Ο Σάκιρ Ελχάσαν αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τα πάντα μαζί με τη σύζυγο και τα παιδιά του όταν ξέσπασε ο πόλεμος στο Σουδάν. Εσωτερικά εκτοπισμένος, όπως εκατομμύρια συμπατριώτες του, αυτός ο ... Περισσότερα

Επικείμενος λιμός, βία και χιλιάδες νεκροί στο Σουδάν - Καταγγγελίες από ΜΚΟ

Epilogestv

Epilogestv

Τελευταία Νέα
Advertisement
ΣΧΕΤΙΚΑ Νέα

Ο Σάκιρ Ελχάσαν αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τα πάντα μαζί με τη σύζυγο και τα παιδιά του όταν ξέσπασε ο πόλεμος στο Σουδάν. Εσωτερικά εκτοπισμένος, όπως εκατομμύρια συμπατριώτες του, αυτός ο εργαζόμενος στη μη κυβερνητική οργάνωση Care international κατήγγειλε την “ ξεχασμένη κρίση” που εκτυλίσσεται στη χώρα του, την ώρα που διαφαίνεται ο κίνδυνος λιμού.

Advertisement
 

Ο ίδιος και η οικογένειά του αρχικά έφυγαν από το Χαρτούμ για την Ουάντ Μαντάνι, 180 χιλιόμετρα πιο νότια, μετά την έναρξη τον Απρίλιο του 2023 των μαχών μεταξύ του στρατού του Σουδάν και των παραστρατιωτικών Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης.

Στα μέσα Δεκεμβρίου όμως η πόλη αυτή, που είχε γίνει “ανθρωπιστικό επιμελητειακό κέντρο” για την περιοχή, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, έγινε στόχος επιθέσεων από τους παραστρατιωτικούς. Ο Ελχάσαν διηγείται ότι έφυγε “μόνο με τα ρούχα που φορούσα”.

“Στον δρόμο χιλιάδες άνθρωποι σε κατάσταση σοκ, κυρίως γυναίκες και παιδιά, έφευγαν με τα πόδια για να γλιτώσουν”, θυμάται μιλώντας στο AFP.

Αρμόδιος επικοινωνίας για την Care International στο Σουδάν, ο Σάκιρ Ελχάσαν γνώρισε τη θλιβερή εμπειρία να γίνει κι εκείνος εσωτερικά εκτοπισμένος στη χώρα του, με τη σύζυγο και τα τρία του παιδιά.

Στην Κασάλα, πρωτεύουσα της ομώνυμης πολιτείας που βρίσκεται περίπου 50 χιλιόμετρα από τα σύνορα με την Ερυθραία όπου πλέον ζει, παρατήρησε τις συνεχείς αφίξεις εκτοπισμένων “εξαντλημένων, πεινασμένων και άρρωστων”, αναγκασμένων “να ζουν σε αυτοσχέδια καταλύματα, χωρίς πόρους”.

Σε αυτές τις συνθήκες οι άνθρωποι είναι ευάλωτοι σε επιδημίες χολέρας ή δάγκειου πυρετού.

Μάρτυρας των “πρωτοφανών αναγκών” των Σουδανών, ο Ελχάσαν καταγγέλλει “μια καταστροφή ξεχασμένη” από τον κόσμο.

Πούλησαν τα πάντα

Από τις 15 Απριλίου όταν ο επικεφαλής του στρατού, ο στρατηγός Άμπντελ Φάταχ αλ Μπουρχάν, και ο αναπληρωτής του και επικεφαλής των ΔΤΥ Μοχάμεντ Χαμντάν Νταγκλό ξεκίνησαν τον πόλεμο, χιλιάδες άμαχοι έχουν σκοτωθεί. Σύμφωνα με ειδικούς του ΟΗΕ, 10.000 με 15.000 μόνο στην πόλη Νταρφούρ. Σχεδόν 8 εκατομμύρια άνθρωποι, εκ των οποίων οι μισοί παιδιά, έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους.

Περισσότεροι από τους μισούς Σουδανούς, περίπου 25 εκατομμύρια άνθρωποι, έχουν ανάγκη βοήθεια, εκ των οποίων 18 εκατ. είναι αντιμέτωποι με οξεία επισιτιστική ανασφάλεια, τονίζει ο ΟΗΕ.

Έπειτα από δέκα μήνες χωρίς δουλειά και κατά συνέπεια χωρίς μισθό, “ οι άνθρωποι έχουν πουλήσει ό,τι είχαν”, σε μια χώρα όπου ο πληθωρισμός ήταν τριψήφιος ήδη πριν τον πόλεμο, παρατήρησε ο Γουίλιαμ Κάρτερ διευθυντής του Νορβηγικού Συμβουλίου Προσφύγων (NRC) στο Σουδάν. Η κατάσταση είναι αδιέξοδη για τους Σουδανούς, με “ εξαιρετικά υψηλές τιμές” και τους αρτοποιούς “ να μην παράγουν ούτε τη μισή ποσότητα προϊόντων βάσει των δυνατοτήτων τους καθώς δεν έχουν ούτε αλεύρι ούτε καλαμπόκι”.

Μόλις επέστρεψε από το Νταρφούρ, μια περιοχή όπου μαίνονταν επί δεκαετίες εθνοτικές συγκρούσεις, ο Κάρτερ δήλωσε “ σοκαρισμένος” από “ την επισιτιστική έκτακτη ανάγκη” που είδε εκεί.

“ Αν δεν γίνει κάτι, οδεύουμε κατευθείαν προς τον λιμό”, προειδοποίησε την προηγούμενη εβδομάδα η μκο Solidarites Internationales. “ Θα είναι η μεγαλύτερη ανθρωπιστική κρίση που έχει γνωρίσει ποτέ το Σουδάν”, μια από τις πιο φτωχές χώρες του κόσμου, υπογράμμισε η Ζουστίν Μούζικ Πικεμάλ περιφερειακή διευθύντρια της μκο.

“ Αν δεν εισαχθούν τρόφιμα μέσω της ανθρωπιστικής οδού, οι άνθρωποι δεν θα έχουν τίποτα διότι δεν υπάρχει τίποτα στην αγορά”, τόνισε. “ Οι άνθρωποι θα πεθάνουν από την πείνα”.

Advertisement

Στις αρχές Φεβρουαρίου οι Γιατροί χωρίς Σύνορα (MSF) είχαν ήδη επισημάνει ότι τουλάχιστον ένα παιδί πεθαίνει κάθε δύο ώρες στο καταυλισμό Ζαμζάμ στο Νταρφούρ, όπου ζουν 300.000 με 500.000 εκτοπισμένοι.

“ Το απόλυτο κακό”

“ Τα παιδιά που πάσχουν από οξύ υποσιτισμό και τα οποία δεν έχουν πεθάνει ακόμη κινδυνεύουν να πεθάνουν μέσα σε τρεις με έξι εβδομάδες, αν δεν λάβουν φροντίδα”, είχε τονίσει η οργάνωση.

Σύμφωνα με τη Unicef, χωρίς επιπλέον διεθνή στήριξη, “ είναι πιθανό δεκάδες χιλιάδες παιδιά να πεθάνουν” στο Σουδάν. “ Κινδυνεύουμε να χάσουμε μια ολόκληρη γενιά”, δήλωσε απελπισμένη η Ντιπμάλα Μάχλα ανθρωπιστική διευθύντρια της Care International.

Ανθρωπιστική συντονίστρια του ΟΗΕ για το Σουδάν η Κλεμεντίν Ενκουέτα -Σαλάμι δήλωσε τον Νοέμβριο ότι “ δεν έχω λέξεις για να περιγράψω τη φρίκη που εκτυλίσσεται εκεί”. “ Αυτό που συμβαίνει πλησιάζει το απόλυτο κακό”, σημείωσε, κάνοντας λόγο για παιδιά “ που βρίσκονται εν μέσω διασταυρούμενων πυρών” ή “μικρά κορίτσια που βιάζονται μπροστά στις μητέρες τους”.

“ Η σουδανική κρίση έχει ξεχαστεί εντελώς”, κατήγγειλε η Αλίς Βεριέ αρμόδια για το Σουδάν στην Premiere Urgence Internationale.

Ο ΟΗΕ απηύθυνε έκκληση τον Φεβρουάριο για τη συγκέντρωση 4,1 δισεκ. δολαρίων για να αντιμετωπίσει το 2024 τις ανθρωπιστικές ανάγκες των Σουδανών, τόσο στη χώρα τους όσο και στις γειτονικές. Το 2023 συγκέντρωσε μόλις τα μισά χρήματα που είχε ζητήσει.

πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ελεύθερες οι έξι ανήλικες που συνελήφθησαν μετά από επεισόδιο ξυλοδαρμού

16/11/25 6:58 μμ

Ελεύθερες οι έξι ανήλικες που συνελήφθησαν μετά από επεισόδιο ξυλοδαρμού

ΕΛ.ΑΣ. για τη σύλληψη των φερόμενων ως δραστών της δολοφονίας του Γ. Λάλα: Εντοπίστηκαν όπλα, πάνω από 100.000 ευρώ και χρυσές λίρες

16/11/25 6:54 μμ

ΕΛ.ΑΣ. για τη σύλληψη των φερόμενων ως δραστών της δολοφονίας του Γ. Λάλα: Εντοπίστηκαν όπλα, πάνω από 100.000 ευρώ και χρυσές λίρες

Τη Δευτέρα (17/11) στην Αθήνα ο Γκρεγκ Μπράουν για λογαριασμό της ΑΕΚ

16/11/25 6:43 μμ

Τη Δευτέρα (17/11) στην Αθήνα ο Γκρεγκ Μπράουν για λογαριασμό της ΑΕΚ

Ποινική δίωξη για σωρεία κατηγοριών στους συλληφθέντες για τη δολοφονία Λάλα

16/11/25 6:59 μμ

Ποινική δίωξη για σωρεία κατηγοριών στους συλληφθέντες για τη δολοφονία Λάλα

Οι τελευταίες εξελίξεις στην Ουκρανία στο επίκεντρο της συνάντησης Μητσοτάκη - Ζελένσκι - Τι αναφέρει η κοινή δήλωση των δύο ηγετών

16/11/25 6:57 μμ

Οι τελευταίες εξελίξεις στην Ουκρανία στο επίκεντρο της συνάντησης Μητσοτάκη – Ζελένσκι – Τι αναφέρει η κοινή δήλωση των δύο ηγετών

Το ντεμπούτο Κωστούλα και Τεττέη στην Εθνική ομάδα

16/11/25 6:56 μμ

Το ντεμπούτο Κωστούλα και Τεττέη στην Εθνική ομάδα

Επτά συμβουλές για υγιεινότερο μαγείρεμα του κρέατος

16/11/25 6:54 μμ

Επτά συμβουλές για υγιεινότερο μαγείρεμα του κρέατος

Social Media και τηλεόραση κερδίζουν την «κούρσα» της ενημέρωσης στην Ελλάδα - Τι αναφέρει σχετική ευρωπαϊκή έρευνα

16/11/25 6:51 μμ

Social Media και τηλεόραση κερδίζουν την «κούρσα» της ενημέρωσης στην Ελλάδα – Τι αναφέρει σχετική ευρωπαϊκή έρευνα

Λευκά μπαλόνια στον ουρανό της πόλης, ως φόρος τιμής στα θύματα τροχαίων

16/11/25 6:50 μμ

Λευκά μπαλόνια στον ουρανό της πόλης, ως φόρος τιμής στα θύματα τροχαίων

Γερμανία: Οι μοντέρνοι influencers του Ισλάμ

16/11/25 6:49 μμ

Γερμανία: Οι μοντέρνοι influencers του Ισλάμ

Κιλκίς: Πλήρωσε χρήματα για αγορά αυτοκινήτου και δεν το παρέλαβε ποτέ

16/11/25 6:48 μμ

Κιλκίς: Πλήρωσε χρήματα για αγορά αυτοκινήτου και δεν το παρέλαβε ποτέ

ΟΑΣΑ: Μεταβολές στη λειτουργία των ΜΜΜ λόγω των εκδηλώσεων εορτασμού της 52ης επετείου του Πολυτεχνείου

16/11/25 6:46 μμ

ΟΑΣΑ: Μεταβολές στη λειτουργία των ΜΜΜ λόγω των εκδηλώσεων εορτασμού της 52ης επετείου του Πολυτεχνείου