30.9 C
Serres

Επίδομα θέρμανσης όπως fuel pass: Το επικρατέστερο σενάριο

Date:

Ανοίγει η περίμετρος για την χορήγηση του πετρελαίου θέρμανσης και έτσι θα το λάβουν περισσότεροι, ενώ αυξημένα θα είναι και τα ποσά της επιδότησης. Αυτή φέρεται να είναι η απόφαση της κυβέρνησης με στόχο να στηρίξει την θέρμανση με το εν λόγω καύσιμο, αφού κρίνεται, με βάση τα σημερινά δεδομένα, πιο προσιτό, τόσο για τους καταναλωτές, όσο επίσης και για τον κρατικό προϋπολογισμό, στην περίπτωση των επιδοτήσεων.

Ο χειμώνας που έρχεται θα είναι πέραν πάσης αμφιβολίας εξαιρετικά δύσκολος και η Πολιτεία θέλει να βρει την λιγότερο επώδυνη λύση για τη θέρμανση. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που υπάρχουν αυτή την στιγμή, για το επίδομα του πετρελαίου θέρμανσης αναμένεται να επιλεγεί μία λογική fuel pass 2, ενώ παράλληλα θα είναι αυξημένο και το κονδύλι που θα προβλέπεται.

Συγκεκριμένα, το σενάριο το οποίο εξετάζεται στο οικονομικό επιτελείο προβλέπει αύξηση περίπου 20% του κονδυλίου που θα διατεθεί φέτος για επίδομα θέρμανσης σε σχέση με τη περσινή σεζόν και ταυτόχρονα διεύρυνση του αριθμού των δικαιούχων με αύξηση των εισοδηματικών ορίων στην περιοχή των 45.000 ευρώ ανάλογα με τον αριθμό των μελών της οικογένειας.

Σύμφωνα με το σενάριο που υπάρχει αυτή την στιγμή στο τραπέζι, για τη χορήγηση του επιδόματος θέρμανσης για τη σεζόν 2022 – 2023 προβλέπονται τα εξής:
Αύξηση του ποσού που θα διατεθεί από τον κρατικό προϋπολογισμό για επίδομα θέρμανσης από 168 εκατ. ευρώ πέρυσι σε επίπεδα πάνω από 200 εκατ. ευρώ. Για τη σεζόν 2021-2022 το επίδομα θέρμανσης έλαβαν 575 δικαιούχοι, στους οποίους καταβλήθηκαν 166 εκατ. ευρώ περίπου (περίπου 2 εκατ. ευρώ έμειναν αδιάθετα) με τη μέση επιδότηση να ανέρχεται στα 200 ευρώ. Πέρυσι το ελάχιστο ποσό του επιδόματος θέρμανσης είχε οριστεί στα 100 ευρώ και το ανώτερο στα 750 ευρώ.
Άνοιγμα της βεντάλιας των δικαιούχων με αύξηση των εισοδηματικών ορίων έως τις 45.000 ευρώ ανάλογα με τον αριθμό μελών της οικογένειας. Πέρυσι δικαιούχοι του επιδόματος θέρμανσης ήταν όσοι είχαν ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα , ανεξάρτητα από την πηγή προέλευσής του, πραγματικό και τεκμαρτό, έως 14.000 ευρώ για άγαμο υπόχρεο ή υπόχρεο σε κατάσταση χηρείας ή εν διαστάσει και 20.000 ευρώ για έγγαμο υπόχρεο ή τους έγγαμους ή τα μέρη του συμφώνου συμβίωσης που υποβάλλουν ξεχωριστή φορολογική δήλωση ή τους έγγαμους που υποβάλλουν φορολογική δήλωση ή τα φυσικά πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης και έχουν υποβάλει κοινή φορολογική δήλωση χωρίς τέκνα, το οποίο προσαυξάνεται κατά 3.000 ευρώ για κάθε τέκνο.
Η πλατφόρμα myΘέρμανση της ΑΑΔΕ για την υποβολή των αιτήσεων από τους δικαιούχους θα ανοίξει νωρίτερα ώστε το επίδομα να έχει δοθεί προκαταβολικά στα τέλη Νοεμβρίου με αρχές Δεκεμβρίου.
Να σημειωθεί ότι το επίδομα θέρμανσης:

Χορηγείται σε φυσικά πρόσωπα άγαμα ή έγγαμα ή σε κατάσταση χηρείας ή σε πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης ή εν διαστάσει ή διαζευγμένα, τα οποία για τη θέρμανσή τους καταναλώνουν πετρέλαιο εσωτερικής καύσης θέρμανσης ή φυσικό αέριο ή υγραέριο ή καυσόξυλα ή βιομάζα (πέλετ) ή θερμική ενέργεια μέσω τηλεθέρμανσης.
Χορηγείται για την κατανάλωση των επιδοτούμενων ειδών καυσίμων θέρμανσης και θερμικής ενέργειας μέσω τηλεθέρμανσης, για τα ακίνητα, τα οποία χρησιμοποιούν ως κύρια κατοικία κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης, είτε αυτά μισθώνονται είτε είναι δωρεάν παραχωρούμενα ή ιδιοκατοικούνται. Ειδικά για τη χορήγηση επιδόματος θέρμανσης στους καταναλωτές καυσόξυλων και βιομάζας (πέλετ) ισχύει ως πρόσθετη προϋπόθεση το ακίνητο να βρίσκεται σε οικισμό με πληθυσμό ίσο ή κατώτερο των 3.500 κατοίκων και ο αντίστοιχος συντελεστής επιδότησης να είναι ίσος ή μεγαλύτερος του 0,8. Ειδικά για τη χορήγηση επιδόματος θέρμανσης στους καταναλωτές θερμικής ενέργειας μέσω τηλεθέρμανσης έχει τεθεί ως πρόσθετη προϋπόθεση το ακίνητο να βρίσκεται σε έναν από τους Δήμους Σερρών, Εορδαίας, Κοζάνης, Αμυνταίου ή Μεγαλόπολης.

Πηγή: newsit.gr

ΟικονομίαΕπίδομα θέρμανσης όπως fuel pass: Το επικρατέστερο σενάριο

Ειδήσεις
ΣΧΕΤΙΚΕΣ

Metlen Energy & Metals: Flash Note Οικονομικών Αποτελεσμάτων A εξαμήνου 2024

Σταθερά σε τροχιά διεθνοποίησης και ανάπτυξης Ιστορικό ρεκόρ καθαρής κερδοφορίας...

Μονάδες αφαλάτωσης και ΑΠΕ στα νησιά για αντιμετώπιση της λειψυδρίας

Λύση στο πρόβλημα της λειψυδρίας που αντιμετωπίζουν πολλά νησιά...

Πιστώνονται σήμερα 70 εκατ. ευρώ από ΕΛΓΑ για εξόφληση πληγέντων από τις θεομηνίες «Daniel» και «Elias»

Στους λογαριασμούς των δικαιούχων πληγέντων αγροτών πιστώνονται σήμερα Πέμπτη,...

ΟΕΕ: Ο Υπουργός Οικονομικών να δώσει παράταση και να στείλει για μόνιμες διακοπές τον κ. Τσάπαλο !

"Έκπληξη και οργή" εκφράζει το Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδας...

Μοίρασε τη δημοσίευση:Κάνε Εγγραφή!

Τελευταία Νέα