Στις επιπτώσεις της λοίμωξης covid-19 στην καρδιά, αναφέρθηκε ο καθηγητής Παθολογίας, Δ/ντης της Α’ Καρδιολογικής Κλινικής στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο, Κωνσταντίνος Τσιούφης, στην εκδήλωση της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ για τις ... Περισσότερα

Συντάκτης: Epiloges Press

Συντάκτης: Epiloges Press

Στις επιπτώσεις της λοίμωξης covid-19 στην καρδιά, αναφέρθηκε ο καθηγητής Παθολογίας, Δ/ντης της Α’ Καρδιολογικής Κλινικής στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο, Κωνσταντίνος Τσιούφης, στην εκδήλωση της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ για τις εξελίξεις που αφορούν στην πανδημία COVID-19.

Σημείωσε ότι η covid-19 είναι κυρίως νόσος του αναπνευστικού, ωστόσο δεν αφήνει ανέπαφη την καρδιά. «Γνωρίζουμε από τους νοσηλευόμενους ασθενείς ότι περίπου το 20 με 30% παρουσιάζουν μυοκαρδιακή βλάβη, χωρίς αυτό να σημαίνει κατ’ ανάγκη έμφραγμα ή μυοκαρδίτιδα. Βεβαίως οι ασθενείς με ιστορικό καρδιαγγειακών νοσημάτων και κυρίως με καρδιακή ανεπάρκεια είναι σε αυξημένο κίνδυνο όταν νοσήσουν από οποιαδήποτε λοίμωξη του αναπνευστικού, πολύ περισσότερο από covid».

Τόνισε ότι ένα ποσοστό ασθενών που νοσηλεύονται με covid παθαίνουν μυοκαρδίτιδα, που πάντα είναι επικίνδυνες καταστάσεις όταν οφείλονται σε ιούς.

Advertisement
Babis

Εμβόλια και μυοκαρδίτιδα

Όπως είπε ο κ. Τσιούφης, κυρίως μετά την δεύτερη δόση των mRNA εμβολίων μπορεί να προκληθεί σε νεαρούς άντρες μυοκαρδίτιδα. Ευτυχώς, τόνισε, τα ποσοστά αυτά είναι πολύ μικρά, 1 στις 10.000 και κατά άλλους στις 100.000, μπορεί να εμφανίσουν εικόνα μυοκαρδίτιδας. Το θετικό και σημαντικό, υπογράμμισε ο κ. Τσιούφης, είναι ότι οι μυοκαρδίτιδες από τα εμβόλια είναι ήπιες με εξαιρετικό ποσοστό ίασης πάνω από 99% χωρίς υπολειπόμενες βλάβες. «Άρα, στη ζυγαριά μυοκαρδίτιδα από την covid ή μυοκαρδίτιδα από το εμβόλιο δεν υπάρχει καμία σύγκριση. Οι μυοκαρδίτιδες από το εμβόλιο είναι σπάνιες, ιάσιμες και δεν υπάρχει κανείς λόγος να πηγαίνει αντίθετα προς αυτή την κατεύθυνση».

Covid και αθλητισμός

Όπως είπε ο κ. Τσιούφης, ένας νεαρός αθλητής που θα υποστεί covid, το πόσο γρήγορα θα επανέλθει στον κανονικό ρυθμό των προπονήσεων του εξαρτάται από τη βαρύτητα της νόσου. Αν έχει μια ήπια νόσηση τότε μετά από 2 με 4 εβδομάδες ο ασθενής μπορεί να επανέλθει στο κανονικό πρόγραμμα δραστηριοτήτων του. Αν όμως είχε πιο βαριά νόσηση ή αν έχει υποστεί μυοκαρδίτιδα τότε μπαίνει στο πλαίσιο παρακολούθησης μυοκαρδίτιδων, χρειάζεται εκτεταμένο καρδιολογικό έλεγχο, συμπεριλαμβανομένης και της μαγνητικής τομογραφίας και η επάνοδος στις αθλητικές του δραστηριότητες θα καθυστερήσει και πέρα του εξαμήνου.

 Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ.


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ο Καραλής προκρίθηκε στον τελικό του παγκοσμίου πρωταθλήματος

13/09/25 6:57 μμ

Ο Καραλής προκρίθηκε στον τελικό του παγκοσμίου πρωταθλήματος

Την ανάγκη να υπάρξει πολιτική αλλαγή αναμένεται να επισημάνει ο Ν. Ανδρουλάκης

13/09/25 6:51 μμ

Την ανάγκη να υπάρξει πολιτική αλλαγή αναμένεται να επισημάνει ο Ν. Ανδρουλάκης

Θεσσαλονίκη: Υπέστη αλλεργικό σοκ μετά από τσίμπημα εντόμου και έχασε τις αισθήσεις του

13/09/25 6:44 μμ

Θεσσαλονίκη: Ένας 51χρονος υπέστη αλλεργικό σοκ από τσίμπημα εντόμου – Τον επανέφεραν διασώστες του ΕΚΑΒ

Επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας στο Καστελλόριζο

13/09/25 2:19 μμ

Επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας στο Καστελλόριζο

Πέθανε η κόρη της Μπέσσυς και του Διαμαντή Λαιμού – Θρήνος στην εφοπλιστική οικογένεια

13/09/25 2:15 μμ

Πέθανε η 28χρονη κόρη της Μπέσσυς και του Διαμαντή Λαιμού – Θρήνος στην εφοπλιστική οικογένεια

Το δημοτικό της Ψερίμου, ένας «φάρος» αισιοδοξίας και δύναμης

13/09/25 2:08 μμ

Το δημοτικό της Ψερίμου, ένας «φάρος» αισιοδοξίας και δύναμης

Η μακρά διαδρομή της Δραπετσώνας - Εκεί όπου δεν είχαν ζωή οι πρόσφυγες και τόπο οι πόρνες...

13/09/25 1:15 μμ

Η μακρά διαδρομή της Δραπετσώνας – Εκεί όπου δεν είχαν ζωή οι πρόσφυγες και τόπο οι πόρνες…

«Καλλιεργώντας Κριτικούς Αναγνώστες»: Πιλοτικό πρόγραμμα στα σχολεία για την προστασία από τα fake news

13/09/25 12:59 μμ

«Καλλιεργώντας Κριτικούς Αναγνώστες»: Πιλοτικό πρόγραμμα στα σχολεία για την προστασία από τα fake news

89η ΔΕΘ: Το κυβερνητικό πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ παρουσιάζει ο Ν.Ανδρουλάκης

13/09/25 12:53 μμ

89η ΔΕΘ: Το κυβερνητικό πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ παρουσιάζει ο Ν.Ανδρουλάκης

«Δεν έχετε ιδέα για τη φωτιά που ανάψατε» δηλώνει η χήρα του Τσάρλι Κερκ

13/09/25 12:30 μμ

 Χήρα Τσάρλι Κερκ: «Δεν έχετε ιδέα για τη φωτιά που ανάψατε»

Κυρ. Μητσοτάκης: Θέμα αρχής για μένα να έχουμε κι άλλους τρόπους παράδοσης τέτοιων φαρμάκων

13/09/25 12:22 μμ

Κυρ. Μητσοτάκης: Θέμα αρχής για μένα να έχουμε κι άλλους τρόπους παράδοσης τέτοιων φαρμάκων

Σέρρες: Η Οικοκυρική Σχολή της ΕΜΜΕΛΕΙΑΣ ανακοινώνει το πρόγραμμα μαθημάτων

13/09/25 11:47 πμ

Σέρρες: Η Οικοκυρική Σχολή της ΕΜΜΕΛΕΙΑΣ ανακοινώνει το πρόγραμμα μαθημάτων