Επικοινωνία Δένδια με τον Αιγύπτιο ομόλογό του - Συζήτησαν για τις εξελίξεις στην Αν.Μεσόγειο

Τηλεφωνική εποκοινωνία με τον υπουργό Εξωτερικών της Αιγύπτου Σάμεχ Σούκρι (Sameh Shoukry) πραγματοποίησε νωρίτερα σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας. Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκαν διμερή και περιφερειακά θέματα, καθώς και οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, σύμφωνα με σχετική ανάρτηση του υπουργείου Εξωτερικών στο twitter.
 
 

Δένδιας: Δημιουργία ομάδας εργασίας για το ζήτημα της Αγιάς Σοφιάς

 
Λίγο νωρίτερα, ποραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο Υπουργείο Εξωτερικών για το ζήτημα της Αγιάς Σοφιάς, προκειμένου η Ελλάδα να συντονίσει τις ενέργειές της ώστε να μπορέσει να ευαισθητοποιήσει περαιτέρω την διεθνή κοινότητα.
Μετά την πρόσφατη απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης να μετατρέψει το μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς από μουσείο σε τζαμί, η οποία έχει καταδικαστεί διεθνώς, η Ελλάδα εργάζεται για να κινητοποιήσει την παγκόσμια κοινότητα για την προστασία του μνημείου.

Advertisement

Παίρνει «φωτιά» το Αιγαίο: Ελλάδα και Κύπρος απαντούν με NAVTEX στην ίδια περιοχή που εξέδωσε η Τουρκία

Παράλληλα, τη δική τους αντι-Navtex εξέδωσαν Ελλάδα και Κύπρος, σύμφωνα με ρεπορτάζ της ΕΡΤ, ως απάντηση στην τουρκική.

Advertisement
MEGA

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της δημόσιας τηλεόρασης, η αντι-Navtex Ελλάδας και Κύπρου αφορά την ίδια περιοχή ερευνών για την οποία εξέδωσε τη Navtex η Άγκυρα.

 
Υπενθυμίζεται πως οι Ένοπλες Δυνάμεις έχουν τεθεί σε αυξημένη επιφυλακή μετά την έκδοση της τουρκικής Navyex.
Ελληνικά πολεμικά έσπευσαν στην περιοχή, σχηματίζοντας ένα πλωτό «τείχος» από τη Σαμοθράκη έως τη Ρόδο.
«Γκριζάρει» και προκαλεί η Άγκυρα για Καστελόριζο: Η NAVTEX είναι εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας
Ανακοίνωση εξέδωσε πριν από λίγο το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών για τη Navtex στο Καστελόριζο.
Για άλλη μια φορά επαναλαμβάνουμε το κάλεσμα για διάλογο με την Ελλάδα. Η Τουρκία θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τα κυριαρχικά της δικαιώματα όπως προκύπτουν από το Διεθνές Δίκαιο” αναφέρει στο τέλος της ανακοίνωσης του το τουρκικό ΥΠΕΞ. Στην απάντηση της Τουρκίας στην Ελλάδα τονίζει πως η Navtex αφορά θαλάσσια ύδατα που βρίσκονται εντός τουρκικής υφαλοκρηπίδας.

Με ψυχραιμία παρακολουθεί η Αθήνα- Ετοιμη να αντιδράσει αν χρειαστεί

Οπως πιθανολογείται, τα πολεμικά σκάφη έχουν σκοπό να συνοδεύσουν το τουρκικό ωκεανογραφικό για σεισμικές έρευνες και τον εντοπισμό υδρογονανθράκων, εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Σε μια τέτοια περίπτωση, η αντίδραση της Αθήνας θα πρέπει να θεωρείται άμεση, αποφασιστική και δεδομένη, όπως τονίζεται από το υπουργείο. Σημειώνεται ότι η τουρκική εταιρεία γεώτρησης είχε κάνει την αίτηση από τις 21 Απριλίου και η καταληκτική ημερομηνία για έναρξη των ερευνών ήταν η χθεσινή ημέρα, 21 Ιουλίου.
Οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις έχουν διαθέσει από νωρίς χθες την πλειοψηφία του ελληνικού στόλου στο Αιγαίο, καθώς το 85% του στόλου βρίσκεται κατά μήκος των θαλάσσιων συνόρων με την Τουρκία και έτοιμο να μην επιτρέψει να καταπατηθούν τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας στην περιοχή. Προς το παρόν παρακολουθούν τις κινήσεις της Τουρκίας.

Η… περίεργη δήλωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ καλεί την Τουρκία, να βάλει «τέλος» στα σχέδια για ερευνητικές δραστηριότητες στην Ανατολική Μεσόγειο, με αφορμή την Navtex που εξέδωσε η Άγκυρα για έρευνες ανοικτά του Καστελλόριζου. Σε συναγερμό οι ένοπλες δυνάμεις.
Σε ερώτηση των Ελλήνων ανταποκριτών στην Ουάσιγκτον, εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών κάλεσε την Τουρκία να απέχει από ενέργειες που αυξάνουν τις εντάσεις στην περιοχή.
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες γνωρίζουν ότι η Τουρκία έχει εκδώσει μια NAVTEX για έρευνα σε αμφισβητούμενα ύδατα στην Ανατολική Μεσόγειο. Καλούμε τις τουρκικές αρχές να σταματήσουν τυχόν σχέδια που έχουν για επιχειρήσεις και να αποφύγουν κινήσεις που θα αυξήσουν τις εντάσεις στην περιοχή», σημείωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

04/08/25 10:54 μμ

Τα Κάτω Πορόια Σερρών μετατρέπονται σε ντεκόρ κινηματογραφικής ταινίας

Κυρ. Μητσοτάκης: Οι επενδύσεις στην άμυνα και την ασφάλεια έχουν καταστεί ευρωπαϊκή προτεραιότητα

04/08/25 10:39 μμ

Επίσκεψη Μητσοτάκη στην εταιρεία δορυφόρων ICEYE- Τα σχεδιά της για την Ελλάδα

Πώς φορτώνουμε ένα αυτοκίνητο πριν από ταξίδι

04/08/25 10:30 μμ

Πώς φορτώνουμε ένα αυτοκίνητο πριν από ταξίδι

Το μυστικό γεύσης της σάλτσας ντομάτας

04/08/25 10:22 μμ

Το μυστικό γεύσης της σάλτσας ντομάτας

9 τροφές που δεν πρέπει να μαγειρεύετε στη χύτρα ταχύτητας

04/08/25 10:17 μμ

9 τροφές που δεν πρέπει να μαγειρεύετε στη χύτρα ταχύτητας

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν στις 5 Αυγούστου

04/08/25 10:12 μμ

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν στις 5 Αυγούστου

Channel 12: Ο Νετανιάχου κλίνει προς την κατάληψη ολόκληρης της Γάζας

04/08/25 9:57 μμ

Channel 12: Ο Νετανιάχου κλίνει προς την κατάληψη ολόκληρης της Γάζας

Ανάσα δροσιάς από Τετάρτη στη χώρα – Η πρόγνωση του Κολυδά για μελτέμια στο Αιγαίο

04/08/25 9:58 μμ

Ανάσα δροσιάς από Τετάρτη στη χώρα – Η πρόγνωση του Κολυδά για μελτέμια στο Αιγαίο

Η παλιά γέφυρα του Ευρίπου: Από το δίδυμο έργο του Όθωνα, στη μεταλλική κατασκευή του 1963 που στέκει πάνω από τα παλιρροϊκά ρεύματα της Χαλκίδας

04/08/25 9:37 μμ

Η παλιά γέφυρα του Ευρίπου: Από το δίδυμο έργο του Όθωνα, στη μεταλλική κατασκευή του 1963 που στέκει πάνω από τα παλιρροϊκά ρεύματα της Χαλκίδας

Χατζηβασιλείου: Δύο νέα οχήματα ενισχύουν την Πυροσβεστική Υπηρεσία Σερρών

04/08/25 9:32 μμ

Χατζηβασιλείου: Δύο νέα οχήματα ενισχύουν την Πυροσβεστική Υπηρεσία Σερρών

Youtube: Απαγορεύτηκε για τους εφήβους στην Αυστραλία

04/08/25 9:45 μμ

Youtube: Απαγορεύτηκε για τους εφήβους στην Αυστραλία

Θάνος Πλεύρης: Αν απορριφθεί το άσυλό σου, θα πας φυλακή για πέντε χρόνια και θα βρίσκεσαι εκτός της Ε.Ε. για τα επόμενα δέκα

04/08/25 9:20 μμ

Θάνος Πλεύρης: Αν απορριφθεί το άσυλό σου, θα πας φυλακή για πέντε χρόνια και θα βρίσκεσαι εκτός της Ε.Ε. για τα επόμενα δέκα