Επικήρυξη 50 ΕΥΡΩ για κάθε θηρευμένη αλεπού στον Ν.Σερρών
Date:
Από το Τμήμα Υγείας Ζώων και Κτηνιατρικής Αντίληψης, Φαρμάκων και Εφαρμογών της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας ανακοινώνονται τα εξής:
Από 01.04.2018 έως 26.04.2018 ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα εμβολιασμού των κόκκινων αλεπούδων κατά της λύσσας για την άνοιξη 2018, με ρίψεις από αέρος εμβολιακών δολωμάτων στις 24 Περιφερειακές Ενότητες (Π.Ε.) της χώρας ή τμήματα αυτών που είχαν ορισθεί με την υπ’ αριθ. 1054/44234/21.03.2018 Απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων – ΥΠ.Α.ΑΤ. προς εφαρμογή του προγράμματος, μεταξύ των οποίων και στις επτά (7) Π.Ε. της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας (Π.Κ.Μ.).
Yπενθυμίζεται ότι η νόσος έχει ιδιαίτερη σημασία για τη δημόσια υγεία. Το τελευταίο κρούσμα λύσσας στην Ελλάδα (48ο) καταγράφηκε στις 09.05.2014 (το 1ο στις 19.10.2012).
Η αξιολόγηση του προγράμματος και ο έλεγχος της αποτελεσματικότητας του εμβολιασμού και της επιτυχούς ανοσοποίησης των ζώων-στόχων(«ενεργητική επιτήρηση»), πραγματοποιείται ένα (1) μήνα μετά το πέρας των εμβολιασμών, για χρονικό διάστημα δύο (2) μηνών και βασίζεται στη θανάτωση και εργαστηριακή εξέταση ενός ικανού αριθμού κόκκινων αλεπούδων (λεπτομέρειες στην προαναφερόμενη Υ.Α.).
Με βάση πρόσφατη εγκύκλιο του ΥΠ.Α.ΑΤ. η ενεργητική επιτήρηση ξεκινά στις 15.05.2018 για τις Π.Ε. Σερρών, Χαλκιδικής, στις 17.05.2018 για τις Π.Ε. Κιλκίς, Πέλλας, στις 20.05.2018 για τις Π.Ε. Θεσσαλονίκης, Ημαθίας και στις 22.05.2018 για την Π.Ε. Πιερίας, ενώ ο ελάχιστος αριθμός δειγμάτων ανά Π.Ε. είναι: Μ.Ε. Θεσσαλονίκης: 66, Π.Ε. Ημαθίας:33, Κιλκίς:48, Πέλλας:48, Πιερίας:29, Σερρών:75, Χαλκιδικής:63.
Η συλλογή των δειγμάτων- ζώων
Η συλλογή των δειγμάτων- ζώων στο πλαίσιο της ενεργητικής επιτήρησης θα γίνεται από τα συνεργεία δίωξης που έχουν συγκροτηθεί στις δασικές υπηρεσίες των αποκεντρωμένων διοικήσεων, τηρώντας τα απαραίτητα μέτρα βιοασφάλειας, κατόπιν συνεννόησης με τις αρμόδιες κτηνιατρικές αρχές.
Κατά τη διάρκεια αποκλειστικά της κυνηγετικής περιόδου, παράλληλα με τις εξόδους των συνεργείων δίωξης και προκειμένου να αυξηθεί ο αριθμός δειγμάτων μπορούν και οι κυνηγοί ή οι φύλακες θήρας, με άδεια θήρας σε ισχύ, να συλλέγουν δείγματα θανατωμένων αλεπούδων (μόνον από υγιή πληθυσμό ζώων και δίνοντας έμφαση στην προσκόμιση Ενήλικων αλεπούδων), διενεργώντας εξόδους χωρίς τη συνοδεία των λοιπών μελών των συνεργείων δίωξης, με τις ακόλουθες προϋποθέσεις:
1. Κατόπιν συνεννόησης τους με τους κυνηγητικούς συλλόγους ή τις Ομοσπονδίες, οι οποίες θα ενημερώνονται τηλεφωνικά σε εβδομαδιαία βάση από τις τοπικές κτηνιατρικές υπηρεσίες για τον συλλεγόμενο αριθμό ζώων, έτσι ώστε να μην υπάρξει υπέρβαση αυτού σε κάθε Π.Ε. που εφαρμόζει το πρόγραμμα,
2. Τηρώντας τα απαραίτητα μέτρα βιοασφάλειας (γάντια, φόρμες, κατάλληλη συσκευασία για τη μεταφορά των δειγμάτων, κ.τ.λ.) και
3. Κατόπιν επικοινωνίας τους με τις αρμόδιες κτηνιατρικές αρχές ώστε:
α) να επιβεβαιώνεται ο αριθμός των υπολειπόμενων δειγμάτων – ζώων για την Π.Ε. και τα δείγματα να συλλέγονται από όλη την έκταση της επιφάνειας αυτής που έχει καλυφθεί εμβολιακά και όχι από το ίδιο ή από γειτονικά σημεία,
β) να προμηθεύονται από εκεί τα απαραίτητα υλικά συσκευασίας για τα ζώα που θανατώνουν (γάντια, μάσκες, σακούλες, κ.τ.λ.) και να λαμβάνουν σχετική ενημέρωση για τον τρόπο συλλογής των δειγμάτων – ζώων,
γ) να εξασφαλίζουν την παρουσία κτηνιάτρου εκεί για την αιμοληψία από τις θανατωμένες αλεπούδες που ακολουθείται από την αποκοπή της κεφαλής, τη συσκευασία και αποστολή στο Εθνικό Εργαστήριο Αναφοράς για τη Λύσσα στα ζώα.
Τα στοιχεία Επικοινωνίας με τις αρμόδιες ΠΕ, είναι αναρτημένα στον διαδικτυακό τόπο του ΥΠΑΑΤ → Εγχειρίδιο για τον Έλεγχο και Πρόληψη της Λύσσας ).
Το θανατωμένο ζώο που συλλέγεται από τους κυνηγούς θα πρέπει να συνοδεύεται, μέχρι και την παραλαβή του από την αρμόδια τοπική κτηνιατρική υπηρεσία, από το «Έντυπο Αποστολής δειγμάτων από κυνηγούς για το Πρόγραμμα Ενεργητικής Επιτήρησης της Λύσσας», πλήρως συμπληρωμένο από τον κυνηγό ή τον φύλακα θήρας.
Τα άλλα προβλεπόμενα έντυπα συμπληρώνονται από την αρμόδια κτηνιατρική αρχή που κωδικοποιεί και τα δείγματα.
Αποζημίωση «50 ΕΥΡΩ» για κάθε αλεπού
Υπενθυμίζεται ότι οι φύλακες θήρας και οι κυνηγοί με άδεια θήρας δικαιούνται αποζημίωση «50 ΕΥΡΩ» για κάθε αλεπού που θανατώνουν στο πλαίσιο της ενεργητικής επιτήρησης της Λύσσας και προσκομίζουν στις κατά τόπους κτηνιατρικές υπηρεσίες, που όπως αναφέρεται στην υπ’ αριθ.1449/60429/25.04.2018 εγκύκλιο του ΥΠ.Α.Α.Τ. προβλέπεται στο σχέδιο της νέας Κ.Υ.Α. αποζημιώσεων για το έτος 2018 και θα έχει αναδρομική ισχύ από 01.01.2018.