός Παιδείας, να ανακοινώνει με στόμφο τα μέτρα-κοροϊδία τη στιγμή που δεν έκανε το παραμικρό για να συμβάλει στη λύση του οξυμένου προβλήματος της στέγασης. Ειδικά στις τουριστικές περιοχές, το πρόβλημα δεν είναι μόνο τα εξωφρενικά ενοίκια αλλά πρωτίστως η ίδια η εύρεση κατοικίας – και μάλιστα για ολόκληρη τη σχολική χρονιά, αφού πολλοί ιδιοκτήτες δέχονται να νοικιάσουν μέχρι τα τέλη Μαΐου το πολύ.

Είναι αυτονόητο ότι οι εκπαιδευτικοί – όπως και ολόκληρος ο λαός – δεν θα αποδεχθούμε να ζούμε με ψίχουλα. Θα συνεχίσουμε τον αγώνα για να ικανοποιούνται οι σύγχρονες ανάγκες μας, κόντρα στα δικά τους κέρδη. Όπως κάναμε στις 28/2, στο πανελλαδικό συλλαλητήριο στις 29/3, και στην απεργία στις 9/4.

πηγή alfavita.gr


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Βούλα Πατουλίδου για τα πρώτα Χριστούγεννα χωρίς τον σύζυγό της:  Όση χρυσόσκονη και αν ρίξεις, η απουσία κάθεται εκεί

25/12/25 10:17 πμ

Βούλα Πατουλίδου για τα πρώτα Χριστούγεννα χωρίς τον σύζυγό της:  Όση χρυσόσκονη και αν ρίξεις, η απουσία κάθεται εκεί

Ο Φοίβος αποκάλυψε την ιστορία πίσω από το τραγούδι «Χριστούγεννα» που ερμήνευσε η Δέσποινα Βανδή

25/12/25 10:12 πμ

Ο Φοίβος αποκάλυψε την ιστορία πίσω από το τραγούδι «Χριστούγεννα» που ερμήνευσε η Δέσποινα Βανδή

Μυτιλήνη: «Σμυρνιά κάλαντρα» στη Μυτιλήνη του 1935

25/12/25 9:23 πμ

Μυτιλήνη: «Σμυρνιά κάλαντρα» στη Μυτιλήνη του 1935

ClimateHub: Τα πιο ψυχρά και τα πιο θερμά Χριστούγεννα τα τελευταία 125 χρόνια

25/12/25 9:16 πμ

ClimateHub: Τα πιο ψυχρά και τα πιο θερμά Χριστούγεννα τα τελευταία 125 χρόνια

Θεσσαλονίκη: Σε κρίσιμη κατάσταση νοσηλεύεται οδηγός μηχανής μετά από τροχαίο

25/12/25 9:03 πμ

Θεσσαλονίκη: Σε κρίσιμη κατάσταση νοσηλεύεται οδηγός μηχανής μετά από τροχαίο

Το πνεύμα των Χριστουγέννων: Ζωντανή πρόσκληση για ανανέωση ζωής και νοοτροπίας

25/12/25 8:57 πμ

Το πνεύμα των Χριστουγέννων: Ζωντανή πρόσκληση για ανανέωση ζωής και νοοτροπίας

Παίζοντας μπάλα τα Χριστούγεννα στο μέτωπο

25/12/25 8:53 πμ

Παίζοντας μπάλα τα Χριστούγεννα στο μέτωπο

Ο Κίλιαν Μέρφι επιστρέφει στον ρόλο του Τόμι Σέλμπ στην ταινία «Peaky Blinders: The Immortal Man»

25/12/25 8:49 πμ

Ο Κίλιαν Μέρφι επιστρέφει στον ρόλο του Τόμι Σέλμπ στην ταινία «Peaky Blinders: The Immortal Man»

Ν. Δένδιας: Δημιουργούμε τη δεύτερη μονάδα παραγωγής drones στην Ελλάδα

25/12/25 8:48 πμ

Ν. Δένδιας: Δημιουργούμε τη δεύτερη μονάδα παραγωγής drones στην Ελλάδα

Πιθανόν οβίδα του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου εντοπίστηκε στο λιμάνι

25/12/25 8:46 πμ

Θεσσαλονίκη: Πιθανόν οβίδα του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου εντοπίστηκε στο λιμάνι

Ο Ρόμπι Γουίλιαμς έκανε έκπληξη σε 94χρονη θαυμάστριά του

25/12/25 8:44 πμ

Ο Ρόμπι Γουίλιαμς έκανε έκπληξη σε 94χρονη θαυμάστριά του

Τουρκία-Συντριβή Falcon: Σε ουδέτερη χώρα η ανάλυση του μαύρου κουτιού

25/12/25 8:43 πμ

Τουρκία-Συντριβή Falcon: Σε ουδέτερη χώρα η ανάλυση του μαύρου κουτιού